:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,791,686
Активни 1,154
Страници 65,948
За един ден 1,302,066
Репортаж

Студентските "пари от хълбок"

Младите кандидат-висшисти могат да припечелят лесно, като се подложат на изследвания за ново лекарство или станат статисти във филм. Спермодонорството не е печеливш бизнес
Открай време студентите са раздвоени между ученето и бачкането. Повечето от тях са изправени пред дилемата да ходят на лекции без пари и да стискат зъби, докато колегите им ядат дюнери и пият капучино, или да работят с риск да не заверят семестъра. Има обаче и лесни пари.Опитна мишкаЕдин от малко популярните начини за изкарване на пари "от хълбок" е да се подложиш на изследвания на нов медикамент срещу възнаграждение. Такива тестове се правят в някои болнични заведения, в кабинетите по клинична фармакология - в столичния ИСУЛ например. Изследванията са върху болни и здрави пациенти. Много от здравите естествено са студенти - предимно от Медицинска академия и Биологическия факултет на СУ. Записват се и служители на болницата.

Доброволецът предварително се запознава с всичко, което ще се прави, и подписва декларация, че е наясно с идеята и риска за здравето си. Той бива застрахован - по закон (този за лекарствата и аптеките) възложителят на изследването носи отговорност за евентуални злополуки. Фармацевтичната компания, произвела лекарството,плаща 100-200 леваСпоред лекари, занимаващи се с такива изследвания, медицинската етика изисква сумата за един доброволец да не надвишава средната за страната заплата - голямата сума може да подтикне доброволците да се подложат на нещо, "което не е в техен интерес", т.е. да затвори очите им за потенциалната опасност.

Лекарите са на мнение, че парите въобще не са лесни. От една страна, отнемат време - всеки доброволец преминава две 36-часови изследвания (от 7 ч. вечерта до 7 ч. на по-другата сутрин) - едно в началото и едно в края на периода. След като е преминал различни тестове, в 8 сутринта пациентът поема еднократна доза от медикамента. След 15 минути започват да го "точат" (по клиничен жаргон), т.е. да му вземат кръв. И така неколкократно. За тестването на един медикамент са необходими 6-7 кръвни проби. Има и изключения - доброволци, подложили се на изследване на лекарство антидепресант в ИСУЛ наскоро, твърдят, че са давали кръв петнайсетина пъти. След като 6 часа не е мръдвал от леглото, доброволецът получава обяд.

Въпреки неприятните процедури, хора никога не липсват. По думите на портиера в ИСУЛ в някои дни идват по 40-50 човека. "Така че няма да си сам, ако стане фал", шегува се пазачът и веднага успокоява: "Няма страшно, досега не е имало такива случки".

В ИСУЛ се изследва не влиянието на медикамента върху човешкия организъм, а влиянието на организма върху него - например ако лекарството е във вид на таблети, за колко време стомахът го разтваря, колко дълго се задържа в кръвта и т.н.СпермодарителСтуденти са повечето от донорите на сперма в кабинета по мъжки стерилитет в софийския Майчин дом.

Изискването е донорът да е на възраст от 20 до 35 години (тогава материалът е най-продуктивен), с добро здраве и визия, и с доказан интелектуален потенциал. Донорство се прави веднъж седмично, дарителят получава по 35 лв. Разбира се, преди това минава през куп изследвания.

Банката работи с десетина души. Когато с една и съща сперма бъдат оплодени три жени, донорът й бива "отстраняван от длъжност" и заменян с друг, отговарящ на същите изисквания - млад, здрав и умен; без клепнали уши, големи бенки, бели кичури и тям подобни унаследяеми белези. Кандидатът трябва да е благовъзпитан - да не пие, да не пуши много и да не прелюбодейства безразборно, понеже трябва да се е въздържал поне 5 дни преди да дари семето си.

След тестовете за СПИН, хепатит и други полово предаваеми инфекции, кандидатът вече може да пристъпи зад червените завеси в храма на Онан и на фона на тиха музика с илюстриран катехизис в ръка да се... помоли.

Ето и действителността: След медийния "абордаж" над спермобанката в търсене на пикантерии е започнал истински терор над работещите в кабинета. "Журналистите - казва завеждащият кабинета д-р Ромил Станиславов - представиха нещата така, като че ли ние търсим донори и сме отворили обятия за всички. Не търсим донори. Ние сами предлагаме на студентите по медицина, които стажуват в кабинета, да бъдат донори, след като преценим, че някой от тях би могъл да бъде подходящ. В момента работим със 7 души и не ни е необходим никой повече".

Телефонът в кабинета звъни ежедневно. Идват всякакви хора, най-вече роми и турци. "Как да им обясним, че не ни трябват и това не е някаква дискриминация - просто бездетните семейства, с които работим са само български! Или пък хомосексуални мъже, решили чрез донорство да реализират гените си", чуди се д-р Станиславов. При него са идвали и наркомани, подмамени от идеята за лесни пари, а това е пълен абсурд, понеже зависимостта от наркотици се предава по наследство. "Някои мъже приемат отказа ни твърде лично, сякаш засягаме мъжествеността им. Един човек дори ми налетя на бой. Друг случай - един колега предложи сина си за донор. Е, как със спермата на един юноша да оплодиш жена, която може да му бъде майка?! Бяхме безкомпромисни", разказва завеждащият кабинета.

Откритата неприязън към хората, дошли да нахалстват, е станала защитен механизъм на работещите в кабинета. И как иначе - половината имат някакво нелепо отношение към еякулацията като към продукт за продан. А не знаят, че всъщност от спермодонорството не се печели, защото донорътсам поема плащането на

предварителните изследванияА те не са малко - психодиспансер, физиологични проби и пр. Пък накрая може резултатите да покажат, че човекът е неподходящ. Така че тези 35 лв. невинаги успяват да надхвърлят неговите разходи, това е един вид благотворителност. "Момчетата, с които работим, са наясно, че помагат на нещастните семейства, т.е. приблизително всяко десето в България", обяснява д-р Станиславов. Медиците беседвали с одобрения донор и, ако установели и най-малката възможност той да вгорчи живота на и без това потиснатото от липсата на дете семейство, го отстранявали. Той нямал никаква информация за жената, която е инсеминирана с неговата сперма.

Преди време известна журналистка от голям столичен вестник написала, че количеството на дарената сперма трябвало да бъде "две супени лъжици". "Аз работя от години в този кабинет - разказва медицинска сестра - вярвате ли, че бих се изразила в "супени лъжици"?"СтатистВсяка пролет в София се провеждат кастинги за статисти в чужди кинопродукции. Мястото обикновено е паметникът на Съветската армия, часът - 4-5 следобед. Обикновено дни преди кастинга се пуска обява в централните всекидневници.

Тук студентите и въобще младите срещат сериозна конкуренция от страна на пенсионери, които от години се препитават от това.

Събират се стотици хора и асистент-режисьорите подбират мъже и жени, правят им индивидуални снимки, от които по-късно избират статистите. Неотдавна се появи и друга практика - рекламни агенции изготвят каталози с лица, с данните на човека, адреса и телефонния номер. Тези каталози се използват наготово при избора на статисти от филмовите студиа.

Заплащането е около 20 лева на ден, плюс обяд и закуска. Ако снимачният ден се просрочи с повече от половин час, се заплащат 5 лева "овъртайм" (извънработно време). Например при снимките на масовите сцени за италианския телевизионен филм "Гай Юлий Цезар" статистите си издействаха овъртайм за 4 от 6-те снимачни дни в седмицата. Тогава много от тях бяха приятно изненадани, че италианският работодател плаща пълен надник в събота, когато снимките свършват 4-5 часа по-рано.

Сред статистите върви слух, че българските асистент-режисьори скатават поне половината от парите, плащани от чуждестранната компания за масовката. Това отчасти е плод на негодуванието им, че за горе-долу същото бездействие "онези" (екипът ма асистентите) получават пъти повече. 20 лева по 500, колкото приблизително бяха статистите за американския телесериал "Спартак" миналата година в Киноцентъра в Бояна, прави десетина хиляди лева на ден, "заделени" от филмовия бюджет. Поне на пръв поглед този слух има известно основание предвид факта, че ангажираните в снимачната дейност българи получават между 200 и 900 долара (муха го ухапала чуждия продуцент!) седмично. Асистент в екипа, отговорен за филмовия декор на "Спартак", споделя, че момчетата на кетъринга (охраната на храната) получават по 40 долара дневно (студентите, които ходят на летни бригади в САЩ, печелят по-малко!).

Според изстрадалите класовото неравенство статисти обаче не можеш току-така да попаднеш в организаторския екип. Аргумент: виждаш ли онзи асистент с бейзболната шапка, дето си чопли носа? Нисичката червенокоса фризьорка, която оправя прическите на римските легионери, е майка му.

Наскоро бе проведен кастинг за масовка в историческия филм "Рим". Оказа се, че тазгодишният надник за статистите ще е 25 лева, а овъртаймът - 2 евро.

За България 25 лева дневно са добри пари, при това изкарани без много труд - статистите рядко имат много работа. Когато все пак се случи, те, по правило, мърморят. Същинската работа се върши от асистент-режисьорите. Те трябва да притежават волски нерви, за да строяват обръгналата на команди масовка, както и мощен, дрезгав баритон, като на режисьора Виктор Божинов, познат на българските статисти от "Цезар" и "Спартак". Божинов ще ръководи и масовката на "Рим".
 
Зад червената завеса е стаичката на Онан.
 
Войнствени софийски гали позират пред крепостта край с. Рударци, издигната за снимките на "Юлий Цезар".
2
2008
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Май 2004 21:05
За това как студентите от летните бригади в САЩ взимали по-малко пари,
отколкото "охраната на храната"(?!?)-авторът на тази статия има много
по-здрави от мене...
28 Май 2004 11:18
статията е написана изключително тъпо, но простотията е най-най-най във отдела за спермодарителите... големи хора сме, толкова ли не можете да пишете със сериозен тон... вместо това:

...изисквания - млад, здрав и умен; без клепнали уши, големи бенки, бели кичури и тям подобни унаследяеми белези.......кандидатът вече може да пристъпи зад червените завеси в храма на Онан и на фона на тиха музика с илюстриран катехизис в ръка да се... помоли....

аиде няма повече коментар, че не ми се губи време. апропо - това, което е правил Онан е малко по-различно


живи-здрави!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД