×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Лукаку се изравни с Роналдо на върха при голмйсторите
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,922,848
Активни 982
Страници 81,542
За един ден 1,302,066

Превозвачите намериха нов повод за протест - екотаксите за камиони и автобуси

Омбудсманът Мая Манолова твърди, че сумите били непосилни
Снимка: БГНЕС
Мая Манолова
Съюзът на международните превозвачи и омбудсманът Мая Манолова се обявиха против предлаганите по-високи екотакси при регистрацията на стари автомобили и срещу въвеждането на такси за най-замърсяващите возила - камиони и автобуси. Това стана по време на дискусия при омбудсмана вчера. Това е втори протест на превозвачите за готвени промени в правилата за тяхната дейност след атаката срещу новите правила в така наречения пакет "мобилност", които предстои да бъдат одобрени от Европарламента.

Новите екотакси са записани в проект за изменение на Наредбата за продуктовите такси, изготвен от Министерството на околната среда. Той е пуснат за обществено обсъждане, което приключва идната седмица. Ако предложенията бъдат приети, таксата на внесените автомобили втора ръка на възраст до 5 години ще се вдигне на 290 лв. от 260 лв., а при по-старите, над 10 години, ще се повиши от 275 на 310 лв. Таксата се плаща еднократно при регистрация на моторните превозни средства в КАТ.

От Съюза на международните превозвачи оспориха въвеждането на такса за камиони и автобуси. "Това за нас е изненада. Ще бъдем натоварени с още една такса. Ние сме против въвеждането на такса за тежкотоварните автомобили и автобусите. Не възприемаме мотивите на МОСВ, че по този начин ще се ограничат вредните емисии. Те са неприемливи за транспортния бизнес. Затова ще внесем становище с предложение МОСВ да преосмисли предложението си", заяви председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Мая Манолова от своя страна обяви, че е нужна публичност и прозрачност за това как се харчат парите на гражданите, дадени за продуктови такси. "Тези суми са непосилни за гражданите и те трябва да знаят за какво се харчат парите им. А размерът на таксите винаги е около 15% от стойността на автомобила", коментира Манолова, цитирана от БГНЕС.

Председателят на Асоциацията на вносители на автомобили Христо Христов поиска екотаксата да отпадне с мотива, че тя няма да реши проблема с наплива на стари коли от Европа. Според него тя е трябвало да отпадне още при влизането на страната в ЕС. Броят на старите автомобили по българските пътища се е увеличил с над 60%. 120 000 автомобила излизат от употреба всяка година, но се регистрират други около 300 000. "Не е ясно къде отиват парите от екотаксите и за какво се харчат", допълни Христов.

Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране, оповести, че сумата, която се събира годишно от такси, е малко под 50 млн. лв. без ДДС. "Като се махне ДДС, остават 40 млн., които отиват за издръжка на дейността на рециклиращите фирми и на 591 площадки за разкомплектоване на автомобили", отбеляза той. Малинов защити идеята за екотакси за автобуси и камиони с аргумента, че сега никой не ги рециклира и те гният по улиците. В същото време се рециклирали 95% от леките автомобили.

Екомистърът Нено Димов мотивира увеличението като продължение на политиката на МОСВ за стимулиране на употребата на автомобили, които отделят по-малко вредни емисии. Според Манолова обаче сумата ще се изразходва само за рециклирането на вече излезлите от употреба моторни превозни средства и няма нищо общо с мерките за опазване чистотата на въздуха.СТАТИСТИКА

От общо 156 828 aвтoмoбилa, регистрирани в отдел "Пътна полиция" за първите 5 месеца на 2018 г., новите коли са 16 515, а тези втора употреба 140 313. Малко над 5000 са колите втора употреба, които са на възраст до 5 години. Около 15 хил. са на възраст между 5 и 10 години, а останалите са над 10-годишна възраст, сочат данни, оповестени от money.bg. Oбщият бpoй нa peгиcтpиpaнитe лeки aвтoмoбили y нac е 2 774 138. Oт тяx 1 374 579 ca c бeнзинoви двигaтeли, a дизeлoвитe ca 1 190 114. Eлeктpичecкитe ca 495. Ocтaнaлитe мaлкo нaд 200 000 изпoлзвaт кoмбинaция oт кoнвeнциoнaлни двигaтeли нa бeнзин или дизeл c пpиpoдeн или втeчнeн гaз.
1
661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
13 Юни 2018 13:32
Напротив, ниски са таксите. Трябва да стане неизгодно внасянето на 10+ годишни трошки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД