×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Ако бяхме спечелили изборите тогава, България щеше да е друга, смята бившият лидер на БЗНС
Порой отнесе улица в Дупница
Инцидентът е станал в супермаркет
СТАТИСТИКИ
Общо 385,162,760
Активни 417
Страници 9,046
За един ден 1,302,066

Телесната миризма издава заразните болести

Хората инстинктивно приемат за лош начина, по който миришат инфекциозно болни
Човек не забелязва съзнателно някои опасности около себе си, но няма страшно - носът и мозъкът ги регистрират. Те постоянно душат наоколо, за да открият достатъчно рано заразни хора и да ни накарат да ги избягваме. Така поне смята професорът по невронаука Матс Олсон от Каролинска институт в Швеция. Той е открил, че носът инстинктивно казва на човек да избягва хора, които са в ранните стадии на заразно заболяване - още преди да имат каквито и да било видими симптоми.

В проучване, водено от Олсон, на 22-ма доброволци са инжектирани безвредни бактерии, които активират имунната система, сякаш хората наистина са болни. Няколко часа по-късно от тях са взети проби с миризми и дадени на други 30 души заедно с проби от хора, на които не е инжектирано нищо. Участниците са помолени да оценят доколко харесват миризмите, направен им е и ядрено-магнитен резонанс. Пробите от инжектираните хора са оценени като далеч по-неприятни на миризма, въпреки че участниците не са могли да обяснят защо. ЯМР е разкрил, че когато доброволците са подушили инфектираните проби, е имало увеличена активност в частта от мозъка, която отговаря за запомнянето на сензорните спомени, т.е. носителите на миризмите са посочени от мозъка като хора, които трябва да се избягват.

Според проф. Олсон хората реагират така инстинктивно, за да избягнат заразяване. "Човешкият мозък се справя много добре при разпознаването на инфекция и провокира поведение на избягване", казва той.

При друго проучване Олсон е открил, че при "миризма на болест" и имунната система реагира с цел да избегне заболяване. "Целта на погнусата при лоша миризма е да ни пази здрави", допълва Олсон.

А това, което всъщност подушваме, е протеин, наречен фактор за туморна некроза, който играе важна роля за отбранителната система на тялото. Този протеин сигнализира на тъканите в тялото да започнат да се възпаляват, за да произвеждат химикалите, с които се борят с инфекциите. Той променя и телесната миризма, което пък може да се приема от другите хора като сигнал да избягват заразения. Учените се надяват, че ако тези химични сигнали се проучат по-детайлно, това ще помогне за по-ранно диагностициране на болестите. Известен е например случаят с Джой Милн, която твърди, че може да подуши хората с паркинсон. През 80-те години тя се оплаквала, че съпругът й Лес мирише лошо, а десет години след това той е диагностициран с паркинсон. Когато двамата започват да посещават групи за подкрепа на болните от паркинсон, тя среща същата миризма и я свързва с начина, по който е миришел и съпругът й. В момента текат изследвания на себума на болни от паркинсон, при които засега се откриват значително увеличени нива на определени молекули. Това дава надежда за разработване на тест за ранно откриване на болестта.

1
1151
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Юни 2018 10:03
Със съвременен газ хроматограф с троен квадруполен масспектрометричен детектор тези изследвания могат да се извършват обективно и сигурно.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД