×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,546,298
Активни 1,606
Страници 117,418
За един ден 1,302,066

"Системата ни убива" свали социалния министър Петков

Премиерът Борисов се стресна от ескалиращата подкрепа за протеста на майките на младежи с трайни увреждания
Разрастващите се протести на хора с увреждания и увеличаващата се обществена подкрепа доведоха до оставката на социалния министър Бисер Петков. Това е втора рокада в третия кабинет "Борисов" след смяната на здравния министър Николай Петров с Кирил Ананиев. "Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания", гласи лаконичното съобщение от правителствената пресслужба. От социалното министерство отказаха коментар.

Отстраняването на Петков се случва ден след концерта на "Шоуто на Слави Трифонов" "Системата ги убива" в О2 Арена в Лондон в събота вечерта. В края на май той обяви, че изцяло подкрепя протеста на майките, посвещава концерта си на тях и всички приходи ще бъдат дарени на Конфедерацията за защита на правата на децата.

Преди 2 месеца протестиращите майки, облечени във фланелки "Системата ни убива", не бяха допуснати в сградата на Народното събрание, тъй като не спазили протоколния дрескод според председателката Цвета Караянчева.

Хората с увреждания и техните близки протестират от години, но в последните седмици се стигна до отдавна невиждана ескалация - палатков лагер на протестиращи в центъра на София. Впоследствие подобни лагери бяха издигнати в Добрич, Бургас и Варна. Основното искане на протестиращите е да бъде гарантирана адекватна помощ за хората с тежки увреждания над 18-годишна възраст. Протестът на родителите е безсрочен, докато не бъде приет Закон за личната помощ. Такъв закон сега няма, а добавката от 930 лв. за децата с най-тежки увреждания се спира при навършване на пълнолетие, макар че увреждането не е излекувано. "Искаме лична помощ за всяко лице с увреждане, искаме асистенти, искаме индивидуален разчет на нуждите на всеки един и да бъдат удовлетворени тези нужди", обяви пред БНТ Галя Койчева, родител от Варна.

В опит да потуши протестите Петков предложи миналия месец промени, според които хората с най-тежки увреждания - 90 и над 90%, ще получават лична помощ до една минимална заплата, която ще се отпуска на базата на социалната оценка на индивидуалните потребности, извършена на терен, а не по документи. Хоризонтът на това обещание обаче е дълъг - тепърва ще се пише закон, а нови помощи може да има най-рано от следващата година. Затова и предложенията не постигнаха примирие, а протестите станаха още по-интензивни.

Хората с увреждания отхвърлят и концепцията на социалния министър за реформа. Той предлагаше експертизата занапред да се извършва от две комисии - една да оценява медицинските показатели, а втора комисия към НОИ да решава какво може да работи човекът със съответното увреждане. Тази идея породи опасения, че ще лиши от инвалидни пенсии хора, които така или иначе никой не желае да наеме. В последните седмици Петков водеше интензивни преговори с групи на хора с увреждания и уверяваше, че ще се стигне до общ проект на реформа.

Другият министър, който предизвика сериозно напрежение сред хората с увреждания, е здравният. Наредбата за медицинската експертиза, предложена от Кирил Ананиев, вся тревога, че ще остави половината хора с увреждания без инвалидни пенсии, тъй като предвиждаше да се дава процент инвалидност само за основното заболяване, а не както сега да се зачитат и съпътстващите проблеми. Проектът на тази наредба беше спрян лично от Борисов, но впоследствие здравното министерство отново го пусна за обществено обсъждане без промяна. Не е ясно каква е съдбата на тази наредба към момента.

Борисов неведнъж е държал емоционални речи за хората с увреждания, но според техните думи е единственият, който даже не е отговорил на писмото им с искане за среща. Когато Нова телевизия излъчи репортаж за майка от Добрич, която емигрира с детето си в Холандия, Борисов се възмути: "Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина - този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат ?!". В разпоредената проверка обаче социалното министерство не откри нарушения и се оправда, че всички полагаеми се помощи на жената от Добрич са изплатени.

10
5206
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
11 Юни 2018 20:04
Този същият социален министър не плещеше ли, че 163 лева пенсия била достатъчна за пенсионерите?
Но не той, цялата хунта е крайно време да се пръждосва...
..................................
http://www.drago.info/
11 Юни 2018 20:27
Гледах го. Ревах, докато ги гледах.
Смея се, смея се, докато чета това! Какъв артист! А приятелят му, г-н Рашидов, го предложи само за заслужил художник, или нещо друго, но равностойно. Къде дреме шефа на артистите, забравих как се казваше, който също му е задължен?
11 Юни 2018 22:23
Този министър беше някъде в миманса и не се чуваше много какво прави. От това, което чета тук, се е проявявал, като типичен чиновник-счетоводител с дясно мислене, който се е интересувал единствено да върже сметките, независимо от хуманитарната цена. Видно не е проявявал никаква политическа и социална чувствителност и решението на Борисов да го уволни е логично.
12 Юни 2018 00:14
социалния министър Петков


Нито е социален....нито е министър.....поне наистина е Петков....или е Бушонов?

12 Юни 2018 06:19
, Споко следващия ще реши проблемите
12 Юни 2018 12:48
Социален министър без социална политика на държавата няма как да вирее
12 Юни 2018 16:05
ей тукинка, у лево, свети горещата новина за цеко и бащинията му Пирин-планина...

с това ми се ще да илюстрирам старото си твърдение, че където няма елементарна справедливост, няма как да има социална справедливост.

та после като храчите по тези, дето искат правосъдна реформа - да се сещате, че всъщност иде реч и за пенсии, инвалидни пособия, помощи за деца с увреждания и т.н. и т.н.
12 Юни 2018 16:36
Всеки гражданин по инерция дава право на инвалидите.
Но малко се запитват, колко са истинските инвалиди и колко се крият зад тях ,за да смучат от държавата !
12 Юни 2018 19:27
Исканията на протестиращите струват на данъкоплатеца 300 млн. лева годишно. Аз не съм съгласен на това. Има много по-важни приложения за този финансов ресурс. Тези увредени деца никога няма да произведат национален продукт, техните родители (мъченици, но избрали си тази роля сами) също нищо не дават на обществото (защото цял живот са роби на децата си), но всички те искат, без да си дават сметка какво и колко са дали на държавата. Такава страна просперитет не може да има и затова кадърните и можещите ще я напускат. Така реално мислят огромното мнозинство от хората и доказателство за това са скромните около 2 млн. лева, събирани с иначе хубавата и много по-разумна кампания "Българската Коледа".
13 Юни 2018 00:06
това мевефето отгоре, ибахти дебилния тролопитек ...

самое*ачка с педали. борба с империа - опа! грешка! - с либерализъма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД