:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Как да наричаме прабългарите, за да ги отличаваме от съвременните българи?
прабългари
(пра)българи
протобългари
първобългари
българи
стари българи
няма никакво значение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 224,838,283
Активни 1,252
Страници 84,211
За един ден 235,726

Влакът-стрела в тунела на властта

Популистките залитания на управляващите, вместо да ги изведат към втори мандат, могат да ги извадят от релсите още при първия
Пазете се от десния популизъм, предупреди СДС и наду свирката на обикновения. Премиерът Костов поиска влак-стрела до Бургас, вицепремиерът Жотев обеща правителството да изкара втори мандат и до края му да затвори 30-те глави за преговори с ЕС. До 2005 г. сигурно ще има и трицифрен икономически растеж в замяна на любимия на премиера двуцифрено-номинален. А защо не и 1000-доларови заплати. Престъпността пък сигурно ще стане отрицателна, защото, както бе обявено от парламентарната трибуна, тя отсега намалява. А пък напусналите страната шефове на престъпни групи, групировки или каквото и да е с трибуквена абревиатура ще е най-логично да си останат в чужбина и сега, и завинаги. Просто ще е логично. А логичното е просто, както знае МВР шефът. Значи - ще си останат.Тези обещания са красиви, защото са конкретниА са конкретни и образни, за да отговарят на естетическия идеал за красиво. Търговците на политическа кинкалерия знаят кои джунджурийки вървят на пазара.

Какво по-красиво от устремената муцуна на влак-стрела - тъкмо се провряла между мазнотиите на Централна гара-София (до 2005 г. сигурно ще ги почистят) и вече опира нос в нефтените петна на Бургаския залив (и тях ще очистят, просто и логично е).

Второмандатните визии обаче са и възвишени. И пак отговарят на стандартите на немския класически идеализъм, където възвишеното е това, което е, с извинение, с голям размер и голяма сила. Акакво по-мащабно и мощно

от инфраструктурен проект(Да не злословим за "Горна Арда", защото проектът е проект, дори когато си остане само проект.) И защо да се ограничаваме само с някакви влакове-стрели, а не запишем в управленската програма и кораби-подводници, които да се гмуркат под Стара планина - нали и такива идеи имаше наскоро. Имаше и една партия, която ни заклиняше в предизборните тв студиа с някаква си германска програма. Сегашната, дето я готви СДС, да не би да е същата?

Не, красиво и възвишено наведнъж - това вече не е според немската класическа естетика. Но пък гони стандартите на многоликия и всеяден класически популизъм - от идеите на руските народници и американските заселници на Запад през миналия век, през дружбашките реформи на Стамболийски у нас през 20-те години на сегашния до корпоратизма на Хуан и Евита Перон в Аржентина през 40-те и 50-те. А може би чак до идеологията наконсервативната всенародност

на Европейската народна партияи нейното подобие СДС, които и по дефиницията си са популярни? И тук някъде, в историческата патаклама от аграрно-политически популизми, зорлем е избутан под слънцето някакъв си популизъм на някой си Богомил Бонев, който някой си Димитър Абаджиев определил като десен. Де Стамболийски и Перон, де Бонев и Абаджиев.

Пак просто и логично - проблемът с обикновения популизъм на сегашното мнозинство е тъкмо в неговата обикновеност, надхвърляща дори безпощадната обикновеност на партийните идеолози от НИС на СДС. Вярно, не върви да обещаят безплатни жп карти. Твърде ляво е. Значи - високоскоростни влакове. Ама това не е ли десен популизъм? Уви полетът на фантазията на вождовете от "Раковски" 134 все не може да отлепи от земята. А и как? След като авиокомпания "Балкан" остане съвсем без самолети - далеч преди края на втория мандат, - какво е утешението, че ще се пътува 2 часа и половина с влак-стрела до Бургас.

Всъщност по-сериозният проблем с популистките залитания и псевдоантипопулистките изцепки на лидерите на СДС е, че те се правятв неподходящото време

и по неподходящ начинОпитът да се избяга от наложения от обществото дневен ред за престъпността, безработицата и корупцията с инфраструктурни блага и макроикономически постижения към 2005 г. само може да направи ситуацията съвсем фарсова. Кой ще го е еня дали след 5 г. ще пътува за 2,5 часа до Бургас, ако няма пари за билет и го пребият още на първата гара?

Най-разумно за управляващите ще е, преди да се качат на скоростния влак, да стигнат до последната спирка с пътническия. Иначе могат да дерайлират още в края на първия си мандат.
927