:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,582
Активни 1,254
Страници 39,011
За един ден 1,302,066
ПАЗАР

Кои са най-евтините коли?

България единствена от бившите социалистически страни не произвежда автомобили
Най-евтините нови коли у нас - на цени около 10 000 лв. - са произведени в бившите социалистически страни, показва справка сред фирмите вносителки.

Това са "Лада", "Шкода", "Дачия" и "Сузуки", сглобено в Унгария. Не прави изключение и южнокорейската миникола "Тико", която е рекордьор по продажби у нас през миналата година. Тя се произвежда в Румъния.

Сред колите, произведени в Западна Европа, най-евтин у нас е "Ситроен Саксо" - 15 100 лв. с ДДС. Останалите западни марки малолитражни коли са или по-скъпи, или примерно са турско производство (като "Рено Клио", което струва 15 600 лв.). Произведеният в Полша "Опел Астра Класик" е стар модел, затова предлага ниски цени. В Унгария се сглобяват моделите "Сузуки Суифт" за целия европейски пазар.

В сравнение с произведената в социалистическа Чехословакия добре позната у нас "Шкода", новите й модели са по западен стандарт. Двигателите и купетата са на "Фолксваген", който е собственик на чешкия автопроизводител. "Фелиция" е аналог на "Голф-2". "Октавия" - на "Ауди А4" и "Фолксваген Пасат". Въпреки това "Шкода" поддържа ниски цени за масовите модели и печели пазар дори в Западна Европа с моделите "Октавия" и новата "Фабия".

България е единствената от бившите соцстрани, която не произвежда автомобили.Всички опити досега са били неуспешни заради вътрешни причини- данъчни, пазарни и др. Не на последно място като пречка е политиката на всички правителства в последните 10 години, която ограничава покупката на коли. На фирмите и дружествата у нас при купуване на автомобил не им се признават безусловно разходите и ДДС. Има изключения за товарни автомобили, за над определен брой места и т. н. Но и те са обвързани с условия.

Малолитражните коли, които са най-масови, се купуват без да се признава ДДС. Тоест фирмите не могат да го приспаднат от другите си разходи. Това надува цените с 20%, не стимулира фирмите да обновяват и развиват автомобилните си паркове и възпрепятства плановете за производство на коли у нас (а то е стимул за икономиката, защото един автомобилен завод дава работа на около 30 различни завода).

В България не се признава безусловно за разход и горивото, употребено във фирмената дейност. Всички фирми, с изключение на онези, които имат транспортна дейност, за да си отчетат като разход бензина, гумите и ремонтите, трябва да внасят 20% от стойността им - т. нар. алтернативен данък. Последните изисквания са въведени през последните 2 години и доведоха до масов отказ на фирмите да си осчетоводяват като разход горивото, гумите и др.Тази автомобилна рестрикция и ниските доходигарантират изключително малки продажби на нови леки коли у нас - 6000 - 8000 годишно. Основният внос е на стари коли на възраст над 7-8 години - 50 000 до 70 000 годишно през последните няколко години.

България е и единствената бивша соцстрана, която не продаде завода си за автомобилни гуми (построен от французи) на някой от големите концерни в бранша. Заводите за автогуми във всички бивши соцстрани вече са собственост на големите производители - на групите "Мишлен", "Бриджстоун", "Гудиър" и т. н. Българският завод от доста време е във фактически фалит и бездейства, както затвориха и постепенно режат за скрап и втората българска петролна рафинерия - "Плама" в Плевен.

На пръв поглед няма логика за този статут на автомобилите в българската икономическа политика. Причините са по-скоро психологически, свързани с националните особености. По време на социализма държавата също беше мащеха за автомобилите. След 70-те години вносът на коли от Запад за частни лица на практика беше забранен, защото беше наложено 200% мито. Вносът от Изток беше малък и автомобилите у нас не се продаваха, а се разпределяха - чакаше се ред по 14-15 години за "Лада". Привилегировани купуваха без ред, със специални разрешения. Живковата държава строеше заводи за тежко машиностроене, не за автомобили.

Подобно отношение към автомобила у нас се запази в изменен вид и след 1989 г. Данъчните рестрикции са свързани с психологията, че "фирмаджиите" ще злоупотребяват, ако колите им се признават безусловно и неограничено като разход - щели да си купуват много коли - и скъпи и всякакви.

Така обаче богатите все пак си купуват джипове и скъпи коли, асредният българин не може да си позволи нов автомобилЗа него стандартът е 10-годишен "Голф", "Опел Корса", "Форд Фиеста" и др. на цена около 3000-3500 лв.

Има и други психологически особености, които не допускат производството на нови коли у нас. Когато "Роувър" на собствен риск построи завод във Варна, освен съпротива от правителството, срещна и неразбиране от българския потребител. Той заклейми автомобила като грозен. Мнозина взеха да повтарят след провокативните коментари на тогавашния вицепремиер Румен Гечев, че моделът е стар. Всъщност англичаните показват консерватизъм и в дизайна на колите - различни модели "Роувър", сред които например джиповете, се произвеждат с почти еднакъв дизайн по 20-30 години.

Моделът "Маестро" беше точно от същата година, в която е пусната "Лада Самара", още смятана за нова у нас. Същевременно съседните Румъния, Югославия, Турция произвеждат модели коли на по 20 години ("Застава" е дори на 33 г.). Но не страдат от скрупули, защото колите са им евтини и не идват от внос, а се произвеждат на място. България проигра своя шанс с "Роувър". Този шанс най-вероятно беше последният.

Двете най-евтини нови коли у нас сега са на цена 8600-9000 лв. - колкото струва половин гарсониера в панелен квартал на София. Всички останали са над 10 000 лв. Цените не са толкова високи за този клас коли, но са недостъпни за средния българин. Той не може да си позволи нова кола и заради застраховката - пълно автокаско за нова кола от евтините е над 1000 лв. годишно. А застраховката за нова кола е задължителна - рискът от кражби у нас е голям, разкриваемостта им - ниска.

Справката на Съюза на вносителите на автомобили показва, че най-продаваните коли в последната година са приблизително най-евтините. Рекордьор по продажби за миналата година е миниколата "Тико". От справката се вижда, че са продадени 856 модела "Деу" в този клас, като над 500 са "Тико". Цената й е само 8991 лв. с ДДС. Преди година вестниците съобщиха, че производството на този модел е спряно от "Деу". Но в Румъния тя още върви на конвейера, за да се продава на пазари именно като българския.Любопитно е да се знае, че"Тико" и "Матис" щяха да бъдат българска кола- преди да построи завода си в Румъния, концернът "Деу" направи проучвания в България. Условията тук не му харесаха, държавата не предложи никакви стимули. В Румъния концернът е получил от 5 до 10 години гратисни срокове за различните облагания - без мита на компонентите за производство, без данък печалба и др. Така сега най-продаваните коли у нас за миналата година, са внесени от Румъния, вместо да бъдат произведени тук. А като наше производство щяха да бъдат още по-евтини.

Легендарният стар модел "Лада 2105", който е доста по-голяма кола, може да се купи за около 8600 лв. (3900 долара) - по-малко пари дори от минито "Тико". В тази цена влиза и мито 14%, каквото налагаме за руските коли. Новата "Лада 112", която е с друго оборудване, двигатели инжекцион и катализатор, струва вече 5750 долара.

Освен най-евтините модели, у нас се налага като масов модел колата на газ. Дори на миниколи "Тико" монтират газови уредби.(По новия брой на справочното списание "Менте & оригинали")

Коли

Лада 2105

1,5 л/4 цил./ 72,5 к.с.

$ 3900

Най-евтината кола в България. Стар модел, познат у нас отдавна. Продава се и във вариант комби и др. Цената е ниска, въпреки че в нея влиза 14% мито.Дачия

Супер Нова

1,4 л/4 цил./ 75 к.с.

Добре познатият румънски автомобил, лиценз на "Рено". Двигателят е инжекцион.Шкода

Фелиция

1,3 л/4 цил./ 68 к.с.

11 450 лв.

Купето и двигателят са от "Фолксваген". Продава се с 3 различни двигателя, с дизелов 1,9 струва 13 268 лв.Сузуки Алто

1,0 л/4 цил./55 к.с.

11 600 лв.

Моделът е с 3 врати. С 5 врати струва съвсем малко повече - 11 980 лв.Лада 112

1,5 л/4 цил./ 79 к.с.

$ 5750

Най-новият модел на "Лада". Двигателят е инжекцион, с катализатор. Моделите 111 и 110 са със същия двигател и на приблизително същите цени.

Тико

0,8 л/ 3 цил. 41 к.с.

8991 лв.

Клас мини. Най-продаваната кола в България за миналата година. Произведена е в Румъния в завод, който корейците първо искаха да построят тук.Сузуки Суифт

1,0 л/3 цил./56 к.с.

10 990 лв.Колата е с 5 врати, сглобена в унгария. Този модел за цяла Европа се произвежда само там. Има и Сузуки суифт 1,3 л с 4 врати - 14 990 лв., виж по-долу.Фиат Сеиченто

0,9 л/4 цил. 39 к.с.

11 568 лв.

Клас мини. Има вариант с двигател 1108 куб. см/54 к.с.Деу Матис

0,8 л/3 цил./51 к.с.

11 990 лв.

Произведен в Румъния. Има модификация, произведена в Корея, с повече екстри - 13 490 лв.Деу Ланос

1,5/4 цил./86 к.с.

13 490 лв.

Корейско производство. Има още три модификации с всякакви екстри до 17 790 лв.

Моделът наследи "таксиджийския" модел "Рейсър", аналог на "Опел-капка".
37819
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД