:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,460,215
Активни 1,352
Страници 34,609
За един ден 621,541

Дълго поддържаната температура може да се дължи на стрес

Снимка: Архив "Сега"
Продължителните тренировки без прием на течности могат да доведат до неконтролируемо покачване на температурата и колапс.
Температурата, както и болката са колкото неприятни, толкова и жизнено необходими за организма. Те сигнализират за поява на проблем в тялото. Високата температура е имунният отговор на организма към болестта. Тя се появява, когато има възпаление. То може да е причинено от външен микроорганизъм - вирус или бактерия, които предизвикват инфекция. Заразата може да е както невинна настинка или диария, така и хепатит или пневмония. Ролята на високата температура е да убие причинителя на болестта. Той обичайно вирее при нормална температура - 36-36.5 градуса, но 39 градуса са в състояние да го убият. Освен това температурата активира имунната система да образува повече кръвни телца, антитела и други антиинфекциозни агенти.

Признаците на висока температура са често индивидуални - един може да загуби апетит, а при друг да има нарушена координация. Силата на признаците зависи и от това колко висока е температурата. Ако тя е леко повишена - например 37 градуса, - има голяма вероятност да не усетите нищо. Но ако е по-висока, можете да почувствате отпадналост, дискомфорт, да ви се завие свят, втрисане, главобол и парене в очите. Лошото настроение също може да е знак за повишена температура, казват специалистите.

Често се случва човек със седмици да поддържа леко повишена температура. Опасно ли е това?

Т. нар. субфебрилна температура обикновено не се усеща. Тя е 36.8-37.2 градуса, трае около 2-3 месеца и не е задължително да е знак за заболяване, обяснява отоневрологът д-р Богомил Фурнаджиев. Характеризира се с отпадналост, умора и намаляване на работоспособността. Пациентът става по-раздразнителен. Единственият лек е добрият сън, защото субфебрилната температура често е следствие на хронична умора. Тя може да се дължи и на стрес или на силни емоции. Дори и растеж на зъбите може да предизвика подобна температура.

Освен на умората субфебрилната температура обаче може да е имунен отговор на хроничен възпалителен процес - белодробен или урологичен. За разлика от високата температура субфебрилната е причинена от бактерия, а не от вирус. Затова специалистите съветват да се търси лекар, който да установи какъв е причинителят.

Туберкулозата е типичен пример за белодробен възпалителен процес. Дълго поддържаната температура може да говори и за болестен процес в бъбреците. Други причинители на този вид температура могат да са менингит и синузит и по-рядко грип.

От 37,5 градуса нагоре е налице фебрилна температура, т.е. треска. Тя е причинена от вирусна инфекция - за разлика от субфебрилната. През зимата това най-често е грип или настинка.

За нормална температура се смята тази от 36 до 37.2 градуса. Леко повишената е между 37.3 дo 38.3 градуса. При повишена термометърът сочи 38.4 дo 39.7 градуса, а висока е тази над 39.8 градуса.

Родителите често се притесняват, когато детето вдигне висока температура. Реална опасност от мозъчни увреждания и дори фатален край има само когато тя е над 41 градуса. Опасенията идват и оттам, че температурата може да причини припадъци и кризи при децата, и то при температура, по-ниска от 40 градуса. Те рядко предизвикват увреждания и не оставят последици върху мозъка, освен ако не продължат повече от час. При малки деца в случаи на фебрилен гърч трябва да се потърси лекар.

Опасна е тази температура, която не спира да се покачва, каквито и усилия да полагате, за да я спрете. Тя се появява при крайно обезводняване, при продължителни тренировки без прием на течности, при дълъг престой в много топло помещение. Симптомите са температура над 40 градуса, учестен пулс, зачервена суха и топла кожа, ирационално държание, учестено дишане и изпадане в безсъзнание.

САМОПОМОЩ

Според специалистите не е необходимо веднага да се търси лекарска помощ при появата на висока температура до около 39-40 градуса. Човек може да опита да си помогне сам с аспирин или парацетамол при децата, чай.

При висока температура са препоръчителни и студените компреси с вода. Прилагат се 3-4 обвивания от по 15 минути на цялото тяло, за да се отнеме топлина от организма. Температурата на водата за компресите трябва да е колкото нормалната човешка температура. Оцетът също не е за пренебрегване. След компреса тялото трябва да се затопли, за да се изпоти, което също помага за понижаване на температурата. Пийте също много вода, тъй като повишената температура обезводнява тялото.

Можете да приложите и разтривки с мокри или влажни ръце. Така кръвта стига по повърхността на кожата, която се охлажда чрез изпарението на водата. Въздухът в стаята трябва да се овлажнява.

Но ако температурата не спадне до няколко дни, трябва да се консултирате с лекар за състоянието си. В повечето случаи се предписват широкоспектърни антибиотици.
3
97617
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Февруари 2006 12:21
Вярно ли е, че боите, които се използват в Китай за оцветяване на тъкани и пластмаси са токсични и увреждат имунната система?
17 Февруари 2006 20:29
а стреса може да се дължи на некоя сметка която ти се насукала без да подозираш, я за парно, я за ток, я си консумирал вода кубатурата на която се равнява на черно море.... ей такива трескавици ги трескат днешните населяващи земите на древните траки и прабългари - коняри!
20 Март 2007 21:50
Относно температурата и стреса - съгласна съм. В момента имам такава температура вече втора седмица. Никак не е приятна. Ходих на лекар няколко пъти. Взеха ми кръв. Поне хубавото е, че не е нещо сериозно, а само от голямо натоварване и липсата на достатъчно почивка.Понякога ми идва в повече Реших повече да си почивам вече. Препоръчвам го на всички. Всеки има нужда от почивка - полезно е. Редно е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД