:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Киев помилва двамата осъдени за военни престъпления руснаци и изпрати самолет за Надежда Савченко
Трима души пострадаха при бой на мигранти в София
Сателитни снимки обаче показвали мащабни разрушения в базата, твърди медията
За първи път в него ще участва и Китай, ще има и демонстрационни стрелби
Ще гласувате ли на референдума?
Да
Не
Колебая се
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,053,547
Активни 1,226
Страници 45,493
За един ден 621,541
ИНТЕРВЮ

20-те заплати при пенсиониране на военни и полицаи са тоталитарна отживелица

МВР работело отлично? Тогава защо в частния охранителен сектор има близо 200 000 души?, пита изпълнителният председател на БСК Божидар Данев
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Божидар Данев
Божидар Данев е завършил Техническия университет в София, след което работи в Института по кибернетика към БАН. Защитава дисертация по управление на социално-икономически системи. Специализира в Университета в Хановер, а след това чете лекции в Германия, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др. След завръщането си в България през 1980 г. постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК). През 1991-1997 г. е директор на Софийската фондова борса, а през 1993 г. е избран за председател на БСК. Член е на съвета на директорите на "Интерлийз", "Солвей Соди", Индустриален холдинг "България" и др. от 2011 г.- Г-н Данев, на заседанието на МС миналия понеделник военният министър Аню Ангелов обвини БСК и вас лично, че от години водите несправедлива война срещу привилегиите на военни и полицаи. Според него тези категории взимат по 20 заплати при пенсиониране още от времето на Тодор Живков и той не вижда защо точно сега и точно това правителство трябва да променя статуквото...

- Въпросът е принципен. Привилегиите за определени съсловия са структурна несправедливост, наследство от тоталитарно време. Всякакви привилегии са недемократични, а тези са вредни и деформират пазара на труда. Не е ясно защо всички служители в МО и МВР трябва да получават 20 работни заплати при пенсиониране, и забележете - и при напускане. Стига веднъж да се "запопиш", получаваш правото да вземеш накуп 20 заплати, ако си тръгнеш - независимо колко стаж имаш под шапката на това министерство и дали си бил на рискова работа. Това е голяма несправедливост спрямо всички заети в икономиката. Защо тогава да няма по 20 заплати при пенсиониране за лекари, учители и за всички други?

Веднага искам да подчертая - няма никаква икономическа логика за тези придобивки, вкл. и за шестте заплати при пенсиониране за останалите заети. Това също е остатък от тоталитарното време. Нали всеки е получавал съответната заплата за количеството и качеството на труда, който е полагал.

Не може спокойно да се подмине и правото за ранно пенсиониране в тези същите министерства. Това право се разпростира не само върху хората, които са на рискови работни места, което е нормално, но и за всички - от секретарките до служителите, които се занимават с документите за самоличност, и онези, които раздават номерата в КАТ. Защо е необходимо да има ранно пенсиониране за тях? Преди 22 и повече години заетите в тези министерства са получавали привилегии, за да са предани на режима и да пазят тоталитарното статукво. Но България вече е друга държава, тя е член на ЕС и на НАТО. Днес, в период на демокрация и пазарни отношения, каква е ролята на структури, получили привилегии навремето, за да пазят тоталитарния режим? Приветствам министър Дянков, който заяви, че в момента най-ключов въпрос на националната сигурност е икономическата и финансовата стабилност.

Говорим за структури, свързани с националната сигурност и обществения ред. Но ако те са ефективни, защо тогава се разраства неимоверно частната охранителна дейност? В този бизнес работят близо 200 000 души и голямата част от тях са ранно пенсионираните служители на МО и на МВР. Все повече общини искат да си правят общинска полиция. Това е удивително - при 2.3 милиона заети в икономиката, общо над 200 000 са в охранителния сектор - една десета от работещите! Има и други деформации. МВР контролира охранителните фирми, то им дава лицензите, но и неговите служители се занимават с охранителен бизнес. Това е типичен конфликт на интереси. Не може едновременно да контролираш определена дейност и да извършваш същата тази дейност. Същевременно "охранителите" от МВР ползват държавно облекло, оръжие, леки коли, радиочестоти, финансирани от бюджета. Не искам да споменавам размера на приходите от тази дейност. Немислимо е РДВР-та да издават фактури за услуги.

- Но дали битката срещу привилегиите ще бъде спечелена? Правителството вече отстъпва и изглежда 20-те заплати на военни и полицаи ще си останат?

- Поне първият пробив вече е направен - тези, които не са на рискова работа, да получават по 10-15, а не по 20 заплати при пенсиониране. Ние, като работодатели, смятаме, че всички привилегии при пенсиониране трябва да отпаднат. По-хубаво е освободените пари да се внасят като осигурителни вноски, за да гарантират пенсиите на тези заети. По-добре е да се вдигнат пенсиите на всички пенсионери, не само на най-бедните - защото не е тайна, че част от хората с ниски пенсии са се осигурявали върху ниски доходи, или са били некоректни към системата. Ако вдигнем само ниските пенсии, ще накажем онези, които са работили здраво и са внасяли високите осигуровки.

- Вие от години поставяте този въпрос - че за разлика от всички останали данъкоплатци униформените и държавните чиновници всъщност не внасят осигуровки, плаща ги бюджетът, и то в непълен размер?

- Чест прави на премиера - за първи път публично да обяви, че става дума за трансфер от 620 млн. лева. Ако включим и тези трансфери от бюджета към социалното осигуряване, които са пари от нашите данъци, излиза, че реално бюджетите на Министерството на отбраната и МВР не са по 1 млрд. лева, а доста повече.

Има и друг проблем. Това, което бюджетът превежда, не покрива разходите за пенсии на тези категории. Трябва да се промени размерът на социалните осигуровки - за да се покриват разходите. И когато тези средства се включат, ще се види, че тези министерства потребяват не по 2.5% от разходната част на бюджета, а значително повече. Няма такъв аналог в структурите на разходите на другите европейски страни. И, подчертавам, ние искаме да бъде прозрачно за обществото осигуряването във всички министерства, не само в силовите ведомства. Алгоритъмът е прост - нека се увеличат заплатите на заетите със съответния размер, така че да не се намалява тяхното нетно възнаграждение, но осигуровките да се внасят за тяхна сметка, съответно - да влязат в бюджетните разходи на всички държавни структури. Неадекватните осигуровки на привилегированите съсловия е една от причините най-големият разход на бюджета в момента да е разходът за пенсии - над 8.5 млрд. лева.

- Затова ли предлагате създаване на два нови пенсионни фонда?

- Една от язвите на пенсионната система са именно тези непрозрачни трансфери и субсидии от държавата, към бюджета на НОИ, които покриват реалните разходи за ранно пенсиониране на полицаи, военни и заети в правосъдието, както и пенсиите на държавните служители. При отделянето в специални фондове обществото ще е наясно, за служителите от отбраната, сигурността и правосъдието, както и за работещите от първа и втора категория, колко е недостигът, който не се покрива с пенсионните вноски, и какво доплаща бюджетът. Искаме яснота.

- Но откъде ще намерят министерствата пари - ако трябва на всички, които бързат да се пенсионират по стария ред, да се изплатят по 20 заплати?

- Във всички случаи такава реформа е болезнена. Но това ще е еднократен горчив финансов хап, който трябва да се поеме, за да настъпи трайното оздравяване. Ние искаме тази реформа да е навсякъде, не само в отбраната и вътрешните работи. Да няма раздаване на заплати при пенсиониране. И това да бъде придружено с актуализация на всички пенсии. Ръководителите на тези ведомства се притесняват, че нямат пари за обезщетенията. А защо не се огледат какво притежават - какъв е размерът на активите, които те управляват, каква е ефективността от управлението и дали всички тези активи имат отношение към защитата на сигурността. Само в София има десетки затворени поделения, а сградите и терените стоят неизползвани. Защо не помислят и как да използват по-ефективно частните охранителни структури...

- Очертава се ново увеличение за минималната работна заплата (МРЗ). БСК отново е против?

- МРЗ бе увеличена от 240 на 270 лева (почти 12.5%) преди по-малко от три месеца. Това стана без анализ до какво ще доведе увеличението. Мотивите тогава бяха: да се увеличат приходите в НОИ и да се увеличи потреблението, за да се създаде оживление и растеж в икономиката, да се създадат работни места. Всъщност през 2011 г. се натрупаха три увеличения - на минималната заплата, на осигурителни прагове (с 5.6 %), на осигуровките (с 1.8 процентни пункта). Разумното е да се извърши анализ по всеки от тези фактори - дали наистина е довел до ръст на приходите в НОИ, на ръст на потреблението и на ръст на работните места. Защото нашите наблюдения показват тъкмо обратното - дефицит в бюджета на НОИ и закриване на работните места. Но у нас правилата продължават да не се спазват - в Закона за нормативните актове изрично е казано, че при всяка промяна в нормативната база е задължителна оценката на въздействието. Административното вдигане на заплатите в условия на криза води до закриване на работни места. Не малка част от икономиката се придвижва в сивия сектор, особено малкият и средният бизнес. Не трябва да се забравя, че поне 85% от активните предприятия са малки - с до 9 заети.

Ето защо за нас въпросът за МРЗ не е социален, а е икономически. България, за радост, е финансово стабилна, има шанса да привлече инвестиции на фона на дълговите турбуленции в други страни. Не трябва да проиграваме този шанс с административно вдигане на заплати, осигурителни прагове и изтичане на средства в неефективни структури. Пазарът работи перфектно, когато държавата не се меси - там, където има нужда от специалисти, заплатите са високи и растат - например на IТ специалисти, на лекари.
67
7199
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
06 Ноември 2011 19:15
Божидаре, Божидаре, от тази тоталитарна отживелица не могат да се отърват и другите бивши тоталитарни държави, горките, - Германия, Австрия, Франция... Но нищо, ти си повтаряй; "Картаген трябва да се разруши!". А аз бих попитал: "За чий ХХХХ са ни "Федерация на потребителите", "Стопанска Камара", та и цялата 240-човешка сган!
06 Ноември 2011 19:24
А само да отвориш някой закон, Божидаре, ще разбереш, че 20 заплати не се вземат ако "само се запопиш", а ако си "пял в черквата" поне 20 години. Освен това: първо - ми да си ходил във военно училище, бе, Божидаре, те парите си се търкалят на пътя, наведи се и ги вземи! Че то е толкова "леко и доходно" да си военен или полицай... И второ: Кога, Божидаре, ще разбереш, че това не са "привилегии", а компенсации за това, че сега военните и полицаите единствено могат да си мълчат и да търпя такива авторитетни тикви, като теб, защото в противен случай първи ти и подобните ти ще врякнете, че военните правят политически изказвания!
06 Ноември 2011 19:30
И последно: Слава Богу„ работодател на военните и полицаите не си ти и подобните ти, а Българският народ, който, казват, (все още) е върховен суверен, макар ти да си мислиш друго!
06 Ноември 2011 19:47
Няма лошо в националната сигурност да получават по 20 заплати при пенсиониране , стига да работят като хората и не изпълняват политически поръчки.
А такива демократи като Данев да не се изхвърлят , че това било порядки от лошото тоталитарно време , щото : др. Данев може ли да отговори на форума как аджеба се приемаше на работа в Татово време в Българската стопанска индустриална асоциация / БИСА / - където той е назначен, при условие , че тя се ръководеше от сина на бившия секретар на ЦК на БКП Мишо Мишев- Стоян Мишев, шеф беше и синът на кандидат -члена на Политбюро Начо Папазов- Виктор Папазов ? И как стана шеф на трансформацията й - без тяхно съгласие? И за капак - същата тази БИСА беше прикритие на научно -техническото разузнаване / нормално, така трябва да бъде / , а той днес мучи, че разузнавачи или въобще хора от сектора сигурност при пенсиониране получили или щели да получат 20 заплати.Те такива смешковци като вземат да се правят на много принципни и демократи- затова сме на този хал.
Поне си мълчи, бе Данев..... И не плюй в извора, където си изкарвал прехраната си.
06 Ноември 2011 19:47
Me4o,

Струва ми се, че търпите съвсем други тикви, не Б.Данев.
06 Ноември 2011 19:48
skele,

Мълчанието не винаги е злато!
06 Ноември 2011 19:51
Е, Кардозо, Unfortunately you are right!
06 Ноември 2011 19:52
Българският народ, който, казват, (все още) е върховен суверен


Ти май отдавна не живееш в България
Когато един депутат може да бъде отзован от своите избиратели тогава народа ще стане суверен, дотогава народа просто духа супата която дроби на всеки 4 години.
06 Ноември 2011 20:10
Проблемът не е в това, че според Данев бюджета на МВР и МО е 1 млрд. плюс 680 млн. директно към НОИ . Ако тези силови структори се ръководят адекватно , то те сами ще си изкарват мангизите в бюджета само от пресичане на контрабандата на цигари , алкохол и горива , която е над 2 млрд .лв. Да не говорим , че силоваците могат да имат принос към разкриване на нови пазари , трансфер на технологии дори и като трета страна / щото тук разбиха всичко конкурентно в името на рИформите/ , вместо днешните 200 млн. дол. от износ на оръжие - могат да достигнат поне нивото от 90-те - 550 млн. дол. Ама , затова се иска не политици "YES" и да четем във Wikileaks как на сюрии се кланят в посолствата , а умения да ръководят тези служби и знаят за какво могат да се ползват. Накратко, както казват в разузнаването - политиците да могат да чуват петела. Както гу чуваше стария Буш, както го правят Саркози, Путин , Ципи Ливни и т.н. А Божидар Данев на тази тема си е с тапи . И ветропоказател.
06 Ноември 2011 20:43
Me4o,

Unfortunately u r not alone в търпенето на тикви.
Много сме.
06 Ноември 2011 20:44
Не са отживелица 20-те заплати, ами излезе "гръцки" вятър и подобни елементи в българската подредба на обществото трябва да се режат или най- малкото ревизират. Добре е все пак търсенето на финансова стабилност да се допира някак и до социалната справедливост, иначе няма обществена връзка.
Какви са тия екстри - 20 заплати?! Рискуват си живота - добре , и аз рискувам моя вече 20 години, живеейки в България сред толкова престъпници на свобода. Колко хора са принудени да работят в ужасяваща и вредна за здравето среда, в не една и две индустрии без нито лев компенсация, без нито лев бонус някакъв , купони за храна, сапун ако щете. В България, освен финансовия баланс, трябва да се търси и социалния такъв.
06 Ноември 2011 21:17
Шест заплати стигат . Такова е , Положението...

Редактирано от - beagle на 06/11/2011 г/ 21:18:30

06 Ноември 2011 21:25
beagle, мили, ти на песа си само 6 кокала ли даваш да те пази?
06 Ноември 2011 21:29
Да бе, двайсе заплати...и докато за военните е оправдано, за тъпия и крадлив мелиционер, дето не е изкарал и 50 стотинки през живота си е абсолютно безсмислено да се харчат 1, 6 милиарда всяка година.

По-добре за тези пари да се наемем немски полицаи и нещата ще се оправят веднага.
06 Ноември 2011 21:32
Самият Божидар е тоталитарна отживелица и като такъв няма право да обяснява какво да правим с тоталитарните отживелици. Разкарайте го немедлено.
06 Ноември 2011 21:32
Данев, чест и почитания ! Все някой трябва да разръчка тази кочина. Няма да е лесно, няма да стане веднага, но все някога на хората ще им писне.
И стига с това `високорискова работа` ! Елементарно е да сметнат инцидентите с полицаи изпълняващи служебните си задължения, като процент и да се съпостави с процента такъв при шофьорите на камиони /примерно/. Или строителните работници. В един момент да не се окаже, че да си полицай в България е доста нискорисково и сравнително спокойно ...
Няма нито една причина хирурга да те реже на филийки и да те сглобява след това до 65 годишна възраст, а здрав и прав полицай да се пенсионира на 45 !
Полицая, след 50 годишна възраст спокойно може да се пренасочва да охранява пакинги, обекти, лозя, нивя и вилни зони. И ще си изработва заплатата и е полезно човек да е в движение.
06 Ноември 2011 21:46
Е ли г-н Данев пенсионер?
06 Ноември 2011 22:16
Браво, Данев, давай, Дянков! Напук на всички хрантутници и борци за привилегии!


Все някой трябва да започне да почиства авгиевите обори. Но чистенето на мозъци от десетилетни наслоения от соца е трудна и особено неблагодарна работа...
06 Ноември 2011 22:28
20-те заплати при пенсиониране на военни и полицаи са тоталитарна отживелица


Еееех, да можех и аз да доживея до такава тоталитарна отживелица! Пък нека си е отживелица, та да си отживея и аз...
06 Ноември 2011 22:35
Абе защо ли ми се върти из акъла, че по тоталитарно време не бяха 20 заплати, а по-малко?
06 Ноември 2011 22:56
В Германия на една "шапка" се падат 430 трудещи се, които да я издържат. В България на същата "шапка" се падат 85 трудещи се, сред които има и доста милиционери. Значи грубо или обезщетението у нас трябва да бъде намалено на 4 заплати, или броя на служещите в армията да бъде намален 5 пъти, за да се сравняваме с немците.
06 Ноември 2011 22:56
***

Редактирано от - sybil на 06/11/2011 г/ 23:44:52

06 Ноември 2011 22:59
Значи грубо или обезщетението у нас трябва да бъде намалено на 4 заплати, или броя на служещите в армията да бъде намален 5 пъти, за да се сравняваме с немците.


Че то армията, май е два пъти по-малка от милицията
07 Ноември 2011 00:03
Цанев, нямам представа как е положението с полицията. На средния германец обаче му се налага да издържа и по-малко пенсионери и по-малко чиновници, отколкото на българския. Може би затова германеца го товарят да плаща на половин Европа.
07 Ноември 2011 00:46
Лицето Божидар Данев не ме интересува, но въпросът, който поставя е интересен. Въпросът доколко тези 20 заплати са изстрадани и изработени и дали трябва да им ги даваме, без да се има предвид кой какво е работил. Прекалено много станаха привилегиите на военните. Сигурно много хора знаят, че съкратените навремето военни са получили трудови визи за САЩ, Англия и други страни и работят там от години, докато останалите трябва да чакат 2014 година, за да получат правото да работят легално в Европа.Направо паднах, като разбрах как бивши офицери, фатмаци и труженици от АОНСУ работят като бояджии в някои от тези страни. Вместо да дадем възможност на истинските строители, даваме предимство пак на протежетата на властта. Сбъркана държава сме и такава ще си останем.
07 Ноември 2011 02:02
Ле-ле, тоя завидя и на бояджиите! И как само набързо омеша офицери и фатмаци с тружениците на АОНСУ?! Били все протежета на властта - ами аплодираният автор, днес борец срещу соц-привилегиите, той на коя власт е (бил) протеже? А бе на вас, септемврийски партизани, не ви ли дават да си починете след изборите?
07 Ноември 2011 02:26
Не ми стана ясно в тристранката Данев кого представлява. Работодателската си организация и нейните членове или правителството ? Щото армията и полицията все още не са приватизирани (поне официално) и работодател им е държавата, а пък за работещите там си има синдикати.
-
А нямаше ли нещо в закона, че за де се бъркаш в политиката трябва да си регистрираш партия ? Щото въпросът с 20-те заплати не е икономически, а политически въпрос, част от политиката на сигурност, а армията и полицията не са търговски дружества (не че някой не ги мислят, за такива, де).
07 Ноември 2011 02:39
Привилегиите в сектора за сигурност не само, че не трябва да намаляват, а напротив - следва да се увеличат с безплатно предоставяне в собственост на служителя и на децата му жилища, автомобили и въобще всички битови нужди. Служителят трябва да е напълно задоволен и да не мисли за нищо друго, освен да служи честно на държавата и народа й, а тя да има грижата да се погрижи за него и семейството му.
-
Само така организираната престъпност ще бъде ликвидирана, а в държавата ще има ред, спокойствие, свобода и сигурност. Това от което се нуждаят всички, включително и честните бизнесмени.
-
Да искаш държавните служители да мизерстват, означава, че искаш да ги подкупваш евтино. Означава, че не можеш да вирееш в честни условия на конкуренция извън мафиотските приьоми.
-
Ниските заплати на държавната администрация ги плащаме скъпо.
07 Ноември 2011 02:55
07 Ноември 2011 03:01
Това право се разпростира не само върху хората, които са на рискови работни места, което е нормално, но и за всички - от секретарките до служителите, които се занимават с документите за самоличност

Това изречение показва цялата объркана логика. Не е ли рисково ако Осама бен Ладен (бог да го прости) се сдобие с лична карта на името на Божидар Данев и влизайки с нея в офиса на БСК го взриви ?
-
Не го знам какво е правил по линия на КДС (щото иначе нямаше как да обикаля западни страни "да чете лекции" през 70-те, неизвестно по какво), но видно въпросите на сигурността не са били в полезрението му .
07 Ноември 2011 03:11
И последно - стига с тези легенди за големи и малки внесени осигуровки. Осигуровки в България има от 2000 г.. Преди това имаше държавен бюджет в който всичко влизаше и от който всичко излизаше.
Отделно, че след хиперинфлацията от 1996-1997 г. и продажбата на държавната собственост за милиарди (изградена с данъците на сегашните пенсионери) за жълти стотинки, търсене на финансова приемственост е абсурдно.
-
И стига с тези фондове. Не разбрахте ли, че въведената 2000 г. пенсионна система се провали и е обречена, каквито и "подобрения" да се правят. Още повече, че всяко "подобрение" само я влошава, защото я обезсмисля допълнително.
Въпрос на най-много 15 години е тази пенсионна система да бъде изоставена и да няма никакво значение кой какво е внасял, защото не ще може да осигури дори минимума.
07 Ноември 2011 04:49
а бе то в частната държава и самите заплати вече са отживелица и се чудим што не се премахнат изобшто и да се раздават купони да си пазаруваме само от нашите фирми
07 Ноември 2011 06:45
Щуротия е да "пенсионираш" здрав мъж на 45 години
при положение, че има безброй длъжности и в МВР и в МО,
заемани от ШУРИ, ШУРИНАЙКИ, БАЛДЪЗИ, ЖЕНИ, ПЛЕМЕННИЧКИ и т.н
Правото на пенсия да остава, НО
да се забрани паралелна работа.
ТЧК
07 Ноември 2011 06:56
Цанев и на мен ми се струва, че не бяха 20, а значително по-малко, но сега не мога да се ангажирам с точната цифра. Но иначе по темата - има верни неща казани от автора. В това число и за формиране бюджета на МВР.
07 Ноември 2011 07:58
следва да се увеличат с безплатно предоставяне в собственост на служителя и на децата му жилища, автомобили и въобще всички битови нужди.

Майко мила ... а внуците ? Що за тях да няма ?
07 Ноември 2011 08:03
Присъединявам се към колегата "!@#$". Службата на полицая или военния не е високорискова спрямо доста други професии. Единствената добра новина е, че покрай споровете за 20те заплати, тихомълком повишиха стажа за пенсиониране на търтеите с 3 години, което е доста по-важно!
07 Ноември 2011 08:43
За какъв чеп е това Българска Стопанска Камара? Кому е полезно тази клатикурна структура?
07 Ноември 2011 09:04
Колко са загиналите работници в строителството за миналата година и колко полицаи ? За риска в забой и опасността от падане от стола в офис на КАТ не говорим.Колко са загиналите в аварийните групи на Лукойл за последните 20 години и колко са жертвите от чуждестранните военни контингенти ?
Рискът рядко съответства на паричните компенсации .Но да сте видели газоспасител , строител , бомбаджия от забой или майстор на покриви да охранява избори или направо да ги провежда?Така че 20 заплати трябва да се плащат.Те гарантират правилния демократичен процес , провеждан от правилните хора , гарантиращ избирането на правилния човек.А аргументи за 200000 охранители , или постоянното нарастване на престъпността заедно с бюджета на МВР са дребнави заяждания , като да питаш за какво харчим пари за МО , като за да разходим 4 картечници до Либия ни трябва цяла фрегата и маса милиони ....Но въпреки , че огневата мощ на един мотострелкови взвод е неставнимо по-голяма не е така впечатляващо да снимаш група кашици .Дребнаво заяждане е и да питаш как , когато за да пратим шепа баняджии или пъдари някъде на това МО са му необходими месеци да подготви елитните си професионалисти, изобщо може да разчитаме да се изпълнят някакви военни задачи по отбраната на страната - те са изцяло политически.....Ще се плаща!!! И трябва!!! И да живей!!!
07 Ноември 2011 09:17

Г-н Данев,
А как да разбираме ежегодните бонуси на ръководството но банките и бордовете на директорите на някой от предприятията с държавно участие. Те от какво са изкарали пари - високорискова дейност или тендовагинит от преместване на едни хартии от тук до там. А за боносити дори до 6 заплати - поинтересувайте се след колко време НОИ ви изчисляват пенсията и какви пари получавате за тези около 6 месеца, за да живеете (опс издадох срока).
07 Ноември 2011 09:40
Явно тук има много зелени чорапи и сребърни нашивки.
По тогавашните /, преди 1989, / документи Милицията беше УДАРНИЯТ ЮМРУК НА ПАРТИЯТА. Милицията след "избухването" на демокрацията НЕ СТАНА ПОЛИЦИЯ! Армията пък изчезна от обществения кръгозор. И двете институции получават освен "безплатните осигуровки" и доволствие в размери, което не получава нито една професионална група.
Нормално е заплатите при пенсиониране на горните две групи да са по-малко от 20 -- например 10 /, или още по-малко/ . Здравните осигуровки да им плаща държавата, но осигуровките при пенсиониране да си плащат те самите, както това правим всички ние-- другите.
За рисковете в изпълнение на служебните задължения да се въведе скала и според нея да става плащането на 10 или по-малко заплати. Защото не е еднакъв риска на служителите в ДАНС, охранителните подразделения на полицията , бопаджиите , или както там ги наричат, / и катаджиите .
И накрая -- тъй като народа е СУВЕРЕНЪТ -- да се направи най-малкото проучване и широко обсъждане на проблема.
07 Ноември 2011 09:54
Хора,
Заплатите се дават като възможност за реинтеграция в обществото.
И ако с премахването на "военната" йерархия в МВР може би поне по-младите полицаи ще заприличат повече на нормални хора,
то при военните (кадровите )има нужда от сериозна психологическа помощ и поне 1 година (12 заплати) помощ при адаптацията - вижте самия министър - още му личи!
07 Ноември 2011 09:56
Брайти съвсем е изтрещял! А ибрикчии да им назначим на фуражките и по една яхта да им купим, че да мислят само за родината - не щеш ли? Привилегиите са гадно нещо, за каквото и да се отнасят - изкривяват нещата. В природата привилегии няма, няма и равенство, всеки се оправя, както можге.
07 Ноември 2011 09:58
Даскале, Даскале, не чети само за 20-те заплати, виж какво казва за 6-те, които сега се дават при пенсиониране и те според него са отживелица!! Ако наистина си учител, знаеш че отиват основно за погасяване на задължения!!
07 Ноември 2011 10:05
Споко! Няма да може да се наложи Данев или Данов /, който и да е той, / за 6-те заплати. Ще стане "взрив" точно, защото те покриват разни плащания преди пенсионирането./Черен хумор -- най-вече венците, цветята и ритуала.../ .
Е, той е все пак "работодател". Гледа от другата страна на барикадата.Пък и да не го обвинят , че противопоставя обществени групи.
07 Ноември 2011 10:18
Кой си ти бе боклук, да даваш акъл и да определяш кое какво е в държавата!
Ако има нещо което е ненужно, като тоталитарна отживелица това е точно тая измислена структура, която ръководиш!!!
На Мечо заз постингите
07 Ноември 2011 10:29
Не е само до 20те заплати, а имат и други привилегии.
Защо взимат и заплата и пенсия едновременно?
Защо един доцент в СУ взима заплата 800 лв. , а един военен - 1500 лв.?
Не трябва ли да е обратното?Що за икономика е това?Що за държава е това?
Цялата държава е построена на глинени основи.Объркан е държавният модел.
България се нуждае от справедлива икономика.
И друг път съм казвал - Правителството трябва спешно да предложи нов закон за отбраната и нов бюджет на армията, който ще подкрепи създаването на нова малка професионална армия.
07 Ноември 2011 10:42
А защо да не вземат и пенсия и заплата едновременно ? Но последната трябва да не е от държавна структура! Я да каже Аньо на колко уенни пенсионери плаща?
07 Ноември 2011 10:56
Немецо, стига с тия доценти! Що не пишеш защо студента трябва да се яви на изпит с учебника на доцента, да откъсне от него страницата с изпитния тест, та след това друг да не може да го ползва, а да купи нов учебник. Примери мога да ти привеждам безкрай. Задавали са ми въпросq защо съм се готвил от учебника на Котлър, а не от учебника на доцента, който е използвал Котлър за да напише своето творение. А за такива които изполват дипломни работи за своите "научни" трудове да знаеш случайно??
07 Ноември 2011 11:12
Не забравяйте и магистратите - също 20 заплати при освобождаване от длъжност. Но докато магистратските заплати са що-годе, а и там непрекъснато имат "икономии" и раздават бонуси всякакви, то служителите на МВР и МО деянат със заплати близки до учителските. Без право да работят каквото и да било друго /освен да пишат стихове, да пеят, рисуват и някои сродни/.
Някой по-добре от мен може да обясни аксиомата: за толкова пари - толкова качество на труда. Иначе с тези пари трудът не може да се възстанови. Още повече, ако някой поиска да има семейство и деца.
И още нещо пропускате. В компрометираната ни система на национална сигурност стимулът от 20 заплати при освобождаване не е маловажен. В много случаи това играе роля и на задръжка за извършвене на дисциплинарни нарушения - при дисц. наказание уволнение заплати не се дават.
Обезщетението "до 20 заплати" е единственото нормално нещо в заплащането на труда на хората, работещи за националната сигурност. Комай не е случайно, че тези хора се държат на ръба на оцеляването.
А на който му се живее в държава без система за национална сигурност, защо стои тук? Мъчително е, нали?
07 Ноември 2011 11:28
Рано или късно тези привилегии ще отпаднат. Намаляват възможностите за подобни разноски...
А структурата на Данев не я издържа бюджета.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД