:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,837,301
Активни 1,345
Страници 111,563
За един ден 1,302,066
Драма

Паспортната служба - хроника на една предизвестена мъка

Огромни опашки се вият цяло лято пред гишетата на МВР заради изтичащи задгранични паспорти
Снимка: Екатерина Терзиева
Пловдив, ул. "Волга", 5 часа сутринта. Няколко десетки недоспали граждани дебнат пред заветните врати на "Паспортна служба" и чакат да стане 8 ч, та да дойдат служителките на МВР. Хората не са успели да подадат документи за лична карта или международен паспорт вече няколко дни наред и са разбрали, че майката му е чакане от ранни зори, по списък.

Опашката се разделя на будали и тарикати. Първите, ако не успеят да си подадат документите до 17 ч., когато гишетата затварят, просто си тръгват. Вторите обаче хитро изчакват да стане 18 часа, когато старият списък бързо изчезва и се прави нов. Така на следващия ден до около 11 часа минават хората от този списък, а същата сутрин вече е направен нов.

В 8 часа вратите на "Паспортна служба" се отварят. Мощна човешка вълна напира към тясното задушно фоайе. Аха-аха да се разхвърчат стъкла. Млади полицаи въвеждат ред. Едни такива мили, любезни - чудно как успяват да внесат известно спокойствие. Към 9 ч. в списъка има 135 души. В 12 ч. гишетата затварят за обедна почивка, а дотогава все още обслужват човек N68.

Опашката спонтанно е разделена на две: отляво са хората, платили за обикновени и бързи поръчки за нова лична карта или международен паспорт; отдясно висят онези, които ще си получават документите, както и късметлиите, които са платили за експресна поръчка. Таксата е 150 лв. Късметлии са, защото те са на отделно гише и се обслужват с предимство. "Това е узаконен рекет! Значи ни принуждават да платим за експресна поръчка и тогава да ни обслужат!", гневи се млад музикант, който има договор да свири в Норвегия. Там такова нещо не можело да се случи, чиновниците давали номер и час, в който да отидеш спокойно да си извадиш документа.

По обяд тълпата чакащи вече е разгневена. Оформя се нова група тарикати. Като разбират, че тези с експресните поръчки се обслужват с предимство, десетина чакащи се присламчват към дясната опашка, която е оптимистично малка, само някакви си тридесетина души. Започва нервен диалог.

-Ти к'ъв си бе!? А, к'ъв си!

- С експресна съм, затуй!

-Я веднага си покажи заявлението и документът за платена такса!

Хитрецът е изобличен и подвива опашка към тълпата отляво. За наказание го слагат най-отзад.

Към 15 ч. тълпата пак напира към стъклените врати. Излиза решителен полицай и веднага строява народа - "Вън, извън сградата, веднага! Като не можете да се държите както трябва, ще чакате на дъжда!" По-плашливите се подчиняват, по-отворените се скатават по ъглите.

Междувременно няколко линейки са били повикани да извозят припадналите. Не се издържа да те мачкат и натискат цял ден в коридорчето, където кислородът е най-дефицитният елемент. Особено ако си чакал три дни подред. Нищо, че си платил за бързо издаване на международен паспорт 60 лв. плюс такса от 4 лв. Т.е. вече би трябвало да си държиш дългоочаквания документ. Никой не го е грижа, че може би вече е трябвало да си зад граница, че си изпуснал полета си и т.н. Бюрокрацията няма обяснение.

Ако не си колабирал и успееш да достигнеш гишето, виждаш друга България - в салона цари тишина, спокойствие и климатикът тихо жужи. Цялата процедура по приемането на заявлението отнема точно 5 минути.

Излизаш оттам с наивното удовлетворение, че най-после си се преборил. С какво - и ти не знаеш.

А цялото това ходене по мъките е предизвестно от цели 5 години - и за МВР, и за гражданите. През лятото на 2000 г. българите масово се обзаведоха със задгранични паспорти, чиято валидност изтича в лятото на 2005 г. Уви, нас и лятото може да ни изненада.

По темата работиха още: Божидар Божков, Наталия Вучкова, Тонка Петрова, Росен Моллов, Денислав Цонев, Десислава Денчева
26
1263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
28 Август 2005 20:23
Напълно разбирам хората, на които най-после им омръзва и ритват кросното.
Ако те не го направят все пак - то децата им - със сигурност. Те ще са свикнали на друго от другаде и най-много да кажат:
дръжте си ги за вас. Паспортите на НеРеБе-то. Да има някаква разлика?
28 Август 2005 20:38
Смених си паспорта на 10 януари. Платих за обикновен. Казаха ми за дойда след ДВА ДНИ, въпреки че срока беше един месец. Тъжното е, че винаги дебнем последния момент. Ако бяха удължили срока с една година, същото щеше да се случи и през август 2006г.
28 Август 2005 21:13
Срокът с обикновена услуга е 2 седмици, не 1 месец. Имам приятел от Пловдив който е чакал час и половина и след 15 дни само е минал да си го вземе.
28 Август 2005 21:33
Смених си паспорта по бърза процедура за 1 седмица (30 лева).
Подадох в понеделник. Казаха ми да дойда в Петък следобяд. Щях да пътувам в неделя. Петък се оказа Ивановден и имаше бележка, че раьонното не работи следобяд. Хората си празнуват нищо, че хората трябва да пътуват и са платили за бърза услуга. Така работят в МВР Сердика.
28 Август 2005 22:42
В Израел ми изтече срока на задграничният паспорт. Настръхна ми косата като си спомних какво е разтакаването в България!
Отивам на гишето със старият паспорт, жената го взе, набра някакви данни на компютъра, на принтера върху специална хартия излезе лист с данните ми, залепи го върху един от листите на стария паспорт и каза готово! За 2-3 минути и без пари! БЕЗ ПАРИ!
28 Август 2005 23:23
Унижението е неделима част от българското робско послушание. Ужасно е отношението към "опашките" на чиновници и охранители, които получават заплати от данъците на хората които работят и плащат на тези чиновници. Чиновника в комунистическото общество бе на по-висока позиция от останалите граждани. Направете си извода дали в България има нормално демократично общество и администрация. Помислете само за загубата на време по тези опашки. Гнус.
28 Август 2005 23:38
Май нещо не сте в час...
Тук не става въпрос за време , чиновници и т.н. На държавата и трябват пари!!!
След международните паспорти, следват личните карти и шофьорските книжки! Много бързо забравихте кампанийното подменяне на старите документи. Сега изтича срокът на новите - на международните е 5 години, на личните карти - 2007-2008г. в зависимост от приемането ни в ЕС, на шофьорските - различни срокове, но максималният е 10г., т.е. до 2010г. и те трябва да се сменят. Като прибавим и новите изисквания за пръстови отпечатъци и ДНК в личните карти и международните паспорти - работата става дебела, общия приход за държавата възлиза на около 100-150млн лв. за близките 3 до 5 години!
29 Август 2005 00:38
Защо ли се бутат хората за междонародни паспорти....я да помисля, дали не стягат куфарите при мисълта че видновото време може да се повтори. Я да ходя и аз да се наредя, и да си сменя паричките в зелени гущери, че нещо пак не ми се става милионер...
29 Август 2005 01:47
Чоки, не се ебавай! Такава паспортна процедура няма! А ако случайно си сериозен(на), в твой интерес е да се осведомиш по прецизно дали наистина имаш легални документи..
29 Август 2005 03:41
Голям майтап. Преди около 6 месеца си дадох БГ интернатьонал пасспорт в Посолството на БГ. Сега след 3 дни ще отида да си го взема. Много ми е интересно какво ще ми каге консула. А иначе този паспорт ми е през онази работа, ама жената като иска, какво мога да направя.

Тук процедурата, когато искаш паспорт , е много упостена. Дори да има много хора, става бхрзо. И номерчетата си ги вземаш автоматично, така че редхт не зависи от никого, още повече пхк от опашката.

Бягайте от тази скапана страна. Който има малко образование и акхл, да се измита.
29 Август 2005 06:15
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 29/8/2005 г/ 11:05:06

29 Август 2005 09:57
Както можете да се досетите, този проблем не е само в Пловдив, а се среща и по други места в страната. И причината не е само изтичането на петгодишния период. Нещата са много прости - садистите от МВР се наслаждават на мъките и несгодите на обикновените граждани, докато те си поклащат краката в топлички и уютни стаи.
29 Август 2005 10:54
Хак им е - като са се юрнали всички в последния момент, така ще е. Предупреждаваха многократно по ТВ и по радиото да си сменят паспортите овреме. Овце! И защо си правят резервации за пътуване без издаден паспорт! После МВР-то им било виновно!
29 Август 2005 11:03
Планиране му е майката. Както казаха хората тук:
    * Чакаме последния момент. Иначе не се сещаме. И като всеки чака последния момент, естествено е да се претовари бюрокрацията, която хем не е бърза, хем не е предвидена за такива пикове;
    * Организацията на место е под всякаква критика. Вместо униформените празноглавци да изкарват хората "да чакат на дъжда", същите тези празноглавци да седнат и да направят списък, да раздадат официални номера (с по един печат, за да не се фалшифицират например) и всичко ще си дойде на местото.
    * Безхаберието. Това нашенско изконно състояние на духа. То е последната (но далеч не най-маловажна) причина. На никой не му пука. Нито на потърпевшите (които наистина са чакали последния момент), нито на отговарящите за процедурата (които, ако искат, могат да въведат бързо и категорично ред)

Nickolas, !

Редактирано от - donangel на 29/8/2005 г/ 11:05:37

29 Август 2005 11:08
Наскоро четох в един роман (Денят на Чакала), че заявление за паспорт се подавало по пощата.
Новият паспорт също пристига по пощата.
Мястото е UK, времето - началото на 60-години.
29 Август 2005 12:20
Братва

Гледам по ТВ какво суетене пада около убийството на поредния млад милионер. То не бе софийски екипи, то не бе журналисти, долетели от другия край на страната, то не бе стълпотворение от държавни чиновници. Ся ще почнат едни съвещания, едни изявлениия, пресконференции, мерки, една суетня и едно дуднене.. Помислете си колко харчи на държавата само един такъв експерт? Бензинът е 2 кинта, сложете му и командировъчните, сложете му нощувка и т.н. Ами заплатата?
Колко пари, колко загубено време, какъв обществен ресурс. И за какво-когато резултатът е ясен?
Ха ся помислете си, щом един писател на конвейер е наясно и може да каже ако не кой, то поне от чии среди излизат тези неща, то дали един вътрешен министър, който й да е той, не знае? И кво прави-назначава проверки.. Ми ний този филм сме го гледали от временатана Бог Б.
И що тогава нямаше убийства-щото имаше силна политическа воля да няма.
Същевременно в тези учреждения става още един огромен харч на човешки ресурс, но от страна на останалите, гражданите- данъкоплатци, които ги издържаме- на време, пари и прочие. Нямали материална база-ами откъде да имат при условие, че са заети с празно бръмчене... Всички там са лелки от времената на соца и колективизацията, до една са жени и роднини на бивши полицаи. Дори портиерите са бивши чекисти. С петолъчки на коланите, както на Любянка. Обаче си почиват на всеки час по 15 мнути и два пъти по 30, а на борсата е пълно с млади оправни момичета-висшистки, готови да бачкат за половината от заплатите и привилегиите им и да не почиват..Нека да почиват-няма лошо, ако организацията им не беше като при соца, ако отношението към хората не беше същото. Като на Любянка. Само дето статуята на Феликс я няма отпред. Ооо-пс-май са я върнали. Ще проверя.
Защото така става очевадно на цялото общество що за държавна администрация имаме, що за сигурност цари и що си даваме парите нахалост. Накратко-че няма политическа воля да вървят, да се прави нещо. Когато нещата стават като на Любянка в Русия, най-доброто обяснение за ставащото е във филма „Бригада”. Там генезисът на уравляващите и на гърмящите се е отлично показан.
Братва.
Спомнете си превръщането на един мач в битката при Шипка не само за футболистите, но за цялото общество воглаве с елита и президента, придаването на значението му като на нещо национално-съдбоносно, празнуването на четвъртото място, футболните победи, издигнати в национални постижения.. Видяхте ли на погребението националните ни герои-най успелите ни футболисти, видяхте ли героите на днешния ден-самите те инвеститори в сложните холдинги и системи на гръмнатите за умножаване на парици. И нашите парици-на тези, които сме им пляскали. Тук естествено, не става въпрос за чисто човешкото, християнско съчувствие, което човек изпитва към починал приятел или познат –иде реч за бизнес.
Братва.
Защо ли не вървят нещата-много просто. Защото Братвата имат интерес.
Защото всяко докосване до времето на социализма произвежда видения, които се мерят с виденията от миналото и се съпоставят със сегашното безвремие. Мозъкът игнорира лошия спомен от миналото ”какво си спомняте от казармата?” и го замества с липсващото сега-ред, дисциплиа, никаква нужда от отговорност, храната, работата, почивките на Китен и т.н , точно както забравихме казармените простотии, а си спомняме веселите моменти и приятелствата.." Моя страна, моя България", "На всеки километър", като елемент от автобиографията, когато бях млад, силен и можещ.
Демокрацията се олицетворява със сегашното, плашещото статукво, а комунизмът е архистатуквото, когато е било хубаво, добро и спокойно. И понеже няма празно пространство в природата, няма празно асоциативно пространство в главите, и то винаги ще се замества от този, който ще обещае че ще стори нещо, ще въведе ред, ще изреве.. "Караул устал. Очистить помещение! Пора расходиться"

И той обаче е от Братвата. И ний самите ще го коронясаме-както коронясахме героите на днешния ден, с нашите силици, парици и надежди -говежди.

Редактирано от - Зе Мария на 29/8/2005 г/ 12:38:34

29 Август 2005 12:32
А это что за Люблянка такая? Из Словении?
29 Август 2005 12:35
Хехехехе
Аве имаше един лаф. Един цял живот писали мислел за бакенбардите като за бабрикенди. Та и аз-така.
Оправям се. Сори
29 Август 2005 12:37
Понеделник...
Тежък ден
29 Август 2005 12:53
за МВР и неговите подразделения Словения все още е мръсна дума...
29 Август 2005 12:55
особено за футболната рота на МВР-КДС
29 Август 2005 15:57
Анацефал, говоря ти за Израел, говоря ти за подмяна на израелският международен паспорт-дархон след 5 години, говоря ти за израелското министерство на вътрешните работи(мисрад апним)-то е отделно он полицията!
Дори не ми искаха нова снимка! Кое те кара да мислиш, че не ми е легален документа? С него напуснах Израел това лято и с него се върнах-влязох в Израел!
29 Август 2005 17:46
Еее поне на едно място ченгетата да са силни и да демонстрират превъзходство пред гражданите.... Пред бандитите треперят и събират гилзи, пред циганите са безпомощни, на пътя са и така и вака... е те не са ли хора- къде да се поизперчат и да добият самочувствие? Я да се поперчат вътре поне в самото МВР пред опашката- какво ще им направят...? Айде де.... граждани с граждани...
29 Август 2005 18:30
Вярно ли е, че 3 мес. след изтичането на срока на междун. паспорт трябва да се върне в Паспортен отдел - инак яка ГЛОБА????

29 Август 2005 21:01
Вадихме през лятото паспорти цялото семейство точно в Пловдив. Не се бяхме прибирали в България няколко години. Отне три дни (например почти един ден отне разкарването за един акт за раждане, защото не ни пратиха на правилното място). Защо полицията не въведе някакъв ред, не ми е ясно, но със списъците е ужасна работа. Трябваше в един момент да взема нещата в свои ръце (да правя аз списъка), за да не стане беля. Слава богу, имаше още разумни и културни хора на опашката. Впечатлението от поведението на полицаите е незабравимо. Казват "Ние не се занимаваме със списъци, вие се организирайте", толкова са тъпи и те и началниците им, че не се сещат, че ако направят номерца и т.н., и за тях ще е много по-лесно. Блъскат хората като овце и им се репчат. Поведението на болшинството от опашката няма да коментирам. Та така три дни от толкова мечтаната ваканция си отидоха за глупости.
Добре че вече си бях припомнил как е в България. Бях решил да не се прибирам, ако не си извадим паспортите преди пътуването (всички бяха изтекли). След като бяхме приготвили всички документи, заверки, снимки и т.н. любимото ми консулство ми заяви, че не може да ни завери документите (за да ги изпратим на пълномощник в България), защото имали много върнати документи, пртедния ден ги насмел здраво някакъв началник и т.н. Издадоха ни пасавани. След 26 часа полети и висене по летищата, на летище София ни отделиха от опашката, снимаха ни, взеха ни отпечатъци, и след около час висене, ни пуснаха да влезем в родината. Welcome to Bulgaria!
Каква Европа, каква цивилазация ни гони, не знам.
29 Август 2005 22:06
Така е, като чакате държавата да ви прави паспортите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД