:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,020,003
Активни 221
Страници 12,432
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Пробация (понякога) е равно на надежда

"Клиентите" на първия пилотен център в България търсят работа, квартира и се учат да четат и пишат
"Ако не бях влизал в затвора, положението щеше да е по-различно. Престоят там е изгубено време. А междувременно много неща се променят, изпускаш възможности. Можел си да използваш някоя от тях и да я осъществиш - например да си намериш работа." Това е логиката на Стоян, изкарал 5 г. зад решетките. Инеговите аргументи в полза на пробацията -новото наказание, което трябваше да се прилага от 1 януари, но не стана. Трийсетинагодишният мъж впрочем нито веднъж не спомена точно тази дума - "пробация". Може и да не я знае. Пък и името не е най-важното, стига начинанието да е полезно. И да дава резултат.

Отложената пробация напоследък отново бе извадена на дневен ред в търсене на резултатност. Новото наказание влезе в устата на всякакви отговорни фактори след заличаването на "еднократната доза" от Наказателния кодекс. С което де юре и де фактонаркоманите автоматично и категорично

бяха обявени за престъпнициИ понеже родните властници обичат да си чешат езиците, търсейки изход от конфузни решения, пък и пътят към ада е застлан с добри намерения, екип на "Сега" реши на място да се увери в ползите от пробацията. Отидохме в първия пилотен център, който функционира в Пазарджик още от 2001 г. Тогава новото наказание още не бе вписано в НК. Но както показа практиката, ако пазарджишките "пионери" бяха решили да чакат законовата регламентация, пък и нейното задействане (най-вече отпускането на бюджетни пари), щяха да си чакат и днес.

Та пилотният център работи трета година, черпейки всякакъв чуждестранен опит, основно британски. В момента разполага с трима социални работници и четирима пробационни служители. Шеф му е Димитър Русинов - по образование педагог, изкарал 11 г. като инспектор в затворите. Центърът е под шапката на регионален фонд "Инициатива за гражданска отговорност" (ИГА).Експериментът започва преди 3 г.с финансиране от британското посолство и обучение на 20 човека от експерти от Англия и Уелс. На инициативата откликват и местните съдии. Именно с тяхна помощ пробата на пробацията става факт.

"Сега" неведнъж писа що е пробация. Целта на новото наказание е престъпилите закона да бъдат държани под контрол, без да влизат в затвора и да прекъсват връзките с околния свят. Санкцията ще се прилага за нетежки прегрешения (намирането на 1 цигара марихуана също вероятно ще минава за такова в идната съдебна практика) и може да трае максимум 3 г. Пробацията предлага няколко възможности: задължителна регистрация, задължителни периодични срещи с пробационен служител, ограничения в придвижването, включване в квалификационни курсове и програми за обучение, поправителен труд и, най-известната, безвъзмезден труд.Съдът избира коя от мерките да наложи(може и няколко наведнъж), пробационните служби разработват конкретната програма за конкретния "клиент". Пробацията може да се налага като самостоятелно наказание, като част от условната присъда, както и при предсрочно освобождаване на затворници. Последните тазгодишни проекти за промяна в НК, НПК и Закона за изпълнение на наказанията, раздадени за съгласуване в кабинета, предвиждат пробацията да започне да се прилага в държавата от 1 януари 2005 г.

Пилотният център в Пазарджик днес няма как да опитва поправителния или безвъзмездния труд - това е въпрос на държавна политика. И залагат на основното - контрол върху поведението и помощ за усвояване на умения по писмо, четмо, самоконтрол.

Тези действия са узаконени от пазарджишкия съд. Магистратите са намерили"вратичка" в текстовете за условните присъдиВ НК пише, че през изпитателния срок осъденият е длъжен "да работи или да учи". И че съдът "може да възложи" на обществена организация "полагането на възпитателни грижи" спрямо осъдения през изпитателния срок.

В града работят по следната процедура. Най-често районният съд при налагане на условно наказание праща писмо на Регионален фонд ИГА (понеже той е обществена организация, регистрирана като юридическо лице с нестопанска цел), че му възлага възпитателната работа спрямо конкретния осъден. Шефът на центъра Димитър Русинов бие депеша до лицето да се яви при тях в определен ден и час за провеждане на интервю и го предупреждава, че при неявяване ще бъде уведомен съдът.

"Организирали сме се, въвели сме книга, където се вписва името на лицето, определя се пробационен сътрудник, прави се индивидуална програма за него и се започва работа в периода на условната присъда", обяснява Русинов. И признава - макар досега съдът да им е изпратил 252-ма души, реално центърът е работил с 97. Причината е елементарна: "Нямаме законови инструменти да ги принудим. Сред пратените имаше случаи на отишли да работят в чужбина, имаше и условно осъдени, които обаче са в затвора по други дела. Както и такива, които се отказват по съвет на адвоката, защото нямат подобно законово задължение", твърди шефът на пробационния център.

Все пак работата върви. По няколко направления.

Един от първите решавани проблеми еда се набавят документи за бившите затворнициПовечето от тях са се озовали зад решетките преди подмяната на зелените паспорти с лични карти. Но набавянето на новите тескерета струва пари. Въпросът вече е решен - в новия правилник към Закона за социално подпомагане е включено отпускане на сума за подобни нужди. Центърът е уредил и получаването на социални помощи, но ексзатворникът трябва да се регистрира в бюрото по труда до 1 месец, за да му се издейства помощ. А за да го регистрират, му трябват документи. Междувременно с общи усилия на освободения му се търси работа.

На спецгрижа са и непълнолетните с условни присъди. За тях са стартирани спецпрограми - семейна консултация, курсове за начално ограмотяване (четене, писане и математика). Тук също не минало без трудности. Клиентите традиционно нямали документ за завършено образование и не било ясно откъде точно да започнат ученето. От м. г. е налице споразумение с Националния институт по образование. Разработени са тестове за оценка на знанията - от 1-и до 8-и клас. Така социалният работник преценява нивото на грамотност и прави индивидуална програма.

В Пазарджик се видяхме с неколцина "клиенти" на пробацията - един предсрочно освободен, двама условно осъдени - непълнолетен и възрастен и със Стоян, затворник с 5-годишен стаж. Той бе най-отчаян - от добро семейство, влязъл зад решетките току преди да завърши ВИФ, пък се и дрогирал. Изрично настоя да не бъде сниман. И да не назоваваме истинското му име.

"В затвора простоотвикваш да контактуваш нормално с хоратаТрябва ти период на адаптация, за да свикнеш, че живееш без решетки, на свобода. Но никой не ти помага. Стигаш до омагьосан кръг - принуждаваш се отново да извършиш престъпление, за да можеш поне малко да компенсираш нещата. В другите държави има програми, има помощи. Това е най-важното. Мен общественото мнение не ме интересува. Интересува ме да получа подкрепа", изповядва мъжът.

Откровен е и за дрогата: "Човек се дрогира, за да избяга от действителността. Когато аз започнах, през 1991-1992 г., нямаше абсолютно никакви програми. Повечето хора просто не знаеха какво означава хероин. И нямаха представа какво ще се случи. Помощ за наркомана в затвора няма. Психиатърът провежда разговор с теб за 5 минути, пише експертиза и обявява, че носиш наказателна отговорност. Но нали наркоманията е заболяване, не е престъпление? Вместо да те лекуват, те вкарват в затвора. И там освен каквото си научил научаваш и други неща."

Стоян е един от най-добрите ни клиенти, хвали го социалната работничка Валя. И обяснява - той усилено си търси работа, откровен е и по време на ежеседмичните им беседи. Надява се нещата да потръгнат.

Контрапункт му е Митко, наскоро предсрочно освободен от затвора в Бобовдол, излежал 10 месеца. На свобода нямал дом - не можел да се върне вкъщи, защото жена му междувременно се омъжила. Валя ми уреди квартира, лична карта, изрежда Митко. Самозанапред без работа е много лошо"Аз съм горски работник, работил съм в Коми, миньор съм, но вече съм на 59 г. Опитах затвора, сега се надявам да си намеря работа", изповядва той. Лесен клиент е, включва се Валя. Независимо, че е квалифициран, няма претенции, иска само работа, додава момичето. И разкрива - при мнозина не е така, търсят точно определена работа, капризни са.

Късметлия откъм осигурен труд е условно осъдения за грабеж на вила Васко. Той работи като животновъд, стриктно спазва и дните за посещения в центъра. "Аз съм бездомник,беше ми по-спокоен животът, защото нямах ангажиментиСега имам ангажименти. Оставил съм сега един бик на една жена, той е опасен, толкова опасен, че на хората налита. А още първия ден дойде при мен да се погали", ожали се Васко.

Има и желание - комисия да го посети на работното място. Проблемът е, че шефът удържал от надницата на мъжа (според него несправедливо) за нападнато от кучета животно.

16-годишният Валери пък ес вечерен час,наложен от родителите. Момчето попаднало в центъра след условна присъда за кражба. Майката изрично настояла синът й да мине курса по четене, писане и математика. А тя се нагърбила с контрола.

"Проблемът при Валери е прекаленото доверие, гласувано му като на по-голям. Майката казва - за нас беше изненада, когато полицаите дойдоха и казаха, че синът ни е откраднал", обяснява Валя.

Сега след училище момчето помага в махалата, ходи при леля си и вуйчо си да поправя колела. Той е ром. Рисува, при това добре. Най-обича да зографисва коне и еленчета. Засега е самоук художник. Като свърши с ограмотяването и получи свидетелство за завършени 1-и и 2-и клас, ще му търсят и курс по рисуване. Вярно, дотогава много вода ще изтече. Но има надежда.
 
Искам комисия да дойде да види как работя, настоява животновъдът Наско, клиент на пилотния пробационен център.
 
Валя е нещо като душеприказчик за подопечните си - изслушва ги и им помага.
1
4881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Юни 2004 20:51
То за нормалните хора няма работа, та какво остава за бившите затворници, но е добре като идея, доближаваме се до европа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД