:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,841,054
Активни 1,313
Страници 115,316
За един ден 1,302,066
ХОБИ

Плетенето не е занимание само за баби

В началото само на мъжете било разрешено да щракат с куките, а жените се захванали с него едва към края на Средновековието
Едва ли е случайно, че в края на ХХ век, когато модата търси преди всичко практичната близост с природата, дизайнерите се обръщат за помощ към хобито на бабите - плетките. Но вече с нови форми и по нови технологии, които позволяват преждите да се използват функционално и да изглеждат модерно.

Идеален материал за студения сезон са дебелите вълнени конци. Най-практични за всекидневието са гладките плетки или мрежите. Плетениците (карета, осморки) са също предпочитани, защото удебеляват материята и освен че топлят, стоят много ефектно. Моделиерите разнообразяват пуловерите с различни цепки, шнурчета от кожа, апликации с цветя и метални джунджурийки.

-----------------------

Плетените дрехи, които присъстват в колекциите на повечето стилисти, не са само обичайните блузи с дълъг ръкав; плетени са и роклите, полите, панталоните и елеците. С една дума, всеки тоалет, който по традиция присъства в зимния гардероб, вече може да се направи и от прежда. Дори и да е за официален случай. Плетените дрехи могат да внесат голяма доза артистичност и във вечерния гардероб. Подходящи за зимните партита са дългите рокли с интересно оформени деколтета, които са изработени от прежди с втъкана лъскава нишка. Често роклите или жилетките са изплетени като мрежа, а под нея се носи бюстие от ламе. Задължително е моделите да изглеждат така, все едно са плетени на ръка, с нарочно изпуснати бодове, разминавания и груби шевове. Ако пък можете да си позволите дрешка, която е минала през куките на известен дизайнер, ще бъдете истински хит на вечерта.

Изкуството на ръчното плетене е известно и практикуванов Близкия изток още от трети век от новата ераПовечето историци смятат, че е възможно то да е било познато и на древните египтяни, но всъщност никой не знае със сигурност. Най-ранните доказателства са три малки фрагмента плат, намерени при разкопките на древен сирийски град, основан в 280 г. пр. Хр. Дори днес не е определено със сигурност дали тези три парчета плат са части от бельо, трикотаж или друго облекло. Със сигурност обаче е ясно, че те са направени от вълнени нишки и са били изплетени. В своята "История на чорапите" от 1867 г. Уилям Фелкин се опитва да докаже чрез повече или по-малко логични разсъждения, че още по време на Троянската война и на появата на Омировите "Илиада" и "Одисея" хората са знаели да плетат. В "Одисея" например се разказва как Пенелопа, очакваща завръщането на своя Одисей, отпращала нетърпеливите кандидати за женитба с обещанието, че ще се омъжи едва когато изтъче сватбеното си рухо. И всяка нощ разплитала изтъканото през деня. В действителност тя е плетяла, защото за разлика от тъканата материя плетивото бързо може да се разплете, без да се повреди нишката и без да останат видими следи.

С пълно право можем да предположим, че още в онези времена хората са познавали плетенето - по същество едно сравнително несложно умение. На практика то не изисква никакви технически съоръжения - в началото се плетяло без каквито и да било пособия, само с пръстите на ръцете,чак по-късно са влезли в употреба куки и рамкиСъвсем обяснимо е защо липсват находки на плетени вещи от древността - плетените материи са много нетрайни. Не е изключено първоначално тези изделия да са били предпочитани само от хора от по-нисшите касти. Навярно не е без значение и обстоятелството, че плетените дрехи лесно се разплитат и от тях могат да се изработват нови. Едва през ХIV в. плетените изделия, най-вече чорапите, станали много търсени в кралските и благородническите дворове. На известния си портрет, рисуван от Ханс Холбайн, крал Хенри VIII е с плетени копринени чорапи, украсени с Ордена на жартиерата. Любопитно е, че в началото с плетене са се занимавали изключително мъжете. Дори през 1690 г. пражките производители на чорапи създали т. нар. "майсенски декрет", според който под заплаха от наказание те се задължавали да не наемат на работа жени. Чак когато плетенето се разпространило масово, с него се заели жените.

През 1589 г. било направено и механичното изобретение, което превърнало плетенето от домашен занаят в индустрия. Преди малко повече от 400 години преподобният Уилям Ли изработил първата машина за плетене с рамка, която правела гладък плат за комерсиални цели. Като много други механични открития от този период и това било английско, пренесено по-късно нелегално и в Америка.

Последен писък на модата във фабричното плетиво са бански, които пропускат слънцето и не оставят разлика в тена на кожата. Това са новите костюми на "Солар", които през лятото се появиха и на родния пазар. Моделите, единствени по рода си у нас, са уникални заради материята, от която са изработени. Специалната технология на плетене на тъканите създава хиляди миниатюрни пори и позволява на слънчевите лъчи да проникват през банския костюм. В същото време материята пази кожата от вредните UV лъчи, твърдят специалисти. Миниатюрните пори в нея действат като заслон и филтрират приблизително половината от слънчевите лъчи. Макар че новите бански костюми на "Солар" пропускат слънцето, те не пропускат погледите на плажните "гларуси". Материята е абсолютно непрозрачна, гарантират производителите, а цените са в рамките на пенсионерските доходи.КАРЕ

СЪВЕТИ ЗА ИЗКУШЕНИТЕ ОТ ПЛЕТЕНЕТО

Ако искате преждата да запази качествата си до завършването на плетивото, трябва правилно да работите с нея още от самото начало. Вълнената и памучната прежда се навива на кълбо свободно, без картонена или друга подложка. Започнете да навивате конеца на два пръста. Ако откриете възел, трябва да го развържете и да започнете ново кълбо. Това ще ви улесни при самото плетене. Ако навивате преждата стегнато, тя ще изгуби гъвкавостта си, особено ако остане продължително време на кълбо.

За да не изцапате преждата още преди да сте приключили плетивото, най-добре е да поставите кълбото в найлонова торбичка, като пристегнете отвора така, че през него да минава само конецът.

По качествено изплетеното изделие не можете да си позволите да има възелчета, дори и от опаката страна. Трябва да прецените преждата така, че кълбото ви да свърши на края на реда, там свободните конци можете да обработите естетично, без да нарушавате гладкостта на плетивото.

Дори и да ви звучи като скоропоговорка, плетенето с разплетена прежда е любимо занимание на бабите ни. Те нищо не хвърлят и всеки бивш пуловер превръщат в чифт чорапи. При разплитането трябва да внимавате, за да не повредите нишката. Навийте конеца с помощта на дъсчица, дълга 50 см, или с мотовилка. След това я изперете и оставете да изсъхне бавно. Вълнената прежда е добре да съхне при стайна температура. Не бива да я сушите на пряка слънчева светлина или на парното.

Изборът на подходящи игли за плетене зависи от дебелината на преждата. Плетивото трябва да бъде еластично, свободно, но не и развлечено - все пак грънджмодата си отиде. Кройката на модела трябва да се запазва при носене. Не бива да плетете и много стегнато, за да не се степва при пране. Обикновено колкото по-дебела е преждата, толкова по-голям номер игли използвайте. Ако плетете стегнато, добре е да си избирате игли, малко по-дебели от необходимото.

Изборът на типа, дебелината и качеството на преждата е от голямо значение за външния вид на пуловера, с който сте се захванали. Мека и приятна при допир прежда изберете за дрехи, които ще носите на голо. Пуловерите за ски обаче трябва да са от дебела вълна, за да ви топлят.

След като си изберете кройка, която ви харесва и отива, трябва да се спрете и на някоя от стотиците съществуващи плетки (виеници, ластици, ромбчета и всякакви други фигурки). Като за начало не се изхвърляйте на сложните.

След като свършите с плетенето, трябва да почистите всички излишни конци, останали върху опакото. После изгладете през влажна кърпа или на пара. Трябва да знаете, че синтетичните прежди не се гладят изобщо.

Сега остава само да съедините отделните части на изделието. Шиете с бод зад игла, и то задължително с конец от използваната прежда. Отделните части допирате с лицевата страна навътре и шиете от опаката. Шевовете разглаждате с ютия.

Най-важното правило при прането е, че водата трябва да е хладка - около 28 градуса. Първо разтваряте в нея перилния препарат, после потапяте преждата, накисвате добре и леко мачкате с ръце. Отцеждате водата, без да изстисквате и извивате, и накрая изплаквате.

Когато прибирате плетените дрехи за по-продължително време, трябва да ги изчистите от петна, защото молците атакуват точно тях. Никога не слагайте вълнените пуловери и жилетки на закачалки, а ги сгъвайте и поставяйте на рафтове в гардероба така, че да не са притиснати от по-тежки дрехи.ТЕКСТ КЪМ СНИМКИТЕ

1. Дизайнерите разнообразяват моделите с апликации на цветя.

2. Модерните пуловери са подходящи и за парти, и за ски.

3. С плетена рокля ще блеснете при всеки официален повод.
7798
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД