×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Ако бяхме спечелили изборите тогава, България щеше да е друга, смята бившият лидер на БЗНС
Порой отнесе улица в Дупница
Инцидентът е станал в супермаркет
СТАТИСТИКИ
Общо 385,162,772
Активни 414
Страници 9,058
За един ден 1,302,066

Полският авангард е с изложба в София

Kaролина Здунек из цикъла Hommage a Krasinski
Koлекция II на полската галерия "Арсенал-Бялисток", създадена през 1990 г., е изложена от днес в Музея за съвременно изкуство - Софийски арсенал. В периода 2005-2016 г. сбирката, която у нас е изложена под заглавието "Авангард - HOMMAGE", е попълвана със съвместните усилия на галерията и Подлаското сдружение за изящни изкуства в рамките на програмата "Знаци на времето". Изложбата представя най-важните явления в полското изкуство и отразява промените в културата след периода на трансформация. Представени са творби и видеа на 15 известни съвременни творци, сред които Пьотър Босацки, Рафал Буйновски, Ярослав Козакевич, Норман Лето и Збигнев Либера. До 22 юли в залите на музея могат да се видят и произведения на Пьотър Лакоми, Анна Молска, Йоанна Малиновска, Даниел Малоне и др. Според Моника Шевчик, директор на галерия "Арсенал-Бялисток" и куратор на изложбата, най-интересен е въпросът по какъв начин съвременните артисти асимилират и претворяват опита на авангарда и дали съзнателно посягат към неговите инструменти; дали той е бил вдъхновение за тях, дали е повлиял върху формирането на техния начин на изразяване. "В Полша 2017-а бе обявена за Година на полския авангард - казва тя. - Това ни накара да се замислим не само за формата на авангарда от 1920-те или на неоавангарда от 1960-те в Полша, но и за състоянието на изследванията на тези явления и значението им за нас днес. Тук ние не посягаме към целия спектър на полското изкуство, а само към малък фрагмент от една колекция, но дори и тази малка частица потвърждава основателността на задаваните въпроси".

Изложбата се организира съвместно с Полския институт в София и е по случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

 Ева Партум, Hommage a Kazimierz Malewicz
828
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД