×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само преди дни прогниха и американски министър от заведение заради мигрантската политика
Лукаку се изравни с Роналдо на върха при голмйсторите
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,941,654
Активни 1,071
Страници 100,348
За един ден 1,302,066

Здравната каса слага лимити и при лъчелечението

Здравната каса е въвела лимити при плащането за лъчелечение, които водят до листи на чакащи и отлагане във времето на лечението на онкоболни, обявиха от гилдията на лъчетерапевтите. Лечението в онкологията, интензивните грижи, диализата и ражданията са единствените, за които досега касата не налагаше лимити, т.е. болниците можеха да отчитат колкото случаи приемат, а не колкото определи НЗОК.

Става дума за въведен "разрешителен режим" за извършване на дейности по клиничните пътеки за модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания и позитроннo-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ) (РЕТ/СТ).

"Това са най-съвременните техники в лъчелечението в света и за щастие вече и у нас", обясняват специалистите. Идеята на касата според тях е част от пациентите тепърва да се облъчват с по-остарелите и евтини методи и апарати. Лекарите напомнят, че лъчетерапевтичните центрове у нас бяха обновени с 160 млн. лв. от ЕС. "До 2012 г. лъчевата терапия в България се провеждаше на ниво 80-те години на ХХ век в 90% от лъчелечебните центрове. До тогава българската държава в лицето на данъкоплатците плащаше за лъчелечение в чужбина стотици хиляди лева, обявяват специалистите", пишат в писмо до институциите лъчетерапевтите.

Те дават пример, че за лъчелечение в чужбина се е плащало по 12-16 000 евро, а в момента се реимбурсира от НЗОК за 5400 лв. За радиохирургия в чужбина се плаща 8000 -12000 евро, а в България касата плаща 4500 лв. Годишният бюджет на лъчелечението в България е от порядъка на 50 млн. лв., което е 10 пъти по-малко от този в Европа и Турция.

До редакционното приключване на броя от НЗОК не коментираха въпроса.
620
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД