×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,027,001
Активни 1,488
Страници 79,042
За един ден 1,302,066

Кога са опасни носните кръвоизливи

Почти на всеки се е случвало да му потече кръв от носа. И почти никой не взема подобни кръвоизливи на сериозно. Трябва ли обаче да се плашим, когато това се случи?

Носните кръвотечения обикновено могат да бъдат много по-дразнещи, отколкото сериозна здравна заплаха, затова и повечето от тях се лекуват вкъщи. Възможно е обаче те да са знак за наличие на заболяване.

Повечето от кръвоизливите започват от ниската част на носната преграда - полутвърдата стена, която разделя двете носни кухини. В нея има кръвоносни съдове, които могат да бъдат наранени при издухване на носа или от острата част на нокътя. В тези случаи кръвотечението може да се появи от едната страна на носната кухина или от двете едновременно. Обикновено те се овладяват в домашни условия и не изискват медицинско внимание.

По-рядко кръвотеченията започват от по-високата и дълбока част на носа. Кръвта тече по обратен път в задната част на устната кухина и гърлото дори ако човек е изправен. При тези случаи е нужна незабавна лекарска помощ.

Кръвотечението от носа често се причинява от разкъсване на малък кръвоносен съд - капиляр. В повечето случаи нараняването е причинено от удар. Друга честа причина е изсушаване във вътрешната част на носа. Сухият климат или горещината на въздуха в затворени помещения дразни и изсушава назалните мембрани, образувайки корички, които причиняват сърбеж и могат да доведат до кървене при разчопляне. Други причини за кървене са и настинките, висока температура, алергии и употребата на някои лекарства. Кървенето също може да бъде резултат и от недостиг на калций. Понякога носното кръвотечение може да е свидетелство и за сериозно заболяване - рак, хипатрония или заболяване на артериите.

Лекарите съветват хората с нископреградни кръвотечения да седят изправени и да стегнат и двете си ноздри силно за около 10 минути. Пликче лед също може да се приложи към носа и бузите. Ако кървенето е причинено от сухия въздух, пациентът трябва на диша наситен с пара въздух. Когато спре кървенето, пострадалият трябва да отбягва всякаква напрегната работа за около 12 часа. Също така не трябва да си издухва носа, защото това може да откърти кръвните съсиреци и кръвта да потече отново.

Ако кръвта не спре до 30 минути при директен натиск, пациентът трябва да посети лекар. Ако кръвта потече назад в гърлото, когато е приложен натиск на носа, също трябва да се потърси медицинска помощ. Необходима е консултация със специалист, ако кръвотечението се появява повече от един път в седмицата.

При по-сериозни случаи на кръвоизливи се налага обгаряне. То унищожава тъканта чрез електрически ток, нажежено желязо или чрез изгарящи химикали. Така се затварят плътно спуканите кръвоносни съдове и се предотвратява следващо кървене.
46564
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД