:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,203,596
Активни 1,350
Страници 26,101
За един ден 621,541

Ставите на бебетата трябва да се прегледат на ехограф през първия месец

Голям процент от болестите на ставите се дължат на нелекувани проблеми в детска възраст
Според някои статистики средно на около 60 бебета едно се ражда с нестабилност на тазобедрените стави. След раждането нестабилната става може да премине в три клинични форми - дисплазия, сублуксация и луксация.

Дисплазията е състояние, при което ставата е нестабилна. Ако не се лекува, може да премине в сублуксация - състояние, близко до луксацията (изкълчване на ставите). Изкълчването рядко може да бъде вродено, а по-често се проявява в началото на мускулното натоварване на детето при прохождането му.

Голям процент от проблемите със ставите при възрастните се дължат на нелекуването на дисплазията в детска възраст.

Според ортопеда от 14-о ДКЦ в София д-р Милен Димов съществуват рискови фактори още от бременността, при които лекарите задължително трябва да преглеждат новородените. Сред тях са фамилната обремененост, ако бебето е момиче (нежният пол е с по-висока предразположеност към дисплазия), първородно дете, седалищно предлежание в утробата (когато бебето трябва да бъде издърпано за краката при раждане), многоплодна бременност и др.

Първите дни след раждането са най-отговорни за родителите, защото тогава в организма на бебето циркулират хормони, които правят съединителната тъкан по-разтеглива, еластична и податлива на увреждане от външни фактори, твърдят специалистите.

Родителите трябва да знаят, че не бива да дърпат детето за крачетата - най-добре е да повдигат долната част на тялото му с длан под тазчето, съветва д-р Димов. Лошо е да повиват бебето на пашкул - при носене на ръце детето трябва да е с разкрачени крачета.

Първите 7-10 дни след раждането са най-опасни за изкълчване под въздействие на външни механични фактори и едновременно с това са най-благоприятни за коригиране на луксацията. Майките на новородени трябва да настояват пред педиатрите за направление за специализиран преглед на бебето.

"За да се установи дали детето е родено с дисплазия, е нужно да бъде прегледано на ехограф още в тези първи дни", смята д-р Димов. Този преглед е напълно безвреден за новороденото.

Ако лекарят открие проблеми, се препоръчва да се слагат т. нар. лечебни гащички, които поддържат краката в разкрачен строеж. В Западна Европа носенето на профилактични гащички е задължително. Те се слагат на бебето още след раждането му и най-често два месеца са достатъчни за коригиране на проблемите със ставите. Гащичките се носят върху другите дрехи. Майките у нас могат да си купят профилактични гащички от санитарните магазини, но е добре първо да се консултират със специалист.

Д-р Димов съветва родителите да търсят консултации със специалист, за да се установи навреме дали има някакви проблеми. Според него най-често може да се пропусне луксация на тазобедрената става или деформиране на тазобедрената глава. При дисплазията тазобедрената глава се припокрива в по-малка степен от другата съставна част на ставата - ацетабула. Когато върху по-малка повърхност се разпределя по-голяма тежест, тази става се износва по-бързо. Нелекуваните в бебешка възраст проблеми в ставите водят до страдания по-късно. Например коксартрозата е следствие точно на проблемите със ставите в детска възраст.

Важно е как се повива детето. Д-р Димов уточнява, че вече е мит схващането, че детето трябва да се пристяга силно в областта на коленните стави, за да бъде то след това с прави и хубави крака. Това е абсолютно погрешно и вредно за бебето. Бельото и ританките също не бива да са тесни, защото пречат на разкрачения стоеж на детето и то се чувства некомфортно. Кенгуруто и проходилките са полезни и се препоръчват от лекарите.

Според някои специалисти памперсите също помагат за предотвратяване на луксация. Д-р Димов уточнява, че памперсите наистина помагат за по-разкрачения стоеж на детето, но ортопедът съветва майките да не забравят, че те са най- вече средство за хигиена и не са достатъчни за предотвратяване на проблеми със ставите.

Лекарите препоръчват да не се обуват обувки на прохождащите деца. Ако детето е с обувчици непрекъснато, то се лишава от нормална сензорна стимулация, която може да получи от контакта с околната среда. По този начин мускулите на стъпалото не се упражняват достатъчно и това може да доведе до ортопедичен проблем. Важна е и гъвкавостта на подметката на обувката. Нормалното стъпало се прегъва при глезенната става, движейки се от 30-40 градуса при нормално ходене. Добрата обувка трябва да позволява това. Твърдите подметки не са за предпочитане, освен ако не са предписани специално от лекар.

Има разногласия между лекарите относно носенето на ортопедични обувки - някои ги предпочитат, други не. Според д-р Димов мускулите са тези, които оформят свода на ходилото, и не може да разчита, че тези издатини, които са в ортопедичната обувка, биха формирали правилно детското ходило. По този начин може да се появи плоскостъпие.

Сводът на ходилото на детето се оформя през първата година след прохождането му. При плоскостъпие се препоръчва детето повече да ходи босо, за да има дразнене на рецепторите по ходилото. Те стимулират мускулите по ходилото и помагат за формирането на свода. Д-р Димов коментира, че плоскостъпието се получава, когато мускулите не работят ефективно.

Според д-р Димов е важно да се знае, че храната няма отношение към ортопедичните проблеми при децата.
1
8524
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Ноември 2006 16:35
Приветствам статията на д-р Йорданова, засягаща важен здравен проблем. Всеки опит да се повиши здравната култура на родителите трябва да бъде подкрепян, особено като се имат предвид тежките последствия за детето с късно диагностицирано заболяване на тазобедрените стави.
Позволявам си да допълня, че ехографската диагностика на мускуло-скелетната система има още много възможности, извън скрининга и диагностиката на луксацията на тазобедерната става.
Готов съм да дам информация на всеки колега проявяващ интерес към този вид диагностика.
С уважение:
Д-р Калин Първанов
Инфомед ЕООД - официален представител на ехографи Алока за България
Teл: 02 / 951 68 03
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД