:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Нямало държава, която да не благодари на България за оградата с Турция, твърди тя
Москвя пък очаква Анкара скоро да разреши вноса на руско говеждо, патешко, пилешко и пуешко месо
Вътрешният министър: Това са синдикати, винаги искат нещо
СТАТИСТИКИ
Общо 352,852,227
Активни 814
Страници 38,009
За един ден 1,302,066

10 чудотворни икони на Богородица в Криптата

Над 65 експоната - щампи, рисунки и копирки на възрожденски зографи - съдържа уникалната изложба
Снимка: Велислав Николов
Иконата Св. Богородица "Есфагмени" ("Заклана"), участваща в изложбата "Иконопис на св. Богородица" в Криптата, е копие на известната икона от Ватопедския манастир в Света гора. Тя е дело на зограф поп Димитър Кънчев от Трявна и е с датировка 1837 г.
Изложбата "Иконография на Св. Богородица" в Криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" събра 10 чудотворни икони на Св. Богородица на едно място - уникален сам по себе си факт. Те са реплики на прочути чудотворни икони, свързани с култа към Божията майка в православния свят, съобщи за "Сега" организаторът на изложбата Георги Геров, главен уредник на отдел "Старо българско изкуство" към Националната художествена галерия. Представени са общо над 65 експоната - освен иконите са показани щампи, рисунки и копирки на възрожденски зографи, произведения на миниатюрната дърворезба, металния релеф, седефа, костта.

За първи път на едно място могат да бъдат видени копия на известни с чудесата си средновековни икони от главните монашески центрове на Света гора - св. Богородица "Икономитиса"("Икономка") от Великата лавра, св. Богородица "Портаитиса" ("Вратарница") от манастира Ивирон, св. Богородица "Заклана" от Ватопедския манастир, светинята на Хилендар св. Богородица "Троеручица", чието чудодейно копие се съхранява в Троянския манастир. Представена е и св. Богородица "Кикос" - най-прочутата светиня на Кипър, а също и изображение на "Богородичният Акатист" - основното православно химнографско съчинение, посветено на Божията майка.

Изображенията на св. Богородица имат особено място в православната иконопис, напомня Георги Геров. След третия вселенски събор в Ефес, на който Пресветата Дева е определена като Богородица (431 г.), култът към Божията майка придобива изключителна популярност в целия християнски свят. Византийският император Андроник Втори Палеолог обявява целия август за месец, посветен на чествания в нейна памет.

Св. Богородица е считана за застъпница и покровителка на определени региони, селища и манастири. Сред българските манастири на нея са посветени Бачковският, Драгалевският, Троянският, Роженският и др.

Освен Криптата в изложбата със свои експонати са се включили музейни институции от цялата страна - Националният исторически музей, Националният църковен историко-археологически музей, Общинско предприятие "Стара София" и музеят за история на София, Окръжният исторически музей във Велико Търново, Специализираният музей за зографско и резбарско изкуство в Трявна.
1
8295
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Юли 2006 00:35
Не е "Есфагмени", а Есфигмени.
---------


Everything is free at:

http://pavel.bloghub.org/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД