×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Той е имал ключова роля в срещата между Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур
Целта била да се избягват задръстванията
Съжаляваме за резултата от състоялото се гласуване, обяви официално Москва
Новата заплаха на американския президент се отнася до европейските автомобили
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,876,477
Активни 1,340
Страници 35,171
За един ден 1,302,066

Най-замърсеният въздух в София е на бул. "Цариградско шосе"

Столицата е заплашена от евросанкции
 
IСнимка: БГНЕС

Най-силно замърсеният въздух в София е в района на бул."Цариградско шосе", около "Орлов мост" и Софийския университет, заяви проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН, цитиран от БНР. Изводът беше представен на 17-ата национална среща в областта на здравеопазването. Той предупреди също, че София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат мерки срещу замърсяването на въздуха.
"София е един многомилионен град и той носи всички нормални замърсявания, които са характерни за такива големи градове... През 2016 г. Столична община реши да се възползва от нашите възможности и направихме пилотно изследване за замърсяване на атмосферата в района на квартал "Младост". Течеше ремонт на "Цариградско шосе" и на други улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прах над квартал "Младост" се увеличават. Единият от големите източници е трафикът, но при него частиците са в ниските слоеве на атмосферата и ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не говорим за горенето на гуми във "Филиповци". Това са вече опасни замърсявания“, обясни още проф. Иван Недков. Той подчерта също, че разположението на София е такова, че тя е дъното на една чаша, оградена е от планини и това предполага, че там би могло да става натрупване на замърсявания, но това е свързано и с движението на въздуха,.
Ученият обясни, че бул."Цариградско шосе" има много сериозни замърсявания в старото колело към летището. При "Орлов мост" и СУ също има натрупване на замърсявания. Опасно е в края на зимния период, към 15.30-16.00 ч., когато интензивността на движението е много голяма“.
От 2018 г. София-град е под много сериозно наблюдение на европейски органи за замърсяването на въздуха. Има замърсявания, които са над нормите – фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче причините за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации, каза още Недков пред БНР.
7
1796
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
28 Май 2018 13:04
И затова ли забранявате вече преноса на насипни въглища?!
28 Май 2018 14:19
Аха, Цариградско. Я вижте Околовръстното, бул. България в пиков час или Цар Борис III.

A насипните въглища ги забраняват, щото дращят на гърлото като ги дишаш. Затова - само под формата на фини прахови частици, но пък щедро.
28 Май 2018 15:18
София е един многомилионен град

Айде бе!
28 Май 2018 15:19
за сметка на това ще им спрат водата
ама така е то, като не избират правилната партия бекапе
и чернобилски частици нема, и дискотека нема и кльон нема и купони за бензин нема и изходни визи нема
28 Май 2018 16:07
ако се мият редовно улиците, такова замърсяване би могло да бъде силно ограничено

А ако не се мият редовно улиците?
28 Май 2018 18:09
Най-замърсеният въздух в София е на бул. "Цариградско шосе"
"В Парижу най-лепши кастани са на плацу Пигал."
Напомни ми култовата парола от „Залог, по-голям от живота” със Станислав Микулски
28 Май 2018 20:10
Въздухът на бул."Сливница" също не е от типа "утринна роса", дори е в конкуренция с бул."Цариградско шосе", който е в пъти по-озеленен.
Освен миенето на улиците, решение е и залесяването на града с широколистни дървета и правилното градоустройство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД