:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,288,775
Активни 1,518
Страници 34,861
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Перлите на Триград

Проникване в неосветени пещери, конни преходи и турове с мотоциклети са алтернативите на традиционния туризъм
Снимки: Красимир Цигуларов
Малко езерце с естествени перли приковава вниманието на посетителите малко преди изхода на Ягодинската пещера. Както и морските перли, те са се образували около една-единствена песъчинка. Но това е станало дълбоко в недрата на планината, под въздействието на течащата вода и в продължение на стотици години.

Ягодинската пещера е близо 10-километров лабиринт, разположен на 3 етажа. От тях електрифициран е само първият - за туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Тук на 31 декември срещу 1 януари, край елха, която остава свежа няколко години, спелеолози честват Нова година. Край елхата са сключвани вече и десетки граждански бракове (казват, сред тях още нямало разводи).А самата пещера е изумителна и уникална,с безброй сталактити, сталакмити, сталактони, "завеси", с "леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве), с традиционната стена на греха, върху която се лепят монети (добре е наоколо в този момент да няма близки хора), с постоянна температура от 6 градуса над нулата и влажност от 92%. До нея през красиво ждрело води доста разбит път, който в момента се ремонтира. А можете да я достигнете и само след два часа преход пеша от близкия Триград.

В този район всъщност има над 200 пещери. 18 са били открити само миналата година при традиционната експедиция на спелеолозите. Какво още ще излезе наяве след започналата в първата седмица на тазгодишния септември нова експедиция, тепърва ще се разбере. Но районът на Триград, разположен току-до гръцката граница южно от Девин, сам по себе си е магнит за запалените туристи.

Вярно, без снимка от Триградското ждрело не минава нито един учебник по география на България от последните десетилетия. Много е и изписаното за това уникално кътче от родината. Но ждрелото е само една от перлите на село Триград. Днес там може да намеритесъвсем различен досег с планинатаи с нейните забележителности. Можете да се спуснете в осветената пещера "Дяволското гърло". В нея ще видите най-високата каскада от подземни водопади на Балканите. Най-високият от тях - 42 метра, можете да наблюдавате от специална площадка на високата 65 метра бетонна стълба, която ви води обратно до "белия свят". Иначе в пещерата се влиза през специално прокопан 150-метров тунел, разположен веднага след най-тясната част на ждрелото.

Легендите твърдят, че точно от тази пещера Орфей е слязъл в подземния свят, за да търси Евридика. Има и по-нови легенди - нищо, пуснато в подземната река, не излиза никъде след това навън. А предизвикателството е, че в този бучащ и мрачен подземен свят можете да влезете и с лодка - до мястото, където преди 30-на години, при проучванията на пещерата, са загинали двама спелеолози. Това преживяване ще ви осигури срещу 10 лева пещерният клуб "Силивряк", който стопанисва пещерата.

Срещу 15 лева пък можете да преживеете още нещо неповторимо- проникване в неосветената "Харамийска пещера".Това е сериозно изпитание и за психиката, и за физическата подготовка. До входа на пещерата, където са намерени останки от пещерните хора, се стига след стръмно изкачване, част от което се изминава с алпийско оборудване. След провирането през лабиринтите на пещерата идва ред на главното - спускане от 43 метра в центъра на подземна каверна, дълга 180 метра. Според преживели това изпитание, то е в състояние да ви накара да преосмислите немалко от досегашния си живот.

Накрая, след излизането от "Харамийската", ще ви дадат специален сертификат. През последните две години маршрута са преминали над 1200 души и 95% от тях са българи, обяснява председателят на пещерния клуб Костадин Караджов. Малко по-късно в неговия семеен хотел "Силивряк", ще ви посрещнат с печен боб - традиционно поднасян на престрашилите се да станат "харамии".

Ако и тази тръпка ви изглежда малка,има още предизвикателства.Клубът, например, предлага езда с кон. Цената на час е 18 лева, а еднодневен преход с гид - 85 лева. Истинска атракция е седемдневен преход с коне Триград - Доспат - Долен - Ковачевица - Побит камък - Сърница - Борино - Триград. Настаняването е в семейни хотели или къщи, а за времето на прехода се сливате с истинската същност на Родопите.

Ако ви е останало още малко време и сте добър рокер, можете да наемете и кросов мотоциклет, с който, с придружител, да се впуснете по планинските пътеки.

Пионер на всички тези начинания в Триград е Костадин Хаджийски, работил дълго време в "Дяволското гърло", преди да оглави пещерния клуб и да създаде и свой собствен бизнес. Той е и активен член на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). В неговия хотел в Триград, от който се открива панорама към цялото село, са отсядали и обикновени туристи, и чужди групи, и дипломати, и министри, и премиери. Съвсем неотдавна при преход в планината тук за известно времезагубиха връзка дори с английския посланик Ричард Стаг.Парадоксът е, че нашествието от висши чиновници не е помогнало особено да се оправи например пътят до Триград. И това е първата задача в бъдеще, защото от май до септември само до "Дяволското гърло" идват поне по 100 автомобила на ден. А надеждите за оцеляване на селото са свързани главно с туризма. Освен 17-те момчета, които са се задържали тук заради работата си в пещерния клуб, вече доста хора се ориентират към предоставяне на частни квартири или към изграждане на малки хотели. Цените от 7- 8 до 10 лева за нощувка и 2-3 лева за закуска са повече от приемливи на фона на големите комплекси.

Ако пък екстремните преживявания не са онова, което търсите, само за 2,5 часа може да стигнете до Чаирските езера. Тази прекрасна местност, в която има 7 естествени езера и високопланински пасбища, обрамчени от страховити върхове, е разположена едва на 4 км от границата. Тя е достижима и с високопроходим автомобил и също има своята перла - вила "Чаири". Вилата е с три самостоятелни стаи, всяка от тях с камина, трапезария с камина, кухня, агрегат за електричество, а на петдесетина метра има помещение, което се ползва като бар. Разположена е на висок хълм с изглед към цялата долина, а в подножието й има три рибарника с пъстърва, шаран, червеноперка и каракуда. Това всъщност е бивше естествено езеро, което е било превърнато в рибарник. В него можете да хвърлите собствена въдица срещу такса от 18 лева. Самата вила може да се наеме за 98 лева на нощ, а при продължителен престой се осигурява и зареждане по заявка.

Така че Триград вече не е само понятие от учебниците по география, а място, където всеки може по свой начин да се докосне до магията на Родопите.

(Материалът е подготвен със съдействието на "Зиг-Заг Холидейс", 02 980 51 02, zigzag@omega.bg)
 
От вила "Чаири" се открива прекрасна гледка към рибарниците и върховете по българо-гръцката граница.
 
Село Триград допреди десетина години бе недостъпно без специално разрешение.
 
Едно от езерата на "Чаирите".
 
Костадин Хаджийски (на тази снимка в пещерата Дяволското гърло) е "моторът" за възраждането на туризма в Триград.
 
Триградското ждрело и районът около него са уникални със своите карстови образувания.
19406
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД