:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Сините" няма да си върнат загубените точки, "Литекс" остава в Б група
Москва и Будапеща критикуват Брюксел за двойните стандарти
Помилваните руски военни се прибраха в Москва
Депутати от РБ пришпорват процедурата, защото мандатът на Стоян Мавродиев свършва на 18 юни
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,095,141
Активни 326
Страници 10,446
За един ден 621,541
Имоти

Таксите - задължителният разход при покупка на имот

Придобиването на ново жилище е свързано с плащане на нотариус, консултантски услуги и данъци
Снимка: Николай Дончев
Немалка част от разходите, свързани с покупката на недвижим имот, отиват за таксите, задължителна част от сделката.
Придобиването на собствено жилище обикновено е свързано с положителни емоции. Ако новата собственост обаче не идва като дарение от роднина по права линия, а се купува, бъдещият новодомец трябва да предвиди едно немалко разходно перо и за таксите, свързани със самата покупка. А като се добавят данъците и заплащането на консултантските услуги (на агенцията за недвижими имоти, както и на евентуален адвокат), сумата значително набъбва.
Неизбежните разходи, които се правят при покупко-продажба на недвижим имот, включват нотариална такса и такса вписване. Те се определят въз основа на договорената сума на сделката. И ако таксата за вписване може да се определи като пренебрежимо малка, то това не важи за нотариалната (виж таблицата).
Извън тях се плаща и данък за придобиване на имущество по Закона за местните данъци и такси. И в този случай налогът се определя на база на договорената сума за покупко-продажбата, като тя не може да бъде по-ниска от данъчната оценка на имота. Данъкът, който се плаща в случая, е 2 процента. Това означава, че при сделка за 100 000 лв. например дължимият данък е 2000 лв. В практиката обаче налогът по-често се изчислява на база на данъчната оценка на имота. Причината е, че тя е по-ниска от пазарната стойност на съответната недвижимост и по този начин се спестява плащането на по-висок данък. Дори след актуализацията на данъчните оценки от началото на тази година в големите градове на страната те продължават да са сравнително по-ниски от пазарната стойност на имотите.
Не се облагат имоти, които се прехвърлят като дарение между роднини по права линия и между съпрузи.
Данъкът за придобиване на имущество е сред първите допълнителни разходи при покупката на жилище. Едва след като той е платен, нотариусът може да извърши сделката. За да удостовери извършената покупко-продажба, той изготвя проект за нотариален акт, който се прочита на страните и след това се подписва от тях и от нотариуса. Подписаният документ се предава от нотариуса за вписване в съответната служба по вписванията. Едва след това купувачът получава вече вписания нотариален акт.
Вече като горд собственик на ново жилище, купувачът има още една задължителна среща с агенцията по приходите (бившата данъчна администрация). В двумесечен срок от сключването на сделката той е задължен да уведоми съответната служба на агенцията по местонахождение на имота, че го е придобил. Изискването е записано в чл. 14, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, но често се забравя или изобщо не се знае от българските граждани. А глобата за този пропуск стига до 400 лв., плюс неплатените данъци и лихвите по тях, както и неплатените местни такси, сочи законът.
При уведомяването на администрацията за новия имот се подава и данъчна декларация за облагане с годишен данък, според която започва изчисляването на ежегодните данък сгради и такса смет.
Изчислявайки разходите около покупката на ново жилище, не бива да се забравят и комисионите за посредническите агенции. Все повече българи прибягват до тях при този тип сделки в търсене на сигурност, че няма да бъдат излъгани с фиктивни документи. Обичайният процент комисиона, който взимат повечето сериозни посреднически агенции у нас, се движи между 2.5 и 3% от стойността на сделката.
По данни на агенциите за търговия с недвижими имоти, напоследък около 60% от този вид сделки се плащат с кредити. Покупката на имот със заем от банка обаче увеличава допълнително първоначалните разходи по тази инвестиция. Причината е, че се дължи и такса за управление на кредита. Обикновено тя се изчислява като процент от стойността на заема и се плаща още при тегленето му.


ТАБЛИЦА

Нотариални такси

Стойност на сделкатаТакса
До 100 лв.15 лв.
От 101 до 1000 лв.15 + 1.5% за горницата над 100
От 1001 до 10 000 лв.28.50 + 1% за горницата над 1000
От 10 001 до 50 000 лв.118.50 + 0.5% за горницата над 10 000
От 50 001 до 100 000 лв.318.50 + 0.2% за горницата над 50 000
Над 100 000 лв.418 + 0.1% за горницата над 100 000, но не повече от 3000 лв.


КАРЕ
Документи
Някои от необходимите документи при сключване на сделка, които удостоверяват правото на собственост:
- Нотариален акт
- Договор за продажба, сключен по реда на Наредбата за държавните имоти, Закона за общинската собственост и Закона за държавната собственост на държавни или общински имоти. Ако са сключени след 01.06.1996 г., трябва да бъдат вписани в службата по вписванията
- Удостоверение за наследници на лицата, които са собственици по документа за собственост
- Нотариално завещание, саморъчно завещание, вписано в службата по вписванията, ако е обявено след 01.01.2001 г.
- При продажба на жилище - съпружеска собственост от един от вече бившите съпрузи - съдебно решение за развод с приключило делбено дело, което доказва, че другият съпруг вече няма собственост върху имота
3
17382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Юли 2006 02:03
К`ВИ "такси", бе! Това си е чист ДАНЪК!
Такситке са свързани с извършване на някакъв вид и РАЗМЕР адм. услуга! А щом Цената на тази административна услуга зависи НЕ от Труда и Разходите на Администрацията, а от Размера на Цената на Сделката между купувач-прозавач- това си е, параксаланс, данък! Щото, например, какъв ВПОВЕЧЕ Труд и в повече Разходи на Администрацията има при Сделка за 1000 спрямо Сделка за 100 000 лева! НЯМА никаква разлика по отношение УСИЛИЯТА на Аминистрацията!
Абе, АДВОКАТСКИ /и нотариуски/ НОМЕРА на Държавата, при това- за една и съща, по същество, адвокатска/нотариуска/ Услуга и Работа/Дейност + Разходи/се иска различен Хонорар, в зависимост от стойността на Договора или на Иска!!! Например, за изготвянето от адвоката на един договор за покупко-продажба за 1 лев и такъв договор за 1 милион лева, адвокакът пише в тези договори едни и същи неща- с изключение на размера на Цената! Същото важи и за нотариуса! Но и адвокатът и нотариусът взимат, като хонорар, ПРОЦЕНТ върху стойността на Договора/ по този за 1 милион лева хонарарът е баснословен!/! И Държавата прави същото!!!

Редактирано от - paragraph39 на 19/07/2006 г/ 02:10:17

19 Юли 2006 09:45
Абе дали е данък или такса е все тая, но разходите при покупката на имот стигат до 5-6% от стойността.
В моята глава такса е нещо което плащаш еднократно, а данък е нещо което плащаш редовно. Не е задължително да съм прав де, просто така смятам.
19 Юли 2006 09:55
За нотариусите е разбираемо - те все пак са по някакъв начин отговорни лица. И това им е един вид застраховка или заплащане на отговорността която са поели. За адвокатите и държавата обаче не разбирам защо да е така. На държавата това и е работата, а адвокатите ако объркат нещо не можеш до ги осъдиш - те са ти съставили договора, а решението да го подпишеш си е твое. Ако не си го прочел като хората и си се прецакал, що те да са виновни...
Като се замисля може би държавата по този начин си разпределя цената - ако всеки трябва да плати по 1000 лева такса за вписване на имот, тези дето продават къща на село за 5000 лева ще са много по прецакани от тези които продават апартамент за 50000. Така разноските се плащат пропорционално, и всички са еднакво (не)доволни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД