×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
За гостуващите фенове първенството е празник, но за местните бяха въведени строги ограничения
Президентът Игор Додон: Резолюцията цели да развали отношенията ни с Русия
Под полицейска блокада е районът между три села в областта
Той е имал ключова роля в срещата между Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур
Целта била да се избягват задръстванията
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,897,578
Активни 1,020
Страници 56,272
За един ден 1,302,066

КЗК не знае кога ще се произнесе по казуса "ЧЕЗ"

Срокът за решението може да се удължава многократно
СНИМКА: БГНЕС
Шефката на КЗК Юлия Ненкова увери, че по казуса "ЧЕЗ" се работи. Кога ще има решение обаче, не се знае.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не може да се ангажира с конкретен срок за решение, свързано с уведомлението на кандидат-купувача на ЧЕЗ - "Инерком България". Причината е, че към момента производство по уведомлението на пазарджишката компания все още не е образувано. Това съобщиха от комисията на Юлия Ненкова в отговор на въпрос на в. "Сега". Иначе, според закона, при съкратени производства КЗК трябва да се произнесе в срок от около един месец. По различни причини обаче е възможно той да бъде удължен, или да спре да тече.

В момента КЗК разглеждат уведомлението на "Инерком", което е в процес на предварителен контрол. От КЗК изтъкват, че ще упражнят правомощията си, но ще дадат възможност и на енергийния регулатор и ресорното министерство също да заявят позицията си по казуса. "Обществената значимост на електроенергийния сектор изисква отговорно отношение, поради което КЗК ще призове обществеността за активно съдействие при предоставянето на всякаква информация и данни във връзка с планираното придобиване", пише още в отговора на КЗК, подписан лично от нейния председател.

В средата на март от КЗК съобщиха, че са получили уведомлението на "Инерком" и добавиха, че предстои да бъде направен предварителен контрол на документите. Пазарджишката компания внесе книжата в комисията около седмица след поредния кръг от разговори в централата на ЧЕЗ в Прага. От ведомството на Юлия Ненкова обясниха, че ще направят анализ за това как сделката ще се отрази на пазара и дали има проблем с това. Комисията обаче се застрахова и подчерта, че няма правомощия да проучва произхода на парите по сделката.

С поправки в Закона за енергетиката подобни функции неотдавна получи Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще може да одобрява големи енергийни продажби. Регулаторът ще може дори да изисква чувствителна информация като документи, сървъри, разпечатки от телефонни разговори и др. Към момента обаче все още няма изготвени критерии за начина, по който ще става това.НЕЯСНОТИ

"Инерком" разполага с девет месеца, за да плати за активите на ЧЕЗ в България след финализирането на сделката, стана ясно след обявяването на предварителния договор. Ако компанията на Гинка Върбакова не успее да влезе в този срок, чешката страна ще усвои банковата гаранция от 5 милиона евро, издадена за "Инерком". От ръководството на пазарджишката компания обаче тогава се изненадаха на тази информация. "Срокът по сделката е едно от условията за търговска тайна. Поради това не може да се даде конкретен отговор, без да се наруши договорът", обясни един от адвокатите на кандидат-купувача "Инерком" - Георги Спасов, пред депутатите от временната парламентарна комисия ЧЕЗ.
1
1746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Юни 2018 17:11
Мама - комисар, тате - съдия, аз съм депутат. Сал жената остана извън държавната софра в Къвбешетамгаз . . .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД