:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Местните твърдят, че разполагат с данни за други подкупи, искани от Десислава Иванчева
Това се е случило в рамките на акция „Скорост” на пътната полиция
Това посочвали данните от нов доклад
Кметът на „Младост” сама определила мястото и времето, по което да й бъдат дадени парите, твърди той
На прокуратурата ще й бъде много трудно да докаже това престъпление, твърди още адвокатката
СТАТИСТИКИ
Общо 377,228,072
Активни 1,352
Страници 65,662
За един ден 1,302,066
Реподбор

Слаб 2 на психотеста = вън от МВР

Уволнени служители на министерството водят дело в съда срещу правилник, който позволява уволнение само заради психологическа несъвместимост с работата. От ведомството са категорични - така е по цял свят
Снимка: Борислав Николов
Може ли Върховният административен съд (ВАС) да реши, че със законова наредба се нарушават правата на служителите в МВР? Вероятно може. Ако това не стане - може ли България пак да бъде осъдена в Страсбург? Според правозащитници - няма да е голям проблем. Предстои да разберем.

12 бивши служители на МВР искат ВАС да отмени правилото, според което всеки неиздържал психотест може да бъде уволнен само на това основание. Те настояват да отпадне една от точките в чл. 251 от правилника за прилагане на Закона за МВР, в който са изброени причините, определящи всеки като негоден да изпълнява служебните си задължения. Една от тях е "психологичната несъвместимост" за работа в МВР. Според засегнатите този член от правилника се използва за саморазправа с неудобни служители.

Делото тръгна в началото на ноември, но беше отложено заради новите жалби, които продължаваха да постъпват. Първоначално правилникът е атакуван само от един уволнен полицай от Правец. След това в съда постъпват жалби от още 11 бивши служители на МВР. Възможно е те да се увеличат. Всички твърдят, чехората, засегнати от тази мярка, са над 1000Според тях е незаконно заключението на психолог да е единственият критерий за отстраняване от МВР, защото върху него няма никакъв контрол и не може да бъде оборено с друг психотест например, нито пък да се атакува пред съд.

Междувременно един от уволнените атакува казуса и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Жалбата е подадена от бившия служител в РДВР-Пловдив о.з. кап. Николай Иванов.

Той е уволнен със заповед на министър Георги Петканов от 2 август т.г., като основанието е: "резултатите от психологично изследване, проведено при възникнала служебна необходимост и установени данни, характеризиращи служителя като психологически несъвместим с изискванията за работа".

Според Иванов правата му са били нарушени, тъй като не е получил достъп до резултатите от психотеста. Според действаща вътрешна разпоредба на Петканов от 2001 г. право да се запознаят с резултатите имат само преките шефове на изпратените за реподбор полицаи. Това е в пълно противоречие с гарантираните в конституцията права, коментират от правозащитни организации.

Делото във ВАС ще бъде гледано на 17 декември. Съдът реши да привлече като ответник и правителството, тъй като атакуваният правилник е приет с решение на Министерски съвет.

Позицията на МВР, разбира се, е съвсем различна.

"Категорично не трябва да се отменя тази точка от правилника по простата причина, че това не е практика, измислена от нас, а се ползва по цял свят", заяви пред "Сега" Светослав Занев, зам.-шеф на Института по психология на МВР.

Там са добре запознати с жалбата и дори вече са писали становище до правната служба на министерството, с което неговите юристи да градят защита в съда.

---каре---

В САЩ мерките са много по-строги. Там при неправомерна употреба на оръжие от полицай той се изпраща задължително на психотест, а при нас това не е така. Освен това на американските служители, които се занимават с високо рискова дейност, се прави психологическа оценка регулярно, всяка година, защото има голяма потенциална опасност от дезадаптация или емоционална неустойчивост.

---

"Идеята е, че в професията на полицая има достъп до оръжие, до власт, до правомощия, с които могат да се лишават гражданите от определени права и, ако един служител е неадекватен и лабилен, това може да доведе до много опасни последици както за другите, така и за самия него", коментира Занев.

Затова и в нашето МВР неведнъж е имало идея да се прави периодично реподбор. Като честотата да се определя от степента на стреса при работата в различните служби. Дори през 1998 г. всички служители на Гранична полиция, жандармерията и съществуващото тогава подразделение за борба с масовите безредици минават на реподбор. Но се спира дотам.

"Има проблем да се прави реподбор на всички служби регулярно - в Института по психология няма достатъчно служители, които да поемат такъв обем работа. Напливът от кандидати за работа в МВР е достатъчно голям, а те също минават през психотест", обяснява Светослав Занев.РеподборътСега служител на МВР се подлага на реподбор само по предложение на началника на съответната служба - при сериозни пропуски или нередности в работата му, както и след много сериозен инцидент, в който полицаят е нарушил правата си или дори закона. Например - побой при задържане на гражданин.

Реподборът обаче най-често не е първата стъпка. Първо се прилагат дисциплинарни санкции. Ако те не доведат до резултат, тогава началникът трябва да подаде в института т. нар. мотивирана заявка, с която на въпросния служител да бъде направено изследване за психологическа съвместимост. В повечето случаи обаче това се избягва до последно. Не че има прикриване на служители, просто се правят опити проблемите да бъдат туширани вътре, в професионалната група, и да не излизат наяве.

"Трябва да има обективни показатели, че нещо нередно се случва - дали полицаят е агресивен към колеги или граждани, например. Само на базата на подозрение не може да бъде изпратен при нас", казва Занев.

В заявката началникът трябва с факти да опише в какво се състои проблемът на неговия подчинен, как е бил наказан. Целта е да се избегне лично отношение от страна на началника и разчистване на сметки.

"Директор на РДВР не може да си измисли нарушения на свой служител, но дори да се приеме, че някой полицай е нарочен, ако той издържи психотеста, никой не може да го отстрани от работа. Поне по тази причина", твърди Занев.

Когато проблемът се свежда да психологическа непригодност, специалистите трябва да отсеят един от два варианта - полицаят не става само за длъжността, която заема в момента, или изобщо за работа в МВР.

В първия случай най-често се оказва, че служителятне може да понесе голямото натоварванев оперативната служба и затова шефът трябва да му намери друга, по-лека работа. В другия случай е ясно - вън от МВР.

Според експертите спектърът от причини за психологическа непригодност е голям, но основаната е стресът.

Ако се окаже, че полицай преживява страх за живота си, в института действа консултативен сектор, където може да му бъде оказана помощ от психолози. Понеже повечето служители на МВР се притесняват от тази сграда, специално за София в СДВР има отделен кабинет. В него работят психолози от въпросния сектор и всеки полицай може да ги посещава, колкото поиска. Има такива, които на практика по този начин ходят на служебен психотерапевт. В отряда на баретите пък има психолози, които работят постоянно и специално с тях.

Понякогазад едно напиване на работаили недисциплинирано поведение, може се крие психологически проблем - например, че униформеният е попаднал под влиянието на групировка, обясняват психолозите. Когато пък има съмнение за корупционно поведение, се използва детектор на лъжата. Резултатът от него се приема за "доказателство", за разлика от практиката в съда, но той никога не може да е единственото основание за отстраняване на служител. Той минава и през цялата останала процедура на реподбора.

От института са категорични, че за да направят негативно заключение за психологическата съвместимост на полицай с работата, трябва да има съгласие на три фактора - описаното поведение от шефа му, резултатите от тестовете и интервюто, (което се провежда от двама души за по-голяма валидност), както и експертното заключение на психолог. Той се подписва под експертизата, а след проверка неговият пряк шеф прави същото.Такива хора не бива да остават в системата,нормално е те да недоволстват, но трябва да се знае, че ние сме на страната на МВР, казва Светослав Занев. Той признава, че отстранените от работа поради провал на психотеста, не са малко. Цифрата им обаче се счита за класифицирана информация, затова не може да бъде съобщена.

Юристи от МВР признават, че според решение на ВАС от 2002 г. Институтът по психология е единственият орган, който може да прави изследване за психологическа съвместимост. Заради това при обжалване на уволнение няма кой друг да направи нова експертиза. И по тази причина, ако магистратите трябва да я върнат, то трябва да е пак там.

От МВР твърдят, че когато служител не е уволнен, а само е преместен на друга служба заради негативни резултати от психотеста, ако иска може да го обжалва. Но висшестоящият орган, както се казва по закон, има пълното право да потвърди първото решение.
14
2892
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
12 Декември 2004 23:41
И правилно.
На човек като му е слаб ангелът, и воден пистолет му е опасен.
13 Декември 2004 06:49
Правилно
Даже и с тройки да са, пак вън.
13 Декември 2004 07:48
Това въобще не трябва да се обсъжда, трябва да има строг подбор, включително и особено за психическа пригодност за работа в МВР. И в други институции трябва да се въведат.
13 Декември 2004 09:07
Имаше и още един много забавен тест за лоялност:

http://press.mvr.bg/Anticorruption/040804 _3.htm

Проведен е в 2 РПУ в столицата. И в двете служителите се оказали нелоялни, и били наказани.

Интересно е, защо след 100 процентов успех на теста, не е проведен в цялата държава!
13 Декември 2004 10:00
Не разбрах само, защо ако се напия, имам връзки с мафиотски групировки.
13 Декември 2004 10:06
Гошо:
Защото после трябва да гониш бандюгите с лента "ДОТ" на ръкава (ако имаш спомени за тези ленти и нокещите ги).
Shake,
защото човек, който има рибки в аквариум е пе...аст, имаше такива курсоме по логика в един виц.
13 Декември 2004 10:09
Извинете ме за правописните грешки - да се чете: носещите и курсове
13 Декември 2004 10:46
Този институт трябва да го закрият. Ако трябва да съществува - да е извън СИСТЕМАТА НА МВР. Така съществуващият е просто една маша на щефовете.
13 Декември 2004 11:25
За машата донякъде си прав, но все пак е филтър. Ако се повиши отговорността на тези, които се меракландисват да са маша, ще стане доста по-сигурно. Може и да е по-добре да изнесат процедурите извън МВР, но натискът пак ще си остане, корупцията и връзкарството също.
13 Декември 2004 12:22
а Георги Петканов явявал ли се е на психотест
13 Декември 2004 14:40
Бла-бла ... Близалка!
13 Декември 2004 15:08
Може ли някой да ми обясни какви са тези психотестове и как се провеждат. Освен това защо не се публикуват статистики за резултатите и с професионално тълкуване. Все пак не касае ли всички това. Все пак голяма част от "хората" (това с едно наум го казвам, щото не е сигурно) под пагон абсолютно неадекватни рендета с коефициент на интелигентнос еквивалентен на неузряла ряпа. И за да не звуча само като черна станция ще отбележа, че нерядко съм разговарял и с хора, на които винаги мога да разчитам и съм спокоен че носят пагони. Проблемът е там, че те са по-скоро изключение.
13 Декември 2004 15:18
категорично ЗА теста.

имам доста приятели от фурашките, те са свестни момчета и момичета, и до един са за теста.

но е редно да се изведе извън юрисдикцията на МВР, за да няма решения "в името на службата, в името на дружбата" ...

интересно ще е решението на ВАС, с новия председател...
13 Декември 2004 18:37
ами МВР какво значи бе? мародери, варвари и разбойоници ли...!?! психотестове... айде де! дрън - дрън ярини!!! и умряло куче може да издържи психотестовете ако има свой човек в организацията!
елементарно! и малко пари-набив и е вътре... ако само психотеста е стеснението за мвр-то!
даже знам как става... на въпросния човек му се дава дата, час и име при кого трябва да се яви.... я оня дето ще го психва знае неговото име ... т.е. кого трябва да пусне!
))
а тука някой питаше дали петканов е минавал от там... ами не е бе!
той е министър! на министрите и депутатите им е позволено напред да ходят, назад да гледат! )) даже по-скоро ако си здрав психически, неможе да се кандидатираш за избори бе!?!))) трябва да си куку... за да си там... това е изискването за последните 15 г!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД