×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,719,668
Активни 427
Страници 15,137
За един ден 1,302,066

Полша дава на САЩ 2 млрд. долара за постоянна въздушна база

 
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша иска постоянна военна база на САЩ и е готова да плати до 2 млрд. долара, писа електронното издание "Политико". Това съдържало предложение на Министерството на отбраната, с което се е сдобил местният новинарски портал Onet.
Предложението отразява желанието на Варшава да изгради по-тесни връзки в сферата на сигурността със САЩ и да има американски войници на своя територия, коментира изданието. Усилията за това датират от влизането на Полша в НАТО през 1999 г ., но придобиха спешен характер в контекста на руската анексия на Крим преди четири години.
Моментът за изготвяне на предложението не е случаен, според "Политико". То е отправено само месец преди лидерите от НАТО да се съберат на среща в Брюксел, полската инициатива със сигурност ще предизвика гнева на Русия и ще бъде възприета със скептицизъм от европейските съюзници, които искат да подобрят отношенията си с Москва.
„Предложението отразява ясната и належаща нужда да се разположи за постоянно американска дивизия в Полша, а Варшава ще се ангажира да подпомогне значително това, като даде между 1.5 млрд. и 2 млрд. долара за установяването на съвместни военни инсталации и осигуряването на по-свободно придвижване на въоръжените сили на САЩ“, се казва в документа на военното министерство.
Варшава също така се ангажира „да споделя тежестта на военните разходи, което би направило решението по изгодно за американското правителство и би отстранило тревогите на Конгреса в несигурните бюджетни времена“.
От пресслужбата на полското Министерство на отбраната потвърдават, че документът, озаглавен „Предложение за постоянно военно присъствие на САЩ в Полша“ от 2018 г. е истински. Оттам заявяват също, че не е класифициран. Той съдържа информация за предложените места за военни бази, болници и възможни училища, или дори гимнастически салони за семействата на военнослужещите. Документът е изпратен на американското администрация и на Конгреса.
Военното ведомство потвърди, че е изпратило предложението във Вашингтон преди да се консултира първо с външното министерство и с президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили на страната. „Документът не изискваше детайлни контакти с Министерството на външните работи“, заявиха от военното ведомство.
47
2750
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
28 Май 2018 11:56
Поляците са по-прости и от нас, даже и пари ще им дават ...
28 Май 2018 11:59
Браво на поляците! Баце да не се помайва, а да удари на масата 3 милиарда
28 Май 2018 11:59
том сойер ряпа да яде
28 Май 2018 12:02
Едва отървал се от един господар, бърза да лиже задника на друг господар.
Жалка нация, те си мислят, че като построят база и край, вече са защитени. В съвременния свят никъде никой за нищо не е защитен, но пък простотията е безплатна и е без граници.
28 Май 2018 12:05
Само да не си мислят, че ако някой светъл ден спрат парите краварите ще си отидат!?
28 Май 2018 12:11
Ще взема детайлно да понауча полската история!
То ние че сме прости - прости сме, но тях май повече са ги еб**и, макар и за по кратко време, щото то и Полша не е съществувала 500 г., че някой да им се оте*е.
Интересно кои ли са били тия, че да са ги докарали до това плачевно състояние на манталитета.
28 Май 2018 12:13
Еййй, имало и по-големи будали от назе
28 Май 2018 12:13
ЕС ще се разпадне най-малкото заради Полша.
28 Май 2018 12:15
Тея два милиарда сигур са предоставени на поляците от "амерички" банки.
28 Май 2018 12:17
Хем те УкОпират за постоянно, хем им плащаш за окупацията с 2 мълъръдъ кат начапна вноска.
Доброволно робство или късен капитализъм, as you like it. Some like it hot. Over and over. Especially in Полска. Понеже непременно държат да е сгинела, види се.
28 Май 2018 12:21
Напълно в реда на нещата е войските на всяка метрополия да бъдат издържани по места от туземното население. Територията наречена Полша е просто поредната колония.
28 Май 2018 12:30
поздрав за братята поляци Натисни тук
28 Май 2018 12:32
Полша, изглежда, цели да се превърне в специален съюзник за САЩ.
Няма как да е от нивото на Израел или на англосаксонските страни (Англия, Канада, Австралия и Н.Зеландия), но би могла да е непосредствено след тях, както са Тайван, Япония и Ю.Корея.
Логична постъпка и стремеж на поляците предвид обстоятелството, че са в конфликт и с Русия, и с ЕС. Но едно тяхно по-сериозно обвързване със САЩ и тяхната политика, ако конфликта САЩ-ЕС във връзка с Иран продължи и се задълбочи, може да провокира стремеж на ЕС да ги изхвърли в един момент.
28 Май 2018 12:39
Ей те за два милиарда могат да си купят 8 (осем) Ф-35, а те тръгнали да си продават суверенитета.
28 Май 2018 12:46
В интерес на истината това на поляците е по-евтиният и изгоден вариант. И без това цялото ЕС няма суверенитет, так поне американците ще поемат реален ангажимент. Нашето пък е най-тъпо: дали сме си дупето, ама американските базички у нас от нищо не могат да ни предпазят, пък и ни юркат да купуваме изтребители.
28 Май 2018 12:46
Полша дава на САЩ 2 млрд. долара за постоянна въздушна база

Доразработвайки оня виц - поляците сами си носят въжето, сапуня и столчето, като преди това са си изкопали и гроба...
28 Май 2018 12:49
"Коне срещу танкове!..За 48 часа полските ВВС са унищожени...За тях това е това е първата среща с блицкрига: внезапна, изненадваща атака..."

Уилям Шайрър- "Възход и падение на Третия Райх", т.2, стр.9

Та тази американска база иде да рече, че има пари зян за харчене, щото американците НИКОГА И НИЩО не са гарантирали, най -пък малко чужд суверинитет! С тръмп начело доста ще се озорят поляците какво ще е окончателното му решение!
28 Май 2018 12:49
Отново няма да им излезе схемата на поляците.
Вместо да зареждат русофобската си политика и да си гледат паричките от ЕС и ресурси от изток, тръгнали да се подлагат на янките.
Единствено консервативната им позиция против мигрантите и за запазването на християнските традиции заслужават поздравления, в геополитиката все се дънят.
Май по това си приличаме.
28 Май 2018 12:52
Полша, изглежда, цели да се превърне в специален съюзник за САЩ.


Не, по-скоро цели да престане да съществува като държава. Защото тя първа ще даде тотална фира в една евентуална война. Няма да има милост към никого ако на негова територия има постоянно американско военно писъствие. Американските бази са гаранция не че няма да те нападнат, а че ще те унищожат изцяло.
28 Май 2018 12:52
Сгуни, 12.22, това вече е друго нещо, прилича ми на помъдряване.
28 Май 2018 12:54
Тези са втори по малоумие след 404.
Ни съ дават,ей.
28 Май 2018 13:03
Тва два милярда на година ли?
28 Май 2018 13:03
Президентът на Полша Анджей Дуда нарече Русия главна заплаха за НАТО, предаде БНР.
„Трябва да помним, че е важно трансатлантическото единство в момент, когато нашата система за сигурност е провокирана от страни, които са заплаха за мира и сигурността. Най-сериозните провокации са от страна на Русия“, заяви Дуда по време на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в полската столица Варшава.
„Русия поставя под съмнение основите на международния ред“, добави президентът.
28 Май 2018 13:15
Вековните комплекси от двата (военно вече единия) могъщи съседа си казаха думата. Но не знам дали ще мине без референдум.
28 Май 2018 13:15
„Русия поставя под съмнение основите на международния ред“

А Кравария направо ги копа с кирката !
28 Май 2018 13:21
Полша, изглежда, цели да се превърне в специален съюзник за САЩ.

има нещо вярно в това твърдение, защото русия е обвинена от щатите че нарушава договора за ракетите със среден радиус на действие и най вероятно щатите ще излязат от него (обикновенно излизат от всички чувствителни международни договори...климата...иран...мита към целия свят и т.н.) и тогава могат съвсем спокойно да си ги разположат в полша под предлога че това са защитни мерки за сдържане на ...и т.н. сигурен съм 100% че поляците освен съгласие за разполагане и инфраструктура нищо няма да платят....такива преговори се водят и със трите бивши съветски републики на балтийско море и скоро и те ще поискат същото (да не останат по назад...видяла жабата че подковават коня и си вдигнала крака)....старата песен "стъпка по стъпка" и примката се затяга...
28 Май 2018 13:29
Арията отива на фалцет с кресливост и хлевоустие на моменти...

Премиерът на Полша нарече планирания газопровод "Северен поток-2" между Русия и Германия по дъното на Балтийско море ново руско хибридно оръжие и подчерта, че Москва иска да го използва, за да подкопае НАТО и Европейския съйз, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от Нюз.бг.

Матеуш Моравецки нарече "Северен поток-2" "отровно хапче за европейската сигурност", обръщайки се пред Парламентарната асамблея на НАТО във Варшава.
/quote]


http://epicenter.bg/article/Premierat-na-Polsha---quot-Severen-potok---2-quot--e-novo-hibridno-orazhie-na-Rusiya/155387/7/0

ЦВ.Цв се гърчи от завист...
28 Май 2018 13:47
@Сгугню
28 Май 2018 12:32
Полша, изглежда, цели да се превърне в специален съюзник за САЩ.Логична постъпка и стремеж на поляците предвид обстоятелството, че са в конфликт и с Русия, и с ЕС. Но едно тяхно по-сериозно обвързване със САЩ и тяхната политика, ако конфликта САЩ-ЕС във връзка с Иран продължи и се задълбочи, може да провокира стремеж на ЕС да ги изхвърли в един момент.

С което се превръща в основен дестабилизиращ фактор в Европа.
28 Май 2018 13:57
Баце да не се помайва, а да удари на масата 3 милиарда


Ба, толкоз чак не е изфирясал, по-добре ще им е в оШфорката на Гица
28 Май 2018 14:14
Полша дава на САЩ 2 млрд. долара за постоянна въздушна база

Beast_of_Gevaudan 28 Май 2018 11:59
Браво на поляците! Баце да не се помайва, а да удари на масата 3 милиарда

Анализирано е, анализирано е... И в известен смисъл е изгодно за нас!

САЩ изграждат един санитарен кордон около Русия, който е американският първи отбранителен ешелон.

Съответно тоз американски санитарен кордон е първична цел на руските оръжия - вкл. ядрени.

Та, ако се заформи някаква ограничена във времето и пространството ядрена патаклама, първи ще пламнат и доста жестоко ще пострадат държавите, подложили се да бъдат санитарен кордон.

Наште отродители-сатанисти също се напинят да получим статута на санитарен кордон и да станем курбан за защита на интересите на САЩ - т.е. първична цел на руските ядрени оръжия с всички последици, но сякаш прибалтийци, поляци и румънци ни изпреварват в гонката за по-първа жертва по време и по-засегната жертва като поражения.

Затова има разум дори да дръпнем кредит, ако се наложи, и да предоставим безвъзмездна военна помощ на Прибалтика, Полша и Румъния, за да могат да приемат и разположат на своя територия повече оръжия, техника и личен състав на НАТО...

Пък ний да си стоим настрана...
28 Май 2018 14:17
Няма да има милост към никого ако на негова територия има постоянно американско военно писъствие. 
Безмилостно. А ако много се примоли някой, дали няма да му простят? Ако удари чело в земята, ако целуне ръка, на крака , на килимчето?
28 Май 2018 14:23
Еййй, имало и по-големи будали от назе
Хм.
28 Май 2018 14:34
Утринен зов
28 Май 2018 13:15

Вековните комплекси от двата (военно вече единия) могъщи съседа си казаха думата.
Кои два съседа, колега?
28 Май 2018 14:36
Bacho Кольо 28 Май 2018 14:34
Кои два съседа, колега?

Русия и Германия...

28 Май 2018 14:47
ok
28 Май 2018 14:56
Ако се съди по сигналите от Австрийско, Польска се кани да си купи фабрика на 9 септември.
28 Май 2018 15:15
@Сгугню
28 Май 2018 12:32
Полша, изглежда, цели да се превърне в специален съюзник за САЩ.Логична постъпка и стремеж на поляците предвид обстоятелството, че са в конфликт и с Русия, и с ЕС. Но едно тяхно по-сериозно обвързване със САЩ и тяхната политика, ако конфликта САЩ-ЕС във връзка с Иран продължи и се задълбочи, може да провокира стремеж на ЕС да ги изхвърли в един момент.

С което се превръща в основен дестабилизиращ фактор в Европа.


Че се превръща в такъв фактор - превръща се, тук нямаме спор.
Но не и чак основен.
Основният дестабилизиращ фактор в Европа в последните години е една друга държава, по на изток.
28 Май 2018 15:17
Основният дестабилизиращ фактор в Европа в последните години е една друга държава, по на изток.

Незалежная
28 Май 2018 15:19
Доста странно е да искаш да плащаш за да те окупират...
Предполагам ще го разберат някога.
28 Май 2018 15:45
Всъщност с вероятност 100%, ситуацията е такава – базата се строи по искане и инициатива на САЩ, но за сметка на Полша. Зер, защо да се бърка метрополията? Затова е и представлението, че уж Полша искала и настоявала за такава база и настоявала да си плати. Въпрос на подходящи лобисти в правителството на Полша. Нищо лично, просто бизнес.
28 Май 2018 16:09
Полша дава на САЩ 2 млрд. долара за постоянна въздушна база

2 млрд. долара,които ще вземе на заем и ще "забрави" да върне!Миналата година поляците се набутаха с "Пейтриът" за 5 млрд.Нищо ново в полската политика-така смучеха и от СССР преди 1983 г ,а като руснаците спряха кранчето,по заводите събирахме консерви да изпращаме в Полша.Бях там през 1985,магазините бяха празни,газта в мрежата беше на минимално налягане,бензинът и билетите за автобусите всяка сутрин -с нова цена.Льошо е,когато "благодетелят" те изостави...Да не им се случи пак...
28 Май 2018 16:11
GabroWitz
28 Май 2018 16:09

Един полски виц от онова време.
Сервитьорката показва сметката на клиента и той пита: "Това телефонният ви номер ли е?"
28 Май 2018 16:37
Вижда се до каква увреда на главите на полските овенни е довела редовната употреба на Zytnia mocnaia! Polska hepten poshturela! img]http://segabg.com/img/thdown.gif[/img]
28 Май 2018 17:30
Основният дестабилизиращ фактор в Европа в последните години е една друга държава, по на изток.

с какво беше дестабилизирана европа на 12 март 1999г че полша бързешком (и още няколко на едро в пакета като чехия и унгария) влезе в нато....напомням че през август 1998г при правителството на кириенко русия падна на хълбок (щатския долар от 6 руб стана 23руб за месец) и обяви дефолт....думата национален интерес беше забранена а армията с лупа не мож я намери...
28 Май 2018 17:40
Основният дестабилизиращ фактор в Европа в последните години е една друга държава, по на изток.
Още един, комуто пречи Ким Чен Ун...
28 Май 2018 17:47
Основният дестабилизиращ фактор в Европа в последните години е една друга държава, по на изток.
Безпристрастен, хуманист-общественик
28 Май 2018 18:17
Защо всички гледате в криво огледал и русофили и русофоби.
Да погледнем на нещата от полско-търгашеска позиция..
1. 2 милиарда за база в Полша - ръст на БВП, колкото могат ще си откраднат като бонус.
2. Изпълняват си критерия за 2% за отбрана и вместо да отидат парите в американски заводи си остават в Полша.
3. Руснаците едва ли ще се напъват срещу САЩ., ако пък решат да дойдат, те ще ползват базата.

При нас какво?
Ще дадем едни милиарди за стари хвърчила, дето след 5 години отиват за скраб.
Баце сигурно е позеленял от завист, ама кавода се прави.
"Поляк не е националност. Поляк е професия."
Истински професионалисти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД