:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Генералният адвокат на ЕС смята, че фирма не е дискриминирала мюсюлманка
Министър Москов и директорът на болницата се разбраха да се поправят грешките в предлагания договор
Експерти коментират накъде ще вървят цените на офиси, складове и хотели на форума "Шумът на парите"
Одобрявате ли решението за тотално превъоръжаване на армията?
Да, категорично
Не, нас НАТО ни пази
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 266,594,512
Активни 1,277
Страници 83,862
За един ден 621,541

КАТ иска да глобява само с фиш, за да не падат актовете в съда

Идеята се представя като опит за премахване на бюрокрацията
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Тежка верижна катастрофа стана вчера на кръстовището на бул. "България" и "Витоша" в столицата. Часове наред полицията се опитваше да извади заклещените тела в смазаните коли.
Пътна полиция отправи неизгодна оферта към шофьорите. КАТ предложи да се пишат само фишове и да отпаднат актовете. Целта е да се отнеме възможността нарушителите да обжалват в съда актовете, където отпадат.

В момента с фиш се плащат глобите до 50 лева и за тях не се отнемат контролни точки. Ако санкцията не бъде платена до две седмици, автоматично тя се превръща в акт.

Целта е да бъде премахната бюрокрацията и разкарването на водачите, наказани с акт, обясни вчера началникът на отдел "Пътна полиция" главен инспектор Антон Антонов.

Ако предложението стане факт, шофьорите ще получават фиша на място, след което ще има една или две седмици, през които ще могат да си го платят по банков път. Водачите няма да се разкарват до КАТ, за да си получат наказателното постановление, което в повечето случаи не е готово за месец и се налага презаверяване на съставения акт.

Ако водачът пък има претенции и не е съгласен с наложената му глоба, може да се откаже от фиша и катаджията ще му напише акт, който може да бъде обжалван в законовия срок, казват от полицията.

Необходимо е да се напише изцяло нов Закон за движение по пътищата, смята шефът на КАТ-София Богдан Милчев. Според него сега действащият закон в продължение на 20 години отглежда безобразни нарушители и не обслужва интересите на обществото.

Като пример той даде ситуация, в която тролейбусен шофьор бута и убива дете на пешеходна пътека. На следващия ден този шофьор продължава да кара тролея и да вози хора, тъй като от КАТ нямат право да му вземат книжката.

Милчев отбеляза, че има по-малко пострадали пешеходци спрямо миналата година. "Само за последните три месеца - юни, юли и август - имаме 131 бутнати пешеходци. Те са с 11 по-малко от същия период за 2010 г. Но въпреки това успехът ще дойде тогава, когато нямаме нито един бутнат пешеходец", заяви Милчев.

В първия открит урок в 4Г клас на 38 ОУ "Васил Априлов" шефът на КАТ припомни на децата как да пресичат на път за училище - само на пешеходна пътека и с вдигната ръка. "Така е сигурно, че шофьорите ще ви видят и ще спрат. Ще се предпазите вие сами, ще ви пазят и автомобилистите".

Специални кабинети по пътна безопасност, интерактивни площадки в редица столични училища и детски градини, осветени пешеходни пътеки - това са част от идеите на Столичната община за безопасността на децата, обяви зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.
37
3864
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
03 Октомври 2011 19:46
...шефът на КАТ припомни на децата как да пресичат на път за училище - само на пешеходна пътека и с вдигната ръка.

Защо от КАТ не раздадат на всяко дете по една палка, та тогава със сигурност ще се виждат...
------------------------
Не трябва на катаджии да се дава законодателна инициатива...
И още - ако не сте нарушили - искайте акт, а в съда се постарайте да убедите съдията - поне по тези дела са безпристрастни...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
03 Октомври 2011 20:33
Така искат защото повечето не познават законите и не знаят да пишат актове.
За това и най-много им падат актовете в съда.

03 Октомври 2011 20:39
Това признание за безсилието на родната полиция ли е? Защо не си напънат сивото вещество и да направят по-малък престоя пред гишетата?
03 Октомври 2011 21:12
Не се напъва туй, що го няма
03 Октомври 2011 21:12
Добра идея. Стига сте мрънкали.
03 Октомври 2011 21:13
Майко мила ... интелектуалната немощ на работещите в КАТ е влязла и във фолклора, но пък те настоятелно поставят нови и нови граници на простотията.
Първо опитаха с безумието `наказателни постановления под 50 лева да не се обжалват`.
И защото в момента обжалвам точно наказателно постановление за 30 лева, очевидно това не върши работа на невестулките с фуражки.
Само да вметна още, че подобно малоумие просто си крещи `конституционен съд`.
А за дечицата, който трябва да вирят ръчички на пешеходна пътека, може би само трябва да добавим - деца, вдигайте ръчичка, по възможност с изпънат среден пръст. Така чичко полицай, който е залегнал на 200 метра след пешеходната пътека и дебне някой несретник без колан, може и да ви види.
03 Октомври 2011 21:20
То, че нямат акъл един акт да напишат грамотно за да не пада в съда е ясно.
Но пък и друго си е катаджията да те спре и да зададе култовия въпрос - к'о пра'им с'я? Фишче или че се почерпим?
Във Варна вече имах възможността да видя приложението на новата инициатива с вдигане на пешеходна ръка. На което шофьорите отговарят, профучавайки, с вдигнат пръст. Знаете кой пръст
И бих искал да питам този КАТ-шеф в ЗДвП не е ли записано, че на пешеходна пътека шофьорите са длъжни да намаляват и да спрат при наличие на пешеходци и без вдигната ръка? Защо КАТ вменява на гражданите да правят допълнителни усилия след като има категоричен закон? Разбирам да пресичат на неозначено място, но да си "искат" полагаемото предимство на пътека и КАТ да настоява за това, то значи, че КАТ се отказва от прилагането ан закона.
03 Октомври 2011 21:23
Другари, някой да знае какво представлява "бутнат пешеходец" Мен на село ма бутна свинята и станах бом бок-целия в лай... Една баба згъната на две я бутна един коч и завалията се помина. Та ко представлява това да те бутне Голф или не дай си боже ЗиЛ 130?
03 Октомври 2011 21:39
Не знам как го мислят другарите милиционери, ама пари в брой от мен пак няма да видят - ако съм нарушил акт или да си носят терминал за плащане!
До сега, за около 40 лазарника са ми писали 4 акта, като 3 паднаха в съда
3:1 за мен
03 Октомври 2011 21:45
Защо КАТ вменява на гражданите да правят допълнителни усилия след като има категоричен закон?

Ами той закона има и текстове за пешеходците, ама аз глобен пешеходец, за неправилно пресичане, неправилно движение и други подобни, не съм видял.
.
ППЗДП:
Чл. 165. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.
Чл. 166. На пешеходците е забранено:
1. да навлизат внезапно на платното за движение;
2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
3. да се движат в тунели и по мостове, когато няма изградени тротоари;
4. да извършват търговия и услуги на платното за движение.
03 Октомври 2011 22:18
Любопитен текст се разпространява в интернет :

Г-н Омбудсман ,

Считам, че чл. 189 ал. 5 от ЗДП нарушава основното ми човешко право на справедливо и публично гледане на неговото дело в разумен срок от независим и безпристрастен съд , съгласно чл.6 ал. 1 от Европейската конвенция за правата на човека, по която Р.България е страна.

Аз (а и всички граждани на Р България) нямаме никаква възможност за защита срещу неправомерни действия на органите на МВР-КАТ, с които се налагат наказания - глоби до 50 лв включително.

Искам да изтъкна че 50 лв не е малка или незначителна сума за държава в която минималната работна заплата е 240 лв, а средната около 500лв. Също така твърдя, че органите на МВР-КАТ , се възползват от този член в ЗДП и масово налагат с Наказателни постановления глоби до 50 лв включително.

Моля да направите справка , какъв е процента на наложените с НП до 50 лв включително глоби , от всички наложени глоби от МВР-КАТ.

Моля Омбудсманът да сезира Конституционния съд за противоречие на чл. 189 ал. 5 от ЗДП на чл. 6 ал. 1 от Европейската конвенция за правата на човека, по която Р.България е страна.


п.п. Предполагам, че адресанта е priemna@ombudsman.bg
03 Октомври 2011 22:54
Обжалване на акт в съда:
Към актувания: на какъв сигнал преминахте - на зелено.
Към свидетеля: на какъв сигнал премина водача - на зелено.
Към катаджията актосъставител/ако присъства/: помните ли на какъв сигнал прамина водача - ами помня ли отпреди шест месеца като пиша по двайсе акта на ден, сигурно на червено. Ако каже, че помни, почват да го разпитват за конкретни обстоятелства и се оказва, че наистина не помни.
Е при двама свидетели дето помнят все едно, че е било вчера ...
03 Октомври 2011 23:19
Обжалването на акта трява да става по местоживеене на водача!
Иначе акт съставен на водач от Добрич в Петрич и излязло наказателно постановление е загубена кауза!
04 Октомври 2011 00:29
Помните ли вица:
На труто-, на труто-....
А бе, на платното!
04 Октомври 2011 02:32
сега действащият закон в продължение на 20 години отглежда безобразни нарушители и не обслужва интересите на обществото

Тая остаряла и неадекватна система на контрол по пътищата и в градовете у нас ражда наистина престъпници по пътищата и безобразно паркиране по улиците. Много често явление при знак паркирането в двете посоки забранено и двете страни тъпкани с паркирали коли. И вместо пъргави катаджии или общински контрольори, които да засичат нарушението и да раздават глоби, у нас се чака оная кола с повдигащото устройство или закопчаване на джантите, операции скъпи и абсолютно излишни. Пък в движението присъствие на полицейска кола има само когато преминават специалните кортежи, през другото време всеки си кара както знае, защото полиция няма. В Щатите, в Канада и в западните страни, практиката с глобите е перфектна и никога не знаеш дали зад тебе не се движи патрулна кола. Затова нашите дипломатически мисии са натрупали в Щатите хиляди долари от актове, които правителството един ден ще плати с астрономически лихви, при тях друга алтернатива просто няма.
04 Октомври 2011 05:10
КАТ иска да глобява, но не знаят как да пишат актове, които да минават в съда.
04 Октомври 2011 07:38
Абе наш'те що се мъчат да открият топлата вода? Да вземат да обменят малко опит било с Гърция, било в Германия, било с някоя друга държава от ЕС (без Румъния, де). Да идат да видят как там нашите джигити спазват всички знаци по пътищата, а после да питат съответния КАТ (или каквото и да е там) как го постигат. Едва ли е с криене по храстите и дебнене зад завой с радар в ръка. Особено на прав четирилентов път с ограничение 50 км/ч.
04 Октомври 2011 07:52
браво на този началник от кат. просто така ще се легализира дейността на катажиите които хванаха в палките 1и 2. манипулиран радар . ако не искаш да си платиш на куката ще ти състави фиш , който е необжалваем.няма съд няма ядове и то е за доброто на шофьора.
04 Октомври 2011 07:53
Подкрепям редник-а! Да се отнеме правото на КАТ на законодателна инициатива! Имат си закон (добър или лош), скроен предимно по техни предложения! Да си го спазват и да следят гражданите да го спазват също! Да излязат по улиците и пътищата и да си вършат работата! А шефовете и юрисконсултите им да помислят за опростяване на формата и съдържанието на актовете, та да не ги пишат по половин час, и пак да падат! А може и образователното ниво на подопечните си да се опитат да вдигнат...
04 Октомври 2011 07:56
Сега действащият закон за налагане на глобите (ЗАНН) е от 1968г.!!!
Можете да си направите извод колко е актуален...
Само един пример - върху глобата не се начислява лихва при закъсняло плащане. Пълен абсурд!
В нормалните държави, ако не си платиш глобата навреме, се увеличава двойно и тройно. Тук - глобили са те 100 лв., когато имаш на сърце - ще ги платиш...
04 Октомври 2011 08:24
Проблема с вдигането на ръка съм го решил: на всеки който не намалява му показвам среден пръст!
04 Октомври 2011 08:57
Добро предложение за не даване на правото на законодателна инициатива на КАТ, щото равнопоставеността изисква да се дава такава и на водачите, което само по себе си е пълен абсурд. Наистина рядко се виждат толкова малко и компетентни мнения по въпроса, с изключени на привържениците на "тнърдата ръка", т.е. на беззаконието. Не върви предложението и за вземане на пример от други държави, там материяла е друг. По времето на соца са ми съставяли акт за не даване на предимство на пешеходна пътека. Бях с мотоциклет, пешеходеца беше на единия край на пешеходната пътека, аз на другия и стъпи на пешеходната пътека едва когато аз бях само на 3-4 метра пред нея. Ако бях се опитал да спра, щях да падна. Обжалвах в съда, че сме нямали с пешеходеца конфликтна точка и че той съгласно тогавашния правилник няма право да навлиза внезапно на платното за движение. В отговор на това съдията попита доброволния сътрудник, единствения свидетел по делото, катаджията какво е правил там? Отговори му че е съставял актове и с това делото приключи и обжалването отпадна. Катаджията както се и упомена и по горе не си направи труда да присъства на делото.
Сега директно по темата. Тогава се прокарваше следното. Пещеходеца стъпва с единия крак на платното за движение, което е апел към водачите да му подсигурят възможност да премине безопастно. Те му обезпечават това право като спират. Въпрос на етика, съзнание и уважение към ближния. Според мен този подход трябва да се върти докато обществото узрее за това.
04 Октомври 2011 09:07
Те му обезпечават това право като спират. Въпрос на етика, съзнание и уважение към ближния. Според мен този подход трябва да се върти докато обществото узрее за това.


Именно, но "узряването на обществото" минава през разяснителни кампании, медийно участие и глоби. Така е било и на запад в продължение на десетилетия, затова там обществоте у зряло сега. у нас няма да стане за година-две, но трябва да се започне от някъде.
Съгласен съм КАТ-аджиите да не пишат актове, а само необжалваеми фишове, но ако спрат да задават въпроса "Кво ша правим сега?" Защото ако им се даде тази възможност, ще станат още по-нагли и ще си искат още повече, тъй като ще знаят, че хората са притиснати от законовите положения.
04 Октомври 2011 09:11
"Целта е да бъде премахната бюрокрацията и разкарването на водачите, наказани с акт, обясни вчера началникът на отдел "Пътна полиция" главен инспектор Антон Антонов."

Целта е да се отрегулира ДМС (допълнителното материално стимулиране) на полицаите. Фишче за 50 или 10 плюс "беронче" или "стамболовче" за джобче ...
04 Октомври 2011 09:47
той съгласно тогавашния правилник няма право да навлиза внезапно на платното за движение.


То и съгласно сегашния няма такова право. Вижте по-горе коментара на ohubohu, той е цитирал съответните членове от закона.

Факт е, че не само водачите не карат адекватно, но и болшинството пешеходци не пресичат адекватно. Четете закона и го спазвайте!
04 Октомври 2011 10:14
По правило всички предложения за промени в закони идващи от МВР са вредни, а тези от КАТ са особено вредни.
04 Октомври 2011 10:22
А аз искам въобще да ги заняма КАТ!
Абе, в тази държава има закони, например Закон за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ и други.
Не може тъпи пътни полицаи да ни взимат парите, а ние да нямаме никаква възможност за защита пред независим съд!
При фишовете презумцията е незначителността на сумата. Ама за глоба за 500 лева...??! Спазвайте законовите разпоредби!
04 Октомври 2011 10:35
Не знам КАТ в кои облаци витаят и на какви ни правят, но катаджиите масово отказват да пишат фишове под предлог, че "нямат". Лично на мен ми беше обяснено, че това с фишовете е пропаганда на "ръководството".

Та, не зная, но ако няма актове и "няма" фишове, ще настане една корупция... това в момента ще е като розова приказка. Няма да е зле КАТ да си подмият срамотиите вместо да се правят на оригинални.
04 Октомври 2011 10:54
По принцип "матряла" у БГ е такъв , че наистина налага по-голям брой пътни полицаи , не както в нормалните държави на запад от Калотина... Но ! Проблемът е не само с неуредиците по глобите , не само с корупцията на катаджиите , а най-вече с пътната сигнализация и маркировка. В Бг тя е на места абсурдна , няма никаква връзка с пътната обстановка и предразполага към масови нарушения. Особено ограниченията за скорост. На Запад цялата пътна сигнализация е поставяна с мислене , тя служи да облекчава шофьорите и да им помага , а не да дава добри местенца за полицейски засади. Затова и няма от последните. Или поне са крайно редки. Това не пречи водачите в Западна и Централна Европа да карат кротко , възпитано и коректно спрямо колегите си на пътя. Ако те глобят в страна от ЕС , със сигурност е имало причина за това , и това има възпитателен ефект за насетне... Ако те глобят в БГ - в повечето от случаите си имал каръка да бъдеш на неподходящото място в неподходящото време. Това винаги оставя гадното усещане на прецаканост и озлобление и никакъв възпитателен ефект. Така ужасната пътна "култура" на българина се репродуцира във времето , и година след година , както се вижда , става все по-зле... Въпреки небивлото полицейско присъствие по пътищата.
04 Октомври 2011 11:06
Аз пък ще чакам мнението на Митев!
04 Октомври 2011 12:24
Движим се в кръг.Губим време и сили, а народа мре по пътищата. Храним държавните чиновници и адвокатските кантори. Решнието е използване на технически средства за събиране на доказателства.Естествено е че някой няма да са доволни, особенно двете категории-нарушители решили да бутнат някой лев и полицай. Бумащината трябва да се премахне или ограничи до минимум.
04 Октомври 2011 13:17
пешеходците са с 11 по-малко пострадали, благодарение на рестриктивната политика водена от Дан4ето и Бойко, вследствие на което Сф се обезлюдява, а не е вследствие на работата на КАТ
04 Октомври 2011 13:43
Най-после разумно предложение от КАТ - глобите да се налагат на пътя, а не в последствие с наказателно постановление на началника на КАТ. Да не би в КАТ да са назначили компетентни юристи с добри заплати. Подкрепям мнението по-горе на Justinian2 за пътната маркировка и знаците. В допълнение трябва да се спре порочната практика на основни пътни артерии да се позволява изграждането на заведения и бензиностанции на самия път и заради тях да се слагат ограничения на скоростта. Тези обекти трябва да се изграждат поне на 500 м встрани от пътя.
04 Октомври 2011 14:14
По принцип предложението е добро.
Предпочитам да уредя по банков път/пощенски превод/интернет транзакция сметките си с КАТ, отколкото да посещавам сградите им, където винаги има опашки пред всяко гише.
Ако обаче се съмняваш в обективността на обвинението им, винаги можеш да откажеш фиша/така е и в момента/, след което ти съставятакт.
При отказ за подписване на акта същият се съставя в присъствието на двама свидетели.
04 Октомври 2011 18:05
Необходимо е да се напише изцяло нов Закон за движение по пътищата, смята шефът на КАТ-София Богдан Милчев.


Според мен е още по необходимо шефът на КАТ да помисли преди да говори глупости. Или наистина ще замени всички положения на сегашния закон за движение по пътищата с нови?
Според мен трябва да се добавят нови неща в закона, които отговарят на обществената потребност към настоящия момент и да се премахнат анахронизми от закона, които днес са ненужни. Но канавата на закона няма защо да се заменя с нова.

05 Октомври 2011 19:24
Колеги, защо не мога да чета последното издание на вестника? Не ми се опреснява от 3 октомври насам? Само форумът е "в час".
20 Октомври 2011 21:07
Първо трябва да махнат полицаите от пътя и да ги заменят с камери! Сега има камери със софтуер, които регистрират не само нарушението на МПС, но и кога е минал ГТП, дали има Гражданска отговорност, дали е крадено, дали собственикът има свидетелство, колко точки , винетка, глоби за плащане и други неща , непосилни за човека ! Липсата на контакт между полицая и евентуалният нарушител, намаля предпоставките за корупция и осигурява доказателства за нарушението !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД