:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Комисарят похвали охраната на границата с Турция
Той все още не е открит, издирването му продължава
Обвинението твърди, че тя изготвяла документи и в ареста
Инцидентът е станал на входа на София. 12 са ранени, двама от тях са с по-тежки наранявания
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,670,843
Активни 1,535
Страници 96,798
За един ден 1,302,066
Спор

Външно - господари на крайностите

Снимка: Александър Михайлов
Охраната на външно министерство тези дни се държи като охраната на лагера ни в Кербала.

Едва след кървавия атентат там и след внасянето на ръчен противотанков гранатомет в сградата на МВнР от "Господари на ефира" се сетиха, че някой не си е свършил работата както трябва. И в двата случая обаче този някой остана анонимен.

Това, че във Външно нямаше кръв, а само шоу, не е успокоително.

Истината е, че до вторник всеки терорист (дори лаик в професията) можеше да проникне безпрепятствено в сградата на Паси, превърната в нещо като оазис за всеки, който проявява интерес към безкрайните му PR-изяви. На пресконференцията във вторник имаше около 400 души, които можеха да бъдат вдигнати във въздуха барабар с министъра. Нали никой не е имунизиран срещу тероризма?!

Безрезервното отношение на Паси към журналистите граничеше с безотговорност. Не е ясно доколко МВР и дирекция "Сигурност на информацията" в МВнР имат заслуга за тази безотговорност и доколко лично министърът. Но някой трябваше да поеме отговорността за гафа. Но вместо адекватен отговор последва нова PR-акция - среща на Паси с "Господари на ефира" и приятелски благодарности за заостреното внимание на охраната към сигурността на сградата.

Но това, което се случва след посещението на "Господарите" не е никакво заостряне на вниманието, а направо драконовски мерки на входа. Журналистите са принуждавани унизително да стоят с вдигнати нагоре ръце като престъпници, докато полицаите ги претърсват. А после дълго някаква полицайка започва да ровичка в дамските чанти, търсейки оръжие. Пропускателният режим вече отнема средно между 3 и 5 минути. Това означава, че за и без това скучните брифинги напоследък журналистите трябва да идват час по-рано, за да минат през щателната охрана.

Престараването не е добър атестат за работата им, а лош. Къде бяха същите тези хора във вторник, когато Дейвид извади гранатомета. Тогава той предпазливо попита говорителя на Външно Любомир Тодоров: "Нали няма някой да ме застреля, ако извадя оръжието?" Нямаше не само кой да го застреля, но и кой да му се скара.

Шефът на охраната на Външно дойде с 15-ина минути закъснение след "инцидента". Още малко и екипът щеше да си тръгне необезпокояван с гранатомета - така както влезе. Дори само заради това отговорните за охраната трябваше да бъдат уволнени. Вместо това обаче дипломатите се вързаха на обясненията им, че тв екипът трябва да бъде арестуван и да му се повдигне обвинение за извършено престъпление, защото можело някой от гардовете да започне да стреля "на месо" и да станела беля в залата за пресконференции.

Затова вместо Паси да дава показни как във ведомството му всички са станали господари на крайностите, по-добре да каже дали отсега нататък подопечните му ще си вършат работата, за която им се плаща. Очевидно е, че журналистите добре вършат своята и няма защо да бъдат без вина наказвани.
4
786
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Януари 2004 21:34
Защо дърпахте симитчето за брадата?
12 Януари 2004 11:30
Това вие журналя сами си го изпросихте. Сега не се оплаквайте.
12 Януари 2004 14:31
За сведение на публиката:
PR-специалистите и журналистите в BG са двете лица на една и съща професия. Учат на едно място и получават пари пак от едно и също виме.
Така че цялата дандания си е чиста проба прах в очите на хората.
Ако още има кой да им се хваща...
12 Януари 2004 16:43
Aми вие какво очаквахте ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД