×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,686,442
Активни 1,507
Страници 118,560
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Карикатури

Резюме:

България е карикатура на себе си. Европа на различни скорости е карикатура на ЕС. Защото "mutatis mutandis".

Край на резюмето.Карикатурите говорят, че политическата история е ужасна. А забраната на карикатурите издава ужасната прилика на забранителите на карикатури. Не може карикатури на Мохамед, не можеше на Тодор Живков.

Единствен в България и в целия източен блок е бил Тодор Цонев. Неговата изложба "Арестуваните карикатури" бе показана чак два месеца след засечката на режима и после, когато седнахме на маса в кръчмата "Черния кос", която беше след Княжево, той не говореше за карикатурите си. Каза ми само, че не можел да нарисува карикатура на човек, който има добри очи. Той самият имаше тъжни и добри очи, докато моите бяха просто късогледи и уморени.

Генерал Дьо Гол поканил карикатуристите на обед и накрая, след кафето и коняка, казал: Господа, надявам се, че ме разгледахте и това ще ви улесни във вашата работа.

"Генерал" (генерал?!) Бойко Борисов се бил оплакал, че Комарницки го карикатурял ежедневно ..

На Запад имаше разцвет на карикатурата, когато се полагаха основите на обединението, което после стана ЕС. През 1957 година в Рим шест държави се врекоха да направят общ пазар и сключиха договор. Римския договор трябваше да преведем не за "синия" бюлетин на БТА за медиите, а за черния, на който с черни букви пишеше "За служебно ползване". Заключихме се в една стая три машинописки, двама юристи и аз и превеждахме до другия ден. Отключвахме вратата колкото да ни внасят сандвичи и кафе. Двамата юристи бяха задраскани от списъка на практикуващите адвокати и отлични преводачи. Аз - учил-недоучил търговско и морско право в икономическия институт. Те ми викаха "Мрачния", понеже видели в седмичника "Икономист" карикатура на икономиката с надпис "мрачната наука" (the dismal science). Аз пък, да им го върна, им виках "правдарници", защото бях прочел, че Иван Богоров наричал правниците "правдарници". Разбирахме се чудесно.

В Римския договор, който превеждахме, пишеше, че той е "mutatis mutandis". Сиреч ще се променя, ако и когато възникне необходимост от промени.

Промени настъпиха. Забравени са някогашните принципи за европейска солидарност. Забравени са и някогашните карикатури. В "Икономист" - гребци в ял шесторка в бурното море под ироничен надпис "Ще гребем дружно. Или ще потънем дружно". Дали карикатуристът е имал прозрение? Великобритания не беше в Общия пазар, напъваше да му е противотежест като най-влиятелна в една зона на свободна търговия заедно с още шест държави: "the outer seven" в противовес на "the inner six" (шестте, които постепенно станаха сегашните 27 в ЕС). Карикатуристите рисуваха и шесторката, и седморката като многонационални ескадри. В ескадрата на "шестте" най-отзад се влачеше италианският кораб; в опашката на ескадрата на "седемте" креташе една португалска каравела от времето на Колумб.

На брега на Нева се учеха "флотски курсанти". В Анаполис, Мериленд се учеха "midshipmen". Сега САЩ са най-страховитата морска сила, а бившият им противник се оглежда за някой самолетоносач на старо. Но не за това ми е думата, а за това, че "курсант" или "midshipman" насън да го бутнеш, знаеше: Ако противникът е по-силен от нас - пълен напред и влизаме в бой. Ако противникът е по-слаб от нас, реверсираме и бягаме.

По-силният бяга, понеже той има по-дългобойни оръдия и предпочита да обстрелва по-слабия отдалеч, извън обсега на неговите оръдия.

На още по-елементарния въпрос "Колко възли е скоростта на една ескадра", момчето знае:

"Скоростта на една ескадра e равна на скоростта на най-бавния кораб в ескадрата."

Ако не каже така - кофата и четката да търка палубата. Почнат ли корабите да се движат на различни скорости, няма ескадра. Има отделни кораби, всеки един по-уязвим, отколкото, ако е в ескадрата.

Началниците на Германия и Франция Меркел и Саркози заговориха за Европа на различни скорости. Германия, флагманът на ЕС, се откъсва напред заедно с Франция, която всуе се напъва и тя да е флагман. Няма европейска солидарност, има солидарност с банките с преструвка. Отвъд океана на такива преструвки им викаха "Paying lip service". Българският лаф: беше "Мижи да те лажем". Той е по-колоритен от "Paying lip service". Българите, поне по-умните българи, промърморваха "Мижи да те лажем", когато им обещаваха светло комунистическо бъдеще.

После всички в лагера повярваха в светлото европейско бъдеще. Евроскептиците се брояха на пръсти. България се промени. Държавният капитализъм стана частен капитализъм. Смени се собствеността. Тя и преди не беше общонародна. "Общонародната собственост" беше "Мижи да те лажем", което лъсна след ужким "приватизацията".

България ужким е в ЕС, но ЕС е "mutatis mutandis". България не влезе в ЕС, а в нещо друго. Когато България влизаше в ЕС, българските радиа и телевизии през пет минути пускаха химна на ЕС, Одата на радостта от Деветата на Бетовен в изпълнение на хубавички български дечица, на дудуци и на гайдари с каба гайди. Понеже все пак знаех за "mutatis mutandis", аз тогава, на това място в този вестник казах, че ще е по-добре да пускат Деветата на Густав Малер. Там се обажда една тъжна арфа, която разказва... разказва...

Българските политици ще трябва да крадат не толкова пладнешки, колкото преди. Български еврочиновници на европейска ясла - добре, но само за тях. Те са миманс пред големите актьори на авансцената.

Естествено. Няма в Брюксел да слушат мутренски поучения - затягайте си коланите, както ние ги затягаме на нашите българи и пак си ги крадем. Няма да слушат палячовци, откраднали от българите милиони, когато иде реч за трилиони.

Нататък тръгнаха работите, че и отвъд отидоха. Бедно ми е било въображението.

Забравете за европейската ескадра. Очертава се Европа на две скорости. Дори на три. На по-бавна скорост от челниците ще са новоприсъединилите се от соцлагера. На най-бавна скорост Румъния и България. България - последна, щото е най-бедната в ЕС.

Логично. Смешно е да претендираме, че сме нещо повече от футболна топка. Ако някои европейци ни ритнат, ще им купим старите лодки и хвърчила. Ако от US ни ритнат по-силно и дадат по-голям рушвет, ще купим техните ненужни хвърчила, докато някакъв хубавец позира като български външен министър и е карикатура на външен министър, понеже България няма външна политика.

Нос Трафалгар е в южна Испания, недалеч от Кадис, и като погледнеш в далечината, виждаш къде адмирал Нелсън през 1805 година разбил обединения боен флот на Франция и Испания. Ако вярваме на историците, Нелсън повторил тактиката на Ушаков за скоростта на движението на ескадрите и отдалечеността им от брега.

Като застанеш на нос Калиакра и погледнеш в далечината, виждаш къде се е водила най-голямата битка в Черно море. Зад гърба ти е паметникът на адмирал Ушаков, който през 1790 година разбил Османската армада. Тази битка има много голяма роля за третата Руско-турска война и за Освобождението на България.

Ако вярвате на руската попщина, Ушаков е светец, понеже от 40 морски битки не загубил нито една и нито един негов войник не бил пленен. Не знам вярно ли е.

Знам, че подполковникът от разузнаването Путин се кръстел по православному на откриването на "Ушаковски събор" в град Саранск, Мордовия, където са "мощите" на "светеца" адмирал Ушаков. Кръстел се подполковникът в тази карикатурна сценка, но все пак не излязъл на преден план да реже лентички.

На нос Калиакра - по-карикатурно. Новопостроения паметник на адмирала-светец го открили социалната министърка Емилия Масларова и каварненският кмет Цонко Цонев. Карикатурно нисък ранг. Сакън да не обидим големия задокеански брат, който - според мен - нямаше да се обиди. Сгазили сме протокола, който пък е карикатура на народна традиция. Менче червено вино. Девойка в народна носия поднася хляб и сол. Старият хитрец Папандреу отчупи от погачата, топна залчето в солта и го набута в устата на Първия и Първият, какво да прави, преглътна го, опитвайки се все пак да каже "Ха-ха-ха".

Сегашният български ленторез подражава, но като не му идват високи гости, натиква топнатото в сол къшейче в устата на момичето в народна носия. Карикатура на държавник. Карикатура на учителя си Тодор Живков, който изкрънкваше от Брежнев петрол срещу един медал и целувка в устата. А пък онзи ден BENETTON излезе с фотошоп монтаж как папата целува в устата ислямист. Карикатури, карикатури.

Jusautor DI copyright
122
21835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
122
 Видими 
22 Ноември 2011 19:29
Ех, има доста вода да изтече, докато нашият генерал почне да се сравнява с характерния профил на ген. Дьо Гол
22 Ноември 2011 19:34
Чудесно написано, Джимо. Винаги научавам нови неща от теб и ме караш да се замисля за поне 5 неща наведнъж. Бъди жив и здрав!
22 Ноември 2011 19:40
Как въобще може да се сравнява Тиквата с Дьо Гол?
22 Ноември 2011 19:57
Вярно и тъжно...
22 Ноември 2011 20:04
За нас е думата, не за тиквите...
22 Ноември 2011 20:05
Благодаря Джимо!
"Генерал" (генерал?!) Бойко Борисов се бил оплакал, че Комарницки го карикатурял ежедневно ..
Прав е, Той денонощно прави десетки зулуми, а Комарът изтипосва САМО един.Пренебрегва ГО.
22 Ноември 2011 20:15
Автора
22 Ноември 2011 20:15
Лелее ДИ, без дъх останах
22 Ноември 2011 20:32
Как въобще може да се сравнява Тиквата с Дьо Гол?

Значението на публичната личност се измерва и със силата на неприемането й от несъгласните с нея. Психолозите го обясняват с подсъзнателен порив към изравняване с героя. Не съм психолог, не знам... но добре си спомням колко руган бе Тодор Живков и мисля, че добре знам защо Тодор Цонев не е искал да говори за карикатурите си

22 Ноември 2011 20:33
Четох, четох и на последния абзац разбрах, че сме си дошли на думата. Да си заслужим кокала.
22 Ноември 2011 20:45
Да -
А пък сравнението с Дьо Гол...Във 'Винету" той не участва...
------------------------------- ----
Блогът на Генек


22 Ноември 2011 20:51
Кръстел се подполковникът в тази карикатурна сценка, но все пак не излязъл на преден план да реже лентички.

И Мендель се кръсти, Давид Ааронович. И Мендель
22 Ноември 2011 20:53
.
22 Ноември 2011 21:03
Viva - къде се буташ, не за нас а за тях става дума. Избраха си го хората. Пък и четем, така че за тях става дума. В карикатурната демокрация едни карикатури гласуват за други такива. Просто ни е много ракията или масово сме (са) се напушили та живеем сред карикатурни видения.
22 Ноември 2011 21:05
Странна мисъл ми дойде - ГЕНЕРАЛИСИМУС, да сме оптимисти все пак, много трудно се произнася а и не е ясно какво значи ако не отвориш читанките.
22 Ноември 2011 21:09
Държавният капитализъм стана частен капитализъм.
Заковал го е!
22 Ноември 2011 21:10
Не помня кога за последно четох толкова добър материал. Невероятно темпо! Браво Майсторе!! Бъди жив и здрав! БРАВО!!
22 Ноември 2011 21:12
Бай Димитри, кажи какви пушиш, та ако се наложи да ти носим?
22 Ноември 2011 21:14
Днес просто на един дъх!
22 Ноември 2011 21:22
Браво, браво, ама самосиндикално!
Комарницки и той трябаше да се включи, за да е по-пълна картинката!
22 Ноември 2011 21:30
България е карикатура на себе си. Европа на различни скорости е карикатура на ЕС. Защото "mutatis mutandis".


ми той целият свят е една голееема карикатура хеле пък политиците хайде холан мани мани неам думи
22 Ноември 2011 21:44
След като вече "знаем", че Лавоазие копирал Ломоносов, а Джеймс Уат Ползунов, ето че научихме, че и адмирал Нелсън се учил от Ушаков.
22 Ноември 2011 21:45
За адмирал Ушаков е вярно - нито една загубена битка, нито един пленен моряк и войник, въпреки, че тогавашните аналози на нашенската тиква доста са го тормозели.
22 Ноември 2011 21:46
Издателство Български художник издаде карикатурите на Тодор Цонев в пощенски формат, като картички.Струва ми се, че беше още преди 1989 год.Предговорът е от автора. Разказва как самият Живков го е посетил в затвора, или в ареста, не помня добре.Харесал карикатурите и пожелал да види как изглежда художника, или нещо подобно.
Сега Димитри Иванов ми напомни за тях.Ще ги потърся утре, прибрани са някъде в дома ми.
22 Ноември 2011 21:48
Движението на различни скорости е естествено. Хората в едно семейство, семействата от една улица, различните общини и области в една държава се развиват с различни скорости, та що остава за държавите в един съюз.
Важно е дали вървят в обща посока, а не дали пътуват в строй "купчина"
И ескадрите отдавна, след две седмици ще станат точно 70 години, не са нещо повече от филмов декор.
Повелята на днешния ден се нарича "управление на хаоса", уважаеми господа
22 Ноември 2011 21:57
Генерал Дьо Гол поканил карикатуристите на обед и накрая, след кафето и коняка, казал: Господа, надявам се, че ме разгледахте и това ще ви улесни във вашата работа.

Генерал /?!/ Борисоф поканил карикатуристите на обед и накрая, след кафето и коняка, казал: Господа, надявам се, че Цвинокио ви разгледа и това ще го улесни в неговата работа.
Великолепно, бачо Димитри !
22 Ноември 2011 22:02
Генерал" (генерал?!) Бойко Борисов
22 Ноември 2011 22:05
ЕС е "mutatis mutandis"

Вярно е и според мен е второто най-ценно нещо в, на и за ЕС. Първото безспорно е духът на самия Римски договор - пътеводният маяк за всички европейски кораби. Ако позволите така да се изразя
22 Ноември 2011 22:07


Благидаря за страхотната статия!
22 Ноември 2011 22:17
Ела, ти, който си вдъхновил твоя Аристофан, твоя Лукиан, твоя Сервантес, твоя Рабле, твоя Молиер, твоя Шекспир, твоя Суифт, твоя Мариво, изпълни страниците ми с хумор; докато хората се научат на добродушието да се смеят на глупостта на другите и на смирението да скърбят за своята си глупост

Хенри Филдинг, за великата европейска традиция на карикатурата
22 Ноември 2011 22:24

"Генерал" (генерал?!) Бойко Борисов се бил оплакал, че Комарницки го карикатурял ежедневно ..
Да защото е нарцис. Потърсете в Гугъл "нарцисист" и ще се убедите че това са най-лошите хора на света.
22 Ноември 2011 22:26
Альооооу! Амбразурията! Това не е за шофери и фрустрирани фризьорки, що се бутате тукана?
22 Ноември 2011 22:37
Карикатура на държавник.
22 Ноември 2011 22:40
Промени настъпиха. Забравени са някогашните принципи за европейска солидарност. Забравени са и някогашните карикатури. В "Икономист" - гребци в ял шесторка в бурното море под ироничен надпис "Ще гребем дружно. Или ще потънем дружно". Дали карикатуристът е имал прозрение?

Имал е прозрение и е бил прав за времето си, според мен. Иначе друго е 6 здрави и силни гребци, друго е 27 повечето слабички, а някои даже тежко болни в същата лодка в бурния океан. Колкото и тежко да звучи, по-добре е да оставим слабите и болните на някой близък остров, а силните да останат в лодката и да продължат бързо да гребат, догато стигнат желаното пристанище. Пък може и да се върнат с кораб и лекар, за да приберат болните. Иначе, ако трябва да перифразирам днес ироничния надпис за мен звучи по-скоро така: "Ще гребем заедно дружно и ще потънем дружно".
пп
4-5 са силните икономики, останалите са пътници.Редактирано от - потребител,07 на 22/11/2011 г/ 23:07:40

22 Ноември 2011 23:08
http://www.caglecartoons.com/
22 Ноември 2011 23:14
Силно, Джимо! Силно. Много ти е дошло, брат. Личи си как си го нахвърлил на един дъх . Ама , колцина ще те прочетат. И ще те разбере ли матриала, дето на всички избори се люшка и ни праща у чушките за нови 4 години и след това се пита : " Абе, кво, стана....?"
22 Ноември 2011 23:23
Иначе друго е 6 здрави и силни гребци, друго е 27 повечето слабички, а някои даже тежко болни в същата лодка в бурния океан

Далеч от истината. През 1957г., 6-те "здрави и силни" - Франция, Бенелюкс, Италия и ФРГ - са доста разнебитени, особено последните, а най-силните са били доскоро смъртни врагове. Всъщност, известната карикатура на "Икономист" ги рисува точно такива и гребящи в шест различни посоки. Изобщо не може да става сравнение нито с кондицията на днешните 27 /верно, че мързелът много мъчи некои, ама чак пък да ги мори?/, нито с бурята в океана.
22 Ноември 2011 23:24
преди години (ББ май още не беше станал генерал)закъснявах за тенис и шофирах с мн. превишена скорост, по екип
спря ме полиция
- ше пишеме акт
- ама моля ви, закъснявам за тенис?
- хаха, нещастник, ше си платиш
- играя тенис с ББ
- приатен ден и внимавайте г-не
22 Ноември 2011 23:26
22 Ноември 2011 23:41
"Ген." "д-р" "инж." Борисов поканил десетината карикатуристи които още не са станали емигранти, или бояджии и след кафето от вендър-автоматите заявил:
- Г-да и др. художници, колеги, надявам се, че в последните 10 години всеки от вас ме е виждал не по-малко от 10 000 пъти, но важното е как и къде ще ме виждате следващите 10 години!

А на г-н Иванов изглежда му е писнало до безкрайност...
22 Ноември 2011 23:52
Schuldenkrise: Wie robust sind die EU-Staaten?
Rang fünf: Bulgarien

Das arme Neu-EU-Land Bulgarien, erst 2006 zusammen mit Rumänien der Europäischen Union beigetreten, schneidet vor allem wegen seiner geringen Verschuldung – der zweitniedrigsten in der EU – in puncto Widerstandsfähigkeit überraschend gut ab.
http://www.spiegel.de/fotostrec ke/fotostrecke-75397-7.html
22 Ноември 2011 23:54
Уау, вдигнали са ми бана - чеарс, няма да се чуем скоро
22 Ноември 2011 23:57
И манерка още не е издрънчала на кухо
22 Ноември 2011 23:59
Джимо, на екс !
23 Ноември 2011 03:48
Всеки път, ама този път!...
23 Ноември 2011 04:28
Минавам само да поздравя Джимо и да кажа на неговите противници ХХРП, и после да отиват да чистят галюна
23 Ноември 2011 04:52
Ех, карикатури, карикатури... Пародия, травестия, сиреч снизяване... Де Гол редом, обаче в опозиция на ББ: "От великото до смешното има само една крачка". Колкото от политика и държавника до парвенюто и махленската мутра. Обаче и двамата генерали, нали?! Времена на карикатурни подобия, на фарсово-пародийни герои, на бйаганьовци, най-после добрали се до най-високите държавни постове. На духовни и интелектуални джуджета. Кога друг път в българската история - до последни шест и половина десетилетия? Ама тоя, сегашния, даже и до ръста на един ТЖ не може да достигне, колкото и да се старае, протяга, повдига на пръсти, подражава, митологизира (а всъщност демитологизира и травестира) сам себе си.
23 Ноември 2011 04:58
Обаче глупакът, самовлюбеният простак, нищият духом никога не може да застане на иронична дистанция спрямо самия себе си. Той се взема насериозно, искрено си вярва, че е велик, единствен, неповторим, недостижим. Добре че е Комарко, добре че е г-н ДИ, та все още, все пак, не всичко, във всеки случай не съвсем, е загубено.
Да са ни живи и здрави!
23 Ноември 2011 05:04
Не всеки път, ама тоз път
23 Ноември 2011 05:34
Силно е, да. Право в десятката. Ама и ние сме гротеска на граждани. Седим си в ъгъла, а някаква мутра ни е затегнала коланите и ни поучава.


Карикатури. Картини от една България.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД