×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Тръмп: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун
Пекин определи като „изнудване“ заплахите на САЩ за нови търговски санкции и обещаха твърд отговор
Нивата на реките в София се понижават
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,324,134
Активни 1,671
Страници 37,553
За един ден 1,302,066

Кабинетът работи по три варианта за бъдещето на "Марица -изток" 1

Снимка: БГНЕС
Оливие Маркет
Три варианта за решение на въпроса с обезщетението на един от американските тецове - "Марица-изток" 1 ("ЕЙ И ЕС Гълъбово") при евентуално предсрочно прекратяване на договора за преференциални цени са били обсъдени на среща между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и шефа на "Марица -изток" 1 Оливие Маркет. Първият от тях предвижда едностранно прекратяване на 15-годишния договор, който изтича през 2026 г. При втория може да се сключи договор за разлика - модел, по който вече ще работят ВЕИ-тата. При него разликата между пазарната цена и фиксираната по договор се поема от фонд "Сигурност", тоест от всички потребители. Третият вариант предвижда цялостно компенсиране на невъзстановяемите разходи. Това е обяснил Оливие Маркет, предаде БГНЕС. Според него правителството се е спряло на последния вариант, макар че до момента от министерството не са се ангажирали с прогноза колко би струвало това и откъде ще дойдат парите. "Кабинетът ни предостави методология за изчисляването на невъзстановяемите разходи, по която работим", изтъкна той.

До края на месеца "Марица-изток" 1 ще изпрати в министерството анализ, свързан с дългосрочните договори. "Това ще бъде началото на преговорен процес, за който не мога да кажа колко ще продължи. Надявам се в рамките на преговорите да постигнем максимално ползотворни резултати както за българската страна, така и за нас като инвеститор", заявява Маркет. Той коментира и последните промени в Закона за енергетиката, които предвиждат повече фирми да излязат на свободния пазар. Идеята е производителите на ток с мощност над 4 мегавата да го продават на свободно договорени цени. Това важи и за ВЕИ фирмите, огромната част от които до този момент получаваха високи преференциални цени. Сега това ще отпадне, те ще излязат на борсата, а разликата между постигнатата пазарна и преференциалната цена ще се плаща под формата на премия.

"Видяхме приемането на нови изменения в закона, които въведоха т. нар "договори за премия", с което беше променен за пореден път профилът на пазара. Надяваме се с поправките да се постигне по-стабилна среда, защото бъдещите инвеститори гледат първо през погледа на фирмите, които вече са вложили пари в страната. Непрекъснатите регулаторни промени не са нещо, което оказва добро влияние на инвестиционния климат", предупреди Маркет. Той бе лаконичен за разследването на ЕК от 2014 г. дали дългосрочните договори с американските тецове са държавна помощ. "Към момента няма официално решение на Брюксел", заяви той.
6
792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
12 Юни 2018 20:52
при евентуално предсрочно прекратяване на договора за преференциални цени

Кой подписа договор за преференциални цени от ТЕЦ на въглища? Хем мръсно, хем скъпо, хем България плаща глоби за замърсяване! Кога ще го вкарат в панделата тоя мошенник Костов?! Та сега неговите костовистчета реват срещу Белене!
12 Юни 2018 22:20
Пройчо, ,
Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор!
13 Юни 2018 11:23
Кога ще го вкарат в панделата тоя мошенник Костов?! Та сега неговите костовистчета реват срещу Белене!
13 Юни 2018 12:01
Кога ще го вкарат в панделата тоя мошенник Костов?!


15 годишен договор, валиден до 2026, е подписан в 2011. Не е Костов значи, кой ли е?

а Костов е виновен за другата американска ТЕЦ - ТЕЦ-3.
13 Юни 2018 13:51
А прокуратурата какво чака? Сляпа ли е? Какво чака?
13 Юни 2018 17:40
Тук може да видите нагледно с кой анекс каква цена е договорена.

Натисни тук

Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД