:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,531,872
Активни 1,276
Страници 21,222
За един ден 621,541
Чудак

Замъкът на Жоро

Странен и як мъж, Георги Пумпалов строи почти сам екстравагантно здание до крайморското Равадиново. Състезава се с хиляди тонове камък и... с кралете
Снимки: Велислав Николов
Жоро официален. Покрай строежа рядко му се случва.
У българина, изглежда, тлее яростен хъс по недосъстоялия се заради ред исторически причини собствен аристократичен блясък през Средновековието. И днес мнозина от тези, които се видят с пара, захващат да строят "замък". Да не изброяваме известните имена, които вече притежават подобни сгради под формата на хотел или на собствена резиденция. Трагично загиналият наскоро виден наш банкер също беше обладател на огромна постройка край Мелник от подобен характер.Но замък без кавички, а с удивителна,може да се каже, зида само Георги Пумпалов. Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и златен варак... и над 16 000 тона камъни. Всички минали през ръцете на чорбаджията - Георги, или Жоро. Е, и на "10 мангали", както се изразява той. При него някак не звучи обидно, защото работещите тука цигани много го уважават. На 20 декара площ до село Равадиново, на 2 километра от Созопол и морето, вдига ръст странна и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, гледана откъм езерото, прилича на засукана детска игра с "Лего", гледана през очите на Жоро, сигурно е само едно - Делото на живота му. За да няма съмнения по този повод, както "Сега" вече писа, до замъка върху голяма скала е изтипосана следната сентенция: "КАКВО НАПРАВИ, ГРЕШНИКО? КАК ЖИВЯ?" И отговорът: "НАПРАВИХ ЗАМЪК С ЕЗЕРО И ДВЕ ДОБРИ ДЕЦА."

Надписът сякаш подхвърля на скептиците: "Който може повече, да действа."

Самият Георги, 50-годишен и извънредно здрав физически мъж, ни посреща радушно и ни развежда из имота. В трапезарията е съоръдено нещо като ателие. Там се правят статуите, емблемите (подобни на родови гербове), на тавана нежно преливат с розови отблясъци аметисти.

- 50 тона аметист съм вложил тук - скромно подмята той.

Аметистите сияят по фризове и тавани като ангелски бъбречета. При Жоро цифрите стряскат. Изглежда много, но на фона на 16 000 тона камък не е чак толкова. Всичкият камък се вади от планината близо до границата, на ръка, кара се до замъка и се зида също ръчно. Камъкът е мраморизиран варовик и присъства навсякъде - в огромната ограда, басейна и езерото, стените и кулите, малката църква и избата, способна да приюти тонове вино. Но кой е тозистранен мъж с осанка на боил,който се разхожда като княз из абсолютно нестандартното си имение? Питам и научавам следното. Георги е бивш борец, от Сандански, женен в Созопол. Има двама синове, които му помагат. Бил е в Първа частна милиция, притежава няколко имота в града, както и селскостопанска ферма в околностите на Равадиново с много животни. Приятел е на Христо Стоичков. Твърди, че строи с малко пари замъка.

Знам какво си мислите. Нормално е. Че това е поредната кичозна грандомания на бог знае как забогатял около хаоса на прехода "барон".

Но отблизо нещата изглеждат другояче. Защото личи обсесията на собственика от собственото му творение. Зида го вече 7 години. Твърди, че му трябват още няколко. И че при този тип уникален градеж замъкът ще се разцепи, ако се бърза. Бетонът не би издържал според него. Покрай строежа се образова и учи - премисля всеки детайл, чертае хиляди пъти, обхожда с ръка всяко камъче, посреща всеки, който желае да разгледа творението му не като гузен тип, който се крие, а катогорд с труда си работникКато го гледам как обяснява за прозорците, за вратите, за черквата, как се навежда да плисне шепа вода върху аметиста на стъпалата, за да засияе - сияе и Жоро. И полека-лека схващам - не само Жоро строи замъка, но и замъкът строи Жоро по някакъв свой начин.

- Камъкът, за разлика от хората, има само едно лице... Трябва да му го намериш и да го сложиш с лицето навън, да гледа - разправя той.

Доближаваме езерото, като ни виждат, ято лебеди се устремяват към нас. Най-бърз е едър черен мъжкар.

- Този е Управителя - подхвърля Жоро и го храни с трева.

Лебедът яде от ръката му. Тази сцена се повтаря и при щраусите - оказва се, че има и такива край замъка. Най-едрият щраус, шефът им, общува директно с Жоро и също яде от ръката му. Тъкмо да се върнем към замъка, и забелязвам елени в едно заграждение.

- Лопатар! - гордо обяснява спопанинът. - Но сега е влюбен. По цял ден гони кошутата си. Животните, като се съешават, трябва преди това да се изморени, да им е кипнала кръвта... Тогава се ражда силно поколение. - Помисля и допълва - и при хората е така.

Гледам го и си мисля, че родителите му сто на сто с били с кипнала кръв по време на любовта си.

Божидар Димитров съобщил на Жоро, че тук някъдее бил замъкът на брата на БалдуинЛека-полека амбицията на собственика излиза наяве.

- Едно време това са го можели само кралете - да построят замък. Със стотици работници. Е, аз ще го направя сам, с ръцете си... И с тия десет мангали. Всеки камък тук е изкопан от земята и натоварен като бебе.

- Е, и мене ли ме тури при мангалите? - кротко се усмихва човек наблизо.

- Не, това е братовчедът Любен, от Сандански. - представя го Жоро. - Той вдигна църквичката! Елате да я видим.

Влизаме в малката църква, която ще се казва "Свети Георги", от горната страна на замъка. Любен гордо ми показва перфектния и здрав градеж.

Насаме Жоро доверява:

- Не беше пипал камък... Но се научи на всичко. Бива го. Обаче така - вкарваше братовчеда. - И Жоро прави жест с пръст към гърлото си. - Викам му: батко, правиш църквата, ама спираш ракията. И той спря.

Жоро усеща, че може да мине лесно границата между изисканост и кич. Маже прозорците с оцветители с двужелезен триокис, за патина.

- Тука са идвали всякакви хора, цъкат пред замъка. Едни момчета от Италия, стопанисват сайт за замъци, рекоха: такова нещо никой не прави. Аз не ща да е претрупано - и няма да е така.

Догодина се надява с петдесет тона мед да покрие покрива, а кубетата да намаже с тежко химическо злато, не било скъпо. Готов, замъкът ще бъде хотел, не повече от 150 души ще може да посреща, за да е широко на всички.

- Ходих по света, гледах, всеки ден чета по книгите - и се учи. Ползвам архитекти и проектанти, но всичко си измислям и решавам сам - продължава Георги. - Моят кумир е Гауди... - допълва той със зареян към морето поглед.

После зърва доближил до масата ни работник и бащински го похвалва:

- Ей ги тия, ако свалят гащи, ще видиш - мъдете им са до коленете! Никой не може да направи това, такъв труд е! Това му е уникалното - камъкът и трудът. Искат се сърце и дупе!

Столичен вестник писал, че Жоро строи замъка с инвестиции на Стоичков.

- Стоичков ми е приятел, ама не е вярно - това с пари не може да се направи - клати глава Жоро. - Строя го сам! Беше тук един собственик на шато от Франция, банкер, 12 дни живя. Всяка сутрин в 6 часа идваше на строежа. Накрая ми каза:

- Господине, вие не знаете какво притежавате. Такова нещо във Франция може да построи само държавата! Но в България може и Жоро - допълва той и намига.
 Уникалният градеж край с. Равадиново, видян откъм езерото.
 В бъдещата трапезария засега е ателие - правят се статуите.
 Георги Пумпалов: "Всяко камъче тук е обгрижено като бебе."
 Щрауси, лебеди, патици, кучета, елени, риби и безброй растения отглежда край замъка си Жоро. По-далече гледа също така овце и биволи.
11
49367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Ноември 2005 01:24
Браво на Вас Жоро! Дано скоро и успешно да построите този замък и цял живот да му се радвате!
12 Ноември 2005 18:55
Похвално за статията и вестника, срамно за държавата и нацията, щом замъци, лебеди и басейни идват да докажат самочувствие...Но какво ли да се тюхкам, народът си го е казал – всичко Мара втассала сал се не вчесала...Та така и с жоро...с или без дълги/къси мъде
12 Ноември 2005 21:45
Сал тоз замък повече на катедрала прилича... Обаче - браво! Най-сетне да видим нещо пипнато от този род.
04 Март 2008 19:38
да да да замъка на бате Гошо е идеален само че фамилията на Гошо не е Пумпалов а Тумпалов
03 Юли 2009 18:37
Известен крадец и подлога на Доган, краде добитък, лежа за обири на риболовни мрежи, бивше ченге и т.н. Сега пере парите на Доган и дотолкова се е улял, че може да си позволи тонове аметисти, за да светят таваните му, а вие телета блейте в един глас :"Браво!"...
23 Август 2010 16:21
***

Редактирано от - sybil на 23/8/2010 г/ 20:16:07

16 Септември 2011 16:06
Жоро, ако си честен, допиши към написаното, че входът към твоя"замък" е 6 лева на човек (24 лева за 4 членно семейство, представете си..... И в музеите е по-евтино, а в много от тях достъпът е без пари)... Това е цената за да се види недовършена сграда, магазин за вино и няколко птици във вмирисана вода.

Определано е по-добре да го гледате от магистралата....
11 Май 2012 21:49
Не знам какъв е Жоро, а и не ме интересува! Направил е една приказка, която ще остане много след като той си отиде! Няма друга сграда, която така да ме е впечатлила в България. Човекът заслужава само адмирации. Колко хора в БГ окрадоха милиони и колко от тях ги вложиха в красота? Не се сещам за друг освен него. Направил е нещо, което ще остане за поколенията. Алал да са му всичките и каквото и да е сторил, аз му прощавам. Отидете да видите, поговорете с него и пак пишете глупостите за 6-те лв. вход, за приказките на завистливите съселяни и за парите от закуски!
28 Май 2012 23:26
Отидох, видях, харесах. Не ме интересува чии са парите и дали са крадени, важното е, че има нещо хубаво направено, и че радва окото (макар и срещу 6 лв вход). Бих се радвал тези пари да отиват в строежа за да могат внуците ми да му се радват след време, когато е завършен и дано остане достъпен за всички. Тук пише предназначение хотел, но момичето на входа ми каза, че няма такива амбиции. Има някакво разминаване?
08 Август 2012 15:10
Невероятна красота ,
една осъщестяваща се детска мечта ...
важно е , че ще остане за поколенията !
присъщо е за българина ...да оплюва всичко ...


21 Април 2014 00:59
Между другото входа вече е 10 лв, но без тия пари няма как да се построи такава красота. Няма как децата ви да погалят лебеди и да се снимат до пауните без телени мрежи. Отворете душите си и се насладете на тази невероятна естествено съчетана с природните елементи красота. Ще се почувствате обновени. И никаква шопинг терапия с китайски и турски ментета не може да ви замести това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД