×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Група закачулени и въоръжени с тояги и ножове лица са атакували в предградие на Лвов
Бунтовници заявиха, че САЩ са им отказали да се месят в Южна Сирия
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,026,689
Активни 1,527
Страници 78,730
За един ден 1,302,066
Репортаж

В другия свят на Нешка Робева

Това, което става в спорта, не харесва на примата в художествената гимнастика. Сега тя подготвя триумф на българския танц за зала 1 на НДК.
Снимка: Александър Михайлов
Единият свят е безумната дискотека, в другия - страшната приказка. В единия свят се вие кючек и извива чалга, в другия избухва взривна смес от фолк, джаз, симфонични елементи и вокали. Това са "Двата свята" - шоуто на Нешка Робева.

След раздялата с националния отбор по художествена гимнастика Нешка Робева всъщност се захваща с това, за което е мечтала цял живот - да организира, измисли и постави на голяма сцена - в зала 1 на НДК - един грандиозен спектакъл: 24 танцьори - момичета и момчета, два хора - мъжки и женски, оркестър на живо, пироефекти, пищни костюми и фантастични светлини...

Историята започва в дискотека, където цари безумна вакханалия. Но само едно момиче не се поддава на емоцията. И тъкмо него отвлича в горния свят Змеят. Едно момче тръгва след нея. В приказния свят го омайват самодиви и пеперуди. Момчето влиза в люта битка с чудовището. Змеят побеждава, но само физически. Той е влюбен в момичето, но в мига, в който отстранява момчето, разбира, че всъщност не може да я задържи насила. Змеят се преобразява в човек и великодушно нарежда на кукерите, които пазят границата между горния и долния свят, да пуснат момичето да си върви. Но тя изведнъж решава да остане при "огнения мъж"...

- Кои са за мен двата свята ли? - разсъждава Нешка Робева - Единият е светът на агресията, на кича. Да не обидя всички нас, нали, но това в момента е реалният свят, в който няма задръжки, в който всичко е разрешено. Другият свят е... Той е нереалният свят, към който всички ние се стремим, светът на хармонията, светът на красотата.

И още нещо. Нали казват: "Никога не знаеш какво печелиш, когато губиш!" Змеят в българската митология е до голяма степен отрицателен герой. Но тук се явява като огнения дух. Той привлича момичето със силата си и мъжествеността си. И в края на краищата то прави своя избор и остава при него. В оргията, която се вихри в дискотеката, момичето се отличава - една единствена сред 25 души. Но това е просто приказка!"

В реалния си свят на стадион "Герена" Нешка подбира момичетата сред състезателки, бивши шампионки по художествена гимнастика и танцьорки по спортен рок. Момчетата са от хореографското училище. Сред тях има републикански шампиони по акробатичен рок и танцьори от ансамбъла "Филип Кутев".Репетиците са изключително тежки.Момичетата и момчетата се подговят с невероятен ентусиазъм сякаш е въпрос на живот и смърт или поне на много пари. Но Нешка не им обещава никакви суми, докато не се продаде спектакълът. Шоуто струва близо 240 000 лева. 50 000 от тях са само за костюми. 20 000 струва декорът... Една приятелска фирма дала плат за облеклата, друга осигурила бунгало за момчетата от провинцията. "А Джидрата и аз работим в момента без никакви пари, докато спектакълът не започне да печели", обяснява Нешка.

Джидрата измисля костюмите и сценографията. Така Нешка нарича стария си приятел Константин Джидров. Той е известен като автор на филми, създател на експерименталния театър на ръцете и преподавател по сценография и пластика в НАТФИЗ.

Композитор на спектакъла е млад талант - 31-годишният Георги Андреев. Нешка го избира, след като прослушва десетки дискове и автори.Произведението на Андреев е смес от класика и фолклор.Изпълняват го "Софийски солисти" в добвка с кавал, кларинет, гъдулка, тамбура, саксофон, тромбон и всевъзможни ударни инструменти.

"Когато дойде, той каза за себе си, че е малко луд. Аз пък съм съвсем луда, така че се получи!" - смее се сега Нешка Робева и планира още чудеса с Георги Андреев. "Той има изключително отношение към танца. Той просто чувства танца, не само като стъпка или ритъм, а като изразно средство, като начин да изразиш нещо свое..."

Осветител е Георги Буюклиев, известен в този бранш. Автор е на художественото осветление на над 500 балета, 120 мюзикъла, оперети и опери, награждаван е на много международни фестивали.

Главната роля на момичето се изпълнява от Мария Гатева и Кристина Шекерова. Ивайло Иванов е Змеят, а Мартин Мочков - момчето.Хореографията е доста необичайна- има елементи от класическия балет, акробатични номера, кан-кан, ръченица...

Танцьорите пляскат, маршируват, тропат, мятат снопове розови и зелени бухалки, дуелират се тояги и мечове, хвърлят огнени кълба, въртят въжета от цветя и феерични воали.

Темпераментните момчета предизвикват възторг, нежните момичета - възхита.

С леко приведена глава, Нешка строго ги следи. Кара им се, че през почивките, разгорещени и зачервени, пият ледена минерална вода. Вика им: "Болнични няма да приемам!","Бързаш, стоп-стоп!", "Удряй!", "Тичай, тичай, тичай!","Хайде, докато почивате, опитайте комбинациите с бухалките!" Човек би казал, че са неуморни. Но е видно, че първата им работа в почивките е да се проснат на килима. Робева им дава малко време и да отдъхнат и: "Хайде, готови!". Всички отново скачат.

И тъкмо когато си мислиш, че това, което виждаш, е върхът на фантазията, Нешка те охлажда: "В един спектакъл съвсем не можеш да покажеш всичко!". Тя замисля вече следващия, в който ще има повече дълбочина и страдание.

Нешка Робева е известна като една от най-добрите гимнастички в България и като старши треньор на националния отбор в продължение на 25 години. Но всъщност по образование е хореограф. Завършила хореографското училище с профил "Български танци" и беше постановчик на танците във филма на Георги Дюлгеров "Акатамус".

"Да работя в спектакъла е невероятно като преживяване. Мисля, че дълги години бях навлязла много дълбоко в един свят, който не ми е харесвал и съм избягала. Търсейки нещо, което ще ми даде повече удовлетворение. Тъй като по-рано се хвърлях в спорта и забравях всичко.

И да ви кажа честно, не съжалявам! Не ми харесва това, което става в гимнастиката.Навремето пренебрегнах изкуствотои отидох в спорта, защото смятах, че там, когато хората застават един срещу друг, когато се състезават, има справедливост и всеки може да оцени кое е по-доброто. Сега по същия начин бягам от спорта, защото това, което става там, не ми харесва.

И се радвам, че ми се удаде този шанс. Още през 1990 г. имах идеята за един български танцов театър, както Антонио Гадес направи своя испански танц-театър. Аз мисля, че българският танц е много по-богат. Има огромно поле за него. Не само българите го обичат. Българският танц ще вдигне всякаква публика на крака!

Доста разговори имаме с чужбина. Води ги другият продуцент - Георги Петров. Факт е, че представителите на "Уолт Дисни" се изказаха възторжено за спектакъла... Не зная за колко биха го купили. Аз винаги съм била зле със сметките.

За мен по-важното е да върнем инвестициите на хората, които ни подпомогнаха и тези чудесни момичета и момчета да намерят своята реализация."

От 2 месеца екипът репетира трескаво, до припадък, все още без декор, без осветление, само в работни костюми. Но още от сега момичетата и момчетата танцуват вдъхновено сякаш са на сцената. Премиерата ще е през октомври.
 
Нешка Робева - гимнастички, шоу
 
Самодивите танцуват с въженца от цветя
 
Нешка изисква от танцьорите абсолютен синхрон
 
Кристина Шекерова, изпълнителка на главната роля, капва от умора на репетициите
 
Момичетата използват всеки миг прекъсване за почивка на подиума
2785
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД