:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,203,823
Активни 1,325
Страници 26,328
За един ден 621,541

Никакви диети при хепатит

СНИМКИ: Архив "Сега"
Доказано е, че хората с хепатит могат да ядат всякакви храни.
Хепатитът определено е болестта на това лято заради епидемиите в Своге и Пловдив. Всъщност и в двата случая става дума за една от най-леките форми на хепатит - А. Тя се предава по орално-фекален път, не хронифицира и човек оздравява напълно. Заради по-лесния път на предаване този вид хепатит се нарича и ендемичен, тъй като от него могат за се заразят големи групи от хора.

Далеч по-опасни са хепатит В и С, те се предават по кръвен и полов път и могат да станат хронични и да доведат до цироза.

Голям процент от хората с хепатит А развиват симптоми и постъпват за лечение в болница. "Проблемът е при малките деца под 10-12 г., при които имунната система не е напълно развита. Те се инфектират, но майките им не могат да разберат, че са болни, тъй като болестта протича безсимптомно", обяснява проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болести и шеф на комисията за лечението на вирусните хепатити. Тези пациенти обаче също са носители на заразата и могат да инфектират околните. Освен това се възстановяват по-бавно и са вирусоносители по-дълго.

"Лечението на хепатит А е съвсем невинно - с вливания на глюкозни разтвори и витамини", казва лекарят. Особено важно е храненето. "И по време на острия период, и след това храната - противно на схващанията - трябва да бъде нормална", твърди проф. Чернев. За болните не бива да има никакви ограничения. Даже и през острия период на болестта храната е малко по-лека - преобладават плодове и зеленчуци, но пациентът трябва да яде и мазнини и пържени храни. "Налаганите от години в инфекциозните клиники стриктни ограничения за мазни храни, пържено и подправки не са препоръчителни. От научна гледна точка това е необосновано, пациентите трябва да се хранят нормално", смята Чернев.

Обикновено диетите се налагат, за да не се товари допълнително увреденият от хепатита черен дроб. "Това е старо и дълбоко погрешно схващане. От 30 г. е доказано, че и при хроничните, и при острите чернодробни заболявания, и при възстановителния период храненето трябва да е нормално - с нормално съотношение на белтъци, масти и въглехидрати", казва експертът. Според него сериозните ограничения само нарушават качеството на живот на пациентите. "Ограниченията не са добри за черния дроб, тъй като органелите в клетките му са изградени от т.нар. липополизахариди, които са много богати на липиди. Когато тези структури са нарушени от болестта, имат нужда от нормално количество животински и растителни мазнини - за да могат да регенерират бързо и черният дроб да оздравее бързо", обяснява проф. Чернев. Така ограничителната диета води до по-бавно оздравяване на органа.

Диета не бива да има дори при по-тежките хепатит В и С. И в остър, и в хроничен стадий пациентите могат да ядат всичко, обяснява лекарят.

Единственото забранено е алкохолът - не бива да се пие няколко месеца след преболедуването от хепатит А. А при хроничните хепатити - В и С, и цироза е забранен до живот. При хепатит не бива да се пият и антибиотици от групата на тетрациклините, амиотарон за сърдечно-съдови болести. "По принцип черният дроб се уврежда от доста лекарства, но всички увреждания са остри - след спиране на лекарствата дробът се възстановява бързо", казва проф. Чернев.

Разпространено е и схващането, че след определена възраст вероятността човек да се зарази с хепатит А пада рязко. "Това не е вярно. Рискът съществува при всички възрасти, а при по-възрастните протича по-тежко", отвръща проф. Чернев.
1
21340
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Август 2006 13:17
виновни са българските медици оглавявани от българските политици!
кадафи, къде си да ги напангариш?!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД