:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Не може да се умира така в България", каза Ал.Секулов в памет на Васил Пармаков
В десетки градове имаше концерти и други празнични прояви
Александър ван дер Белен има руски корени
Москва привика аташето на САЩ по въпросите на отбраната
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,009,360
Активни 642
Страници 1,306
За един ден 621,541

Разминаване в "пенсионни" текстове на новия закон за МВР

Разминаване в текстове на новия закон за МВР, свързани с пенсионирането, е на път да предизвика нуждата от тълкуване или промяна на нормативния акт още преди той да влезе в сила, алармираха юристи.

В главата за освобождаване от служба в МВР е записано, че едно от условията е "придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст". Последното сега става по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване, който визира, че правото за пенсия в МВР се придобива при 25 г. осигурителен стаж, от които поне 2/3 изслужени в системата на вътрешното министерство. Според юристи от МВР това правило се запазва и с новия закон. От новия вариант на нормативния акт е отпаднал един конкретен текст, който съществуваше досега и препращаше именно към чл. 69 от КСО. Сега е останало само общото "придобиване право на пенсия".

В същото време в новия закон за МВР е записано, че за да бъде получено обезщетението при пенсиониране, което е до 20-месечни заплати, е необходимо съответният служител да е прослужил в системата последните 13 години и 4 месеца. Този текст съществува и в сегашния вариант и той е имал за цел да уреди стари случаи на пенсиониране, преди влизането на КСО в сила. Сега обаче той е ненужен и само объркващ, коментираха юристи. Според тях текстът трябва да отпадне или 13 години и 4 месеца да станат 16 години и 8 месеца, за да се уеднакви режимът с КСО. Освен това е необходимо изрично да се запише текст, който да препраща към условията за пенсиониране на служителите от МВР, които са записани в КСО, добавиха правистите. Новият закон влиза в сила от 1 май.
3
17395
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
22 Февруари 2006 16:01
Защо никой никога не попита как така полицаите могат да се пенсионират на 45-50 години, т.е. има-няма петнайсет-двайсет години по-рано от нас, простите? Отде-накъде ("...при уволнение придобиват право на пенсия при 25 години осигурителен стаж, от които две трети да са действително изслужени на такива длъжности в посочените ведомства, независимо от възрастта"? Защо млади, здрави и прави мъже в разцвета на силите си получават пенсии често пъти над средната заплата? Че и "обезщетение при пенсиониране, което е до 20-месечни брутни заплати" (всъщност получават такова обезщетение при всяко освобождаване, освен дисциплинарното уволнение). Защо изобщо за полицаите, военните и пр. правилата за пенсиониране трябва да са различни от тези за обикновените хора, и то в такава фрапираща степен? Много им е тежък труда ли, малки са им заплатите, какво ли? Къде е тук справедливостта и къде са ми парите за данъци?
01 Май 2006 18:17
Чудя се на такива изказвания, като това преди мен. Ами във всяка една нормална държава професията на полицая, пожарникаря и военно служащия е била и ще бъде над останалите. Да не ти изброявам причините. Незнам и с какво право говориш за данъци, след като на мен ми спират толкова данък, колкото например е една работна заплата. Това не е ли данък, а?! А това, че работя рискована професия и си рискувам живота, това че ти докато си спинкаш до жената, аз работя извънредно и след работно време и дори не ми се заплаща това. Да изброявам ли още. езнам защо винаги се пръкват такива "умници" като теб, че да дават акъл. Разбира се че трябва да ги имаме тези права-за пенсиониране, 20 заплати и т.н. Това сме го заслужили, дори в излишък! Да не говорим, че трябва и заплащането ни да е повече от това, което получаваме сега. Погледни и направи справка колко взима, например един пожарникар в европейските страни и тогава ела да коментираш неща, които както се вижда не разбираш и не си компетентен. Отворко!
27 Март 2008 17:15
Напълно съм съгласен с второто мнение.Защото ние найстина също плащаме данъци и то повече от тия " умници".И искам да кажа на тия хора , че въобще не е лесно на 45 - 50 години, да караш двадесет и четири часово дежурство на улицата и да си рискуваш живота, а да неможеш до ползваш някой облаги във връзка със заплащането и пенсионирането. Като погледнем че един Румънски полицай взема заплата тройно повече от нас, да не говорим за европейските държави. Затова мога дакажа на тия така наречени по горе " умници ", като незнаят и не са наясно със същността на нашата работа , да не взимат отношение и още по малко да дават акъл за нещо от което нямат и идея дори.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД