:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
СТАТИСТИКИ
Общо 373,254,985
Активни 1,626
Страници 29,464
За един ден 1,302,066

Дянков поиска още по-рязко вдигане на пенсионната възраст

ГЕРБ ще прави реформа само от избори до избори
---
Месец след изборите управляващите от ГЕРБ се сетиха, че пенсионната реформа от 2010 г. е бавна и трябва ударно да се ускори. Малко след като с половин уста беше обявено съгласие в рамките на управляващите възрастта за пенсия да се увеличи с 1 година догодина, вицепремиерът Симеон Дянков хвърли нова бомба - че промяната може да е и с повече от година.

"Увеличение на възрастта с повече от една година се обсъжда, за да се повишат пенсиите. Трябва да се мисли дългосрочно при повишаване на стажа, а не да се мисли за един-два месеца стачки", обяви Дянков, след като парламентът прие бюджета на първо четене. Той бе категоричен, че в момента се търсят варианти за увеличение и на пенсиите до 200 лева.

Промените в пенсионната възраст скандално ще се правят чрез закона за бюджета на държавното обществено осигуряване между първо и второ четене в парламента, без да са представени официално и подложени на дискусия, включително и с работодатели и синдикати.

И вчера ГЕРБ не направи официално съобщение по въпроса. Шефът на парламентарната група Красимир Велчев заяви пред "Сега", че във вторник вечерта парламентарната група на партията единодушно е подкрепила искането на Дянков от 2012 г. пенсионната възраст за мъжете да стане от 63 на 64 г., а за жените - от 60 на 61 г. След удобна пауза в изборната 2013 г. възрастта ще продължи да расте от 2015 г. с по 4 месеца, докато стигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете. В момента е предвидено тя да расте от 2021 г. с по 6 месеца на година.

Едновременно с възрастта от 2012 г. започва да расте и стажът за пенсия - с по 4 месеца до общото му увеличение с 3 години. Тази промяна вече е предвидена в законите и влиза в сила догодина. Отделно в проектозакона за бюджета на държавното обществено осигуряване вече е предвидено да се вдигне и стажът за пенсия на военни и полицаи от 25 на 27 г. При тях това е единственото условие за излизане в пенсия.

Около 10-15 хиляди българи няма да могат да се пенсионират заради по-тежките условия догодина. Управляващите ги противопоставят на други 700 000 души, които със спестеното от бъдещите пенсионери ще получат 9 лв. отгоре върху минималната си пенсия. Сега тя е 136 лв. и битката на ГЕРБ е да я направят 145 лв. Това е новост в намеренията на мнозинството, тъй като досега се търсеха пари за увеличение на най-ниските пенсии до 200 лв. От думите на Дянков снощи се подразбра, че това може да стане с по-драстично увеличение на възрастта.

"Сметките показват, че около 30 млн. лв. ще бъдат спестени в разхода при увеличаване на възрастта. В прихода се очакват около 21 млн. лв. и общо всичко това отива за увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст", обяви финансовият зам.-министър Владислав Горанов. Предвижда се обаче тя да скочи чак от 1 юни 2012 г.

Експерти предупреждават, че никак не е сигурно дали изобщо ще има спестени пари, защото при всяка промяна в условията за пенсиониране се появява огромен наплив от нови пенсионери. При предишните промени в края на 2010 г. се пенсионираха с около 15 000 повече българи от очакваното, а в началото на 2011 г. - още толкова. Главоломно растат и новоотпуснатите инвалидни пенсии, които вече са 40% от всички.

Много хора след пенсионна възраст остават на работа, затова увеличението доста хора не ги засяга, смята обаче Горанов. Според него увеличението с 1 г. на пенсионната възраст ще засегне само около 15-20% от хората, решили да се пенсионират. "Стъпката е правилна, дори ефектът да не е такъв, какъвто го очакваме. Увеличаването на възрастта за пенсиониране е стъпка, която рано или късно трябва да се направи", заяви зам.-министърът, като на практика с това призна, че разчетите нямат значение за решението да се ускори реформата.

Данните на НОИ показват, че реформата ще накаже единствено коректните, които работят до последно и не ползват възможност за ранно пенсиониране. От тях наистина около 70% се трудят с около 1 година и половина повече от изискуемия стаж и с около година повече от нужната възраст, но обикновено защото на едните не им стига възраст, а на другите - стаж. Освен това те са по-малко от 50% от всички нови пенсионери. От около 98 000 пенсионери за осигурителен стаж и възраст през 2010 г. 36 000 са се пенсионирали под 60 г., а от 60 г. до 64 г. пенсия са взели към 44 000 души. Едва около 8000 са я получили след 64 г.ОПРАВДАНИЯ

За хората, които не ползват ранно пенсиониране, у нас реалната пенсионна възраст и изработените години са дори повече, отколкото в ЕС. Въпреки това оправданието на управляващите освен дежурната нова рецесия е и забързването на реформите във всички страни на Европа и фактът, че у нас възрастта за пенсиониране е сред най-ниските в ЕС. Навсякъде обаче това става много плавно, като в Германия възрастта дори се вдига с по месец на година до 2030 г., обясни Йордан Христосков, един от най-добрите ни експерти по социално осигуряване. А срещу една от най-ниските пенсионни възрасти България има и най-ниската средна продължителност на живот. По последни данни на Евростат продължителността на живота на българските жени е нараснала от 1996 г. до 2009 г. от 75 години и 1 месец на 77 години и 4 месеца, а при мъжете - от 67 г. и 6 м. на 70 г. и 1 м. В същото време в ЕС увеличението е с около 10 години и стига до 82 г. и 4 м. за жените и 76 г. и 4 м. за мъжете. Това ще рече, че при нас средната възраст е с около 5 г. по-ниска от средноевропейската. При положение че според МВФ всяко увеличение на средната възраст трябва да вдига изискуемите за пенсия 9 месеца, това означава, че българите би трябвало да се пенсионират с 45 месеца по-рано, отколкото европейците.

Европейската статистика беше впрегната в разправиите за пенсионната възраст в парламента, но данните на управляващите и на опозицията (БСП) се разминаха драстично. Докато Емилия Масларова говореше за 10 години разлика в продължителността на живота, Владислав Горанов й опонираше, че показателят у нас е с "не повече от 2-3 г. по-нисък от средния за ЕС".РЕАКЦИЯ

От двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", свикват спешно изпълнителни съвети, за да вземат решения за бъдещи протестни действия. И от двете централи са категорични, че вероятно ще се премине към национална стачка. При същия сценарий преди година управляващите се отказаха от резки промени.

От БСК отново припомниха, че са за вдигане на възрастта, обаче плавно и след като се направи анализ и се ограничи ранното пенсиониране. "Замисълът на правителството да увеличава само минималните пенсии тласка икономиката в сивия сектор, защото се губи икономическата връзка между вноските и пенсията", предупреди камарата. Оттам напомниха, че за да се компенсира ранното пенсиониране в силовите министерства, трябва да се увеличи размерът на осигуровките им с не по-малко от 10%. "За последните 2 г. работните места са намалели с 320 000, което на практика означава, че 320 000 българи не плащат социални осигуровки. В реалната икономика в момента има 2 млн. души, които издържат 2.4 млн. пенсионери", пише още в официалната позиция на работодателската организация.ЗАОБИКАЛЯНЕ

Прокарването на такива сериозни промени чрез преходни и заключителни разпоредби на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване предизвика спорове в парламента вчера. По принцип не може да се вкарват допълнително поправки, които противоречат на философията на вече внесения законопроект. "Това са сериозни промени и би трябвало да се гледат поне на две четения. Но вероятно ще обяснят, че промените не противоречат на философията на закона, тъй като в него вече има предложение за увеличение на осигурителния стаж за военните и полицаите", обясни Мая Манолова от БСП как биха могли да се финтират разпоредбите. Когато вносители са народни представители, подобни промени не е задължително да минават и през тристранката, макар че касаят доходите и жизненото равнище на хората.
СНИМКА: ИМПАКТ ПРЕС ГРУП
Кабинетът противопостави сегашните пенсионери на бъдещите, обвързвайки парите на едните с възрастта за пенсия на другите.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Владислав Горанов вчера разясни намеренията за пенсионната възраст, но после Симеон Дянков донади предупреждение за още по-тежки промени.
101
8194
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
16 Ноември 2011 20:22
Не я следих тази тема, а и не зная много за нея. Кажете, моля, има ли възможност за по-ранно пенсиониране срещу получаване на по-ниска пенсия? Ако да, значи шумотевицата е напразна. Ако ли не, значи има всички основания за протести.

Извинявам се за повтарянето на въпроса и тук. По-навик отварям първо наблюдателя
16 Ноември 2011 20:41
Не, няма никаква възможност ПРЕДИ навършване на определената от гадовете възраст. НЯМА!!!
Ниската пенсия ще заслужим след посочената възраст! Затова е време да свирим сбор! Нужна е борба.
16 Ноември 2011 20:55
Пенсионното осигуряване е един вид договор между човека и държавата. В случая ГЕРБ представляващи държавата, едностранно изменят този договор, променяйки параметрите на пенсиониране. Би трябвало държавата да си плати за гяволъка в прекия смисъл, но в мафитоска България това няма да стане. Все пак косвено пак ще плати и то по най-лошия начин - още хора ще избягат от България заради недомислиците на ГЕРБ. Вместо да изпишат вежди, ГЕРБ ще извадят очи. Ще накрат най-възрастните да работят няколко години в повече, но ще загубят по-голям брой по-млади и съвсем млади, които ще избягат и заради това изменение в пенсионната система. Изменение, а не реформа. А тези млади биха могли дълги години да работят в България.
16 Ноември 2011 21:02
ще получат 9 лв. отгоре върху минималната си пенсия.

Ненормална работа ей
За хората, които не ползват ранно пенсиониране, у нас реалната пенсионна възраст и изработените години са дори повече, отколкото в ЕС.

Що ДОРИ?
У ЕС колко е?

________________________________ ____
Мислете позитивно, 2012 идва
16 Ноември 2011 22:58
За 9 лв. искат да ме купят, за 20 лв. да затворят устата на сина ми...
16 Ноември 2011 23:02
Хора, не една, а може направо и с трите години да ги вдигнат! Пари нямат, държавата е в окаяно състояние! Плюс това и майчинството остава 240 лв., увеличава се и срока за определянето му, както и това за определяне на болничните! За сравнение ни дума за полицаи и военни - ни за пенсионна реформа, ни за нищо, даже напротив отпускат им допълнително 6 млн. лева. Стига повече гавра. Посетете фейсбук - потърсете общонационален протест срещу това, което се случва в България. Помогнете да се организираме и да защитим правата си.
16 Ноември 2011 23:34
Кристално ясно е, че Дянков всячески се опитва да докара РБ до неизбежно привързване към МВФ и СБ, чрез идиотщини като непрестанно объркване на пенсионни схеми, напрекъснато повишаване на акцизи за това и онова и всякакви саботьорски действия.
Единствената причина поради която ТУЙ все още не е успяло, е вродената му и придобита ЛИЧНА некадърностъ! Нека любезните другари които правят сводки от този и други форуми, преведат правилно и като пращат грамите където трябва, да изкажат препоръки за отзоваването на Флик, най-негодния минфин за всички времена!
16 Ноември 2011 23:41
“У ЕС колко е?“

В Италия
от 2011 за жени на 61 години мъже на 65
от 2012 65 за жени и мъже
А сега ЕС иска да се направи на 67 години
16 Ноември 2011 23:46
А колко трудов стаж за каква пенсия е у Италия?
То това е също много важно и кой знае защо свенливо се премълчава тук.

________________________________ ____
Мислете позитивно, 2012 идва
17 Ноември 2011 00:02
“А колко трудов стаж за каква пенсия е у Италия?“

Пенсията се изчислява върху внесените осигуровки ( 30 години) и след като имаш изискващите се години за пенсиониране. Размера на пенсията зависи от внесените осигуровки.

Редактирано от - Liberta на 17/11/2011 г/ 01:01:56

17 Ноември 2011 00:24
Та все пак КОЛКО Е, Liberta? 1000, 2000, 100, 200 евро за колко години осигурителен стаж, за каква месечна вноска???
17 Ноември 2011 01:59
Както често повтарят футболните коментатори: "Играеш толкова, колкото ти разреши противника".


Ми..играят си хюмнето и началникът Му.Зад мрежата няма никой.
17 Ноември 2011 02:19
Давай Данков, още може. Колкото повече вдигаш възрастта за пенсия, полкова повече нараства моралното ми удовлетворение, че не съм се прецакал да внасям осигуровки.
-
А нещата започнаха невинно със смяната на бланките за уведомленията на НОИ през 2001 г.. Тогава внасях парите, но не и уведомленията още 6 месеца. След това бях решил при първа възможност да наваксам, докато се оказа, че понеже не сме в компютърна игра и няма как да рестартирам на нов живот отначало, то няма как да догоня увеличаващата се пенсионна възраст и стаж и никога няма да се пенсионирам. Отписах пенсионната система за себе си. Тя е отписана и за моето поколение и тези след него. Дали го знаят за себе си - въпрос на мисловни възможности.
-
Във всеки случай колкото повече вдигат пенсионната възраст, толкова повече нараства личното ми удовлетворение, че не съм се прецакал да внасям осигуровки, след като никога няма да се пенсионирам.
17 Ноември 2011 02:35
И понеже съм го ударил на откровения, то за мен, моето и по-младото поколение възможностите са две - или ни идва акъла, организираме се и измитаме заедно провалената пенсионна система и я заменяме с Канадската, или се спасяваме по единично с емиграция в по-нормални страни. Нужно е да поработим там дестина години за да вземем тройна на тукашната максимална пенсия. След това можем да се върнем да си я харчим в България или на някой забутан тропически остров.
17 Ноември 2011 02:55
Liberta,
да те светна на номера. Пълният трудов стаж 25-30 години ти дава право на пълна пенсия от няколко хиляди евро. Непълният - на част от тях.
Максималната пенсия в България е 350 евро месечно. Колко години трябва да работиш в Западна Европа за вземеш непълна тамошна пенсия, която, обаче надхвърля българската максимална ? Правилно - само няколко години. 2-3-5.
-
Какво трябва да направи разумният българин, ако сегашната пенсионна система в България остане ? Да отиде да поработи 2-3-5 години в Западна Европа за да му привеждат после всеки месец сума по-голяма от максималната българска пенсия.
17 Ноември 2011 05:18
А Дянков, за пенсиите, както и акциците, де и за всичкото му, е пълен икономически неграмотник. Въобразява си, че като вдигне възрастта за пенсия ще намали пенсионните разходи и ще намали и субсидията за НОИ. Нищо подобно - ще я увеличи, защото и приходите му от осигуровки, а и от други данъци (поради общото събиране от НАП) ще паднат. Ще стане точно, като с акциза на цигарите. Приходите ще са много по-малко след увеличението, отколкото преди това.
-
И ако преди са харчени 10 единици за пенсии, но постъпвали 6, то сега ще се харчат 9, но ще постъпват 3. Дупката му ще се отвори от 4 на 6.

Редактирано от - Brightman на 17/11/2011 г/ 05:27:12

17 Ноември 2011 05:54
измитаме заедно провалената пенсионна система и я заменяме с Канадската


Брайти, тва Канадската система да я разбираме като вездесъщата система "Халифакс" ли дето действа като пенкилер навсякъде и за всичко?
17 Ноември 2011 06:11
XGan4ev,
във форума има достатъчно участници, които са в Канада. Да ти я обяснят.
Аз само ще ти кажа пенсионна система финансирана не от осигуровки, а от общите данъци и даваща пенсия на всички достигнали пенсионна възраст.
-
То и сега в България половината от сумата за изплащане на пенсиите идва от общите данъци. И делът се увеличава. Само че тук го считат за нередно и се мъчат да го преодолеят, като постепенно ликвидират пенсионирането, като такова.
17 Ноември 2011 07:42
Ама на Дянков въобще не му е в главата някакво мижаво увеличение на минималните пенсии! Това е само нескопосано оправдание за безобразието, което си е наумил. Тоя безродник иска шоково да увеличи пенсионната възраст поне с 2год., за да няма новопенсиониращи се до края на мандата на ГЕРБ! Така иска да отреже още разходи от и без това геноцидния си бюджет, и то не само за 2012, ами и през 2013. Явно българите се оказаха много жилав народ, след като досега ЦРУ не успя да изпълни задачата на менторите на света да ни намали до 5млн. население.Та затова ни инсталираха ББ, ЦЦ и тоя "финансов касапин" - Дянков. И те яко са запретнали ръкави, даже се престарават с геноцида. Само за едно определение се сещам - национални предатели! Ако някога има възмездие за тях, трябва да бъдат съдени за измяна на Родината!
17 Ноември 2011 07:44
Arbajt maht frej !
17 Ноември 2011 07:56
VAERINGJAR,
17 Ноември 2011 08:35
Някой може ли да каже, колко от тези 700 000, които получават минималната пенсия трябва да получават по-малка пенсия от сегашния размер??
17 Ноември 2011 08:41
Не трябва да се нарушава обществения договор.
С тези необмислени предложения се нарушава справедливостта на пенсионната система и я правят непредвидима за младите хора.
Предлага се чисто комунистическа уравниловка и вдигане пенсиите на тези, които са били с най-нисък обществен принос, което ще доведе до нов отлив на плащане на осигуровки.
Защо младите да плащат големи осигуровки, ако като се пенсионират ще ги приравнят на тези, които не са плащали, или са плащали малки осигуровки?
Натиснете тук
17 Ноември 2011 08:43
И при нулева лихва да си внасям 20% от месечните си доходи на собствена сметка 40 години, ще получавам поне 2 пъти повече от това което ще ми даде държавата през последните 10 години от живота си/ ако не дай си боже.../.
Да го @ухат! Може би ще се закрие и НОИ - той просто няма да има работа след някоя друга година.
А не трябва ли да почнем да го правим като в УСА-га?
17 Ноември 2011 08:57
Derek,
очарователна е загрижеността ти за цвета на въжето, ама проблема не е в него, а в бесилката. 40 години осигурителен стаж е недостижим за никого в пазарни условия. Това означава, че трябва да работи без прекъсване, което в пазарни условия в които заетостта е около 50 % (т.е. половината не работят), а регистрираната безработица, която е само част от всичката, държи постоянно ниво около 10 %, няма как да стане.
-
Има и един фундаментален проблем - делът на труда в продуктите все повече и в прогресия ще намалява. Няма как да съществува пенсионна система опряна само на облагането на труда. Няма !
-
Ускорява се и динамиката, включително историческата, което означава, че период от 30-40 години е твърде голям за да работи и фондонатрупващият модел.

Редактирано от - Brightman на 17/11/2011 г/ 09:08:35

17 Ноември 2011 09:06
Ако искаме да има пенсионна система, т.е. да сме хуманни и цивилизовани и хората, когато вече не могат да работят да не умрат от глад и студ, то няма друг начин, освен проста социална пенсионна система финансирана от косвени данъци, облагаща продуктите, като цяло, а с това и пропорционално всички фактори за производство участващи в създаването му.
-
Пенсията е измислена не защото човекът е работил, а защото вече не може да работи. Пенсията не е продължение на заплатата. Тя е обществена грижа за неспособните да работят хора.
-
Сегашните пенсионери, като цял живот живяха в мизерия за да построят собственост за милиарди, що им я разпродадоха за жълти стотинки и превърнаха в скраб и яхти ?
17 Ноември 2011 09:13
Опитват се да нацелят точния момент малко преди смъртта, за да могат преди това нашите осигуровки да им пълнят бюджета, а малко след пенсионирането ни да умрем и да не ни плащат пенсии. "Вдигай годините, вдигай осигуровките, не вдигай пенсиите, с парите от данъци и осигуровки плащай на наши фирми".
17 Ноември 2011 09:20
За сведение в свръхкапиталистическа Америка изискването за стаж за пенсия е 10 г., като минималната пенсия в САЩ е по-висока от максималната в България. С минимална пенсия в САЩ не може да се живее, но с минимална пенсия в България може ли да се живее?
17 Ноември 2011 09:21
А колко пари годишно харчи самият НОИ като заплати, оксигуровки, режийни, бонуси и т. н.! Не може ли тези две напълно излишни структури НОИ и НЗОК да бъдат сведени до размерите на най-обикновено деловоство, пък парите, спестени от тях, да се използват по предназначение? От една страна - министерства на труда и здравеопазването, от друга - по-горните, от трета - частни осигурители. Е няма как да насмогнем да ги издържаме всичките с комичните си доходи.
17 Ноември 2011 09:31
Хер Флик е във вихъра си.
Пари няма, действайте!
17 Ноември 2011 09:59
А ве ора, извинявам се за невежеството, но защо не говорите за осигурителен стаж.Да заковат 40 години осигурителен стаж и който го направи да се пенсионира.Някой почват на 16, други на 25, да не говорим за прекъсване на работа за период от време било заради безработица или друго.За мен стажа е определящ!!!!
17 Ноември 2011 10:11
“А колко трудов стаж за каква пенсия е у Италия?“
Пенсията се изчислява върху внесените осигуровки ( 30 години) и след като имаш изискващите се години за пенсиониране. Размера на пенсията зависи от внесените осигуровки.

Преди време имаше репортаж по телевизията за българка, която работила 30 години тук като библиотекарка и получила 170 лева пенсия, а междувременно останала преди години без работа и гледала жена в Италия, за 2 години и 8 месеца в Италия тук Италианската държава и плаща 68 евро, а за 2 години и 8 месеца тук българската държава колко ще и плати?
Не се правете на луди, моля!
Особено изгубеното поколение , както някой каза, което няма стаж от 90-те години, защото НАШАТА ДЪРЖАВА не си гледаше работата и всички бизвесмени наемаха без да плащат осигуровки.
Като сме прецакани отвсякъде, кой да ни защити, освен ние самите?
А като не се защитаваме - измираме.
Елементарно Уотсън.


________________________________ ____
Мислете позитивно, 2012 идва
17 Ноември 2011 10:28
Защо въпросът за увеличаването на пенсионната възраст не се разглежда заедно с този за увеличаването на безработицата ? Какви ще бъдат разходите за нея ? Как едното ще повлияе на другото в дългосрочен план като загуба на образован и производителен човешки ресурс ? Че Дянков е късоглед и не вижда нищо по-далеч от финансовата стабилност е известно отдавна. Както и пълна липса на стратегическо държавническо мислене. Само дребни бакалски сметки - оттук ще спестим, там ще дадем. Такива хора могат да бъдат счетоводители, но не и държавници.
Да не говорим за тарикатлъка, решението за увеличаване на възрастта да се пробутват чрез депутати и да се заобикалят синдикатите.
Комплексното разглеждане на дефицита в пенсионната система и на безработицата сред младите, както и свързаната с нея емиграция прави наложително следните мерки:
1. Тотално ограничаване на ранното пенсиониране и ликвидиране възможността за работа по трудово и служебно правоотношение и едновременно получаване на пенсия;
2. Тотален контрол върху отпусканите инвалидни пенсии и пълна ревизия на всички пенсии, отпуснати на лица, ненавършили пенсионна възраст към момента;
3. Увеличаване осигурителния стаж, а не възрастта;
4. Придобиване правото на по-ранно пенсиониране при съответна редукция на пенсията;
5. УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ ДО РАВНИЩЕТО НА 2000 - 2002 Г. И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЧНИТЕ СТАВКИ НА КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК ЗА ПЕЧАЛБИ НАД ОПРЕДЕЛЕН РАЗМЕР, КАКТО И ВЪВЕЖДАНЕ НА ВТОРА СТАВКА ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ ДОХОДИТЕ ЗА ТАКИВА НАД ОПРЕДЕЛЕН РАЗМЕР, ПОРАДИ ЛИПСА НА ИЗСВЕТЛЯВАЩ ИКОНОМИКАТА ЕФЕКТ, СЪВМЕСТНО СЪС СИСТЕМА ЗА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ, СТИМУЛИРАЩИ ОТЧИСЛЕНИЯ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВЕНЕ, СОЦИАЛНА ЗАЩИТА, ОБРАЗОВАНИЕ, ОБУЧЕНИЕ И НАЕМАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЕРСОНАЛ.
17 Ноември 2011 10:28
Не трябва да се нарушава обществения договор.
С тези необмислени предложения се нарушава справедливостта на пенсионната система и я правят непредвидима за младите хора.

Българската пенсионна система изначало е несправедлива, защото ако има връзка между размера на вноските и получаваната пенсия, то тя не важи за всички случаи. Примерно за работниците от първа и втора категория, за военни и полицаи вноските изобщо не покриват получаваните пенсии. Наличието на минимална и максимална пенсия също демотивира осигуряването върху реалните доходи.
Ако някой се осигурява на минимума през целия си трудов живот и се пенсионира на минимума, то той е на печалба, защото реално изчислената му пенсия би била по-малка. Разликата може да си я внася за лична пенсия или в банката. Тези, които се осигуряват на максимума губят, защото полицаи и военни получават същия този максимум без да са внасяли по 40 години.
Като сложим и наличието на социална пенсия (не много по-ниска от минималната), както и възможност за "купуване" на инвалидна пенсия става ясно защо все повече хора се осигуряват на минимума или въобще не се осигуряват.
17 Ноември 2011 10:58
БирникЪ,
айде да видим какво предлагаш.
1. Тотално ограничаване на ранното пенсиониране и ликвидиране възможността за работа по трудово и служебно правоотношение и едновременно получаване на пенсия;

Втората част - "или работа или пенсия" е добра. Щом може да работи, значи не му трябва пенсия, а и няма защо да заема работни места и подбива цената на труда.
Първата, обаче е финансово безсмислена защото се отнася само за 5% от пенсионерите, ранното пенсиониране е свързано или с тежък и ускорено изхабяващ физически труд или е въпрос на политика, която далеч надхвърля простото счетоводство.
2. Тотален контрол върху отпусканите инвалидни пенсии и пълна ревизия на всички пенсии, отпуснати на лица, ненавършили пенсионна възраст към момента;

Защо само за тези в допенсионна възраст, като огромният брой инвалиди са и персионери, поради възраст и стаж ? Не е ли по-добре понятието инвалидност да важи само за непенсионери поради възраст и стаж, а на пенсионерите да им се увеличат пенсиите, така, че да са достатъчни за нужните им грижи с възрастта ?
3. Увеличаване осигурителния стаж, а не възрастта;

На къде повече ? Да не си мислиш, че 40 години е достижим ?
4. Придобиване правото на по-ранно пенсиониране при съответна редукция на пенсията;

Това е разумно и ще позволи на всеки да прецени дали да работи или да е пенсионер. Това ще реши и част от проблемите на безработицата, която за тези, останали без работа преди пенсия си е хронична.
5. УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ ДО РАВНИЩЕТО НА 2000 - 2002 Г. И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДАНЪЧНИТЕ СТАВКИ НА КОРПОРАТИВНИЯ ДАНЪК ЗА ПЕЧАЛБИ НАД ОПРЕДЕЛЕН РАЗМЕР, КАКТО И ВЪВЕЖДАНЕ НА ВТОРА СТАВКА ЗА ДАНЪКА ВЪРХУ ДОХОДИТЕ ЗА ТАКИВА НАД ОПРЕДЕЛЕН РАЗМЕР, ПОРАДИ ЛИПСА НА ИЗСВЕТЛЯВАЩ ИКОНОМИКАТА ЕФЕКТ, СЪВМЕСТНО СЪС СИСТЕМА ЗА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ, СТИМУЛИРАЩИ ОТЧИСЛЕНИЯ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВЕНЕ, СОЦИАЛНА ЗАЩИТА, ОБРАЗОВАНИЕ, ОБУЧЕНИЕ И НАЕМАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЕРСОНАЛ.

Няма да увеличиш приходите. Прогресивен данък само ще развие бизнес за нацепването му. Вместо една фирма правеща 10 неща, ще имаш 20 фирми правещи по половин.
Ако искаш наистина да въведеш прогресивност на облагането, то трябва да го направиш с различен вид данъци за различните категории субекти.

Редактирано от - Brightman на 17/11/2011 г/ 11:01:11

17 Ноември 2011 11:00
И само в НОИ ли са в повече хрантутниците?! Като добавиш депутати, комосии, агенции - колко ставаТ? Кое "производство" ги издържа? Цялата работа е да доизкарат до следващите избори, че вече съвсем опразниха всичко! Туй, дето щяха да го връщат, ще стане, ама друг път!
17 Ноември 2011 11:09
Втората част - "или работа или пенсия" е добра. Щом може да работи, значи не му трябва пенсия
Брайтман, хубави идеи имаш, но тук просто е неприложимо, съвсем спокойно си взимат пенсиите и работят на граждански договори и това е масова практика, даже работодателите предпочитат защото си спестяват задължителните осигуровки
17 Ноември 2011 11:13
и за какво е този вой-вай-вай за едната година по-късно пенсиониране, основно за да могат да си получават пенсиите и да работят на друг договор, дори при същия работодател
КОЙ би решил от 600 (примерно) лева да се пенсионира при около 250 лева пенсия, пък и да напира...
17 Ноември 2011 11:14
Брайтман, хубави идеи имаш, но тук просто е неприложимо,

Приложимо е и още как. Въпрос на още малко узряване и изтрезняване, за да можем да различаваме махленските сплетни от реалните проблеми и да имаме волята да ги разрешим по прост и рационален начин.
17 Ноември 2011 11:19
Brightman
Приложимо е и още как
ей не отстъпваш и педя :)
Как? Кажи? Ще забраниш гражданските договори ли, а също и посредническите, може би, и за поръчка...
17 Ноември 2011 11:25
Чук, нещо си грешка за гражданските договори.Осигуровките нямат кой знае каква разлика това първо. Второ неприложими са за много работодатели, това че инспекцията по труда си затваря очите е съвсем друг въпрос. И 3-то, те са нож с две остриета, както за работника така и за работодателя.Работника мое секи момент да си фане оная работа под мишнища и да остави карущата насред улищата.Тогава работодателя кво да прави!!!!!!
17 Ноември 2011 11:26
4uka,
Не. Просто щом има доходи от трудова дейност, то нама право на пенсия или му се намалява с тях.
-
Даже, ако решим наистина пенсионната система да е икономична и по-възрастните и по-нуждаещите се да имат по високи пенсии, то можем да направим, като в Австралия - пенсия, но само, ако нямаш достатъчни други доходи от каквото и да е - бизнес, наеми, консултации и т.н..
17 Ноември 2011 11:29
Чук и каква справедливоста един бачкал от 16 години без прекъсване и прави стаж 48 години, а друг с 37 години трудов стаж!!! Стажа е важен, не годиние!!!!
17 Ноември 2011 11:31
plamen44
Чук, нещо си грешка за гражданските договори
пламене, изобщо не съм "в грешка" явно ти и много малко от вас работят в предприятия с персонал назначен на граждански договори
осигуровките са за сметка на изпълнителя и той си ги плаща от сумата която получава, при източника му се удържа
Инспекцията няма какво да си затваря очите, защото гражданските договори са приравнени на трудовите... и т.н.
17 Ноември 2011 11:33
plamen44,
Ами Герб са го изчислили - ставаш на 15, напускаш училище и отиваш да гледаш овцете. Овчари и трябват на тази страна не учени философи, дето да Му намират махна.
-
И да повторя - пенсията е измислена и се дава защото вече човек не може да работи, а не защото е работил. Тя не е продължение на работната заплата.
17 Ноември 2011 11:33
Това тотално ще демотивира хората.Що да бачкам като утре на някое говедо може да му хрумне да бачкам до 67 години или до 70.Ако се сещате за вица кога брежнев пръднал, а изгонили тошо.Дянков прави същото.Без особенни индикации всява паника и се нааква!
17 Ноември 2011 11:35
КОЙ би решил от 600 (примерно) лева да се пенсионира при около 250 лева пенсия, пък и да напира...

Би решил, ако наистина е навършил годините и наистина на мястото, което заема, се изисква работа! Познавам хора, бивши началници, които си решаваха кръстословиците на работа и си вдигаха краката на фотьойла, ако трябва да изметат под тях. Оплакваха се от прединфаркти, пердета, ама престояха на работата си още 3-4 години, които им се умножиха по 3 като стаж за пенсия. Причината за това беше корумпираното началство, което ги държеше! Дойдоха господа ГЕРБ-ерите, дето щяха да оправят всички неправди! Сега те казват, че масово се оставало на работа след пенсионна възраст! Ще остане този, който все още има сили да работи, ама май ще му трябват памперси и патерици! А за тез, дето са "ранно" пенсионирани - да не ги пенсионират тъй рано! Те от "работа" не могат да си движат шкембетата!
17 Ноември 2011 11:37
Brightman
17.11.2011 г. 11:26:17
Просто щом има доходи от трудова дейност, то нама право на пенсия или му се намалява с тях.
-
Даже, ако решим наистина пенсионната система да е икономична и по-възрастните и по-нуждаещите се да имат по високи пенсии, то можем да направим, като в Австралия - пенсия, но само, ако нямаш достатъчни други доходи от каквото и да е - бизнес, наеми, консултации и т.н..
17 Ноември 2011 11:38
plamen44,
ти не разбра ли, че понеже искат да облагат само труда, а неговият относителен дял в продуктите намалява, то идеята им е никога да не можеш да се пенсионираш ? Щото каквото и да правят парите им от осигуровки ще падат. Колкото и да го режат все ще е късо.
-
Шанс да достигнат до пенсия имат единствено тези, които сега са над 55 годишна възраст, но и това не е сигурно. По младите - просто забрави и по-добре играй тото, вместо да внасяш осигуровки. Шансът да улучиш шестица от тотото е по-голям от този да се пенсионираш.
17 Ноември 2011 11:40
plamen44
Стажа е важен, не годиние!!!!
добре де, аз за справедливост не коментирам, въпрос на ДОГОВОР
който може (и иска) да отива в МВР, МО в мината и ... сигурно е купон от здрач до зори
най-кратък виц: евреин и арменец - миньори
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД