:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Сините" няма да си върнат загубените точки, "Литекс" остава в Б група
Москва и Будапеща критикуват Брюксел за двойните стандарти
Помилваните руски военни се прибраха в Москва
Депутати от РБ пришпорват процедурата, защото мандатът на Стоян Мавродиев свършва на 18 юни
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,083,346
Активни 933
Страници 75,292
За един ден 621,541

Как да планираме пътуване из Европа с кола

Как да планираме пътуване из Европа с колаЛИЛИЯ ПОПОВА

Обиколката с кола из Европа е един от най-добрите начини наистина да разгледате избрани от вас части от Стария континент, да спирате на места, които се подминават от организираните екскурзионни пътувания, както и да променяте маршрута "в крачка", както ви се прииска в момента. Пътешествието с кола наистина дава свобода.

Трудно е да се каже кое пътуване е по-евтино - с кола няма да плащате самолетни билети, но пък има задължителни такси и застраховки, а и петролната криза направи бензина скъпичък на Стария континент.ЗАСТРАХОВКИЗа да излезете с автомобил извън границите на България, задължително трябва да имате застраховка "Зелена карта". Това е международна автомобилна застраховка "Гражданска отговорност", която покрива отговорността на шофьорите за причинени от тях вреди, за които отговарят съгласно законодателството на страната, където е станало произшествието. Въпреки че в повечето европейски държави не е задължително представянето на застраховка при преминаването през границата, наличието й е задължително според българското законодателство и не бихте могли да излезете от страната без нея.

Цената на застраховката за стандартни коли за период до 15 дни е около 150 лева, за 30 дни - около 230 лева, за 3 месеца - 320 лева. Целогодишната полица е почти 600 лева. Застрахователите предлагат различни отстъпки и бонуси към зелените карти - като безплатна здравна застраховка за чужбина например. Здравната застраховка при пътуване не е задължителна, въпреки че всички туроператори по правило я включват в цената на пакетите. При индивидуални пътувания е добре да я направите, за всеки случай.ПЛАНИРАНЕВ сайтове за планиране на автомобилни маршрути може да се изчислят предварително разстоянията, да се видят подробна карта на маршрута, приблизителното време и средствата за такси, които ще са ви нужни, за да стигнете от точка А до точка Б. Един от тези сайтове (на английски), поддържан от "Мишелин", е http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm.

При зададена дестинация София-Рим например от "Мишелин" отговарят, че разстоянието по препоръчания от тях маршрут е 1787 км, от които 1548 км са по магистрали. Изчисленото време за преминаване на разстоянието е 17 часа и 44 минути, като 14 часа и 20 минути са каране по магистрали. Пътните такси са 11,60 евро, магистралните - 57,72 евро, а цената на бензина - 107,61 евро. От сайта уточняват, че в цената са включили пътни такси за България (7-дневна винетка) и за Австрия (10-дневна винетка). Разбира се, времето за изминаване на разстоянието и разходите на бензина са средни и приблизителни и зависят от колата и скоростта, с която се движи.

Следва много подробна карта за всяка от отсечките с обяснения по кой път колко километра трябва да изминем, къде да завием, кои табели да следваме и т. н. Указани са местата за плащане на магистрални такси, както и цените в местна валута. Към всяка отсечка има линк с подробна карта. Препоръчаният от "Мишелин" маршрут от центъра на София до центъра на Рим е през ГКПП Калотина, след това по магистралата Ниш-Белград, оттам към Хърватия, покрай Загреб към Словения, покрай Любляна към Австрия, в Италия през Тревизо, Венеция, Падуа, Болоня и надолу по Ботуша към Рим.

"Мишелин" не е единственият сайт за планиране на пътни маршрути в Европа, но е един от най-добрите.

На следния сайт на немски можете да намерите информация за пътните и магистрални такси във всички страни от Европа и подробности за магистралите - http://www.kfz-auskunft.de/info/autobahngebuehr.html. А на http://www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1098009&menu_active=44 - изискванията за задължителни аксесоари, които трябва да имате в колата, за да не си отнесете глоба при евентуална проверка. На http://www.oeamtc.at/netautor/download/document/preise_in_europa.pdf пък има актуална информация за цената на горивата в различните държави от континента - може да спестите някое и друго евро, ако зареждате от държавите, където петролът е по-евтин към момента.

Нарушаването на правилата за движение може да ви коства солени глоби в чужбина. Дори в съседна Сърбия и Черна гора са традиционно доста строги към коли с чужда регистрация, нарушаващи ограниченията за скорост.

ТАКСИ* Екотаксите за влизане в чужда държава, пътните винетки и магистралните такси варират в различните европейски държави. По правило магистралните такси могат да бъдат избегнати, ако решите да се движите по обиколни маршрути. Магистралите гарантират бързо придвижване, докато обиколните пътища биха могли да предложат интересни и живописни гледки и поглед към живота в страната извън туристическите маршрути.
1
31683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Март 2006 07:19
Спите ли, редактори? Този материал е повторен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД