×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Лукаку се изравни с Роналдо на върха при голмйсторите
Пет милиона души се събраха на предизборния му митинг в Истанбул
Липсата на реформи на Дъблинското споразумение е опасна за България, каза вицепрезидентът
Кочинката няма да издържи, твърди Христо Иванов
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,923,031
Активни 969
Страници 81,725
За един ден 1,302,066

"Западни Балкани" е изкуствено понятие

Австрия продължава да настоява за "по-малко Европа, но по-ефективна", казва външната министърка Карин Кнайсл
ЕПА/БГНЕС
Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл е безпартийна. Тя встъпи в длъжност на 18 декември 2017 година.
- Госпожо министър, какви цели си поставя вашата страна за своето европредседателство?

- Във външнополитическо отношение ще става дума преди всичко за сближаването на държавите от Югоизточна Европа с ЕС. Този регион е важен за нас, през последните 20 години той беше силно занемарен. Самата аз избягвам понятието "Западни Балкани", защото ми се струва доста несполучливо и изкуствено. Градове като Сараево и Белград при всички положения са европейски градове.

- Вие говорите за "сближаване". След срещата на върха в София се появи относително голямо разочарование сред шестте държави, някои от които имат официален статут на кандидатки за членство, а други - не. Какво конкретно ще им предложите? Какво ще се опитате да постигнете?

- Ние можем единствено да се възползваме от една определена динамика по този въпрос. Самите страни са тези, които ще трябва да реализират на дело множество реформи. В Босна и Херцеговина например става дума предимно за реформа на изборното право, която е нужна с оглед на изборите, определени за 7 октомври. Нашата задача тук не е да предложим нещо, а да напомняме на въпросните страни, че трябва да продължават по пътя на реформите. Най-вече обаче ние ще се застъпим за региона пред онези наши колеги от ЕС, за които въпросните държави са малко по-далечни в географско и историческо отношение, и ще им покажем, че той е важен. (....) Касае се за много различни държави с крайно различни предпоставки по отношение на населението и на управлението. Тези държави не бива да се хвърлят в един общ кюп - те трябва да продължат в условията на положително състезание помежду си при провеждането на нежните реформи.

- През последните дни в Австрия бе подет бурен дебат около темата за миграцията и евентуалното въвеждане на нови гранични проверки. За какво става дума всъщност?

- По отношение на това основно право на ЕС, на което се позоваваме, естествено трябва да се поддържа разумен баланс. В този дебат обаче не бива да има никакви забрани за мислене.

- Апропо, по повод забраните за мислене люксембургският външен министър Жан Аселборн каза: "Не искаме Вишеград плюс Австрия". Какво бихте му отговорили?

- Не мога да разбера напълно това предупреждение или упрек. Не бива да забравяме едно: вярно, че Австрия има географска и историческа близост с вишеградските страни, но всички те са членки на НАТО, докато Австрия не е. Този факт например ни различава фундаментално по отношение на многобройни външнополитически решения.

- Как си представяте Европа занапред? Нали са нужни някакви сценарии, за да излезем от кризата.

- Тъкмо тези сценарии бяха разработени от президента на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер преди година и половина и бяха представени пред Европарламента. А и австрийското правителство представи през декември миналата година своя програма за управление, в която прави своя избор в полза на един от тях, а именно - по-малко Европа, но по-ефективна. С други думи: ЕС да се фокусира над съществените, големите теми, по които се нуждаем от общи решения - такива са например защитата на външните граници на ЕС, общата политика по външните работи и сигурността, както и опазването на климата. А там, където националните държави или регионите могат да намерят по-добри решения, защото са по-близко до гражданите, нямаме нужда от повече Европа.

3
2500
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Юни 2018 21:59
Империите си отиват, но имперският манталитет си остава. Дори 100 години, след като империите вече ги няма. Отново Австрия говори за Босна и Херцеговина. За Сараево. Само дето не е ясно сега кой ще го посети.

Балкани, включително и западни Балкани, са си много добри понятия. Те отразяват етнокултурна общност различна от тази нататък от Виена. Не са югоизточни покрайнини на някого, колкото и да му се иска.
08 Юни 2018 09:47
То и немскоговорящата общност до преди 150 години беше понятие за 30-40 княжества, но...
Нали знаете госпожо какво е определението за австриец : "Славянин, скъсан на изпита за германец. "
08 Юни 2018 14:23
Опитът Му да пробута на Европа американския проект за форсирана интеграция и бази на НАТО в Западните Балкани претърпя пълно фиаско.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД