:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,046,169
Активни 1,204
Страници 38,598
За един ден 1,302,066
Разтуха

Чипровци - цветето на България

В Катеринината къща в града туристите могат да седнат пред стана и да вземат първи урок по килимарство
"От северозапад се дигаше голият гребен на Стара планина с хълбоци, облечени с букаци, с колосалните пирамиди на гордия Миджур, Бабин зъб, Вража глава... а отсам тях, в полите им - прекрасната и дива Чипровска покрайнина и райските долини на Огоста."

Такава картина излиза изпод перото на Иван Вазов. А преди повече от три столетия книжовникът Петър Богдан нарекъл тогавашното планинско селище Кипровец "цветето на България". Чипровци лежи на 450 метра надморска височина. Всички сезони са благоприятни за туризъм и почивка, защото лятото е прохладно, а зимата - мека. Тук от древни времена се добиват черни и цветни метали, извличат се злато и сребро от речните корита и планината. Иманяри и досега търсят митичната златна богиня, заровена някъде край Чипровци, както и накити, изработени от майсторите на прочутата Чипровска златарска школа. Много музеи и църкви в Европа пазят изящните произведения на чипровските златари и килимари.

------------------

За пешеходните туристи е интересно да тръгнат към двете градища, които се издигат над Чипровци. Голямото градище е разположено на скалист връх на югоизток. Предполага се, че тук е бил старият град Кипровец. До него се стига за около час. Крепостта Кулата се издига на едноименния връх. До нея се стига за около 1,30 часа. На 5 км от града е хижа "Велин дял" с надморска височина 890 м, а хижа "Копрен" е на 20 км.

Най-атрактивен сред природните забележителностие Чипровският водопад, който не е голям, но се намира в изключително живописна местност. В горите на този район все още се среща дивеч за любителите на лова, а Огоста предлага невероятно разнообразие от рибно богатство.

На 5 км от Чипровци в посока към Монтана се намира манастирът "Св. Йоан Рилски" от X век. В кулата-костница се съхраняват костите на някои от жертвите в Чипровското въстание и на революционерите Панайот Хитов и Филип Тотю. Интересен паметник на архитектурата и изкуството е изцяло украсеният със стенописи параклис "Св. Атанасий Велики". Манастирът е предпочитано място за сватби, кръщенета и други празнични и религиозни ритуали.

На историческия хълм в Чипровци една до друга съжителстват две религии - православната църква и останките от католическия манастир и катедралната църква "Дева Мария". В този духовен комплекс се намира и историческият музей, събрал драматичната история на жителите и колекции от най-добрите образци на златарската школа, килимарството и книжовната школа. В центъра на града се издига монументът в памет на загиналите в Чипровското въстание (1688 г.).

Ако искате да усетитемагията на чипровските килими,посетете непременно Катеринината къща, в която работи багрилница за оцветяване на прежди с естествени бои. В нея ще разгледате колекция от рядко срещани и изчезнали багрилни растения, сред които борш и шафран. Те са събрани от Западна Стара планина. Естествените багрила служат от векове за оцветяване на преждите, с които се тъкат прочутите чипровски килими. Как става това, ще видите в съседната стая, а и може сами да опитате, ако седнете пред оригиналния стан и вземете първи урок от известна майсторка.

Местните хора залагат на природата с неповторимия планински ландшафт, зеленина и чист въздух, на загадъчното минало и на традиционния бит и занаяти, за да привличат български и чуждестранни туристи. Защото мнозина смятат, че това място е някъде далеч и трудно достъпно. А то се намира в Северозападна България, на 120 км от София, откъдето тръгват директно за Чипровци по няколко автобуса дневно, и е част от трансграничния природен парк на територията на България и Сърбия.

Градът е включен в каталозите и плановете на няколко туроператори, благодарение на десетина предприемчиви семейства, които са превърнали къщите си в хотели. Над 2500 души са почивали тази година в тях. Стопаните им предлагат излети с пикник,разходка из девствени гори и екзотични пущинацииз Балкана пеш или с магарешка каручка, посещение на Чипровския манастир, обличане на автентична местна носия за снимка. И много вкусотии на трапезата - прясно издоено козе мляко, налагана баница, сладко и току-що изцеден сок от диви ягоди и боровинки. Португалци, мексиканци, англичани, немци, чехи и поляци са сядали зад становете в тъкачната работилница на местното читалище, в Катеринината къща или в домовете на известни килимарки от града и съседните села. В усвояването на красивия занаят им помагат 40 деца от кръжока по килимарство на Никола Николов, а чужденците с удоволствие купуват техните творби за спомен.

По-големи групи туристи отсядат в стогодишната гостоприемница, преобразена в модерен комплекс с 20 места по 10 и 12 лева на легло и условия за целогодишна почивка с възможности за селски туризъм, екотуризъм, ски, велотуризъм и риболов. В механата може да опитате вкуса на традиционните чипровски гозби - пълнени чушки с боб, зелеви сарми с плънка от орехи и ориз, качамак, овче сирене, боровинково сладко и наложена баница по специална рецепта.

Чипровци е най-атрактивен за посещение през юни и септември, когато има няколко празника, които представят бита и манталитета на чипровчани - панаирът на занаятите, ловният празник в дивечовъдно стопанство в с. Превала, фолклорният фестивал "Турлаци сме - юнаци сме", традиционният събор край останките на опожарения при потушаването на Чипровското въстание Гушовски манастир.

От следващата година гости и туристи ще могат да видят с очите си резултатите от един нов и мащабен проект за екологичен, културен и приключенски туризъм, предприет от общинското ръководство под наслов "Време е да откриеш съкровищата на Чипровци". Проектът е по програмата на ЕС ФАР-2002 на стойност 249 000 евро и има съдействието на Делегацията на Европейската комисия в България.Търсачите на приключенияще бъдат въвеждани в галериите на бившите рудници на дълбочина от 100 до 300 м, прокарани от преди 600 г. В тях ще има музей на минното дело и ще се показват технологиите и инструментите, с които е била вадена златоносната руда. Най-атрактивната част ще бъде посещение в пещерата "Мишин камък", която се намира между селата Превала и Горна Лука. В нея плискат води подземни езера, белеят рядко красиви сталактити и сталагмити.

Друга атракция ще бъде чаршията с килимарски и златарски работилници. Туристите ще могат да си поръчат копие от стар царски накит, открит по тези земи, или сами да си изковат монета със своето име.Текст снимки

1. Гербът на Чипровци, изтъкан на килим.

2. На историческия хълм на Чипровци съжителстват православната и католическата религия.

3. Историческият музей.

4. Тъкачка на чипровски килими.

5. В центъра на Чипровци се издига паметникът на загиналите в Чипровското въстание.

6. Гостите могат да се поразходят из красивата планина и с магарешка каручка.
1577
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД