:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
След десетгодишно пътуване космическата сонда "Розета" влезе в орбитата на кометата 67П / Чурюмов-Герасименко и изпрати сонда-робот на нея. За пръв път човешки апарат извършва подобна маневра.
Мисията на "Розета" ще продължи до декември 2015 година, а кометата "Чурюмов-Герасименко" ще мине възможно най-близо до Слънцето през август 2015-а. Стабилната в момента орбита на сондата е на около 10 км от кометата.
СТАТИСТИКИ
Общо 219,356,025
Активни 1,244
Страници 58,286
За един ден 235,726
ОПЕРА ЗА МАСИТЕ

Коледен подарък от Александрина Пендачанска

снимка: "вирджиния рекърдс"
Александрина Пендачанска
Десет години след първия си компактдиск в България Александрина Пендачанска зарадва почитателите на операта с нов албум. Новият й студиен албум "Genuine" (от каталога на "Spotlight") съдържа седем арии из опери на Росини, Верди, Моцарт и Доницети - все роли, с които певицата се прочу и утвърди на международната оперна сцена. Драматично-колоратурен сопран с блестящи височини и отлична виртуозност, Александрина Пендачанска е на висота в интерпретацията на Ермионе от едноименната опера от Росини (роля, за която 2004 г. тя беше удостоена с наградата "Дива" на Операта на Ню Йорк) , Донна Анна от "Дон Жуан" на Моцарт, Леонора от "Трубадур" на Верди.

"Genuine" е записан през декември 2004 в "Студио 1" на БНР заедно с Българския симфоничен оркестър под диригентството на Ералдо Салмиери, чиято професионална биография минава през сцените на редица европейски оперни театри и концертни зали. За записите на албума се присъединяват и някои от младите ни оперни дарования - тенорът Костадин Андреев, сопраното Йоана Железчева и младият бас Божидар Василев.

В книжката към албума самата Александрина пише: ".. В настоящия компактдиск включих арии от трите роли, които са ми дали най-вълнуващите моменти на сцената - Елизабета, Ермионе и Донна Анна. Тези дами оставиха дълбок отпечатък върху творческото ми развитие и път. Обичала съм ги и съм ги мразела, карали са ме да страдам и да се радвам, защото те изискват истинско пеене, присъствие и страст към операта."

Александрина Пендачанска е родена през 1970 година в София, където завършва Музикалното училище с профил "Пиано и пеене". Неин вокален педагог и преподавател е майка й - сопраното Валери Попова. На 17 години Александрина прави своя сценичен дебют с ролята на Виолета от "Травиата". От 1989 г. досега пее в най-престижните оперни театри в света - Виена, Париж, Берлин, Ню Йорк, Рим, Брюксел, Вашингтон, Хамбург, Москва, Торино, Неапол и много други.
4401