×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Ако бяхме спечелили изборите тогава, България щеше да е друга, смята бившият лидер на БЗНС
Порой отнесе улица в Дупница
Инцидентът е станал в супермаркет
СТАТИСТИКИ
Общо 385,162,666
Активни 426
Страници 8,952
За един ден 1,302,066

Патриотите ще създават езикова полиция

Шефът на Института за български език при БАН да оглави своеобразна езикова полиция, която да налага глоби на администрацията, партиите и медиите за езикови нарушения, предлагат Обединените патриоти. Те внесоха в парламента дълго писания си законопроект за българския език, който беше разбит от критики при общественото му обсъждане преди година. Тогава патриотите бяха призовани от учени, журналисти и езиковеди първо да поправят правописните си грешки, а после да се занимават с езика.

Проектът на Патриотите не е прецедент - преди тях депутат от ГЕРБ предлагаше чуждата музика, дори оперите, да се пеят само на български.

Година по-късно е останала идеята да се създаде Съвет за българския език към Министерския съвет. Членовете му ще бъдат учени и преподаватели. Те ще глобяват, като санкцията за длъжностни лица ще варира от 100 до 500 лв. Вносителите очакват глобите да покриват част от издръжката на съвета, която изчисляват на около 100 хил. лв. годишно.

За учебници, помагала, речници, справочници и др., издадени в разрез с предписанията на закона, санкцията ще бъде в размер от 500 до 1000 лв. за физическо лице и 1000 до 2000 лв. за юридическо лице.

Чиновници, които ползват чужди езици по време на работа, ще отнасят глоба от 1000 до 5000 лв. Не става ясно на какъв език ще си комуникират с чужденци и с представители на малцинствата, които не говорят български.

Използването на български език ще бъде задължително от наименованията на държавните органи до надписите върху униформите на служителите им. Само български ще трябва да се ползва в здравеопазването, отбраната и вътрешния ред и сигурност. Изключение щяло да се прави в случаите, при които използването на чужди езици се налага "за постигане на оперативна съвместимост", пишат вносителите, без да преведат на български този неясен израз.

Мобилните оператори и банките ще могат да изпращат съобщения само на кирилица. Заимстването на думи и изрази от други езици щяло да се позволява, когато в българския нямало подходящи.100 хил. лв.

ще се трупат от глоби всяка година, изчисляват Патриотите5 хил. лв.

ще е глобата за чиновник, който каже нещо на чужд език.
6
1044
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
14 Юни 2018 21:01
5 хил. лв.

ще е глобата за чиновник, който каже нещо на чужд език.


Значи хазната ще се напълни само от депутатите и министрите. За Цоко и Боко да не говорим! Що пара ще падне от тях!
15 Юни 2018 11:19
А за "прекрасни" новоговори като "входирам" ще има ли глоба?
15 Юни 2018 14:57
Бая общински администрации направо ще фалират така.
15 Юни 2018 19:31
Ким ряпа да яде...
16 Юни 2018 08:04
Загазих я! Имам две ГСМ устройства, едното с руско меню, другото с македонско. Ко прайм ся? Сменяме технологиите?
16 Юни 2018 22:16
https://offnews.bg/politika/v-pressaobshtenie-s-5-greshki-patriotite-poiskaha-zakon-za-pravilnata-682645.html
В самото прессъобщение, което призовава за санкции при пренебрегването на българския език, има пет грешки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД