×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само преди дни прогниха и американски министър от заведение заради мигрантската политика
Лукаку се изравни с Роналдо на върха при голмйсторите
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,940,219
Активни 1,252
Страници 98,913
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Чия е утрината?

Бойко Ламбовски
Един чужденец тази година тайнствено и угрижено ми съобщи, че етносът ни, колкото и да е тъжно, изчезвал. На едно българче се раждали три небългарчета, и т. н. Няма да кажа от коя страна е, щото ще почнат страшни геополитически препирни и инсинуации. Само ще дам жокер, че е от голям етнос и език. И ще предложа три възможни отговора: а) арабин; б) руснак ; в) британец.

Иначе статистиките не са тайна, човек може да ги намери. Демографските плашилки изобилстват: раждали се повече българчета в чужбина, а не у нас; на три ромчета се пръквало едно българче; щели сме да се стопим окончателно след около 120 -150 години...Тоест нямало да остане и следа от онези, който днес се наричаме българи. Не че под това име си представяме едно и също.

Поетът Яворов имаше уплах за децата още преди стотина години, в посветеното на племенничетата си стихотворение "В часа на синята мъгла" той написа:Седя и гледам от прозореца: деца

играят вън; - сега е утрината тяхна

и пролет грее на безгрижните лица...Завършва кахърно: "Деца, боя се зарад вас".

Боязънта му в случая е морална, а не демографска, но ние първия страх днес, изглежда, не признаваме много-много. (Не сме прави, но то е тема за друг разговор.) Втория страх обаче не само ни го размахват политици от всички бои и разцветки, но го и артикулират носталгици творци и есеисти във филми, романи и всякакви текстове. Как страшно обезлюдели селата, някога пълни с гълчава и живот, как училищата пустеели, и прочее.

Ще ми се да помислим върху това. Демографията е такова нещо, че исторически става за страшилка. Томас Малтус преди два века и половина беше решил, че ще се размножим прекалено и ще се избием за храна. Сега ни е страх, че ще изчезнем като етнос, или - друг вариант - че умните ще изчезнем, а простите и чуждите (сещате се какво имам предвид), ще се множат безотговорно и ще ни претопят. "Ние ще оправим това!" - викат политиците, докато ги избираме. "Оправете го, бе!" - викаме ние към тях, като дойдат на власт. Ама то, срещу тези дълбоки неща, или няма мерки, или са плитки.

Истина е, че политиците, особено тези с по-продължителна власт, обичат високата раждаемост. Повечето деца са повече работници, повече войници и полицаи, повече данъци - повече власт, в края на краищата. Политиците обичат високата раждаемост, но властта винаги обичат повече.

А населението е ценност - неслучайно през цялата история на човечеството плячка са били не само златото, козите и нивите, но и самите хора. По социалистическо време пък имаше почин за три деца; и сега в различни части на света с намаляващо местно население (Русия, Катар, ОАЕ) правителствата раздават различни субсидии, за да стимулират раждаемостта на коренното гражданство. Така обаче опираме до нещо, което, колкото и да е странно, се нарича богатство. Навремето говорих с известен физик, който се беше заел с демография - Сергей Капица. Той процитира фразата: "най-добрият контрацептив е образованието". Тезата му бе, че демографският ръст се забавя и ще спре съвсем закономерно. Наскоро четох друг физик, който също разсъждава за демографията. (Физиците явно имат някаква тяга към теориите за размножението.) Та вторият ме порази с циничната си, но убедително изведена закономерност за демографските промени. Мичиу Каку е не само физик, но и известен популяризатор на науката, футуролог. В неотдавна преведената си у нас книга "Бъдещето. Човечеството" той пише, че едно време селата са гъмжели от деца по една причина. Просто е -повечето деца значели повече богатствоРаботна ръка понеже. В големия днешен град обаче повечето деца са повече бедност, защото - жилищна площ, образование, здравеопазване, различни такси и т.н... Като резултат селяните веднъж бягат към големия град, защото там е по-лек и хубав животът. След това спада раждаемостта, тъй като повечето деца вече пречат на лекия и хубав живот.

Някой тук ще възкликне: ау, колко вулгарно! Каку чрез мен сигурно би го попитал така: а вий, таквоз, що се не върнете на село и не завъдите там 10-12 дечица, вместо да възклицавате? Както едно време? Чист въздух, природа, кокошчици?

Разбира се, има изключения в картината на Каку - срещат се чадолобюви природно хора, има религиозно мотивирани, патриотично мотивирани... Но социологически и статистически не тези хора определят картината. Затова, който вожд иска от племето си висока раждаемост, има две възможности. Или да плаща, или да си намери много неуко племе. Напомням Капица: "образованието е могъщ контрацептив".

Ще ми се да процитирам и друг (прекрасен впрочем) поет, бичуващ ниската раждаемост. За жал цитатът е ползван за идеология по-сетне. Става дума за Веселин Ханчев. Във "Възмездие" той пише за бездетно семейство:"Пестили алчно, мълчешком,

и дом голям градили.

Децата даже в този дом

от алчност те спестили."Стих ефектен тогава, ярък и днес, ала все пак ми се струва жесток (може хората проблем да са имали). И някак прекалено услужлив спрямо повика на властта да се множим.

Всъщност не съм обезпокоен - човеците няма да изчезнем. Ще има деца от двете страни на Балкана, надявам се да са хубави, жизнени и успешни. Пък с нас, които се наричаме чисти българи, ще стане това, което сторим със себе си самите ние - с Божията помощ и благословия. Този последният фактор хич не е за омаловажаване.

Инак за онези тримата от началото на статията ще уточня само, че не един от тях, а и тримата ми го казаха това, с вариации. Отвърнах им, че всеки - за своята си утрина. Всяка е мъглива посвоему.
5
3064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
11 Юни 2018 21:45
Пък с нас, които се наричаме чисти българи, ще стане това, което сторим със себе си самите ние
- с Божията помощ и благословия. Този последният фактор хич не е за омаловажаване.
12 Юни 2018 00:08
Ще ми се да процитирам Стоичков, ама няма.
12 Юни 2018 07:53
Днес на разсъНване ми дойде това: Не, все пак много са хората вече и това не е добре за предивната Земя. Зарад нас гинат животини, направо на цели видове. И защо, поради какво разумна или друга причина продължаваме да настояваме, че плоденето е добро? За кого, прочее?

Трябва ли да си физик, за да видиш това? Авторът май не е, просто е разсъждавал честно и не се е убоял да сподели резултата, за което
12 Юни 2018 10:18
И с просто око се забелязва: има етноси и нации, за които децата са радост, даже и да не се грижат особено за тях. За българите детето е проблем. Чвала съм го от родители,когато примерно не работи детската градина или е затворено училището"Какво ще правим сега с нашия проблем?"
13 Юни 2018 08:49
Неприятни са ми такива разсъждения, с фалшиви аргументи , хората не създават деца само по една причина - не чувстват перспектива и надежда, къде, в кое село да се върнат, селото на "земята в реални граници", разруши се всякаква организирана и окрупнена земя - ТКЗС, според Ж. Желев били комунистически, за да може земята да мине в ръцете на "честни частници" - олигарси?

Всяко живо същество се размножава, при оптимални условия, кое в последните 30 г. наричани "преход" беше нормално? Имаше едно икономическо оживление през 2005 - 2008, и тогава се родиха рекорден брой българчета.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД