×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Президентът ще бъде на официално посещение в Сърбия
Лига Европа започва в Лихтенщайн за "Левски" и във Финландия за "Славия"
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,544,151
Активни 1,437
Страници 115,271
За един ден 1,302,066

Държавата ще плаща на лекари, за да останат у нас

Това обаче ще важи за приоритетни специалности
От догодина по-голяма част от специализациите на лекарите ще бъдат плащани от държавата. Срещу това обаче те ще подписват договори, с които ще се задължават да останат у нас, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

И в момента държавата плаща по две минимални заплати на лекарите, които специализират дефицитни специалности като анестезиология, патология, педиатрия, спешна медицина, инфекциозни болести и неонатология. При останалите по-търсени специалности заплатите се плащат от болниците, където младите лекари специализират.

Идеята е занапред да се разшири броят на специалностите, за които държавата ще плаща. "Например в момента специализират 32-ма общопрактикуващи лекари, а са нужни 300", даде пример здравният зам.-министър Бойко Пенков. Така стоят нещата и с педиатрите. От догодина заплатите им ще се поемат от държавата, а не както досега - от лечебните заведения, където се обучават. Вероятно ще се промени и размерът на заплащането.

Срещу това обаче лекарят ще подписва договор, с който ще се задължава да остане да работи три години в същата болница, в която е специализирал. Няма обаче държавата да го праща на места, където е преценила, че са нужни лекари, както беше преди 1989 г.

Подобен модел имаше и преди около десетина години, но беше отменен. Допреди няколко години лекарите даже трябваше сами да плащат за специализация, което се сочеше като водеща причина много от тях да търсят реализация в чужбина. Според един доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси на България от миналата година лекарите, които годишно напускат страната, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина.

ОТЛАГАНЕ

Въвеждането на електронно здравеопазване е отложено за пореден път и новата дата, когато се очаква да има единна информационна система в здравния сектор, е средата на 2019 г. Причината за отлагането е, че техническото задание, наследено от настоящия здравен министър, е било "неудовлетворително - модулите не си говореха помежду си". Затова в момента се изработва ново задание. Все пак до края на тази година би трябвало поне електронните рецепти да влязат в сила, обеща Ананиев.
17
3248
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
08 Юни 2018 14:16
Дано не е късно и не са се отвратили напълно младите
08 Юни 2018 14:38
Защо ли ми прилича на поредната гавра това? И какво? Какво от това след като после пак ще са със смешни заплати?!
08 Юни 2018 14:43
Така. Лекар-специализант с две мин.р.запл. Като махнете данъците на едни малко над хиляда лева това момче/момиче след 5 години следване остава със заплата на касиерка в лидъла. И ще го задължим да работи някакъв брой години у нас Айде бе.
08 Юни 2018 14:47
Ето я картинката в Германия - стартова заплата на специализант:
https://www.praktischarzt.de/blog/einstiegsgehalt-als-assistenzarzt/
****
За тези които не са длъжни да знаят немски - първата таблица е за специализанти в общински болници.
08 Юни 2018 19:34
Здравка 08 Юни 2018 14:47
А колко е минималната здравна осигуровка на Ханс?
08 Юни 2018 19:40
Мислех че ще се плаща за лечение, а то за седене
08 Юни 2018 19:42
А със сестрите какво ще прави ,,държавата”, че там е страшно?
08 Юни 2018 20:04
А колко е минималната здравна осигуровка на Ханс?

Няма понятие минимална. Има понятие законна. Между 15,19% и 15,50% от месечния доход като половината се плаща от работодателя. Особеното е, че здравната вноска се сваля от облагаемата маса. Освен това има Pflegeversicherung - вноска за грижа за болния в дома му - най-често възрастни и безпомощни хора - между 2,55% и 2,80% за бездетни.
https://www.krankenkasseninfo.de/?m=b&kw=Krankenkassenvergleich&pl={placement}&p={adposition}&d=c&msclkid=bfbc6d150949165704a4360fbabb826a
08 Юни 2018 22:38
Особеното е, че здравната вноска се сваля от облагаемата маса.


Кое му е особеното?
08 Юни 2018 22:49
Че в Англия например осигурителните вноски не се приспадат от облагаемия доход.
09 Юни 2018 12:26
Особеното е, че преди не се сваляше.
В България може да няма значение дали се свалят или не се свалят 8-те или 15-те лева застраховка, но тук в лева 1.500 лева дали се свалят или не - има значение. За данъкоплатеца, разбира се. Не за ябанджиите.
09 Юни 2018 12:28
Или 1.400 лв., колкото плащам аз.
09 Юни 2018 12:39
... и другото особено е, че се свалят откакто Меркел е канцлерка и нейната партия коалиционно на власт. Но това може да е просто съвпадение.
09 Юни 2018 15:45
Виждам, че Nickolas е отговорил на зададените към мен въпроси, за което му благодаря. Можем да задълбаем още в осигуровки, доплащания и т.н., но не за това е темата. При този кара батак в родното ни здравеопазване и пълният бойкот на всеки опит да бъде сложен ред във финансиране, отчетност и прозрачност за харченето трудно ще задържим лекарите и сестрите у нас.
10 Юни 2018 09:35
Картината, описана в статията, е всъщност схема за обезлюдяване на територията. Явно емиграцията и нераждането са прекалено бавни за планирания демографски срив. Остатъчното здравеопазване става мощен нащърбен и нестерилен инструмент.

Колко е просто: не плащаш на лекарите и те бягат или стават антилекари. Не плащаш на учените и те бягат или престават да се квалифицират и възпроизвеждат. А Сталин, Хитлер и Пол Пот са егати кръвожадните типове.

10 Юни 2018 14:43
" От догодина заплатите им ще се поемат от държавата, а не както досега - от лечебните заведения, където се обучават. Вероятно ще се промени и размерът на заплащането." ...[size=3].До тук добре! [/size=3]

Срещу това обаче лекарят ще подписва договор, с който ще се задължава да остане да работи три години в същата болница,...(От тук нататък нещата отиват в кереча. Как ще задължиш търговско дружество да държи някого на работа или пак държавата ще им плаща заплатите?!?) в която е специализирал. Какво ще правят със специализиращите лични лекари? Тях къде ще ги пращат? Няма обаче държавата да го праща на места, където е преценила, че са нужни лекари, както беше преди 1989 г. Това вече е върха на глупостите?!?? Защо ще им плащаш, а няма да имат задължение да работят където са необходими?
"
10 Юни 2018 14:51
Или 1.400 лв., колкото плащам аз.


На каква заплата са тия 1400 лв , предполагам на месец???Горе долу излизат 8-10 %??
Или заедно с работодателя ти, 16-20 %??
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД