:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Путин: Русия ще анализира изводите на следователите за падналия малайзийски „Боинг”
Стоим много добре на външната сцена, твърди вицепремиерът Екатерина Захариева
Новият директор на космическата агенция е бившият вицепремиер Дмитрий Рогозин
Говорили за Скрипал, Сирия, международните отношения
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,951,191
Активни 1,200
Страници 88,971
За един ден 1,302,066
Политекзотика

30 000 евенки живеят на земя, колкото Франция

Обитателите на един от най-големите автономни окръзи в Сибир се прочуха покрай шеф от ЮКОС, осигурил си имунитет като техен сенатор
Скандалът с ареста на шефа на руския петролен гигант ЮКОС Михаил Ходорковски отекна чак до Сибир и Евенкийския автономен окръг - родината на евенките, сродни по бит и душевност с чукчите. Четири дни след задържането на Ходорковски руската генерална прокуратура оспори избирането на негов съратник, шефа на московския филиал на ЮКОС Василий Шахновски, за представител на Евенкийския автономен окръг в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент). Сенаторството осигури на обвинения във финансови нарушения за около 1 милион долара Шахновски имунитет и това никак не зарадва прокурорите. Шахновски бе скоростно избран на недосегаемия висок пост на 10 октомври, когато титулярът Николай Анисимов бе предсрочно отстранен по решение на Суглана (евенкийското законодателно събрание), тъй като не се беше явил на негово заседание. По-късно се оказа, че в онзи ден Анисимов бил болен, но никой не се поинтересувал от обясненията му. Анисимов прати жалба до генералната прокуратура, че е отстранен незаконно, и веднага тръгна прокурорска проверка и по неговото касиране, и по избирането на Шахновски.

------------------------------------

Инфарктните трусове около ЮКОС подсетиха за съществуването на 30 хиляди евенки, пръснати върху 768 000 кв. км в най-слабо населения автономен окръг в Руската федерация - Евенкийския, разположен в сибирската пустош. За него доскоро най-популярното сравнение беше, че е по-голям от Франция. Но след забележка на френския посланик в Москва, явно недоволен, че ползват достолепната му родина за мерна единица на земите на екзотичните евенки, започнаха да приравняват техните територии към 12 Татарстана.

Евенките са древно сибирско племе с монголско-манчжурски корени. От тях има и в днешна Монголия, и в днешен Китай. Навремето са ги наричали тунгуси (някои от тях и досега живеят там, където е паднал Тунгуският метеорит), а самите те се наричат орочон. Препитават се открай време с лов, риболов, еленовъдство.

Битът им не се е повлиял особено от хода на вековете и от смяната на обществените строеве. Вярно, по съветско време са се опитвали да ги образоват - през 1936-1937 г. дори е била създаденаазбука на евенкийския език въз основа на кирилицатаУспоредно с това обаче сталинските лагери се напълнили с назадничави евенкийски вождове и шамани, които искали да запазят традиционната племенна субординация. Еленовъдите били превърнати в колхозници, но това не променило с нищо особено начина им на живот.

Мнозина от евенките и до днес се подслоняват в палатки, сглобени от подпрени конусовидно летви и нахвърлени отгоре еленови кожи - досущ като индиански вигвами. Номадските им нрави ги държат далеч и от плюсовете, и от минусите на цивилизацията.

Няма как да не възникне въпросът защо точно човек на ЮКОС се оказа най-подходящ да представлява интересите на тези хора в Съвета на федерацията.

Отговорът е елементарен - ЮКОС разработва петролни находища тъкмо на територията на Евенкийския автономен окръг и претендира за нещо като мисионерско-просветителска роля сред местното население.

Претенциите, впрочем, не са без основание. Въпреки че формално в Евенкия има телевизия от 70-те години на миналия век, реален телевизионен сигнал е стигнал до тези земи едва миналата година. Приносът за това е на губернатора Борис Золотарьов - бивш кадър, разбира се, пак на ЮКОС.

Компанията разработва Юрубчено-Тохомското нефтено находище първоначално под мениджърските напътствия именно на Золотарьов. Започва се от нулата - буквално на голо място, без почти никакви комуникации, в условията на вечно замръзнали почви. Създадената покрай разработките инфраструктура и битови придобивки плюс якото финансово рамо на ЮКОС печелят популярност за дейния Золотарьов, който става губернатор на Евенкийския автономен окръг през 2001 г.

Най-голямото постижение на управлението му емасовата компютризация на администрациятав столицата на окръга Тура, създаването на централизирана компютърна система с единна база данни и постепенното приобщаване към електронното благо на училища и болници.

Въвеждането на модерните технологии е последвано и от съкращаване с около 40% на чиновническия персонал, пренасочван към промишлеността, тоест към структурите на ЮКОС. Това, разбира се, води и до брожения срещу Золотарьов. Обвиняват го също, че за нуждите на окръга закупува единствено западни компютри и пренебрегва руските, че възлага поръчки за компютризацията на дъщерни фирми на ЮКОС, че неправомерно превърта средства на петролния гигант и т. н.

Неприятелите му се заяждат и с въпроси от рода на това, доколко евенките еленовъди са наясно с компютрите и защо Сугланът (местният парламент) и отделните ведомства имат достъп само до специфичните за сферата им данни в единната компютърна система, а целият регистър е на разположение само лично на губернатора.

Подмятат се и обвинения директно към ЮКОС, че всъщност цялата й дейност има убийствени последици за традициите, че и за живота на евенките. Според британския в. "Гардиън" компанията усилено разчиства от елени районите, през които смята да прокара тръбопровод до Китай за продукцията си.По животните се стреляло от хеликоптериили пък падащите си по пиенето евенки били подмамвани да разменят рогатите си помощници срещу водка. В резултат евенкийската поговорка "Няма елен - няма живот" скоро може да стане повсеместна тъжна реалност и лишените от обичайния си бит евенки съвсем да се стопят.

Впрочем, статистиката сочи по-скоро обратна тенденция - необичайно бързо разрастване на евенкийския етнос напоследък. Някои го обясняват съвсем прозаично - тъй като законът закриля "малките северни народи" и им осигурява правото да ловуват съгласно традициите си, както и още ред привилегии, мнозина сибиряци и пришълци от други ширини през последните години са предпочели да се запишат в преброяванията като евенки, макар и да нямат нищо общо с тях.

Истинският евенк най-лесно може да се разпознае подълбоката му емоционална връзка с елена,без който наистина трудно се оцелява в тайгата и тундрата. Опитомените горски обитатели имат ключово място в живота на евенките, макар жителите на различните краища на огромния автономен район да си имат свои особености. Онези край притоците на Ангара например никога не са се опитвали да яздят елените и през зимата ги оставят на воля в тайгата. Другите - край притоците на Амур, пък никога не пускат елените сами, имат специални седла за езда, рядко ги убиват за месо и старателно опитомяват малките, родени от кръстоска между член на стадото им и див елен.

Сред "малките северни народи" по съветско време беше популярна песничка с такъв припев: "Параход - хубаво. Локомотив - хубаво. Самолет - хубаво. А на елени е по-хубаво." Сега евенките може би си тананикат: "ЮКОС - хубаво. Телевизия - хубаво. Компютър - хубаво. А на елени е по-хубаво."
3653
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД