:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сирийската обсерватория за човешките права твърди, че убитите руснаци били 9
Тенисистът би "щастлив губещ" от Египет и е във II кръг на "Ролан Гарос"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,218,650
Активни 1,199
Страници 83,140
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Нова наредба ще обуздава монопола на ВиК фирмите

Инкасаторът ще ни проверява през половин година, но ще засича часа и деня на отчета. Ако отклонението е извън допустимото, ще се назначава комисия
Близо година държавата обещава да сложи ред във взаимоотношенията между монополистите от ВиК сектора и редовите абонати. Чиновниците в строителното министерство са категорични, че вече е дошло времето на новата наредба за ползване на водоснабдителните и канализационните системи. Очаква се, след като бъде съгласуван по ведомства, документът да бъде обнародван в "Държавен вестник" до края на този месец. Той трябва да създаде най-сетне ясни правила за отговорностите и задълженията на ВиК дружествата и на потребителите на водата. Такива на практика и досега имаше, но като че ли бяха по-скоро в ущърб на потребителите. Занапред обаче ситуацията щяла да се промени, казват експертите. Първата крачка ще саобщите условия за договаряне с потребителите,които ВиК дружествата следва да разработят и публично да оповестят. Те ще включват най-важните неща от наредбата като основните принципи за ползване на ВиК системата, за предоставяне на услугата, начина на сключване на договор, на отчитане на водата, основните права и задължения на двете страни. Тъй като общите условия ще бъдат известни на гражданите, те няма да бъдат описани в подробности в самите договори. Целта е документът, който ще се сключва между потребителите и ВиК дружествата, да бъде кратък и ясен, казва шефът на "Воден сектор" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Пламен Никифоров. Според него, като се изключи столицата, в останалата част от страната над 90% от договорите с потребителите са сключени.

За да не повтарят обаче процедурата и бумащината, е по-вероятно договорите да бъдат допълнени или видоизменени, вместо да се подписват изцяло нови. Идентични остават и принципите на договаряне. Директно с оператора ще се договарят юридическите лица и собствениците на еднофамилни къщи. В блоковете ще се предпочита колективният договор. В този случай обитателите упълномощават председателя на етажната собственост или друго лице, което ги представлява пред оператора. Той ще следи разпределянето на водата, отчитането на водомерите и т. н. В този случай ВиК фирмата сключва договор с въпросното лице. При несъгласие на някой от абонатите обаче операторът е длъжен директно да преговаря с него.

Друг е въпросът, че ВиК дружествата се интересуват най-вече от отчета на общия водомер в етажната собственост. Ако всички живущи са си поставили индивидуални измервателни уреди, инкасаторът засича общия и апартаментните водомери. Разликата между отчетеното по общия и личните уреди се разпределя пропорционално на количествата вода, които са ползвани в съответните апартаменти. Това правило е валидно и до момента. Новото е, че в наредбата ефиксирано допустимото отклонение при отчитанетона общия и на индивидуалните водомери. Разликата между показанията на общия и на личните водомери занапред не бива да надхвърля 10%.

Обикновено отклонението се натрупва заради неточности при измерването на индивидуалните водомери. Според Закона за измерванията, уредите трябва да проверяват и почистват на всеки 6 години. Това обикновено не се прави и след дългогодишно ползване те се затлачват от фините песъчинки във водата, започват да въртят по-бавно и отчитат по-малко количество вода от миналото през тях.

Проблематичните разлики, които шокират обитателите в блоковете обаче, са заради нехайството на инкасаторите. Обикновено апартаментните водомери и общият са отчетени в различно време и понякога отклоненията са над 100%.

"Не случайно в наредбата сме фиксирали, че когато тази разлика е повече от 10 на сто, се съставя комисия от представители на оператора и живущите в етажната собственост, за да се установи причината. След като се направи пробно замерване, се установява дали причината е в неточно отчитане, дали някъде има теч или става въпрос за нещо друго", казва Никифоров.

Освен това, занапред инкасаторът ще бъде задължен да вписва наред с отчета, датата и часа на измерването. Така по-лесно би могло да се установи дали в един и същи ден е направено отчитането на общия и на апартаментните водомери, казват от строителното ведомство.Променя се и срокът, през който ще ни навестява инкасаторътДосега отчитането се правеше най-много на 3 месеца (на места и ежемесечно). Наредбата обаче предвижда срокът да бъде удължен до 6 месеца. Водата ще се заплаща ежемесечно на база на уточнено в договора количество. То ще се определя на база на предходен период, например - бележките за последните месеци. В края на периода инкасаторът пък ще прави изравняването.

В новия документ е решен и въпросът с абонатите, които все още не са си сложили индивидуални измервателни уреди. Срокът за поставянето на апартаментни водомери изтече още миналата година. Наказания за некоректните потребители така и не последваха, защото ВиК дружествата чакаха държавата да фиксира санкциите в наредбата. В новата наредба пак няма да има записани глоби и гражданите пак ще плащат на база. За топлофицираните жилища тя е 6 кубика на човек, а за нетоплофицираните - 5 куб. Базата обаче ще се променя като се увеличава с кубик на тримесечие. Така например, ако в края на януари трима живущи са плащали 18 кубика, три месеца по-късно, те ще трябва да платят 21 кубика. При това непрекъснато завишение на базата, потребителите по икономически причини ще се принудят да си набавят уреди, смятат в строителното министерство. И добавят, че покупката на един водомер излиза около 30 лв., а месечното потребление на човек варира около 3,5-4 кубика. Вярно, чезасега няма вероятност цените на водата да се променят,казват от ведомството на Костадин Паскалев. Но едно е в края на месеца да броите 4-5 кубика на калпак, а друго 10-11.

Сега цените в страната варират от 40-50 ст. до 1,30-1,70 лв./кубик, в зависимост от това дали водата се добива гравитачно или помпажно. Около десетина дружества в страната вече вдигнаха цените между 4 и 10% малко след увеличението на тока с 10%. Основания за ново поскъпване няма. Цените на електроенергията вече бяха отразени, а такса водоползване се дължи от миналата година, казва Никифоров.

Дали обаче въвеждането на касовите апарати за ВиК фирмите от началото на тази година няма да се окаже поредният удобен мотив за вдигане на цените, ще ни стане ясно, когато си видим сметките.

Спират ни кранчето със закон?

Проблемът с гражданите, които умишлено не си плащат водата, ще се реши с някои промени в Закона за водите, довериха експерти.

В новата наредба за ползване на водоснабдителните и канализационните системи само е фиксирано, че гражданите са длъжни да осигурят достъп до водомерите на представител на оператора, за да може да се направи отчет. Водоподаването може да се прекъсне само, ако състоянието на водоснабдителната система е недопустимо от санитарна гледна точка. Това може да са спукани тръби и масови течове, които могат да компрометират здравината на сградата.

По други причини обаче кранчето не може да се спира, въпреки че преди време в прословутата Наредба N9 бяха предвидени подобни постановки. Те бяха отменени с решение на Върховния административен съд в края на септември 2000г. Тогава магистратите забраниха ВиК да ни спира водата, ако не сме платили дължимите суми в определения от дружеството срок, ако откажем да сключим договор с тях или ако повторно не пуснем инкасатора за проверка на водомера.

Откакто съдът отмени въпросните текстове, доста нараснаха борчовете към ВиК фирмите, казва Никифоров. От обичайните 25-30 млн. лв. средногодишно, към края на месец октомври миналата година неплатените сметки са били за около 70 млн. лв. Близо 27-28 млн. лв. са били дълговете на гражданите, а останалите - на промишлените фирми и бюджетните организации. Затова занапред въпросът щял да бъде решен с ремонта на нормативната база.
1
1715
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Май 2013 00:19
Господата от министерството имат ли представа какви гениални начини за "баяне" или "омагьосване" на водомерите са измислени от потребителите/тъй както са пломбирани отвсякъде/? Иначе казано как крадат вода?Ако инкасатора се появява на 6 месеца,не ми се мисли колко процента ще е разминаването между общия и апартаментните водомери.А в 6 месечния период до изравнителното отчитане,ще се начислява ли разпределение?В сега действащата наредба никъде не е обяснено,ако в жилището има два или повече водомери и е повреден единия-как точно се начислява служебното количество. Имам куп още подобни въпроси?Моля господата ,които ще творят законите и наредбите първо да се консултират с компетентни по темата / освен инкасатори,други подходящи няма/,защото те са тези ,които са запознати в детайли с естеството и проблемите на тази работа.
Спомнете си стария закон или наредба,каква грандиозна глупост беше-начисляваха се по 3 кубика на врата в жилището,при липса на водомер или повреден.
ПРЕДИ ВСИЧКО,НЕКА ИЗМИСЛЯТ НАЧИН ПО КОЙТО ДА ЗАДЪЛЖАТ ПОТРЕБИТЕЛЯ ДА СИ ПЛАЩА ВОДАТА!АКО ТРЯБВА ДА ОБМЕНЯТ ОПИТ КАК Е РЕШЕН ТОЗИ ПРОБЛЕМ В ЕВРОПА!
В много европейски държави за да получиш кредит,социална помощ,постъпване на работа/всичко за каквото се сетите/първо те проверяват имаш ли неизплатени задължения от подобен характер/ и тогава получаваш това за което кандидатстваш .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД