×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,686,135
Активни 1,543
Страници 118,253
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Големите съдомиялни машини пестят повече ток и вода от малките

Най-скъпи са уредите на "Miele" от А клас, чиято цена достига 2149 лв.
Снимка: Николай Дойчинов
За повечето български домакинства съдомиялната машина все още е непостижим лукс. Въпреки това инвестицията си струва и е безценен помощник за всяка домакиня.

Последните достижения на научната мисъл се грижат за пестенето на енергия и вода. Определено машините изразходват по-малко вода, отколкото ако съдовете се мият ръчно. Миялните машини са безшумни, почистват бързо и са особено подходящи за многолюдни фамилии. Ако вече сте решили да инвестирате в съдомиялна, трябва добре да проучите техническите параметри на уреда. Най-важното е машината да почиства съдовете качествено, да не изразходва много ток и вода и да е безшумна. Миялните от най-високия клас имат и специална защита срещу преливане, което също не е за подценяване.

Първото, което трябва да преценят мераклиите за подобен уред, е с какво място разполагат.Стандартните модели са широки 60 см., но на пазара се предлагат и модели по 45 см.Те са подходящи за маломерните домове. Недостатъкът на минимоделите е, че побират от 4 до 9 комплекта (един комплект включва прибори за три хранения) и са по-скъпи от големите миялни. Тези, които са решили да спестят място, като си купят малка съдомиялна, трябва да знаят, че уредите се продават в две разновидности - за монтаж над и под кухненската мивка. Тези, които се монтират под мивката, имат специална помпа за отвеждане на мръсната вода. Съдомиялните, които се поставят над мивката, са със свободно изтичане на вода. Друг недостатък на миниуредите е, че не са особено икономични. Обикновено за едно измиване от 4 комплекта отиват от 10 до 16 литра вода.

Едни от най-продаваните малки съдомиялни на нашия пазар са на "Haier", "Siemens", "Electrolux", "Sang", "Candy" и "Bosch". В специализираните магазини те вървят от 320 до 700 лв. Добре е, ако се налага покупката на малка съдомиялна, да се избере такава, която има дисплей за отчитане на времето за миене и поне три температурни програми на водата. Повечето уреди в малък формат нямат програмата "стоп преливане", но това не бива да притеснява клиентите, уверяват консултанти. Другото, което трябва да се вземе предвид при покупката, е гаранцията, която варира от 1 до 3 години.Добър модел минимиялна е тази на "Electrolux",твърдят продавачи. Уредът спестява място, има отложен старт, пет температури на измиване и харчи 7 л вода за 6 комплекта съдове. Цената на шведската миялна е 659 лв. Ако искате да спестите пари, но държите на качеството, можете да изберете съдомиялна от по-нисък клас. Масово в момента се продават машините на "Sang". Моделът е с 3 години гаранция и може да измие 9 комплекта наведнъж. Цената е 475 лв.Най-евтината малка съдомиялна е с марка "Haier".Цената й е 329 лв., но китайската машина изразходва 16 л вода за едно измиване от 4 комплекта. Предимството е, че има дисплей за отчитане на времето. Недостатъкът на моделите от нисък клас е, че повечето нямат подобен дисплей.

Ако в дома си разполагате с повече място, най-добрият избор са големите миялни машини. Те са широки 60 см., но имат капацитет от 12 комплекта за едно измиване. Големите миялни машини са по-икономични от минимоделите и изразходват по-малко ток (около 1,05 - 1,09 kw за едно включване). Най-новите предложения са А клас, имат дисплей за отчитане на времето, отложен старт и поне 5 температурни програми. Всеки може да настрои програмата в зависимост от степента на замърсяване на съдовете. Най-добрите модели имат и икономични програми, при които можете да измивате малко съдове, без да изразходвате толкова ток и вода, както при пълна програма.

Тези, които държат да притежават качествена машина, могат да се спрат на марките "Bosch", "AEG", "Electrolux" или "Miele". Тези модели имат 150 цикъла на измиване, два сензора преценяват времето за миене, както и температурата и налягането.Последният писък на модата са моделите с програма за турбо изсушаване.Немските уреди на "Miele" са най-скъпите в клас А. Машината има всички екстри, за които се сети човек - програма срещу преливане, за бързо изсушаване, 6 температурни програми. Цената й е 2149 лв.

По-евтини са миялните с марка "AEG" - 1000 лв. Те са с 24 месеца гаранция, измиват 12 комплекта наведнъж и имат 5 програми за измиване (кратка, нормална, деликатна, за силно замърсени съдове). Домакините ще бъдат напълно улеснени в измиването с отложения старт. С тази програма пък почистването може да се настрои за определен час. Същото качество предлага и марката "Bosch". Миялната притежава всички възможни екстри и струва 800 лв.

Ако искате да спестите пари, можете да изберете голяма миялна, но от по-нисък клас. С добро качество и на ниски цени са миялните на "Haier". Моделите имат дисплей за отчитане на времето и програма за отложен старт. Миялните машини с тази марка са с три години гаранция и струват 619 лв. Качествени съдомиялни се предлагат и с марките "Candy" и "Zerowat". Уредите струват от 600 до 740 лв. Те имат от три до пет програми за измиване и са за 12 комплекта. Моделите на "Candy" имат и икономична програма, която спестява голямо количество ток и вода.

В момента на пазара има голямо разнообразие от модели от най-нисък клас. Марките "Candy", "Zerowat" и "Sang" се продават на цени от 325 до 450 лв. Повечето измиват 12 прибора, имат три програми на измиване и две температурни. Тези, на които им предстои покупка на евтина миялна, е добре да изберат модел със закрит нагревател, защото откритият се амортизира твърде бързо.

Много важно при покупката на съдомиялна е да се решидали да бъде свободностояща или вградена.Миялните за вграждане са за предпочитане, в случай че ви предстои цялостно обзавеждане. Така уредът ще бъде част от кухненската мебелировка. Моделите обаче са по-скъпи от свободностоящите. Някои имат възможност да се обличат допълнително със специално фолио и да изглеждат като вградени. Марките "Candy", "Korting" и "Ariston" предлагат богат избор от цветове и модели уреди за вграждане. Първо, трябва да прецените дали искате уредът да бъде широк 45 или 60 см. Моделите се продават в две разновидности - за пълно вграждане и частично. Цените са от 829 до 1300 лв. Обикновено вградените съдомиялни измиват 12 комплекта, имат 7 програми за измиване, сензорни копчета и три години гаранция.

КАРЕ

ИСТОРИЯ

1883 г. - Американката Жозефин Кохран изобретява миялната машина. Идеята й хрумва, когато прислужниците й отсъстват и тя трябва сама да се справи с многото съдове. Първият уред работи на принципа на подредени върху масичка съдове, които се обливат със силна струя вода.

1887 г. - Жозефин Кохран създава собствена фирма за производство на миялни машини.

1940 г. - Фирмата на Кохран става част от компанията за бяла техника "Whirlpool"КАРЕ

ПО СВЕТА

В Европа една трета от домакинствата имат миялна машина

В Испания - 22%

В Гърция - 23%

Португалия и Великобритания - 42%

Финландия - 45%

Дания и Австрия - 49%

Люксембург - 56%И У НАС

Според данни от последното преброяване на националната статистика миялната машина е на последно място по разпространение сред домакинствата у нас. Едва 48 000 (1,6%) домакинства могат да се похвалят, че ползват миялна машина за почистване на съдовете. В градовете всяко петдесето домакинство има миялна машина, а в селата - едно от двеста.
 
Големите съдомиялни с широчина 60 см. са по-икономични.
37625
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД