:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,226,932
Активни 1,317
Страници 64,522
За един ден 1,302,066

Бизнесът внася работници от Филипините и Виетнам

Само 6% от безработните у нас имат подходяща квалификация, малцина търсят активно работа
Въпреки че безработицата у нас е все още висока - 10.43% през октомври, бизнесът все по-често внася работници от чужбина. Причината е ниската квалификация на работната ръка у нас, както и нежеланието на българите да търсят активно работа дори в районите с висока безработица.

"Затова двама чужди инвеститори вече опитаха да внесат работници от Филипините и Виетнам", каза вчера председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Фирмите им са в райони с висока безработица, но никой не се явил на интервю за работа.10 браншови съюза пък ще предложат на социалния министър Емилия Масларова да се облекчи процедурата за наемане на чужденци от Китай и Турция. По-либералните условия да важат само в случаите, когато фирмата безуспешно е чакала бюрата по труда да намерят квалифицирани работници. По закон, за да работи чужденец у нас, първо трябва да се докаже, че 30 дни на обявата не е откликнал българин с подходящи умения. Такива са изискванията и към българите, които искат да работят в чужда държава.

"Само 6% от безработните у нас имат подходящо образование за незаетите работни места", твърди Данев.

"Няма обувна фирма в Русе, която да не търси работна ръка. От 2 г. в града се търсят шивачи", допълни Соня Петкова, председател на Браншовия съюз на кожарската, кожухарската, галантерийната и обувната промишленост. Според нея липсата на интерес не е заради ниските заплати, защото в обувния бранш се вземат до 600 лв. месечно. "Ако след година бъде усвоен и ръчният шев в производството на обувки, възнагражденията ще стигнат до 900-1200 лв. заплата", твърди тя. По данни на статистиката обаче през септември 2005 г. средната заплата в бранша е 187 лв. Освен неатрактивното заплащане от шивашката промишленост са и най-честите сигнали за нарушения на трудовите права, подадени на анонимния телефон на социалното министерство.

Според данни на Агенцията по заетостта в този бранш обявените свободни работни места през октомври са 4 924.

"Българите нямат желание да работят. Дори и тези, които изкарат тримесечно обучение, често предпочитат да не си дават зор, при условие че техните съграждани се подпират по 4 часа на ден на метлите, а вземат по една минимална заплата", обясни Петкова. Липсва и особено желание за квалифициране на българите. "Това се видя много добре, когато започнаха да се търсят 40 бенефициенти по програма на ФАРОС за 7 български фирми. Трудно бе да се намерят желаещи да изкарат шестмесечното обучение като субсидирана заетост, въпреки че след това те получават сигурна и платена работа", разказа Петкова.

Фирмите най-често търсят в момента инженери, шивачи и заварчици.

Още през юни от социалното министерство алармираха, че много чужденци искат да работят в България. Много турци кандидатствали за работа по построяването на магистрала "Тракия", както и в "Шише джам". Рускини и румънки пък работели в хотели и ресторанти в морските ни курорти като част от студентския им стаж. Често чуждите инвеститори също предпочитат да наемат свои сънародници вместо българи. За 9-месечието на 2005 г. Агенцията по заетостта е издала 791 разрешения за работа на чужденци.
200
7741
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
200
 Видими 
21 Ноември 2005 22:48
Браво!Така ще се реши и проблема с бездомните кучета. С един куршум, два заека.
21 Ноември 2005 22:51
Тъи!
Обсъдихме трудовите навици на циганите сега маи предстои да се поразговорим за трудовите навици на българите че и да се замислим.
Приятно обсъждане!
21 Ноември 2005 22:55
Ето, влязохме в световните емисии. От Следващата година ще има Лотария "Зелена карта" и за България. Спечелилите получаават правото да живеят и работят в родината ни.. Ура , изравнихме се с Америка, Канада и Австралия.
21 Ноември 2005 22:56
Приказки под работодателския храст...
21 Ноември 2005 22:57

Дрън-дрън !

Я пуснете обява работа с 1000 лв/месец и ще видите. Българинът вече не се лови на 100 часова работна седмица за жълти стотинки....
21 Ноември 2005 23:00
Не става въпрос за трудовите навици на българина, а за заплащането.Тия от Виетнам и Филипините ще бачкат за жълти стотинки докато нашенеца ще иска вече по висока заплата.На работодателите не им се ще да дават високи заплати и все си търсят оправдание.
21 Ноември 2005 23:04
В момента, след като прочетох поредната порция лъжи на божидарданевците влязох на http://www.zaplata.bg и пуснах търсене на работа в град Русе. Само 11 (единадесет г-н Данев) търсения на работа, от които например на кооперация Устои е изтекло още октомврри. И заплатите са 200-250 лв. Вижте ги ако не знаете какво е положението в България г-н Данев. И тогава лъжете. Какви 600 лева? Имам позната собственичка на шивашко предприятие там и знам че са в криза сега в този бранш. И вие уважаеми "журналисти" - докога ще пригласяте на мошениците. Кой вече ви вярва? А?
21 Ноември 2005 23:06
Шегата настрана - проблемът с работната ръка си съществува! Но според мен корените са в образованието. Едно "средно" от "гимназия с изучаване на ..." какви възможности за работа дава? За "висшето" от някои "университети" е неудобно да се говори.
21 Ноември 2005 23:12
Тази постановка с внос на чужди работници вече я гледахме - после едвам се отървахме, а общежитията в Западен парк сега пак са населени със също такива работяги, ама местни...
21 Ноември 2005 23:13
в образованието са естествено , но както писах преди малко под стаията за стачките за 200лв заплата - толкова образование!!
21 Ноември 2005 23:16
1. Филипинците са навсякъде по света.
2. Въпросът със скитащите кучета в София/България ще бъде решен бързо. Виетнамците са пак тук!
3. След като кучетатат бъдат изядени, полицията ще преиграе фарса "Стрелба при самоотбрана". През 90- те, когато виетнамците бяха опротивели на всички, в кв. "Разсадника", по-точно около блоковете по бул. "Комунистически Манифест" (забравих му новото име) се разигра предварително подготвената сцена "Вън на виетнамците от България". От балконите на блоковете ясно се видя как жълтите (3-ма) бяха застреляни от упор след като се бяха предали и стояха с вдигнати ръце на колене. Така, че опит има!
21 Ноември 2005 23:25
Абе, друго си е хора със звучни български имена да дадат 1.7 млн. лева държавна поръчка на "наша фирма".

Натиснете тук

Редактирано от - Кракра Пернишки на 21/11/2005 г/ 23:40:32

22 Ноември 2005 00:01
Каквото и да си говорим в момента положението в България е такова - който иска - има работа. Който го мързи - мрънка и е вечно недоволен. И чака някой да му поднесе на тепсия със зелена чиста кърпа топла питка и дамаджанка вино. Само циганите са различни - те пък въобще и не искат да се измият за да идат на работа. Поне 50% от търсещите работа се съгласяват да почнат само ако им предложат "шефско място" и задължително "GSM с лична кола"..
22 Ноември 2005 00:01
Проблемът е комплексен. Вярно е, че заплатите са ниски, също така е вярно, че има дефицит на специалисти. Но още по-вярно е, че има несъотвествие между претенциите на работодатели и състоянието на трудовия пазар. Типичен пример: търсим опитна секретарка с 3 езика, първоначално възнаграждение - 250 лв. Е, никой с 3 езика няма да почне работа за 250 лв.
Друг пример: Лъскаво предприятие (Практикер, ОМВ, Макдоналдс, Технополис, Арена и пр.) предполага, че работещите там взимат добри пари. Да, ама не. На ниво "персонал" парите са макс. 400-500 лв но има глоби, които и да се скъсаш от бачкане, винаги някои мениджър-темерут ще намери за какво да ти удържи от заплатата.
Та това е причината г-н Данев, голяма част от българите да се ослушват.
22 Ноември 2005 00:23
, , Българите нямат желание да работят.”
Оставам тъпотията.Ако това е вярно.Тогава пък тези дето работят , трябва да не са българи.
В тази формулировка прозират много неща.
На първо място прозира истерия.Страхова истерия.
Нали уж е демокрация и има поне свободен избор.
Другото е ясно , че е лъжа.
И тази лъжа да не се увеличава с твърдения , че им плащат осигуровки?
А истерията е породена от друго.
Парадокса е , че ако работиш не можеш да оцелееш.Няма да ти излезе баланса даже и като работен добитък.Няма начин да се подхраниш и захраниш с , , енергия” за другия работен ден.
Да внасят.Туземци дал господ.
А съвсем скоро тези 10% ще станат много , много повече.
Хората разбират какво голямо безумие е да работиш в България.
Тази силно истеризирана истина е добра новина.
Все по ясно става какво е станало с България.
22 Ноември 2005 00:29
Да си внасят, ама с 200 лева кво ще ядат, ами топлото, ами ако се разболее някой
22 Ноември 2005 00:35
Едно нещо струва толкова, за колкото можеш да го купиш. Когато има дефицит, цената се качва, а когато има свръхпредлагане -- пада.

Ако наистина имаше глад за работници, то работните заплати щяха да гонят европейските, а последното съвсем очевадно не е така.

22 Ноември 2005 00:37
тъй то. не щем да интегрираме ромите и турците, затова ще внасяме виетнамци. тъкмо (ако са верни митовете) ще ни се реши и проблема с кучетата

22 Ноември 2005 00:41
..след като "националноотговорния" бизнес окраде капиталите, целта му е да си внесе непретенциозна работна ръка готова на всичко..Идеята е българите в Б-я да станат излишни..Похватът на тези божидарданевци е: ако си недоволен от заплащането и условието на труд - напускаш фирмата, а и държавата..Ще се намерят филипинци, виетнамци и т.н.
22 Ноември 2005 00:48
По добре да вземем да си изнесем българските работодатели и да си внесем филипински и виетнамски.То със тези оправия няма.То не бяха майбаси, чесни, дворци и т.н.
22 Ноември 2005 00:50
Чичо Д-р, помня този случай, беше ужасно! “Манифестът...” май ся му викат “Яне Сандански”...ама нали ти писах в предните постинги, че и аз по онова време дежурях по твойта болница...Напуснах наше село доста след теб, та затуй да те светна... Нейсе. Що се отнася до “вносната” работна ръка, барем квото е останало българе в Българийката ни, се сепнат от филипинките...Не само по креватната част, де, ами да почнат да се попрекалифицират отмалко...Иначе, дето кайш – филипинците са навсякъде...Ингилизите най-ги кльопат в здравеопазването – хем са къси, хем са тумбести, хем са мургави – и за табуретки стават, и за ...отзад...Интересно как ще продумат бугарски, от това май Институтът за Чужестранни студенти /има ли го още?/ ще спечели най-добри пари...Чичо Д-р, за една невероятна публикация в http://www.pulse-i.co.uk ти пиша в нарочно писмо, като свършиш с форума, виж си имейла моля!
Жив и здрав!

22 Ноември 2005 00:52
Къде ще ги изнесеш, кой ги иска, що не ходи там да направи фабрика там, те милите виреят само тук
22 Ноември 2005 00:53
абе поредното доказателство че условията на труд в БГ са като за страна от третия свят. манталитета на повечето честни частни работодатели е като на slavedriver-и. сега остава да си внесат и подобаваща работна ръка, дето няма да има къде да им бяга и всичко ще е ток. а българите след година-две може да стягаме куфарите и птиците да отлитат на запад.

22 Ноември 2005 00:55
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 22/11/2005 г/ 09:55:11

22 Ноември 2005 00:56
Къде ще ги изнесеш, кой ги иска, що не ходи там да направи фабрика, те милите виреят само тук
Cherno nigro, на мен ли пишеш, недоразумявам, sorry man
22 Ноември 2005 01:00
се987: шматка, копчето "kirilica->кирилица" видиш ли. да предположим че си искал да кажеш:
Наглостта на тези мръснизи е невероятна.
Булгарският 'бусинесс' сънува че някъде си по света - Китай, Филипините, Индя етц. видите ли има лекари, ингенери, иконикмисти и прочее качествени спезялисти който ще дойдат да бачкат за мизерни заплати в Българя (400 - 500 лева за спезилист). Цанада, УС и Европа се мъчат и не могат да намерят спезялисти при условие че им предлагатъ поне 20 пъти по-големи заплати при съчтите цени на основноте стоки (храни, бензин, етц) както в Българя.
Да не говорим за качеството на гивот което могат да прелогат тези страни.
Причината за това? Ами причината е че в световен мащаб има огромен недостиг на квалифицирани кадри. Най-интересното е че по всички прогнози този недостиг ще се задълбочава с пенсйонирането на бабъбоомер-ите в развитите страни. Процинята е проста - за да се създадат кадри се искат одромни инвестиции в образованието. Това не е по силите на развиващите се страни. Там в развиващите се страни (изключвам тука Българя) който завърши висше започва да получава грамадна заплата за тамошния стандарт и не му и минава през акъла да търси работа другаде. Пак повтарям, вишистите и добрите спезялисти са много малък брой в тези страни.
Всеки спезялист който знае англиски ще моге до 5 години да си избира свободно къде да гивее и работи по света и богатите дъргави ще се борят да привлекат такива.
Какъв е шансът на Българя да се конкурира с тези богати страни? И какво ще предлоги на тези спезялисти - заплата, стандарт, образование и здравеопазване? Алооооооооооооооо?????
Сега за нископлатените работнизи.
Факт е че българският бусинесс в момента плаща на нискоквалифизираните работнизи заплати които не им позволяват физически да озелеят, да не говорим
тука за отглегдане на деза, образование, здравеопазване и други 'излишни' луксове.
Единствеото спасение и приижината тези работнизи да не умрат от глад е мощният поток от пари който емигрантите пращат в Българя за да издъргат роднините си. Само за 9 месечието на тази година (Януаръ до Септембер) отризателния баланс във вънсната търговия на Българя е над 5 милярда лева. За годината се очаква да бъде около 7 милярда лева. Откъде идват тези пари? Ами от емиграните и сезонните работници в чугбина.
Та 'господа' работодатели имайте това в предив като призазвате глупости и философствате за нстхта от който нямате хабер.
Какво си мислите че един китаез (който медгу другото няма да знае Български) ще ви работи за 150 лева на месез и ще моге физически да озелее че и да
има деза с тези пари, при 'Европейските' цени в Българя?
Ами че на всеки нормален човек в Българя му трябват поне по 250 лева за храна на месез (най-мизерно) само за да не умре на глад.
Или си мислите че ще се оправяте на англисйки? Ами че кой бусинессмен знае енглийски в Българя? Ами колко титайзи и Филипинзи знаят?
И кой сще праща пари на Китаеза бачкащ за 150 лева на месез в Българя че да не умра от глад? Роднините му от Китай ли? Алооо???
Каква сббирщина от кретени и олигофрени са управляващите ни негоднизи и аверите им 'бусинессмен' !
Няма думи направо, каквото и да кага ще е слабо.


22 Ноември 2005 01:02
иначе си прав, де

22 Ноември 2005 01:07
Пейчо
без майтап се замислих къде наистина бихме могли да ги изнесем.
...и да ти кажа още мисля.
22 Ноември 2005 01:10
трудов лагер в сибир?

22 Ноември 2005 01:12
да обменят опит с ходорковски докато чукат с кирките. и задължително надзирателите ще бъдат набрани от собствените им среди, така че сами да си прокълнат семката

22 Ноември 2005 01:13
а ако трябва да сме сериозни - няма как да ги изнесем. но те със сигурност ще ни изнесат за още няколко години. ще се запилеем по гурбет да печелим да доплащаме заплатите на близките си които са останали тук да работят за БГ чесни частници. че горките частници веднъж излъгали държавата да не и плащат данъци колко му е да излъжат и работника да се препитава от трохи?Редактирано от - Pavlik Morozov на 22/11/2005 г/ 01:15:45

22 Ноември 2005 01:14
Павлик
за последния ти постинг
въпреки че ми се струва много жестоко това с надзирателите.
22 Ноември 2005 01:46
мъкааааааа... мноооого мъка има по свето и у нас...

Павлик
22 Ноември 2005 02:51
Причината е ниската квалификация на работната ръка у нас - затова ли ще внасяме висококвалифицирана работна ръка от Виетнам и Филипините (що не е от Индия?). редник, не знам за Западен парк, ама в Павлово - виетнамците при варяха котки с бързовари директно в бидетата.

Абе, след Франция, няма ли кой да напише закон, с който да се дават преференции на бели хора (за предпочитане християни и със славянска кръв, след това италианска, унгарска и испанска) от бели държави при кандидатстването за работа в България? И без закон, нерегламентирано както се казва - ще се дискриминират всички албанци, турци, араби, пакистанци и ислямизирани цигани опитващи се да се доберат до този рай на земята наречен България. Ние тука - кво? Да не сме по-назад от американци и французи? Ние нямаме ли си национална сигурност или чакаме да ни го кажатот ЕС???
22 Ноември 2005 03:03
Павлик дълбоко уважавам мненията ти, но и на запад никои не е склонен да дава лесно големи пари, това требва да се въведе от държавата със закони, да се определи най-малкото часово възнаграждение и т.н.А иначе капиталиста и тука в америка гледа колкото може да ти одере кожата, аз съм 11 г .във една фирма и права 18 $ на час, а тавана за разриада ми е 21, но не ти дават и нужниа разряд, нищо че отговарям на изискванията.За България требва и тъпото правителство да се намеса, но как ще стане като те са тези работодатели.За филипинците и виетнамците не ме е страх, понеже и те се изучиха.Те могат да използват България като трамплин за западна европа.

Редактирано от - 44magnum на 22/11/2005 г/ 17:15:40

22 Ноември 2005 03:04
Ще започнат да внасят виетнамци, а когато и те поискат високи заплати, ще ги заменят с африканци.
Истината е, че българския работодател просто не иска да дава пари. Оправдава се с неквалифициран персонал, но истината е, че им трябва евтина работна ръка за черна работа. И без това всичко у нас е за отбиване на номера. Та нали от нас е тръгнала приказката - Аз ги лъжа че работя, те ме лъжат че ми плащат. И така ще продължава, поне докато работодателя не разбере, че може да забогатее с добър персонал но не и с няколко лева спестени от заплати.
Какво се получава. Наемат човек на смешна начална заплата с обещание за поетапно увеличение на базата на показани умения. Това увеличение обаче е най-много 2 пъти в годината и е повече от символично. Човека придобива трудови навици, справя се, но работодателя се чуди защо не е достатъчно мотивиран. След време на служителя му писва и напуска. И как няма да напусне, та нали за 2 години заплатата му е повишена от 400 на 500лв а вижда как един общ работник получава 20лв на ден. И всичко се започва отначало, обяви, интервюта.... наемаш някой начинаещ, обучаваш го и той ти бяга. После работата не вървяла.
Често се споменава сумата 500лв обаче повечето хора у нас само могат да сънуват такива заплати. Тези, които ги получават не са мръднали от тази сума от около 2 години. Ако са мръднали то е с малко, колкото до покрие част от инфлацията но в никакъв случай не може да се говори за повишен станарт на живот.
Говореше се за мерки, с които ще принудят частния сектор да повиши заплащането. Какви трябва да са тези мерки? Те не ги увеличават за да им върви работата, какво и кой ще успее да ги накара на сила.
22 Ноември 2005 03:16

Това/в статията/ не мога да го повярвам.
Това/в статията/ не се вързва с нищо друго изписано из газетите и по форумите.
Това/в статията /трябва да е некъв майтап.
22 Ноември 2005 05:45
Тази статия е нагласена. Българите са трудолюбиви хора и устояват трудностите. Устойчиви са и не са по-назад от останалите народи по знания и умения. Говоря за по-голямата част, която си изкарва хляба с бачкане. Това означава, че някой има интерес да поднася такава лъжа, за да извини нечие действие или бездействие. Стигам до извода, че настоящите "капиталисти" ( бивши комунисти) търсят евтина високо-квалифицирана работна ръка за да си увеличат печалбите...........
22 Ноември 2005 05:46
Световната конспирация в действие отново. Тука по Канадско и Хамериканско тоя номер са го скроили преди десетилетия. В Европа видяхте резулата - в Франция. Даже и Путин говор за внос на хора в Русия??? Далаверата е че 100-на компании може и да спечелят от такава политика за няколко деситилетия, но в далечена переспектива такива сношения развалят държавите. Не съм расист, имам много приятели азиатци и африканци - но процента на свестните измежду тях е по-нисък и това си е положението.
По-тъжна новина не съм чел. Аз винаги съм смятал че няма народност българин. Иначе не мога да си обясня че моите гени са същите с тези които обичат чалга. Ами като се залушам в някои чалги много ми приличат на иракска музика по акомпаниментите. Като добравим и циганите и турците...
Кофти братлета, кофти. Тъжна новина, дано не стане...
22 Ноември 2005 06:35
Аре, стига глупости! Филипинците и виетнамците може да работят за жълти стотинки, но без перспектива не биха се хванали. Каква им е перспективата в БГ общество и 600 лв? Никаква.

А божидарданевите ги знаем. Преди много години помня последната заплата дето получих от неговите беше 41, 5 евро, а след 7 месеца ми даваха само 4000% по-висока заплата при това за работа по-ниска като позиция. Чудех се дали пък не съм станал 40 пъти по производителен.

Аман от божи дарове или дали управлението в БГ не е за внос отвън?

22 Ноември 2005 07:03
Липса на квалифицирана работна ръка? Някой може пък с основание да каже, че причината за липса на интерес на трудовата борса е липсата на квалифицирани работодатели и нормални бизнесмени. Някой беше писал в форума през лятото как нейния шеф похарчил за рождения си ден на морето за 2-3 дни около 100хилядарки, а в същото време не бил изплащал 2-3 месеца заработеното мизерно заплащане. За съжаление повечето от работодателите в България са такива катили. Ако може работничките да му работят по 100 часа на седмица, да не им плаща и да ги ... когато си иска та даже и да обслужват приятелите му.
'
Плановото производство при социализма беше лошо. Пазарната икономика при българската демокрация се оказа още по-лошо. Така е защото повечето бизнесмени мислят как да направят измамата вместо да мислят как да произведат качествени стоки и да реализират трайни печалби на тази основа. Държавните корумпирани служители са другата брадва за българския бизнес. Затова квалифицираните търсят спасение на запад. Познавам доктори специалисти, които работят в чужбина като лаборанти и се чувствуват по-добре от родината си. Ами да, както някой по-горе изрази, като на работодателите им липсва квалифицирана работна ръка, да преместят бизнеса си там където работниците са квалифицирани (Германия, Англия, Швеция, и т.н.)
'
Не знам колко са по-квалифицирани виетнамците и филипинците, но до колкото зная работниците във Виетнам са с по-голяма покупателна способност. Колко са секретарките в Виетнам и Филипините, които знаят бългаски, английски, китайски? По-вероятно е обаче някой да иска да направи пазара на проститутки по-колоритен, защото има дефицит. Изглежда принципите на пазарната икономика реално са в сила единствено на борсата за проституки.
'
Няма оправия в държава пълна с простотия.
'
Бъдете живи и здрави всички!
22 Ноември 2005 07:56
Fantata, !

"Ниската производителност" на работната ръка в България очевидно е следствие на некадърността на БГ-менджмънта. Което се доказва елементарно с простия факт, че същата тази българска работна ръка няма НИКАКЪВ проблем с реализацията и производителността си на запад.

И ако някой трябва да се квалифицира, то това са на 1-во място т.нар. националноотговорни бизнесмени.

Най-лошото е, че при родните правила на играта (т.е. тоталната липса на нормално правораздаване) най-добре виреят мошеници, и няма особен шанс да бъдат изместени от нормални бизнесмени.
22 Ноември 2005 08:01
В Русе има Техникум по облекло и обществено хранене, в който има и обущарска паралелка! Всяка година от там излизат по ~25 обущара. Като са видели, че са малко- да са открили още една паралелка или да са открили курсове за преквалификация към техникума! Но не е в това проблема!
Проблема е , че работодателите искат да ловят маймуни с трици! Лъжат, че предлагали заплати от по 600-1200 лв, а всъщност предлагат навярно не повече от 200! Простко трябва да мине една проверка в обущарските предприятия от Министерството на труда и заетоста, ако има такова и ако лъжат, да ги одрусат с големи глоби и ги задължат с мин. заплата 600лв!
Като не им арадисва-да пускат кепенците, а не да вкарват бамбуци!
22 Ноември 2005 08:08
В Китай заплатата на черноработник, който работи яко цял ден - 10-12 часа, и има само 1 почивен ден в седмицата, е 100 долара. Нормално е работодателите да мечтаят за такива работници. Въпросът е дали е обществено приемливо те да се допуснат. Дори и българите да си затворим очите обаче, ЕС ще изреве толкова мощно, ще ушите на нашите управляващи ще кънтят години наред.
22 Ноември 2005 08:35
Общо взето, Forza NATO е изчерпал с три думи коментарите по темата... След като 50+ годишни туркини и българомохамеданки отказват да аргатуват за 200 лв месечно по 10 часа на ден на дембелите от леката ни промишленост, филипинки и китайки ли ще се навият? Хайде холан, Пейю плаши гарги...
22 Ноември 2005 08:38
То бива тъпотия ама това е върха! "Бизнесмените" в българско решиха да се изявяват като робовладелци. Откъде знаят каква е квалификацията на фънки-мънки! Или това е опит да правят дъмпинг на работната ръка.Но във всички случай тази позиция показва че в главите им има "адна кость"както казват руснаците т.е. само черепна кутия.
22 Ноември 2005 08:52
Kъм Добри Божилов:
В Китай вече средната заплата на специалисти е 600 долара (виж на http://www.otkrit-forum.org) а относно манталитета на работодателите ни вижте интервюто на Черепа за Шпигел (www.novinar.net) Taм той казва: Поръчвахме стоки, произвеждаха ги, понякога плащахме, понякога - не." Божков изгражда хазартна империя. Това са божидарданевците и техния Номер 1 в България. В Китай "бизнесмени", които крадат ги разстрелват по стадионите.
22 Ноември 2005 08:54
Нещо не ми се връзва в статията! Висококвалифицирана работна ръка и виетнамци и филипинци?!
Да не би образованието във Филипините да е дръпнало напред през последната година?
Колкото до цитираните заплати, що не дойдете в провинцията и да видите там колко се дава на работниците?
22 Ноември 2005 08:55
Веселинчо Божидаров Данев нема ли да си го внесем и него обратно от Лондон?
22 Ноември 2005 09:10
***** като си измисляте поне малко проучвайте въпроса в Русе ако вземаш 300 лв. заплата си баровец направо...един приятел отиде на интервю в една фирма за "обувната промишленост" в крайречния град и му предложиха 140лв. заплата разбира се без договор и осигуровки и той не се съгласи разбира се.друга промишленост в която се търсят много хора е "шевната" там заплатите на шивачките, които са най-заплатени могат да стигнат даже и над 400лв. на месец като обаче работят до късно - разбирай след 21ч. включително събота и неделя. осигуровките им не са на цялата заплата разбира се и ако има проверки вкарват всички без договор в мазето или ги изкарват от задната врата на улицата. това също го пиша защото имам преки наблюдения и не си измислям. така, че писачи поне малко разучете въпроса. аз пари за вестник няма да дам ако не сте обективни!Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 22/11/2005 г/ 09:57:49

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД