×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,543,036
Активни 1,498
Страници 114,156
За един ден 1,302,066

Разширената газова връзка с Турция може да е готова до края на юни

"Булгартрансгаз" представи трасетата за хъб "Балкан" в Брюксел
Снимка: "Булгартрансгаз"
Зам. -министърът на енергетиката Жечо Станков (в средата) разговаря оживено с Клаус-Дитер Борхард от Главна дирекция "Енергетика" на ЕК. Борхард (вдясно) подчерта, че ЕК подкрепя силно реализацията на газовия хъб "Балкан". На срещата бе и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов (вляво).
Разширената двупосочна газова връзка с Турция може да бъде открита в края на юни, а трасетата за газовия хъб "Балкан" вече са готови. Двете твърдения бяха изказани вчера от премиера Бойко Борисов и от представители на държавния газов монополист. Борисов се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм в Измир, а в Брюксел "Булгартрансгаз" представи вариантите за газовия разпределителен център, който ще разчита евентуално на руски и азерски газ.

"Десетилетия наред много български политици са говорели за азерски газ. Само че са забравяли да кажат как ще дойде този газ в България", изтъкна Борисов в Измир. Но пропусна да обясни, че става въпрос за сега съществуващата тръба, по която газът предстои да бъде пуснат в двете посоки. Засега по транзитния газопровод единствено се доставя руски газ за южната ни съседка.

Срещата между двамата премиери се проведе след поканата на министър-председателя на Турция Борисов да гостува при откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Веднага след срещата обаче българският премиер отлетя за Израел и остави рязането на лентата за министъра на икономиката Емил Караниколов.

След планираното разширяване на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция "Лозенец" и съоръжението "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15.7 млрд. куб метра годишно. Освен това газът ще може да тече и в двете посоки. Надеждите на управляващите са част от газа, предназначен за Европа, да бъде отклонен към бъдещ хъб на наша територия.

"Това, което с руската и турската страна сме се разбрали, е газът да мине през България. Оттам нататък нашето домашно е да кажем как. Към този момент преговаряме с ЕК", заяви премиерът, цитиран от Би Ти Ви . И във видимо добро настроение Борисов подхвърли към колегата си: "Ако имаш нещо да отречеш, отричай, защото в България има много преводачи, които след това ми търсят кусурите. Вече ще се застраховам предварително".

Междувременно "Булгартрансгаз" представи в Брюксел междинните резултати от предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан". Посочени са били няколко варианта за трасета за газовата инфраструктура в България, включително и два, които са разработени на база очаквани бъдещи източници за доставка на природен газ.

Според експертите като предпочитан маршрут за реализацията на хъба се очертава "Балкан 1", който ще се реализира на две фази, съобщиха от "Булгартрансгаз". Първата фаза включва нов входен капацитет от Турция, а втората - входна точка около Варна. Като други входни точки се разглеждат Гърция и Турция (съществуваща и нова инфраструктура), както и местен добив от дълбоко Черно море (от България и Румъния).

Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия и други. Като основни източници за "Балкан" се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор (ТАП и ТАНАП). Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и др., добавят от "Булгартрансгаз".
2
727
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Юни 2018 08:25
ББ ако остане на власт още два-три мандата може и да си построи хъбчето...
13 Юни 2018 14:02
"Това, което с руската и турската страна сме се разбрали, е газът да мине през България. Оттам нататък нашето домашно е да кажем как. Към този момент преговаряме с ЕК", заяви премиерът, цитиран от Би Ти Ви .

"ВЕреайте ми"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД