×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,546,118
Активни 1,603
Страници 117,238
За един ден 1,302,066

Атаката на технологиите

За първи път ще се използва системата за видеоповторения VAR
---
Световното първенство по футбол ще бъде първото, на което ще се използва системата за видеоповторения VAR (video assistant referee), която от две години се тества в отделни национални и международни първенства, включително и на турнира за Купата на конфедерациите, проведен в Русия миналата година. Като всяка новост, и тази срещна много съпротива, обединена най-общо около мнението, че "видеото убива романтиката във футбола". Независимо от всички гласове "против" през март 2018 г. Бордът на футболните асоциации на ФИФА (IFAB) гласува единодушно за въвеждането на технологичния помощник на реферите за световното първенство.Какво представлява VAR?Това е система от камери, разположени на много места край и над терена, които заснемат всеки миг от играта от различни ракурси. VAR обаче ще следи за нарушения и грешки само в четири компонента на играта, считани за решаващи - такива, които могат да променят развоя или дори изхода на един мач.

На първо място, разбира се, са головете. Чрез VAR съдиите на терена ще определят с по-голяма сигурност дали е имало нарушение преди или по време на отбелязването на гол, т.е. дали попадението да бъде зачетено. По подобен начин стоят нещата и при отсъждането на дузпи. Тук ролята на видеоасистента е да гарантира, че крайното решение на главния съдия елиминира възможността да е сгрешил при ситуацията. Третият елемент са инцидентите, при които се полага показване на червен картон. Четвъртият е свързан с предния, защото повторението може да помогне на съдията да определи кой точно играч е виновен за дадена ситуация и да изгони него, а също така да върне на терена неправилно отстранен футболист.Каква е процедурата?VAR постоянно следи и записва развитието на събитията на терена, но влиза в действие само при поискване от главния съдия. Когато възникне спорен момент във връзка със споменатите четири игрови компонента, реферът може сам да поиска повторение или системата директно му препоръчва преразглеждане на решението или инцидента. Следва преглед на видеозаписа от случката, който се анализира от първо VAR и на съдията се докладва в слушалката му какво показва видеото. Чак тогава реферът решава дали да изгледа и той записа (това става на монитор близо до терена), или директно да приеме съвета на системата и да присъди това, която тя му е подсказала.

И все пак крайното решение винаги е на главния съдия. VAR е само негов помощник. Независимо изследване след двете години тествания е показало, че системата е увеличила правилните реферски отсъждания от средно 93% на 98.8%.

Едно от главните притеснения на противниците на видеоповторенията е, че те отнемат много време, в което се губи игровият ритъм на мача. Статистиката обаче сочи, че намесата на VAR е искана в 1/3 от срещите и е отнемала средно по една минута на мач. За сравнение средното загубено време само за изпълнения на свободни удари в един двубой е 9 минути.

Като допълнителна екстра - за световното първенство в Русия ФИФА разреши видеоповторенията да се гледат на големите екрани на стадионите и така и публиката на трибуните да вижда това, което виждат и тв зрителите. Кадрите ще бъдат точно тези, които преглеждат съдиите, единствената разлика с телевизионното предаване е, че те ще бъдат излъчвани, след като е взето решението. Целта е реферите да не бъдат притискани по никакъв начин от публиката на стадиона, докато преценяват спорната ситуация.
463
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД