:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Как да наричаме прабългарите, за да ги отличаваме от съвременните българи?
прабългари
(пра)българи
протобългари
първобългари
българи
стари българи
няма никакво значение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 224,887,789
Активни 1,361
Страници 43,513
За един ден 235,726
ОПЕРА ЗА МАСИТЕ

Коледен подарък от Александрина Пендачанска

снимка: "вирджиния рекърдс"
Александрина Пендачанска
Десет години след първия си компактдиск в България Александрина Пендачанска зарадва почитателите на операта с нов албум. Новият й студиен албум "Genuine" (от каталога на "Spotlight") съдържа седем арии из опери на Росини, Верди, Моцарт и Доницети - все роли, с които певицата се прочу и утвърди на международната оперна сцена. Драматично-колоратурен сопран с блестящи височини и отлична виртуозност, Александрина Пендачанска е на висота в интерпретацията на Ермионе от едноименната опера от Росини (роля, за която 2004 г. тя беше удостоена с наградата "Дива" на Операта на Ню Йорк) , Донна Анна от "Дон Жуан" на Моцарт, Леонора от "Трубадур" на Верди.

"Genuine" е записан през декември 2004 в "Студио 1" на БНР заедно с Българския симфоничен оркестър под диригентството на Ералдо Салмиери, чиято професионална биография минава през сцените на редица европейски оперни театри и концертни зали. За записите на албума се присъединяват и някои от младите ни оперни дарования - тенорът Костадин Андреев, сопраното Йоана Железчева и младият бас Божидар Василев.

В книжката към албума самата Александрина пише: ".. В настоящия компактдиск включих арии от трите роли, които са ми дали най-вълнуващите моменти на сцената - Елизабета, Ермионе и Донна Анна. Тези дами оставиха дълбок отпечатък върху творческото ми развитие и път. Обичала съм ги и съм ги мразела, карали са ме да страдам и да се радвам, защото те изискват истинско пеене, присъствие и страст към операта."

Александрина Пендачанска е родена през 1970 година в София, където завършва Музикалното училище с профил "Пиано и пеене". Неин вокален педагог и преподавател е майка й - сопраното Валери Попова. На 17 години Александрина прави своя сценичен дебют с ролята на Виолета от "Травиата". От 1989 г. досега пее в най-престижните оперни театри в света - Виена, Париж, Берлин, Ню Йорк, Рим, Брюксел, Вашингтон, Хамбург, Москва, Торино, Неапол и много други.
4488