:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,530
Активни 1,248
Страници 38,959
За един ден 1,302,066
Разследване

Валентина в страната на чудесата ІІ

Съдът върна ловната резиденция на Живков на младата й собственичка, след като тя успя да докаже, че за 3 години е изхарчила само 1025 лв.
Снимка: Борислав Николов
Зад тази ограда започва имението на Валентина - 180 дка ловно стопанство с административни и стопански сгради. През 1999 г. тя е на 20 години и срещу 28 000 лева купува обявеното в ликвидация стопанство.
Колко животновъди в България могат да се похвалят, че със скромната си заплата са си позволили да купят бивша ловна резиденция? Едва ли са много. Но Валентина Андрианова е сред тях. В приказката й има много обрати. По всичко личи обаче, че ще има и щастлив за нея край.

Първо съдът конфискува голяма част от ловната й резиденция заради недоказан произход на доходите й. По-малко от година след това обаче втората инстанция й я върна. Последна дума по казуса би имал Върховният касационен съд. По всичко личи, че съдът е успял да убеди обвинението, че Валентина няма незаконни доходи, защото във ВКС прокурорски протест няма. Срокът за сезиране на последната инстанция изтича след два дни - на 15 януари. Ако дотогава няма протест, Валентина окончателно печели съдебната битка.

Когато през 1999 г. Валентина се премества от Свищов, където е родена, в елинпелинското с. Огняново, тя е само на 20 години. Там заживява на семейни начала с бившия полицай Димитър Цанев.

Само година по-късно срещу 28 000 лв. тя купува апетитен имот - 180 дка от бившия развъдник на фазани край селото. То е любимо ловно място на елита преди 1989 г., близо до язовир "Огняново", разположено сред разкошна гора. В имота има административна и производствена сграда, агрегатно помещение, помпена станция, три ловни къщи, 6 блока и 25 курника за фазани. Но през 1999 г. е обявен в ликвидация.

През ноември 2000 г. пък е регистрирана фирма "Дивечовъдно фазаново ловно стопанство-Огняново" АД. Тя се занимава с люпене и отглеждане на фазани, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и спедиция, посредничество, ловен туризъм, внос и износ. Собствениците са трима: Димитър Цанев - със 70%, Валентина Андрианова - 16%, и Бойко Иванов - 14%. Валентина купува сгради от стопанството и заедно с Цанев заживяват там.

Но в прокуратурата е подаден сигнал, че младата дама не би трябвало да разполага с толкова пари. Тя работи отскоро във фирмата на Цанев и в приватизираното ловно стопанство и заплатата й за година и 9 месеца е 1567 лв.

Образувано е дело по Закона за собствеността на гражданите, според който съдът може да отнеме в полза на държавата доходи и имущество с недоказан произход. На 28 януари 2005 г. Софийският окръжен съд реши, че по-голяма част от 180 дка земя, купени от Валентина, трябва да бъдат отнети в полза на държавата. Стопанката твърди, че е невинна, и обжалва.

Според прокурорския иск в периода от 1 септември 1999 г. до 31 май 2001 г. Валентина е получила законни доходи в размер на 68 067 лв. Само 1567 лв. от тях са от заплата. 62 000 лв. са заем от трима пенсионирани служители на МВР - Христофор Филипов, Георги Райчев и Емил Манчин. Още 4500 лв. са от наеми.

Прокуратурата изчислява, че за същия период разходите й са 98 129.02 лв. Малко над 2000 лв. от тях са пресметнати като разходи за живот според данните на Националния статистически институт, 66 000 лв. е цената, на която Валентина е купила имоти, и близо 12 000 са таксите при придобиването им. 8000 лв. пък струват 800-те акции от дивечовъдно стопанство. За три пътувания на Валентина в Германия, Украйна и Швейцария прокуратурата пресмята още над 10 000 лв. като разходи. Или с други думи, разходите на Валентина са повече от приходите й с над 30 000 лв. Затова прокуратурата настоява съдът да отнеме имота на Валентина или най-малкото - незаконния й доход.

Момичето не се предава лесно. Твърди пред съда, че не е харчило нищо при задграничните си пътувания. Цанев и различни чужди фирми плащали за пътя, хотелите и дневните. Затова сумите за пътуванията трябвало да се отнесат към доходите, а не към разходите й. Уверява магистратите, че таксите на имотите не са платени с нейни пари, а със заем от стопанството, затова те също трябва да се смятат като доходи. А фирмата на Цанев и ловното стопанство, където работи по трудов договор, я издържат напълно.

Съдът не приема версията на Валентина, тъй като тя не представя никакви документи в подкрепа на твърденията си - няма договори за заем, нито заповеди за командироване. Цанев свидетелства в нейна защита, но това не е достатъчно. За съда е важно и че Валентина не е вписала в данъчните си декларации даренията, които твърди, че е получила. Законът за собствеността на гражданите гласи, че недекларираните доходи могат да се установяват в съдебно производство само с официални документи.

За година и 8 месеца - от септември 1999 г. до юни 2000 г., придобитото от Валентина имущество и разходите й са на стойност 86 969, 34 лв., пресмятат съдиите. Изчисляват още, че разликата между доходите и разходите й, от една страна, и придобитото имущество, от друга, е 17 990, 34 лв. Преценяват сумата като "значителна" и я приемат като незаконен доход, с който е платена част от фазанарията. Отсъждат в полза на държавата да се отнеме собствеността върху идеалната част от имота, придобита с незаконните доходи, или 17 990 от 28 000 идеални части.

Решението на окръжния съд не е окончателно. Но прокуратурата побърза да го отбележи сред успехите си, защото обикновено губи такива дела. А и най-трудно се убеждава първата инстанция, нагоре е много по-лесно, обясняваха прокурори. Както се случва понякога, горната инстанция - в случая Софийският апелативен съд, е на различно мнение. И смята по различен начин.

Разликите идват основно от две места. Първата инстанция реши, че близо 12 000 лв. такси и данъци за имотите на Валентина са направен от нея разход. САС обаче приема, че за тези разходи тя е получила заем от фирмата на Цанев. Другата разлика идва от задграничните пътувания на жената. Те бяха пресметнати като разходи от 5092 лв. от окръжните съдии. Но горната прие, че разноските са платени от Цанев или от чуждите фирми, на които са гостували.

Така според апелативните магистрати разходите на Валентина за периода са 69 025 лв., а приходите й - с 5446 лв. по-малко. "Това превишение обаче не може да се приеме като значително по терминологията на закона, поради което не е налице незаконен доход. Предявеният от прокуратурата иск се явява неоснователен", пише в решението на САС.

Но според същото това решение Валентина може дълго време да живее с тези близо 5500 лв. Магистратите приемат, че за три години и половина - от началото на 1998 г. до средата на 2001 г., жената е изхарчила само 1025 лв., защото по всякакъв начин е била осигурявана от Цанев. Ако пък се вярва на твърденията на Валентина пред съда, тя няма абсолютно никаква нужда от пари. Така че с тези 5500 лв. на практика може да живее до края на живота си или поне докато е с Цанев. Според показанията им Валентина е назначена във фирмата му, която се занимава с животни, като секретар. Фактически обаче отглеждала животни в стопанството. При пътуванията на шефа в чужбина пък го придружавала като технически сътрудник. А фирмата плащала за всичко, което й е нужно - облекло, обувки, жилище, вода, ток, транспорт, храна. Дай, Боже, на всеки животновъд такива благини.

"За мен това си е пладнешки обир. Само инкубаторът струва 150 хил. долара. А от инкубатори излизат по 166 000 фазанчета на година", сподели директорът на държавното дивечовъдно стопанство Харизанов преди година пред екип на "Сега". Той е началник на стопанството от 2001 г. - няколко дни след като е осъществена сделката. Преди това е работил пак там. След продажбата на държавата останали хижата, земя и малко стопанство. Кметът на селото Александър Стоилов пък показа оценката за дълготрайните материални активи на цялото стопанство, направена на 31 март 1992 г. Тя е 5 597 993 лв. Сградите са оценени на близо 3 млн. Машините и съоръженията - на около 2,5 млн. лв., транспортни средства на 96 504, а останалите активи за около 35 000 лв.

Преди 2 месеца Софийският окръжен съд конфискува и апартамента на непълнолетната дъщеря на Боян Петракиев-Барона. Делото срещу него и съпругата му също бе образувано по искане на Софийската окръжна прокуратура по стария Закон за собствеността на гражданите. И това решение обаче не е окончателно. Преди година в Сливен бе отнето имущество за над 300 000 лв. от семейство, което не можа да докаже и 20 000 лв. доход за период от 10 години. Софийският окръжен съд нареди и конфискация на няколко имота в Долна баня и Самоков, кола и близо 40 000 лв., собственост на бивш шампион по културизъм. Той успя да докаже само 214 лв. законни доходи. И тези решения обаче не са влезли в сила, защото висят пред горната инстанция.
Снимка: Борислав Николов
Ловната резиденция в Живков е в добро състояние.
Снимка: "Сега"
Валентина Андрианова успя да убеди съда, че тя не харчи нито стотинка собствени пари, за да се издържа.
Снимка: Борислав Николов
Кметът на Огняново Александър Стоилов и Харизанов, шефът на дивечовъдното стопанство, са убедени, че продажбата на резиденцията за тази смешна сума е пладнешки обир.
37
5098
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
13 Януари 2006 01:33
Ключовата подробност тук е "бивш полицай". Докато не се разчисти тая отвратителна мафия няма да има никаква оправия! Не че смея да се надявам..
13 Януари 2006 02:28
Тая пичка не беше ли сложена там от новия голям мафиот дето е негово Чокурово и дето около него се разхождат по ок.60 “охранители”, дето полвин “общинска” банка била негова а също и ТЕЦовете на БГ. Имаше един такъв пич. Sofiямски ряпа даа яде.
13 Януари 2006 02:49
Хубаво е, когато някой пак зададе въпроса "Защо "младите" не се връщат в България", да си препрочете тази статия. Историята е изключително показателна. Тя представя реално:
* """независимият""" съд
* "изчезналите" мутри
* справедливостта, която тържествува.
13 Януари 2006 02:55
ANACEPHAL,
НЯМА нищо "ключово" в "бивш полицай- настоящ мафиот"!!! Поне историята /и настоящето!/ на Мафията по Света НЕ показва и НЕ доказва такава "ключова връзка" ?!? Човек става Мафиот НЕ защото е бил полицай/милиционер, ченге/, а защото е поискал или се е съгласил да стане Мафиот!!! Тезата ти щеше да бъде вярна, ако поне 51% от мафиотите в "Ндрангета"/Италия/, "Коза ностра"/САЩ/, "Якудза"/Япония/ и други, бяха БИВШИ тамошни ПОЛИЦАИ!!! Ти това ли твърдиш?!
Ако в България, след идването на Демокрацията, се оказва/ако?!/, че в Организираната Престъпност има много БИВШИ ПОЛИЦАИ /милиционери, ченгета/, то , сигурно, си има някаква СПЕЦИФИЧНА българска причина за това, нали?! И съм убеден, че ти я знаеш тази причина или се досещаш за нея! Аз -също!!! Но това е вече ДРУГА Опера!!!
13 Януари 2006 03:58
Бах ти скапаната държава.
13 Януари 2006 04:20
Параграфе, съжалявам ако съм те засегнал на (бивша) професия!
13 Януари 2006 05:52
Девоиката е само статис.Всичката собственост е на чингето за да не бие на очи.
13 Януари 2006 09:27
Тя можела да живее много-о-о години с 5000 лева. И аз искам.Моля да ми се обясни как става този номер.Естествено да е законно!
13 Януари 2006 10:07
И анацефал и параграф са прави. По-лошото е, че след това бившите полицаи започват да си привиква за "служители" бившият си контингент - все още престъпници и се започва един "бизнес"... Бивш полицай никога няма да викне маркетингов или рекламен специалист. Той "ще се обади". Него "ще му помогнат" я с операция на НСБОП за пиратски софтуер, я някоя преписка ще се загуби, я с някоя и друга проверка и т.н.. И ... стигнахме до тук. Защото там на Запад мислят. И ползват експерти и планират и ... спазват някакъв минимален обществен порядък. За разлика от бившите ни ченгета и настоящи "бизнесмени".
13 Януари 2006 11:40
За да повярва на тази приказка, читателят трябва да е на не повече от 3 години. Или умствено увреден.
13 Януари 2006 11:48
Съдиите явно са на три годинки
Най-тъжното е, че ни докараха дотам, та и след такава приказна съдебно-ченгесарска история само да плюем в канавката и да продължим нататък...
13 Януари 2006 12:09
Кой беше казал "Зад всяко богатство се крие поне едно престъпление"
13 Януари 2006 12:15
Само така ще се оправим! Ей такива млади, инициативни и пробивни българки трябва да има повечко. И особено - спестовни. Живяла жената с 80 стотинки на ден, пък вие сега я плюете! Не ви е срам!!!
13 Януари 2006 12:18
Нещо ми се губи тук...
Кой, казвате, разследва тези длъжностни лица, които са подготвили и осъществили продажбата на държавния имот? И кой проверява тяхното имотно състояние?
Нещо явно съм пропуснал в тази история - помогнете!
13 Януари 2006 12:21
""Така че с тези 5500 лв. на практика може да живее до края на живота си или поне докато е с Цанев. ""
Значи, Цанев е живота й, на Практика.
Така да бъде!!!
(Следва: ""Валентина в страната на чудесата ІІI:-)) (кис-кис)
13 Януари 2006 12:24
Действително живеем в страната на чудесата и на неограничените възможности. Ето го инициативния и пробивен бизнесмен за който се усъмних, че е истинския собственик:

Христо Ковачки притежава 27% от акциите на “Общинска банка”. Собственик е на "Ел Ем импекс", която купи "Лазерни и оптични технологии" и мина "Чукурово". Той притежава и веригата магазини "Европа". Ковачки има трайни интереси в енергетиката - преди две години купи чрез фондовата борса и ТЕЦ "Марица 3 - Димитровград", която е първата частна електроцентрала в България. Официално Ковачки твърди, че е консултант по сделките за приватизацията на "Топлофикация Враца", "Брикел", мини "Балкан" и "Открит въгледобив Перник".
През юни 2003 г. "Българска енергийна компания" купи 70% от "Атоменергоремонт", а Ковачки отново беше консултант на купувача. Бизнесменът е собственик и на мина "Черно море", която преди години поиска несъстоятелност на ТЕЦ "Сливен". Участва в процедурата за приватизация на "Топлофикация Плевен" и на "Топлофикация Бургас", като оспори в съда избора на "Финанс инженеринг" за купувач на бургаското топлофикационното дружество. Ковачки притежава и завод за преработка на автомобилни гуми "Гуми еко" в Габер. Участва в конкурса за концесия на варненското пристанище "Леспорт" и обяви, че ще оспори резултатите от него.
13 Януари 2006 12:31
А Васил Божков отде събра пари за самолет?Какво пише в данъчните му декларации?Или журналистите гонят само дребен дивеч.
13 Януари 2006 12:36
Боже, какъв фарс! Представям си как изглеждат и какво съдържат материалите и събраните "доказателства" по делото!
13 Януари 2006 13:02
Тц. Аз нямам толкова въображение !
13 Януари 2006 13:02
ANACEPHAL,
/:/ "Параграфе, съжалявам ако съм те засегнал на (бивша) професия! "
......................................... ......................................... ....................................
НЯМА как да ме засегнеш на /бивша/ професия! Професиите са нещо ЗАКОННО и НУЖНО!
Даже и "Изпълнител на смъртни присъди издадени от Съд" НЕ е "срамна" професия!!!
"Бивш полицай"/милиционер, ченге/ НЕ е професия, а ФАКТ! Но дори и да предположим- заради твоя кеф!- че съм бил "бивш полицай"/милиционер, ченге/ преди Демокрацията, пак НЕ бих се засегнал, защото, като такъв, бил съм бил изпълнявал Законите в НАРОДНАТА /тогава-преди 1990 г./ Република България! А изпълнението на законите в една държава НЕ е повод за срам! В "онази" държава ВСИЧКИ са изпълнявали/ТРЯБВАЛО Е!- също, като и в днешната държава/ законите й- вкл. и войниците, граничарите, учителите, докторите, млекарите, арсеналчиците от Казанлък, ватманите и т.н./ и са ДОПРИНАСЯЛИ да я има "оная" държава, а НЕ да я няма!/! КАЗАХ!
13 Януари 2006 13:07
Ковачки беше от Самоковско, нали? поне така ми звучи фамилията.
Аз и още един именит форумец (което не значи, че аз съм именита, тук има една синтактична уловка), се гордеем с такива съграждани...
13 Януари 2006 13:41
България се нуждае от генерал ПИНОЧЕТ !!!!!!!
13 Януари 2006 14:11
Става ми жално че никой от форума не може да се похвали не с такава приватизационна сделка не с това че обикаля света на чужди издръжки а за това че може да живее реално без да плаща данъци и пак да се има 5500 лв
13 Януари 2006 15:01
ПАРАГРАФ
Би ли ми обяснил как бай Цвятко милиционера дето казваше Бил съм се бил напил и който като разшири хола си установи че почти в центъра му се оказа външната тоалетна при демокрацията се оказа че е страхотен тарикат и финансов гений - на мен нещо ми се губи
13 Януари 2006 15:48
Не е луд този, който яде зелника, а който му го дава....
Така и не става ясно кой е ОПРЕДЕЛИЛ ЦЕНАТА на този държавен имот (ако е държавен?)? И кой и как е ОПРЕДЕЛИЛ КУПУВАЧЪТ?
Може би ще го разберем във Валентина 3....
13 Януари 2006 15:58
PASIV,
Питай някой "демократ" тук! А съм НЕдемократ и НЕ съм наясно с "демократичните" номера на / и при/ Демокрацията!!!
13 Януари 2006 16:16
ПАРАГРАФ
Извинявай но живея в страна близка по име с твоето но 22 и малко ми е трудно да се ориентирам нароследък в джунглата наречена демокрация та вече и демократите ги бъркам Щото вече от 15 години и се оказаха псевдо ама карай да върви - на времето имаше псевдо стерео - демек нещо като стерео ама не съвсем та и сега май е така
13 Януари 2006 16:42
Парагвай ще да е тази демокрация.
13 Януари 2006 17:27
И параграфът ще да е по Джоузеф Хелър - "Параграф 22"
Ама тук ще се съглася с нашия си Параграф/донякъде/ - егати "демократичните" номера, егати чудото!
И пак питам: Кой разследва продавачите на имота?! Какво казахте? Никой?!
Хмммм... Тогава кои правозащитни органи и поименно - кои техни шефове - прикриват корупцията и защо?
Марш в затвора и за тях!!!
Това е демокрацията, драги Пара, а не туй - нашето...
13 Януари 2006 19:45
Това са подставени лица на някоя голяма червена тиква. За тях няма възмездие, запомнете го.
13 Януари 2006 21:16
""Това са подставени лица на някоя голяма червена тиква. За тях няма възмездие, запомнете го.""
Кое Съре, това за тиквата мий йасно, ама с второто не съм съгласен

14 Януари 2006 00:24
Предлагам пререгистрация на участниците във форума на "Сега".Нека при новата регистрация се въведе и елементарен тест за грамотност по български език.Това ми предложение е провокирано от един участник в този форум-pasiv, и неговите писания.
Безкрайно дълги изречения, липса на всякакви препинателни знаци, ужасен изказ и елементарни лексически грешки!Тотална неграмотност!Чудя се този другар някога ходил ли е на училище?!
14 Януари 2006 00:51
Rego, ти ако мислиш че някой въобще знае български език ....
Иначе за Ковачки....айде малко ще кажа и аз - има холдинг с много измислени фирмички в него за "заблуда на врага" дето се вика. По принцип служителите в неговата фирма са собственици на тези измислени фирми, с които участва по разните търгове. Тоест можеш да видиш например шеф и асистент на отдели да са собственици на фирми, с които играят. Дори една от фирмите се водеше на някакъв украинец, който едва ли знае дори с какво се занимава "фирмата" му. Има и офшорки и партньори в Америка, които работят с тях. Във вестника никога няма да видиш обява за работа от името на която и да е от фирмите му. Пише само какъв човек търсят и някакъв измислен е-маил. Трудов договор? Евентуално, но едва след като докажеш лоялността си към Него. И с доста неприятни клаузи в него особено по въпроса със заплащането. Има 3-4 много красиви секретарки И поне 7-8 счетоводителки, останалия персонал съвместява по няколко дейности. И дебели момчета с пищаци има също Веднъж, бях на месец още, прати при мен една от секретарките да ми каже че иска да му купя сим карта...на мое име естествено . Как се играеше по търговете ли? Ами пишеха се оферти за половин час от името на 5-6 от фирмите, като само една от тези оферти беше "хубавата", която примерно е била подготвяна седмици преди това. Карат ни с колите до АП, там ние през 15 минути влизаме да ги оставим За да не бием на очи все пак. А ако знаете с колко гневни и измамени американци е трябвало да говоря...чак жал ми ставаше като ги слушах защото мнозина се обаждаха от домовете си късно вечер за да ни хванат в началото на работния ден, казваха че не могат да спят заради тези проблеми, един каза че даже бил в болница щото язвата се обадила след перипетиите по сделката с нас... Заплашваха, заплашваха...., а наште хора се смееха от сърце
Е, толкова за него. Повечето наши "големи" бизнесмени са същите....
Лека ви нощ!
14 Януари 2006 01:02
Каквото искахме си го получихме! Така е в новите источни ДЕМОКРАЦИИ! Руснаците казваха някога: Вот тебя здрасти!!! Да еживо издраво момиченцето, стоящите зад него и всички новобогаташи! ШЪ СЪ УПРАВИМ!
14 Януари 2006 07:23
Мамичка им турска...па ограбват България.
14 Януари 2006 09:41
REGO
Мисля че съм ходил на училище но BDS с който съм свикнал да пиша не отговаря този и не мога да открия къде са препинателните знаци - не отговарят на тези от клавиатурата съжалявам
23 Януари 2006 22:12
Za razmera na zemiata +sgradite i pomoshtnite postroiki , po kakva ocenka e bil prodaden imota???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД