:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,303,603
Активни 879
Страници 31,813
За един ден 621,541
Консулт

Как да изберем сами моторното масло

Шофьорите твърдят, че познават автомобила така, както футбола и политиката. Дали?
И-НЕТ СНИМКИ
Характеристики на моторните масла според SAE
Само преди един хвърлей години автомобилите ни бяха от една порода, гумите - от един завод, бензинът - от едни бензиностанции. Поправяхме ги сами, миехме ги сами, използвахме един вид масло, сменяхме си го сами…

Днес улиците са изпъстрени с всякакви автомобили, поправяме ги в оторизирани сервизи, ходим на автомивки, а за маслото дори и не се замисляме - препоръчват ни го компетентни хора, а ние не се мърсим да го сменяме. Въпросът е дали маслото, което се грижи за двигателя на личния ни автомобил, е най-подходящо? И знаем ли как да го подберем сами? Или поне да разберем дали майсторът е компетентен.

Какво представлява моторното масло?

Най-съществената роля на маслото е да смазва движещите се части на двигателя, за да се намали вътрешното триене и да се намали консумацията на гориво. Маслото също трябва да защитава двигателя от вътрешна корозия, да предпазва от образуване на утайки и отлагания, да улеснява студеното стартиране, като намали износването на двигателя, и да охлажда движещите се части на двигателя.Качеството на моторното масло зависи от двете му съставни части: базово масло и химически активни добавки (присадки).Базовото масло определя и неговия вид - дали е минерално, синтетично или полусинтетично. Изходната суровина и на двата вида е нефтът, но при синтетичните качеството на базата може да бъде "управлявано" в процеса на получаване, което го прави много по-добро от минералните. Третата основна група базови масла представлява смес от двете в определено съотношение. За съвременните високонатоварени двигатели всички производители на автомобили препоръчват синтетични или полусинтетични моторни масла.

Най-важната част на едно масло са присадките, които се явяват "подправката" на базовото масло. Ако то не притежава определени свойства, производителите го подобряват с различни присадки. Понякога допълнителните вещества придават изцяло нови свойства на моторното масло и са важни за работата на агрегата, защото не позволяват образуването на лак и въглеродни отлагания при високи температури, поемат замърсяванията, от тях зависи способността на маслото да намалява триенето на елементите и т. н.

На етикета на всяко моторно масло има букви и индекси, които за повечето шофьори, пък и продавачи на масла не означават нищо. Всяка марка притежава характеристики и сертификати, получени по Международните стандартизационни системи, които е полезно да бъдат разчитани от клиентите. Познанията биха позволили на всеки шофьор да подбере сам моторното масло според това какъв е видът на двигателя - бензин или дизел - според сезона и климатичните особености на населеното място - всесезонни, зимни, летни, според натоварването и т. н. Дори тогава, когато откриваме две масла, предназначени за един и същ тип двигател и за един и същ климат, можем да открием огромни разлики в поведението им при експлоатация. За да бъдат моторните масла обективно оценени при условията на приложение и експлоатация, специализирани технически институти са създали класификации, по които клиентите да ориентират избора си. Това са:

S.A.E. (САЩ - Сдружение на автомобилните инженери), A.P.I. (Американски институт за петрол), A.C.E.A. (Асоциация на европейските конструктори на автомобили), ССМС (Спецификации на автомобилни производители).

Класификацията на S.A.E. оценява моторните масла според поведението им при различни температури и посочва техния вискозитетен клас. Вискозитет най-общо означава течливостта на маслото. Например водата има нисък вискозитет, а медът е високовискозен. Така че ако едно масло е твърде вискозно, то среща трудности при циркулацията и при защитата на механичните части от износване (типичен недостатък при стартиране на двигателя през зимата). Ако пък е твърде течливо, то е склонно да се "изплъзва" бързо и по този начин двигателят остава незащитен. Затова смазочното масло с високо качество не става твърде течливо, когато се нагрява през лятото, а зимно време не се сгъстява много и циркулира в двигателя, като по този начин го защитава дори и през най-лошите зимни сутрини.

SAE разделя моторните масла на 11 вискозитетни класа - така наречените едносезонни масла. Шест класа за приложение предимно при ниски температури, означени с буквата W (от англ. winter) и цифра отпред - 0, 5, 10, 15, 20 и 25. Например маслата с означение SAE 0W притежават най-добра течливост и не позволяват на маслото да се втвърди до температура -50 градуса. Напримерако живеете в скандинавските страни или Канада,добре е автомобилът ви да е зареден с масло с характеристика 0W. Останалите пет класа по SAE са за приложение при високи околни температури, т.е. летни класове. Те се означават с числата 20, 30, 40, 50, 60 (вж. графиката - б. р.). Така че ако сте любител шофьор и тръгнете на пътешествие в топлите страни, сложете масло SAE 40.

Ако държите на универсалното масло - за нормални температурни амплитуди, тогава трябва да си закупите всесезонно. То има по-ниска склонност да променя вискозитета си с промяната на околната температура и смазва еднакво добре и при студ, и при жега. Това е качество, което се изразява с две числа по стандартите на SAE, комбинация от горните два типа вискозитетни класа. Първото, последвано от буквата W за свойствата му през зимата, и второто число, показващо вискозитета при висока температура на двигателя. Например SAE 5W-40, посреща всички нужди на шофьора и в малка степен се влияе при различните околни температури.

Класификацията на A.C.E.A. и A.P.I. оценява маслата според способността им за защита срещу износване на двигателя при по-леки или по-тежки условия на приложение. Те са едно и също нещо с тази разлика, че докато A.P.I. класификацията се базира на изискванията за двигателите в САЩ, то класификацията на A.C.E.A. се базира на изискванията за европейските двигатели. Когато решите да си купите масло, задължително погледнете на етикета за какъв двигател е предназначено. Ако има надпис A.C.E.A. А , това означава, че маслото е предназначено за бензинови двигатели, а А.С.Е.А. В - за дизелови. "Е" пък е буквата, която съответства за масла, предназначени за дизелови двигатели, но за тежкотоварни МПС-та. А.С.Е.А. поставят след буквите и цифрите от 1 до 5 - според степента на натоварване на двигателя. Например А.С.Е.А. А5 се използва за много мощни бензинови двигатели. Универсалните масла, подходящи за всякаква употреба и натоварване, са обозначени със символите А2/В2 и А3/В3.

На стикерите на всяка туба масло са изброени автомобилните производители, които са одобрили дадената марка след всякакви лабораторни изпитания. Това е отбелязано с абревиатурата ССМС и например VW - за фолксваген, и DC - за даймлер-крайслер.

Може би вместо епилог на текста трябва да кажем, че ако загубите две минути за четене на етикети, можете да спечелите доста живот за двигателя на своя автомобил.

Кога да доливаме или сменяме маслото?

При експлоатацията на автомобила маслото в двигателя постепенно се изразходва - определено количество се изпарява, изгаря - и затова е важно да се проверява нивото му.

Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.

Ако при измерване нивото, то е под минимума, а са изминати например по-малко от 4000 километра - разходът на масло е завишен, което не е нормално. Трябва да се долее и задължително да се провери причината за големия разход.

Ако маслото е под минимума и сте изминали между 4000-15 000 километра, ситуацията е нормална, така че само долейте. При навъртени между 10 000 и 15 000 километра, маслото трябва да се смени задължително. В противен случай рискувате да съсипете двигателя си.

Невинаги обаче смяната на маслото трябва да се извършва след познатите 10 000-15 000 км. Защото при трудни условия на шофиране (дълги задръствания, чести пътувания при пълен товар и често спиране и потегляне) моторното масло е подложено на силно напрежение и в такива случаи срокът му за смяна трябва да бъде съкратен.

Често шофьорите решават да сменят маслото си, когато цветът му стане много тъмен. В повечето случаи са прави, но невинаги тъмният цвят е белег за остаряло масло, просто защото то има функциите да прочиства частите на двигателя. Тогава трябва да погледнете на стикера, поставен от монтьорите при последната смяна на маслото, на какви километри е подменяно и според ситуацията да прецените.

Ако доливаме масло с различен вискозитетен показател, например като се долее SAE 10W30, а в резервоара има SAE 15W40, това не води до никакви последствия. Просто ще получим масло с междинни показатели. Дори и марките на двете да са различни, това също не е от значение.

Не е препоръчително обаче да се смесват минерални със синтетични моторни масла, защото двата вида имат много различни характеристики. Резултатът ще бъде по-близък до маслото,чието количество е по-голямо. Не е препоръчително да смесваме и масла, предназначени за два различни типа двигатели - бензинови и дизелови.

Без да пропускаме антифриза като основна част в поддръжката на двигателя, трябва да се отбележи, че е полезно да зареждате автомобила си с антифриз не само през зимата, а и през лятото, защото той повишава и точката на кипене на смесите и по този начин предотвратява възникването на проблеми, свързани с прегряване. А и смазва водната помпа.

* Материалът е консултиран с инж. Георги Иванов - "OMV-масла"
11
88116
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
07 Януари 2011 15:51
Много полезна информация .

07 Януари 2011 15:58
Много полезна информация .

22 Октомври 2011 16:36
Има и калкулатори за моторни масла, които автоматично изчисляват какво масло трябва само при въвеждане на двигателя. http://www.motorni-masla.net . Кастрол, Мобил, Фукс и Селения има такива калкулатори и съветници също на сайтовете си.
27 Август 2012 12:16
Бързите тестове на MOTORcheckUP! Натисни тук
Уникална комбинация от световен опит и немско качество. Motor Check Up е предназначен за диагностика на двигатели чрез тестване на моторното масло. Експресният тест може да се използва за проверка на четиритактови бензинови и дизелови двигатели, мотоциклети, яхти, трактори, авиационни двигатели, агрегати и други. Обстойна диагностика на двигателя изисква много време, средства, специализирана техика и квалифицирани специалисти. Tестa позволява да се оцени състоянието на моторното масло бързо, точно и евтино!
27 Август 2012 12:33
Ако при измерване нивото, то е под минимума, а са изминати например по-малко от 4000 километра - разходът на масло е завишен,
А ако производителят дава фабричен разход до 600 мл. на 1000 км., каквито случаи има - Опел, Фолксваген и др.? Пък и всеки знае, че произведените от 15-20 години насам автомобили, особено ако са двувалови, имат повишен разход на масло.
27 Август 2012 12:38
Тази колонка ми напомня за последните серии на "Етажна собственост" с нескопосните реклами.
Че кой нормален човек днес, в 2012 си сменя маслото на колата сам, че пък и да го избира?
27 Август 2012 12:41
Има и калкулатори за моторни масла, които автоматично изчисляват какво масло трябва само при въвеждане на двигателя.

Не става ясно какво "калкулират" тези ваши калкулатори. Питагоровата теорема?
27 Август 2012 13:48
Появата на статия тук от такъв характер написана от авторката със застраховката,че в нея участва и консултант буди недоумение. Недоумението идва от наличието днес на много сайтове, форуми специализирани по марки и модели автомобили където всеки заинтересован може да намери компетентна информация за маслата/моторно,хидравлично,за предавателни механизми-скоростна кутия,диференциал и т.н./ в които фирмата производител на автомобила дава списък на сертифицираните от нея масла от различните им производители, с която гарантира нормалния пробег на автомобила,както по време,така и по изминати километри.
Статията напомня общообразователен курс от времето на маслата зимно,лятно,всесезонно -М8Д,М10Д Селена и други спомени от соца...
ПП Всъщност молба към модератора. Моля, редактирайте влизането със взлом на motorcheckup в тази прашясала тема за да направи безплатната си реклама.
19 Октомври 2012 20:50
Ето още един калкулатор за масла, в който освен масла за автомобили има и такива за мотоциклети и лодки - Масла Yacco
15 Март 2013 19:59
Аз се доверявам на онлайн каталозите за търсене на подходящо масло по марка, модел, конски сили на колата на Total и Castrol те никога не грешат, но винаги препоръчват най-хубавото и съответно най-скъпото масло. Иначе по-добре да попитаме не този, който сменя <a href="http://cardepo.net">Моторни Масла</a> а този, който ги продава. Защото би трябвало да има повече опит и много повече автомобили, мотоциклети и други превозни средства да взимали масла. И да знаете, че масларите не всички четат какво пише на тубите и дали е подходящо за колата ви
15 Март 2013 20:08
Много е важно да прочетете внимателно докато изберете точното масло за вашата кола. Калкулатора за масла е много лесен за ползване, но тук http://www.cardepo.net/ може да намерите онлайн каталозите за моторни масла на големите производители или да получите онлайн по скайп или с чата на живо сигурен съвет, за точното моторно масло което ви трябва. По добре попитайте или прочетете има доста инфо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД