:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,995
Активни 220
Страници 12,424
За един ден 1,302,066

Кандидатите за работа ще минават през задължителен здравен преглед

Работници ще се разкарват допълнително по кабинети, въпреки че ежегодно трябва да се явяват поне 2 пъти при лекар
Всеки кандидат за работа вече ще трябва да минава на задължителен медицински преглед за своя сметка. Промяната в Кодекса на труда вече беше одобрена от социалната комисия в парламента на първо четене. Досега в КТ беше записано, че всички работници и служители подлежат само на периодични профилактични медицински прегледи за сметка на работодателя. Той ще продължи и в бъдеще да плаща за тях.Ходенето на лекар преди постъпване на работа сега е регламентирано в две наредби - за документите, необходими при постъпване на работа на лицата, и за задължителните предварителни и периодични прегледи, на които подлежат работниците. Според тях обаче тези прегледи са задължителни само при постъпване на работа за първи път, при започване на работа, свързана с вредни фактори, и при прекъсване на трудови правоотношения за повече от три месеца.

Все още не е ясно на какви прегледи ще трябва да ходят кандидатите за работа, тъй като това ще бъде регламентирано в наредба на здравното министерство, както и дали промените няма да доведат до дискриминационни ситуации, при които работодатели да използват медицинските, за да отказват работа на бременни жени или хронично болни например. Сега в наредбата за задължителните прегледи на работниците е описано за кои професии се ходи предварително на лекар и през какви специалисти се минава. Обикновеното медицинско, нужно при постъпване на работа в нормална среда, се изготвя от личния лекар. Джипи обясни, че в него се записва само ако лицето има ТЕЛК и какви дейности са му разрешени да упражнява според увреждането, както и общият здравен, сърдечен и неврологичен статус. Може обаче работникът да бъде пратен на специалист, ако има някакви проблеми в дадена област. В момента личните лекари не са длъжни да записват, ако хората имат тежко заболяване, като рак например, което не би повлияло пряко върху изпълнението на работата им, но предполага по-често излизане в болнични. А това може да откаже работодателя да ги назначи.

По информация на "Сега" задължителното медицинско за всички започващи работа е по искане на бизнеса, откъдето твърдят, че нямат поглед върху здравния статус на кандидатите, тъй като данните от периодичните профилактични прегледи при предишния работодател не са достъпни за новия.

Лични лекари отново напомниха за дублирането на дейности, тъй като според Закона за здравното осигуряване всеки е длъжен да ходи на профилактичен преглед веднъж годишно, а според Закона за безопасни условия на труд работодателят също е длъжен да осигури профилактични прегледи на наетите от него. Така излиза, че работник, който например е ходил на преглед при личния си лекар през януари, отново е на преглед през февруари по линия на работодателя, през април може да му се наложи да потрети, тъй като постъпва на нова работа, а ако е на изпитателен срок и след 6 месеца я смени с друга, да си прави прегледи за четвърти път.

От социалното ведомство твърдят, че с предложената нова разпоредба в КТ само се изчиства несъответствието в нормативната уредба, като предварителните прегледи вече ще бъдат регламентирани и в КТ, а не само в наредбите. Условията за провеждането им пък не съответствали с действащата в момента здравна система и въведените със закона за здравословни и безопасни условия на труд принципи за превенция на здравните рискове. Факт е, че наредбата за задължителните предварителни и периодични прегледи на работниците е от 1987 г., поправена е през 2005 г., но в нея например все още е записано, че прегледи правят участъкови специалисти, каквито отдавна няма. От здравното министерство също обещават само да бъдат изчистени казусите, които се разминават със сегашната нормативна уредба.

От МТСП съветват работодателите да се допитват до службите по трудова медицина, с които имат договори, къде да пратят кандидатите си за работа на прегледи.
63
16236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
02 Октомври 2011 19:41
Ами ако кандидатът не бъде одобрен?? Пиши ги паричките умрели Колкото до биснесмените им предлагам- освен платен от кандидата медицински преглед да поискат и ако кандидатът бъде одобрен да работи 6 месеца без заплата
02 Октомври 2011 19:53
Както е тръгнало, скоро славните БГ-работодатели ще започнат да искат при кандидатстване за работа и бележка от кварталната оф организация, информираща за политическата корекрност на кандидатa, дали същият има роднини, засегнати от мероприятията на нар. власт, роднини в чужбина и т.н.
02 Октомври 2011 19:57
Тея уроди ептем изтрещяха. Ми то и сега ако си болен да дочакаш ред до личния доктор си е приключение.
02 Октомври 2011 20:01
Шашкании...
---------------
Блогът на Генек

02 Октомври 2011 20:01
Мда-а-а, най-трудно се сменя начина на мислене. Докато ни управляват комунета ще продължават да ни сервират глупост след глупост.
02 Октомври 2011 20:01
бая голяма дивотия
поне както е описано не виждам ползата от допълнителната бюрократизация на процеса
освен ако не се гледа от гледна точка инспекция по труда де - още един дикимен за потенциално заяждане
02 Октомври 2011 20:05
А при установяване на заболяване, заболелите да се унищожават на място. Хем да се пестят пари от лечение, хем да се освобождават работни места за здравите. И от пенсии ще се пести.
До всеки лекарски кабинет - екерисаж!
Болните - на сапун!
Дрехите и обувките - на втората употреба по 20лв. килото по вътрешно направление!
Косите - за производство на перуки по всички направления!
Очички, дробчета и бъбречета - за резервни части по външно направление!
02 Октомври 2011 20:18
Тавагишчи, разбираем е справедливият ви гняв срещу Боко (че срещу кого другиго?), но ако бяхте прочели статията, макар и под сурдинка е казано, че прегледи при започване на работа винаги е имало - сега само местят изискването от наредба в закон. За последен път си сменях работата преди 7-8 години, след като си стиснахме ръцете, ейчарката ми даде списък с необходими неща за формалностите - свидетелство за съдимост, медицинско, снимки... Отидох си при личната лекарка, пита ме какво ще работя - има ли вредности, физически усилия и т.н. и ми даде медицинско.
Вие какво искате - за тежък физически труд да бъде назначен човек с болно сърце, за което може и той да не знае? Ако почине внезапно, кой ще е виновен?

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
02 Октомври 2011 20:32
Манрико...за работа кандидатстват обикновено безработни...От къде парички за преглед?? Колко ще е валидността на такова медицинско?? 10 дена?? месец?? Колко ще струва на безработния??/ Работодателите само оригинала на медицинското ли ще признават?? Ако кандидатствам на 10 места всеки път ли трябва да "вадя" ново медицинско и съответно да плащам??
02 Октомври 2011 20:32
Всеки кандидат за работа вече ще трябва да минава на задължителен медицински преглед ЗА СВОЯ СМЕТКА.
02 Октомври 2011 20:43
Ами като го вкарват в закон, да бъде записано:" За безработните издаването на медицински свидетелство е за сметка на Агенцията по заетостта"
02 Октомври 2011 20:50
Трябва да се одере още една ивица кожа от безработните.
02 Октомври 2011 21:02
Ами логично е прегледът да е за твоя сметка, след като работодателят още не ти е никакъв. А аз лично, когато за последен път постъпвах на нова работа, си платих прегледа и се оказа, че въобще не съм толкова здрав, колкото си мислех. Хората ме взеха на работа, направиха ми допълнителна здравна осигуровка и ми платиха на два пъти от джоба си (по-точно от касата на фирмата) разходи, които осигурителят не искаше да поеме, ама чак да плащат прегледа на всеки случаен човек, на който му е хрумнало да си подаде документи при тях за работа, май е малко прекалено.


02 Октомври 2011 21:04
Крайно време е Република България да се преименува на Ремафия България (Res Mafia).

Редактирано от - гошо на 02/10/2011 г/ 21:06:56

02 Октомври 2011 21:12
Хиксе, да споделиш през коя година колко пари плати за медицински преглед??? Едва ли е квалифицирана информация
02 Октомври 2011 21:15
изроди! поне да бяха прегледи, а то все едно отиваш до бакалията да си купиш хляб. подаваш парите, а те ти подават документа.

борисофф
02 Октомври 2011 21:21
Тези прегледи трябва да се правят след постъпване на работа, а не преди това!
Фирмите дават ли на работниците информация за финансовото си здраве преди да ги наемат!
02 Октомври 2011 21:23
Де**а и фашистките герберастки закони!

Редактирано от - sybil на 02/10/2011 г/ 21:53:58

02 Октомври 2011 21:33
komar1, 96 лева през 2010. Медицинското за моята работа е малко по-специално и не се издава от джипито, а си минах сериозни прегледи в една частна клиника. Важи за 6 месеца, следващите, след като вече съм нает, ми ги плаща работодателят.

Редактирано от - хикса на 02/10/2011 г/ 21:37:10

02 Октомври 2011 21:39
За последен път си сменях работата преди 7-8 години, след като си стиснахме ръцете, ейчарката ми даде списък с необходими неща за формалностите - свидетелство за съдимост, медицинско, снимки... Отидох си при личната лекарка, пита ме какво ще работя - има ли вредности, физически усилия и т.н. и ми даде медицинско.


*** и аз си смених за последен път работата точно преди 8 години и 5 месеца и медицинско тогава не са ми искали. Айде сега да видим

Редактирано от - sybil на 02/10/2011 г/ 21:53:44

02 Октомври 2011 21:40
Хиксе, благодаря за инфото!! Жив и здрав!!
02 Октомври 2011 21:42
Това ще важи ли за политици, депутати и т.н?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
02 Октомври 2011 21:52
Плащаш 15-25 лева и ти вадят медицинското, без очите да са ти виждали. Открай време е така.
Ако настояваш за преглед, те гледат като че си зелено извънземно по домашни турски чехли.

________________________________ ____
Гласувайте за Светльо Витков Натиснете тук
02 Октомври 2011 21:57
Хубаво, нека има прегледи за безработните... но в закона трябва да запишат и задължителен психиатричен преглед + тест за обща грамотност и интелигентност за всеки кандидат за ръководна обществена /държавна/ длъжност. Също така и за всички, които се подписват за харчене на пари от нашите данъци.
02 Октомври 2011 22:07
тест за обща грамотност и интелигентност
те това задължително трябва да го има за всяка държавна и бюджетна работа. но при положение, че над 80% от българите не биха минали такъв изпит.... просто няма начин.

борисофф
02 Октомври 2011 22:25
На профилактични прегледи не ходят всички, прегледи за постъпване на работа няма-влизаш, 1-2 въпроса, подпис и излизаш. Срещу 10 лв. на ръка, безотчетни.
02 Октомври 2011 22:49
Тавагиш Manrico,
1. Много бих бил щастлив за теб Ако си случил на "компания с ейчар" , но за съжаление личните ми наблюдения са че "ейчар" е по скоро модна думичка за овърглорифайд ТРЗ.
В 9 от 10 случая квалификацията се изчерпва с усмивки пред правилните хора, /при по хард кор - снаместо усмивки - падания по гръб/.
Накратко нулев професионализъм, но добро буферно ниво за разделяне мениджмънт. Това за ИТ сектора специално е на 99% закон - като започнеш от компания гаражници и приключиш с МС, ХП и т.н "България"
2. Промяната от правилник от закон води автоматично след себе си по строги санкции, увеличаване на бюрокрацията и бая абсурдни изисквания към документооборота и администрацията - все промени които не са в полза на никого.
3. До момента медицинско при постъпване на работа се иска Като Практика за да не може някой галфон да те съди/ изнудва за заболяване /увреждане което е имал и преди.
4. Последните 2 години що промяна е направена в КТ е пълна греда и някак е крайно иронично, най малко заради гербавите болшевики.
02 Октомври 2011 23:05
Някои си прави сметката отново от хвърчилото си в облаците. Идеята е проста - ако болните не бъдат допуснати до работа, то ще се ползват по-малко болнични, от където НОИ ще спести пари. А и работодателите, щото сега плащат първият ден.
-
Да оставим настрана, че това си е явна дискриминация, която противоречи на сума международни документи, ратифицирани от България със закон, и които имат приоритет, съгласно чл. 5 от Конституцията, и би паднало ако някой се сети да го обжалва пред Конституционният съд, а ако не го направи, то България ще плаща осъдена, но и няма въобще да има ефекта, който желаят. Просто защото в България няма работеща здравна система и никой няма да тръгне да прави изследванията, които действително могат да установят заболявания. Отделно, че безработните в 99, 99% от случаите са неосигурени и извън здравната система.
-
С една дума - опитват се да отнемат на инвалиди и други хора с увреждания и хронични заболявания (щото другите няма как да се предвидят) правото на труд, за да икономисат от болнични. Дори и Хитлер не е помислял да достигне тези висоти.
02 Октомври 2011 23:09
Не знам за другите работещи, но за министри, вицепремиери, премиери и разни измислени назначени "работодатели" е задължително да преминат психиатричен преглед. Видно от предложенията им в последно време психичното им здраве е сериозно увредено.
02 Октомври 2011 23:51
Последно като си вадих медицинско вече работех, отидох при ОЛП, взеха ми 10 лв. и ми дадоха документа без да си губим взаимно времето. А тези 10 лв можех и да си ги изпия.
03 Октомври 2011 00:40
Пропусши депутатите , Брайти. За психиатър задължително.
03 Октомври 2011 00:55
Както мнозина споменаха, практиката е медицинското за работа да се издава съвсем формално, плащаш там, минаваш през кабинетите на специалистити, като на чакащите за нормален преглед обясняваш, че си за медицинско и те те пускат, сестрата пише: б.о. и така, накрая джипито слага печата и готово. Плащаш там някаква сума и си готов. Не мисля, че ще се промени досегашната практика. Аз лично последно вадих медицинско май когато си подновявах шофьорската книжка, точно по гореописания начин минаха нещата. Е, в очния кабинет ме провериха де.
03 Октомври 2011 01:42
Пропуснали са в закона да вкарат и служебна бележка от кварталния милиционер. Също и от бакалина, че не си на тефтер. А местната организация на ГЕРБ трябва да удостовери, че си лоялен гражданин и редовно си пущаш бюлетинката за когото трябва. И т.н.
03 Октомври 2011 05:42
Има смисъл от прегледите преди постъпване на работа. Нека да разгледаме следния случай. Постъпва на работа млада жена която е на 2-3 месеца бременност. Работи един месец и излиза в отпуска по майчинство. Или друг случай, постъпва на работа миньор, който обаче си има и белодлобни проблеми. След половин година или година завежда дело и го печели, защото работата е увредила здравето му.
03 Октомври 2011 06:29
Дузов,
но това са проблеми на работодателя - а ги прехвърлят върху безработния кандидат...
--------------
Блогът на Генек

03 Октомври 2011 06:38
Кое е проблем на работодателя, бе, генек, това, че някой с белодробни проблеми иска да стане миньор, или болен от рак да работи в АЕЦ-а? Ми като стане ясно, че тая работа му е противопоказна, работодателят ще му бие шута и толкова. Че животът му се е съкратил с 30 години си е за негова сметка, а през малкото време, което му остава, пенсията ще му я плаща НОИ.
03 Октомври 2011 06:55
А, да не забравя, бременната кака също не е проблем на работодателя, щото новопостъпилите обикновено се назначават с изпитателен срок, особено ако не са със 100 години стаж по специалността, а млади хора. Та ако каката не е била достатъчно коректна да спомене за бременността си, може просто да работи половин година със стажантска заплата и в навечерието на раждането да бъде уволнена.
03 Октомври 2011 08:01
лобито на докторите в парламента пак се нагуши, диепм
03 Октомври 2011 08:15
Медицинският преглед преди постъпване на работа винаги е бил задължителен. Дали ще е според закон или наредба не създава някаква особена практическа разлика. Не е зле да се отчита, че не на всички работни места най-големият риск е падането на чашата с кафе. Ако някъде прегледите се претупват или не се изискват, обикновено е във вреда на работника. Между 3 лв и здравето обаче, всички знаем какво обикновено избира Андрешко, и как жално реве после за собственото си решение, търсейки вината на другите.
03 Октомври 2011 08:42

heat,
Всичко щише да хубаво, ако е вярно това което твърдиш. В повечето случаи тези медицински са за да НЕ бъдат назначавани хора с хронични заболявания на работа. Хиксе, нема раково болен , който да иска да стане миньор, щото не е самоубиец.
03 Октомври 2011 08:43
1. Идеята за прегледите е да се знае здравния статус, за да се намалят претенциите към новите работодатели, относно обезщетенията за увреждане.
2. Бременността НЕ е болест и няма да се вписва.
3. Нека профилактичните прегледи при работодателя НЕ дублират прегледите при личния лекар. Сега, понеже сме бедни два пъти правим едни и същи прегледи, само дето при работодателя са по-скъпи..
Лек ден
03 Октомври 2011 08:48
Щом са задължителни - независимо дали са профилактични, или за постъпване на работа - трябва да са БЕЗПЛАТНИ. И без такси за джипито.
03 Октомври 2011 08:56
лобито на докторите в парламента пак се нагуши, диепм

За юристите (щях да напиша "правистите", ама реших, че не си подхожда) колко години го имА? Всичко е на гърба и за "благото" на избирателите!
Пиявиците, и те са полезни. Като ти се забият, няма да умреш от високо кръвно, а от нещо "по-добро"...
03 Октомври 2011 09:05
Ще влязат в употреба пак вицовете за слабосилните.
"Сестра, сестра, комар!"
Или: "Махнете тази пижама от леглото!", "Но това е болният от съседната стая."
03 Октомври 2011 09:13
В повечето случаи тези медицински са за да НЕ бъдат назначавани хора с хронични заболявания на работа.

За да не бъдат назначавани на неподходяща работа. Преди време в Дупница една работничка имала противопоказания за някаква гадна работа, но фалшифицирала медицинското за да я назначат. После умряла на работното място. А с очите си съм виждал бременни на места където изобщо би трябвало да не припарват, не да работят. Осигуряването на подходящи работни места за хора със заболявания, включително и държавно субсидирани, е отделна тема.
03 Октомври 2011 09:26

Heat,
Бе ти големи алтруисти ги изкара тез работодатели, чак да не повярваш, че говорим за мамковината ни. Основната цел е да не се назначават хора, които могат да ползват болнични поради хронични заболявания. Тази наредба ще им даде право да не се назначават онкоболни, диабетици и т.н.. Това са заболявания защитени от КТ от съкращение - познай дали такива хора ще бъдат назначавани на каквато и да е работа.
03 Октомври 2011 09:31
Heat, аз съм виждал с очите си бременни да пушат. И да пият. Е, алкохол и цигари примерно само с медицинско ли вече се продават? Ако човек иска да излъже ше излъже, ако иска си съсипва здравето го прави. Медицинските нямат тук никакво отношение, те са както казваш "отделна тема". Проблема е че аз като отида на лекар и в 2 случая от 3 си тръгвам, след като почакам половин час и тълпата пред вратата не намалява. Ти разбираш ли че в момента и да иска се прегледа човек, това не е лесно?
03 Октомври 2011 09:50
Heat, ,
Много шум за нищо.
Може ли колегите от чужбина да споделят как е решен въпроса в техните страни?
03 Октомври 2011 09:52
Медицинските и сега са задължителни (и винаги са били). Отделната тема е за специалните работни места, подходящи за хора с някои заболявания.
03 Октомври 2011 09:56
Малко по-оптимистично: вижте по какви хубави пътища ще се движат другите, понякога и ние! И на лекар ще ни пращат задължително! Та нали и магаре да си купиш трябва да знаеш какъв му е халът! Ей, недоволни и черногледи сме все!

Редактирано от - читатель на 03/10/2011 г/ 09:58:11

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД