×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,720,144
Активни 417
Страници 15,613
За един ден 1,302,066

Социалният министър утвърди 7.9 млн.лв. за заетост на 2218 безработни

 
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков утвърди 28 регионални програми за заетост през 2018 г. Изпълнението им започва в началото на следващия месец, съобщиха от министерството.

След промените в Закона за насърчаване на заетостта, от 2016 г. успешно се прилага нов подход за разработване, одобряване и финансиране на регионалните програми за заетост, при който местните власти имат ключова роля. Разпределението на финансовите средства се извършва по области на база на критериите средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни лица през предходната година в съответната област и се включват в Националния план за действие по заетостта.

В зависимост от своите потребности, всяка община решава какви дейности да се изпълняват, определя броя на наетите лица, организацията на работата - на пълен работен ден или почасова заетост, през кои месеци от годината да се работи и т.н. Програмите са съобразени с регионалните приоритети в областната стратегия за развитие се утвърдиха като ефективен инструмент на политиката по заетостта, с който от една страна се подкрепя икономиката на местно ниво, а от друга се осигурява заетост на безработни лица от уязвимите групи, които са изправени пред риск от бедност и социално изключване.

През 2018 г. със средства от държавния бюджет в размер на 7.9 млн. лева ще се финансира заетостта, за срок не по-малък от 6 месеца, на 2 218 безработни лица, изпитващи най-големи трудности при реализацията си на пазара на труда. От тях 1 753 (79 %) ще започнат работа на пълен работен ден, а 465 (21 %) ще се включат в почасова заетост. По програмите ще се наемат приоритетно лица от уязвими групи на пазара на труда, сред които младежи до 29 години, с подгрупа до 25-годишни младежи, които нито се обучават, нито са заети, както и лица над 50-годишна възраст и продължително безработни лица. Трудовото възнаграждение (в размер на 510 лева при заетост на пълен работен ден и 3.07 лева на час при почасова заетост) и осигуровките на наетите лица ще се финансират със средства от бюджета на МТСП за активна политика на пазара на труда през 2018 г.

Работодателите (областните и общинските администрации) и партньорите ще се включат в изпълнението на програмите със средства в размер на около 234 000 лева. Те ще бъдат насочени към финансиране на материалните разходи и обезпечаването на разкритите работни места в широк спектър от дейности с местно значение, като поддържане и опазване на паметници на културата, училища, детски градини и читалища, облагородяване и почистване на детски площадки, паркове, алеи и места за отдих, поддържане на пътища, спомагателни дейности в обществени трапезарии и пенсионерски клубове, съдействие за предоставяне на домашен социален патронаж, куриерски и портиерски услуги, и др. общополезни дейности. Изпълнението на Регионалните програми за заетост ще продължи до края на 2018 г.
8
742
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
25 Май 2018 17:37
А за работните? Нещо към помощите, наричани заплати?
-------
Блогът на Генек

25 Май 2018 18:01
за тях?? амиии..те продължават да си работят
25 Май 2018 18:15
Що се занимават с глупости?
По 300 на калпак за 12 месеца.
Направо да си изберат 2200 човека и да им ги дават.
Ако минат през общински или други програми ще получат по 100-150 лева на месец, че "АДМИНИСТРИРАНЕТО НА ПРОГРАМИ" е много специфична и финансовоемка работа.
25 Май 2018 18:15
Що се занимават с глупости?
По 300 на калпак за 12 месеца.
Направо да си изберат 2200 човека и да им ги дават.
Ако минат през общински или други програми ще получат по 100-150 лева на месец, че "АДМИНИСТРИРАНЕТО НА ПРОГРАМИ" е много специфична и финансовоемка работа.
25 Май 2018 18:16
Съжалявам!
Бързата мишка по две ги ражда
25 Май 2018 18:42
А обезпаразитяването и къпането на мургавите, влизали в тази сума от 7.9 млн.лв ?...
25 Май 2018 19:32
А за работните? Нещо към помощите, наричани заплати?

Ти от социалното министерство ли очакваш да ти повиши доходите?
Ако не ти стигат парите, работи повече!
25 Май 2018 22:09
Това са пари дадени на вятъра. И една стортинка е много да се дават за тези дейности.
Тези програми на нищо не учат . Участващите в тези програми не знаят да засадят едно дърво.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД