×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Лукаку се изравни с Роналдо на върха при голмйсторите
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,923,459
Активни 1,038
Страници 82,153
За един ден 1,302,066

Дизел и 9-степенен автомат за стандартния Civic

Малко след излизането на пазара на Type R компанията производител предложи и дизелов двигател за стандартния Civic. Всъщност това е подобрена версия на досегашния мотор 1.6 i-DTEC, като нейната мощност е 120 к.с. Двигателят успешно покрива официалните тестове за екологичност и разход на гориво, които се провеждат по новата система за измерване (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure - WLTP), които влизат в сила от тази година.

Инженерите на Honda са внесли редица подобрения и разходът на гориво вече е 3,7 л/100 км, а нивата на вредни емисии СО2 са 99 г/км. Промените в 1,6-литровия дизел включват намаляване на триенето в цилиндрите. Това е постигнато благодарение на използваните за буталата високотехнологични материали, както и на системата за впръскване на гориво Bosch и на турбокомпресора.

Конструкторите са подобрили система за рециркулация на отработените газове под ниско налягане, както и отвор в цилиндровата глава, гарантиращ голям входящ въздушен поток със завихряне. Намалена е масата на отделните компоненти на двигателя. За да се увеличи структурната здравина на цилиндровия блок, са добавени ковани ребра, което води до намаляване на шума и вибрациите.

477
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД