×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,700,463
Активни 1,443
Страници 132,581
За един ден 1,302,066

Земеделската земя е поскъпнала с 5%

 
Земеделската земя у нас е поскъпнала с около 5% по данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, съобщи БНТ. Средната стойност на декар през 2017 г. е била 872 лева. Увеличението на цените е трайно при земеделските ниви, докато ливадите и пасищата поддържат постоянна цена.

Основното търсене у нас е на качествена земеделска земя, с по-големи парцели, плодородна почва, възможности за напояване и за получаване на субсидии. Традиционно най-скъпи са земите в района на Добрич и Силистра, където цената е двойно по-висока в сравнение с останалите райони. В Добруджа декарът достига 1800 лв. отчитат от асоциацията.

"Най-скъпата земеделска земя е в Добруджа, защото има силно развити арендни отношения. Дори някой да закупи земя, той не може да я ползва докато не изтече арендният договор. Затова за да излезе една земя на пазара, се чака 3-4 години. Това я прави скъпа, коментира Радослав Манолов, заместник-председател на БАСЗЗ.

Най-евтина е била земята през миналата година в района на Габрово - 400 лв. за декар и в Кърджали - 300 лв. В Кърджалийско почти няма пазар, хората обработват земята си и я предават по наследство, без да търгуват с нея.

Напоследък се наблюдават интересни промени на пазара със земя, като райони, които бяха подценявани преди, сега земеделската земя активно се търгува. По думите на Манолов в Северозападна България е "изключителен бум". В северен централен район - също. "Например във Видинско цените стигнаха 1000 лв. за декар, тъй като се появиха повече купувачи и има по-голяма конкуренция", заяви той.

Няма резки движения и при изплащаните ренти в страната. Най-високи са в Добричко - по 87 лв. за декар, най-ниски в Габровско - по 18 лв.

1374
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД